Retirement visa voor Vietnam en Cambodia?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
11 januari 2019

Beste lezers,

Vanwege de uitzonderlijke maatregel inzake overmaking MAANDELIJKS van 65.000 baht minimum inkomen overweeg ik mij naar een omringend land te verplaatsen. Hopelijk zijn er lezers die mij (en wellicht vele anderen) kunnen adviseren over het verkrijgen van een retirement visa voor Vietnam en Cambodia?

Groet,

Bob Jomtien

22 reacties op “Retirement visa voor Vietnam en Cambodia?”

 1. stevenl zegt op

  Bob, lees nu eerst eens de reacties in andere topics hierover.

  Er verandert voor Nederlanders en Belgen niets aan de bestaande regeleningen, in enkele gevallen wordt het zelfs makkelijker om inkomen aan te tonen.

 2. Willem zegt op

  Wie zegt dat je maandelijks 65000 baht moet overmaken? Het is slechts 1 van de vele opties. Voor de Nederlander is er eigenlijk niets veranderd. Er is een optie bijgekomen. Je kunt nog steeds een visum ondersteuningsbrief krijgen en gebruiken en de optie van 800.000 baht op een Thaise bank bestaat ook nog steeds. Wat is het probleem?

 3. Bert zegt op

  Bob, een retirement Extension Of Stay zoals het officieel heet, voor een jaar is heel gemakkelijk te verkrijgen.
  Als je 55 jaar of ouder bent, kan je gewoon naar een reisbureau gaan, je geeft je paspoort af, betaal de kosten +/- $290 en een dag of 10 later kan je je paspoort weer ophalen. Je hoeft geen inkomsten verklaring of bank te goed te overleggen. Gemakkelijker kun je het niet krijgen. Ben je jonger dan 55, dan moet je wel bewijzen dat je gestopt bent met werken en dat je over voldoende inkomsten beschikt. Hoeveel dat is? Eerlijk gezegd geen flauw idee, want ik ben 55+

  • Gerrit Tienkamp zegt op

   Ja, mooi verhaal, te mooi om waar te zijn.
   Maar hoe zit dan met het controle systeem van de svb als je aow hebt.
   Die gaan moelijk ook korten.

  • Ger-Korat zegt op

   Wow 290 USD is toch wel 9000 baht. Daarvoor blijf ik liever in Thailand want kost mij slechts 1900 baht en wordt altijd vriendelijk geholpen op de koop toe. En dank zij mijn banktegoed van 800.000 krijg ik nog een keertje extra 8000 baht rentevergoeding hierop. En geen korting voor AOW’ers in Thailand. Kortom ik blijf.

   • Bert zegt op

    Ik word 20% gekort op mijn AOW, maar dat is voor mij geen probleem.

    • teun zegt op

     Leg uit aub. Waar woon je om te beginnen en waarom 20 % korting.

     • Bert zegt op

      I woon al jaren met veel plezier in Cambodja en omdat Nederland geen verdrag met Cambodja, in het kader van de Wet Export Uitkeringen heeft afgesloten, wordt je gekort op je WAO, iets wat ik gewoon voor lief neem. De WEU is niet van toepassing op bedrijfspensioenen.

      • Bert zegt op

       Foutje……….het moet natuurlijk AOW zijn.

   • Bert zegt op

    Als je die 800.000 Bath hier in Cambodja had vast gezet voor 1 jaar, dan had je 32.000 Bath aan rente gekregen. Kan je gemakkelijk die 9000 Bath betalen en je houd meer over.

    • Ger-Korat zegt op

     Nee dat klopt niet. In Cambodja heb je de eigen munt. En in Thailand is de inflatie 1 procent en in Cambodja 4 procent ( jaar 2017). Dus de tegenwaarde van 800.000 baht in Cambodjaanse Riel wordt per jaar 4% minder waard dus de vergoeding van 32.000 compenseert de gestegen prijzen en niets extra, net als in Thailand trouwens.

     • Bert zegt op

      Al mijn rekeningen zijn in Dollars. De rente hier in Cambodja is zo rond de 5% bij de gewone banken (1 jaar vast) en rond de 7,5% (1 jaar vast) en oplopend tot 9 a 9,5% (5 jaar vast) bij de MFI’s.
      Trouwens, bij een hoop banken en MFI’s kan je kiezen uit een deposito in Riel, Dollars of Thai Bath.
      Zie bv. hier: https://www.lolc.com.kh/eng/Deposit.aspx

    • stevenl zegt op

     Hoge rente betekent hoge inflatie en/of groot risico.

 4. Bert zegt op

  Bob, ik ben vergeten te zeggen dat het geldt voor Cambodja.

 5. teun zegt op

  Beste Bob,

  Het zal wel aan mij liggen, maar hoe heb je dan in de afgelopen jaren je verlenging van je Retirement visum geregeld? Dat kun je toch nog steeds op dezelfde manier blijven doen?
  De betreffende regel is een extra manier om je inkomen aan te kunnen tonen. Dus NAAST al eerder bestaande opties (deposito ad TBH 8 ton; “inkomensverklaring Ambassade” of een combinatie).

  Verhuizen om de door jou genoemde reden is m.i. voorbarig. Tenzij je Thailand niet leuk meer vindt.

 6. Rene Martin zegt op

  Misschien heb je hier iets aan: movetocambodia.com/living-in-cambodia

  • Bob, Jomtien zegt op

   Inderdaad, vol informatie. Bedankt.

 7. erik zegt op

  Bob: zet 8 ton in de bank en je bent van de problemen af.

  Anderen: niets is zeker in dit land dus ben niet te snel blij. De Immigration Nongkhai heeft mij 1,5 jaar terug een brief gegeven met de inhoud dat voortaan voldoende inkomen alleen kan worden aangetoond met een Thais bankboek waarin 12 x 65k binnenkomt in de 12 maanden voorafgaand aan de extension. Daar staat geen nationaliteit bij. Nu ging ik op 8 ton bankgeld dus ik had dat probleem niet.

  Als andere kantoren dat ook gaan doen dan krijgen (veel, enkele…) emigranten een probleem.

  • Bob, Jomtien zegt op

   Moet je wel cash hebben, nietwaar?

 8. Frits zegt op

  Niemand zal beweren dat Thailand een gemakkelijk land is om te immigreren, laat staan om er te wonen. Hoe dan ook: je hebt een verblijsvisum nodig. Echter: je moet voldoen aan een leeftijdsreis, daarnaast aan een inkomenseis. Eenmaal gearriveerd gelieve men zich ook nog, op straffe van boete of erger, te onthouden van al te directe bemoeienissen: geen vrijwilligerswerk, geen activiteiten die behoren tot het werkdomein van een Thai, geen maatschappelijke betrokkenheid. Maar weer wel je onderwerpen aan een -jaarlijkse- controle(!) van genoemde inkomenseis.
  Dat is niet zozeer lastig, want dat weet je, en daar kun je aan werken: zowel om aan die eis te voldoen als te voldoen aan die jaarlijkse controle. Maar het is wel vervelend, want elk jaar verzamelen van dezelfde documentatie, elk jaar alert zijn op nieuwe regelgeving, elk jaar afwachten hoe de betreffende ambtenaar/kantoor regelgeving interpreteert.
  Ik heb al eerder geschreven dat de beste manier om aan die controle/inkomenseis tegemoet te komen is het op de bank hebben van THB 800K. Maar wil je die inkomenseis inwilligen door middel van een maandelijks inkomen: in dat geval dien je een ambassade-ondersteuningsbrief te overhandigen.
  Voor hen die noch THB 800K kunnen genereren, noch in Euro aan maandelijks THB 65K kunnen komen, kent de kent die Thaise regelgeving desondanks enkele ontsnappingsmogelijkheden: THB 400K op de bank EN aantonen THB 40K maandelijks aan inkomen te hebben. Lukt dit ook niet, dan is een huwelijk met een Thai een volgende mogelijjkheid, nml. slechts THB 400K op de bank OF een maandelijks inkomen van THB 40K. (Voor minder gaat de NL overheid/IND ook niet).
  Kortom: het moet toch voor menigeen mogelijk zijn om inderdaad te immigreren cq jaarlijks voor meerdere maanden in TH te verblijven. En dat er een bewijslast ligt om immigratie/langer verblijf voor jezelf mogelijk te maken: nogmaals, dat weet je van tevoren.
  Om nu te betogen dat een gang naar een naburig land enig alternatief is?

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Kleine aanvulling op je reactie om misverstanden bij de lezers te voorkomen.

   1. “Maar wil je die inkomenseis inwilligen door middel van een maandelijks inkomen: in dat geval dien je een ambassade-ondersteuningsbrief te overhandigen.”
   – Het is sinds 2019 en volgens de nieuwe voorschriften, OF een maandelijkse storting van minstens 65 000 Baht OF een visumondersteuningsbrief dat een maandelijks inkomen bewijst.

   2. “Voor hen die noch THB 800K kunnen genereren, noch in Euro aan maandelijks THB 65K kunnen komen, ….. ”
   – Hoeft niet in EUR te zijn. Elk inkomen of munt telt mee. Het moet wel samen minstens 65 000 Baht zijn. Het moet natuurlijk allemaal wel aangetoond worden met een brief van de Nederlandse of gelijk welke andere ambassade/consulaat.

   3.”…kent de Thaise regelgeving desondanks enkele ontsnappingsmogelijkheden: THB 400K op de bank EN aantonen THB 40K maandelijks aan inkomen te hebben. ”

   – Het aantonen per maand van een bepaald bedrag is in dit geval niet nodig. Men spreekt enkel over het jaarinkomen. Dat jaarinkomen en het bankbedrag moet samen 800 000 Baht zijn op de dag van aanvraag..
   ” Must have an annual earning and fluids deposited with a bank totaling no less than Baht 800,0000 as of the filing date”
   Het jaarlijks inkomen en het bankbedrag vullen elkaar dus gewoon aan. Hoe hoger het jaarinkomen, hoe lager het bankbedrag dat aangevuld moet worden en vice versa.

   Nu, ieder doet en gaat waar hij/zij wil denk ik altijd.
   Wil Bob naar Vietnam, Cambodia of waar ook, dan wens ik hem daar dan een mooie tijd en aangenaam verblijf toe.

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    1.” OF een maandelijkse storting van minstens 65 000 Baht OF een visumondersteuningsbrief dat een maandelijks inkomen bewijs”
    lees
    “OF een maandelijkse storting van minstens 65 000 Baht OF een visumondersteuningsbrief dat een maandelijks inkomen van minstens 65000 Baht bewijs”.

    Let op hier.

    “Must have evidence of having income of no less than Baht 65,000 per month”

    Het is MINSTENS 65000 Baht per maand dus, en niet GEMIDDELD van 65 000 Baht per maand.
    Het jaarinkomen gewoon delen door 12, zoals wel eens gedaan wordt, is dus niet voldoende.
    Maar ik denk nu ook niet dat immigratie daar moeilijk zal over doen… of je moest iemand tegenkomen die de regels wel goed kent en toepast natuurlijk. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website