Beste lezers,

Ik ken hier een paar Nederlanders die geld willen steken in een projectontwikkelaar New Nordic in Pattaya. Je koopt een appartement en New Nordic garandeert je tien jaar lang een rendement van tien procent. Te mooi om waar te zijn? Lijkt dit niet te veel op een piramidespel?

New Nordic,met een Noorse CEO, heeft al de nodige projecten in Pattaya gerealiseerd en heeft naar eigen zeggen onlangs 500 rai grond gekocht tussen Cha Am en Hua Hin.

Wie weet meer over New Nordic en of deze projectontwikkelaar te vertrouwen is?

Groet,

Fred

18 reacties op “Lezersvraag: 10% rendement met een condo van New Nordic?”

 1. Michel zegt op

  Op hun site, http://newnordicgroup.com/new-nordic-investments/
  wordt nergens gesproken over een rendement. Wel over een “10% return on investment per year”, ofwel 10 jaar 10% van je eigen geld terug.
  Of ze bovenop die 10×10% = je eigen investering nog rendement bieden kan ik nergens vinden.
  Ik zou dus eerst 10x nadenken of ik daarmee in zee zou gaan en dan eerst eens gaan informeren of ze ook een rendement bieden en of dat gegarandeerd wordt, en hoe dat dan gegarandeerd wordt.

 2. stevenl zegt op

  Volgens de site wordt de investering in 10 jaar terugbetaald plus krijg je 10% huuropbrengst per jaar.

  Als het te mooi klinkt om waar te zijn is het dat vrijwel altijd ook.

 3. Ton zegt op

  Men timmert behoorlijk aan de weg. Gaan ook een project in een ander Z.O. Aziatisch land opzetten.
  Feit is, dat in Pattaya – Jomtien (Pratamnak) zo onderhand een hele wijk is gerealiseerd met de voor hen (je moet ervan houden) oranje buitengevel huiskleur. Men gaat voortvarend te werk. Bij bouwkwaliteit stellen sommigen vraagtekens.
  ROI zegt niet alles, sommigen beloven een hoge return, maar er kunnen mogelijk zulke hoge management-fees tegenover komen te staan, dat de koper niets overhoudt. Meerderen denken aan een “Ponzi-scheme”. En stel dat men tussentijds de boel laat ploffen door bijvoorbeeld op papier juridisch de zaak over te doen aan een ander, die de garanties niet meer overneemt?
  Het klinkt verleidelijk, zeker als je met spaargeld alleen maar wordt gestraft.
  En stel dat het wel allemaal klopt. Persoonlijk houd ik mijn twijfels omtrent hun beloften, zeker gezien de algemene situatie in de huidige onroerend goed markt. Geld zat? Neem de gok! Maar ik doe niet mee.

 4. Antonius zegt op

  He Fred,

  Vraag is of ze 10 jaar bankgarantie geven voor 10%/jaar.

  Groetjes Antonius.

  • Ruud 2.0 zegt op

   New Nordic is geen filantropische instelling dus hieronder probeer ik weer te geven het leverage systeem van deze onderneming voor zover ik deze kan analyseren

   U koopt een appartement voor 2.000.000 baht
   U ontvangt een huurcontract voor 5 jaar met optionele verlengingen tot 20jaar.

   U betaalt de maandelijkse servicekosten afhankelijk van de m2.
   U ontvangt 5 jaar 10% rendement zijnde 200.000 minus de eerdergenoemde servicekosten.
   In principe zijn deze huurinkomsten belastingplichtig.

   New Nordic verkoopt een appartement en realiseert ruim 50% winst, zijnde 1.000.000 baht.
   Ze hoeven van de verhuur van het appartementappartement maar 200.000 af te dragen.
   Dit betekent ca 16.600 baht per maand.
   Deze appartementen worden door Nordic verhuurd voor 50.000 per maand
   Deze toeristen (Russen, Engelsen, Koreanen etc.) zijn deels gebonden hun uitgaven in het resort te doen.

   Het is voor Nordic een lucratieve zaak om met geld van derden ( kopers van de appartementen) geld te maken. Vandaar dat zij aardig expanderen.

   Het gevaar zou kunnen zijn dat Nordic zijn hand overspeeld en dus door een natuurramp of iets dergelijks zijn parken verliest (natuurrampen zijn niet verzekerd, zie uw eigen polis).
   Hierdoor zijn er geen inkomsten en gaat de onderneming misschien failliet.
   Uw appartement staat op uw naam dus dat blijft en dat is de enige garantie.

   In het kort:
   200.000 huur inkomsten
   minus 18.000 (schat ik) servicekosten
   minus 30% belastingheffing 56.000
   Blijft er onder de streepstreep ca. 126.000 over zijnde 6,3%

   U kunt hierop schieten, het mijn analyse.

   Nordic is meer betrouwbaar dan “Emerging Trends Advisors” die ook 10% rendement beleven maar waarbij
   veel rammelt en is mijn inziens een piramidespel is.

   Beter is het volgens mij zelf van het appartement te genieten en niet te verhuren

 5. Piet zegt op

  Ik begrijp uit hun voorlichting dat je een condo koopt , komt op jouw naam, en dan leased Nordic op basis van 5 of 10 jaar je appartement waarvoor ze minimaal 10% per jaar van je aankoopprijs alshuur aan je betalen…als ik het goed begrijp leuke belegging van je centjes heb je na 10 jaar gratis condo en verder geen extra rendement van je aankoopsom

  • Piet zegt op

   Aanvulling….in hoeverre jij als eigenaar nog opdraait voor algemene onderhoudskosten die iedere eigenaar op maand/jaar basis moet betalen aan ‘de vereniging van eigenaren’ is onduidelijk

 6. l.lagemaat zegt op

  Eerst zou eens nagegaan moeten worden of er inderdaad grond gekocht is en niet geleased.

  Naast de z.g. (10%) opbrengst, wordt vaak een rekening gepresenteerd voor onderhoud en toezicht op
  de betreffende condo.
  Mag men er zelf in wonen of wordt deze condo soms zonder medeweten onderhands verhuurd.
  Wie regelt het verhuur van de condo?
  Is men verplicht bij verkoop eerst deze aan de maatschappij aan te bieden of hebben zij via
  een clausule het alleen recht op verkoop.
  Zou men de condo binnen 10 jaar willen verkopen, heeft men dan te maken met een boete clausule.

  Dit zijn helaas praktijkgevallen bij andere maatschappijen en mogelijk zijn er nog meer “kleine lettertjes”te ontdekken, waar men als leek niet bekend mee is.

 7. Eric Smulders zegt op

  Nooit doen , geld weg ……..bank garantie krijg je nooit alleen van een Company die later failliet gaat …oud verhaal telkens in een nieuw jasje ……Eric

 8. Kees 2 zegt op

  De aankoopprijs is naar mijn weten 2x zo hoog in vergelijking met andere condo’s.
  Ik zou dus voor dat geld liever 2 condo’s kopen waar ik volledige zeggenschap over heb

 9. NicoB zegt op

  Als er geen keiharde garanties zijn ver weg blijven van dit soort beloftes die ook wel garanties worden genoemd.
  Het is een leuke tactiek om langs deze weg moeilijk verkoopbare objecten alsnog te slijten en om elders weer verder te gaan met ” ontwikkelen ” en daar als ontwikkelaar al flink van te profiteren zolang het “goed ” gaat.
  Een familielid investeerde 1/2 miljoen Euro’s in dit soort project, de eerste euro moet nog terug betaald worden. Door allerlei juridisch gedoe is niets meer te verwachten, er zijn vaak veel valkuilen op dit pad.
  Bezint eer ge begint.
  NicoB

 10. Gerrit zegt op

  Tja,

  De kooplustige Russen zijn weg en er is een enorme leegstand in Pattaya. Op allerhande beurzen proberen ze en vooral bij buitenlanders die condo’s te slijten. Bij beurzen ga ik ook altijd in gesprek en zegt dan halverwege; o’ staat de Condo in Pattaya? nee dan heb ik geen interesse, als hij zou staan in Krabi, zal ik er direct 10 kopen. Dan moet je hun gezicht eens zien.

  Nee niet doen.

 11. henry zegt op

  Er zijn in 1997 met de Tom yan Kun crisis tienduizenden mensen op deze manier al hun centen kwijtgeraakt. De onafgewerkte gebouwen zijn er nu nog stille getuigen van.

 12. lung addie zegt op

  Toeval of niet, doch eind oktober 2016 schreef Lung addie een artikel over Coral Beach. Ook hier is dezelfde groep, New Nordic, een goot project opgestart aan Coral Beach. Mogelijk kan lezer dit even opsnorren en herlezen. Het ligt hoegenaamd niet in mijn aard om nieuwe projecten af te breken, in de grond te boren of op te hemelen, daar voel ik me als blogger niet toe geroepen, doch ergens schreef ik in dit artikel: “wat zal het worden? Een “still born baby?”
  De voorwaarden tot het verwerven van een condo in dit project zijn zowat dezelfde als genoemd in bovenstaand artikel. Ik was tegenwoordig op de presentatie van het Coral Beach project en heb de brochure ook reeds verschillende keren in de hand gehad. Heb de CEO reeds een paar maal ontmoet, alsook de toekomstige “manager” van het Coral Beach project. Ik kom er zowat elke week, zeker nu de werken aangevat zijn en als ingenieur ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar de gang der werkzaamheden. Naar mijn inziens zal het nog ongeveer een jaar duren eer de werken voltooid zullen zijn en de eerste condos bewoond zullen kunnen worden. Wat me bij de brochure, een jaar voor de start van het project reeds gedrukt, opviel was dat reeds 80% van de beschikbare condos als “verkocht” vermeld stonden. Nochtans de prijzen zijn niet van de poes: tussen de 8 en de 12miljoenTHB en de instapprijs is 10miljoenTHB en dat was voor de eerste spadesteek gestoken was !!!
  Op de vraag, hier gesteld, wat de onderhoudskosten zijn kan ik wel een antwoord geven: volgens de brochure maandelijks 75THB per m², wat stelt dat indien je een condo van 70m² hebt, je maandelijks ongeveer 5000THB onderhoudskosten hebt. Of de elektriciteit en het water daar inbegrepen is was niet in de brochure vermeld, dus dat kan er eventueel ook nog bijkomen.
  Wat de betrouwbaarheid van deze groep betreft daar spreek ik me langs deze weg niet over uit. Ik beschik wel over informatie maar die heb ik van outsiders en dus kan ik me daar niet echt vast op baseren. Ik heb NIET geinvesteerd en een vriendin, welke op geen duit moet kijken, ook niet.

 13. ruud zegt op

  10% van de prijs als huur, maar hoe hoog zijn de kosten die je vervolgens van die huur aan ze terug moet betalen, ook na die 10 jaar?
  Mogelijk zijn die kosten zo hoog, dat je zo’n condo niet eens gratis zou willen hebben.
  En gezien het aantal onverkoopbare condo’s en appartementen in Thailand, denk ik niet dat het bouwen en verkopen van condo’s op zich een goede bezigheid is.
  Hun winst zal dus door u betaald moeten worden.

 14. Ruud 2.0 zegt op

  Het is teleurstellend dat er mensen reageren die de onderneming New Nordic niet eens kennen, laat staan een keer de moeite hebben genomen eens een bezoek aan een van hen resorts te brengen.
  New Nordic is volgens mij betrouwbaar, maar dat was Lehmann Brothers tot augustus 2008 ook.
  Maar oordelen zonder kennis is triest.

  Of de belegging interessant is laat ik aan de beleggers over. De meesten halen 6,3% netto niet eens!

 15. William zegt op

  Een gebied tussen Cha-Am en Hua Hin: ga eens kijken wat daar de afgelopen tijd gebouwd is en dus ook wat er nu kant en klaar LEEG staat: geen kopers, geen huurders. Zou Nordic dus daar gaan bouwen en gelijk verhuren met een rendement/pay back van 10% per jaar? Lijkt mij onmogelijk maar voor wie in luchtkastelen gelooft kan het uitproberen…

  • Ruud 2.0 zegt op

   Nordic verhuurt aan reisorganisaties, ofwel complete pakketten van 30-40 Kamers tegelijk.
   Niet alleen aan individuelen.
   En met het wegvallen van Turkije en Tunesie kan het Verre Oosten weleens een opkomend gebied worden

   De leegstand komt vaak door enthousiaste gretige projectontwikkelaars.
   De bouwkosten zijn beduidend lager en proberen ze tegen Europese en Amerikaanse prijzen te verkopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website