Lezersvraag: Opmaken Thais testament en grond complicaties

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 juli 2017

Beste lezers,

Het maken van een testament onder Thaise wetgeving is andere kost dan in Nederland. Situatie, Thaise vrouw en Nederlandse man, ongehuwd, wonen permanent in Thailand, vrouw 2 Thaise kinderen, man 4 Nederlandse kinderen, vrouw bezit 1.3/4 Rai land, man betaalde bouw huis op deze grond.

Vrouw en man willen testamenten, keuze onder Thaise wetgeving, niets van doen met een kindsdeel zoals in Nederland. Basisgedachte is ten behoeve van elkaars verzorging langstlevende testament, opdat ze zo lang mogelijk hun zaken zelf kunnen beheren, testamenten als volgt:

 1. Man overlijdt eerst, vrouw erft alles.
 2. Vrouw overlijdt eerst, man erft alles.
 3. Vrouw en man overlijden tegelijk, kinderen in NL erven alles.

Complicatie 1:
Farang kan geen grond bezitten in Thailand, de aangeboden oplossing door de lawyer is deze: Als de vrouw vooroverlijdt erft de man alle grond ( met het daar op staande huis ), nu 1.3/4 Rai. Man moet de grond binnen 1 jaar verkopen, zo niet dan wordt het geveild. De lawyer zegt dat Rechter ook wel besluit om je voor de verkoop 3 of 4 jaar de tijd te geven, hangt maar net van de rechter, en de omstandigheden, af. Hoe veiling te vermijden, 3 Thai richten een Company op, man neemt 49 % van de aandelen over.
Oprichten kan nu al, brengt alleen jaarlijkse kosten, ook niet nodig als de man vooroverlijdt, kan ook direct na het vooroverlijden van de vrouw. Company koopt de gronden van de man, man heeft voldaan aan plicht om binnen 1 jaar te verkopen. Constructie Company is in de regel illegaal, maar niet als het een bestaand huis betreft en je niets anders doet dat het kopen van de gronden.
Man wordt enige director in de Company en mag alles doen wat hij wil, ook de gronden verkopen.
Er zijn nog voor 51 % Thaise aandeelhouders, daar worden al op voorhand contracten mee gemaakt, waardoor die niets te vertellen hebben over de Company.

Complicatie 2:
Wij lazen ooit een aangeplakte mededeling in de Thai Embassy in Den Haag: Als er sprake is van een huwelijk, dat dan niet meer dan 1 Rai grond kan vererven naar een Farang. We hebben de lawyer daarover bevraagd, ook al is er geen sprake van een huwelijk, is het mogelijk meer dan 1 Rai te laten vererven en dit verder af te wikkelen via de oplossing van een Company. Is deze opzet met een Company de oplossing cq. wat zijn de ervaringen van de lezers hier mee? Is het juist dat dan meer dan 1 Rai grond kan vererven naar een Farang cq. wat zijn de ervaringen van de lezers hier mee?

Met name Colin de Jong heeft steeds op Thailandblog aangegeven in dergelijke situaties te kiezen voor een Company ben ook erg benieuwd naar diens motieven en reactie.

Ben ook erg benieuwd naar zinvolle tips of betere mogelijkheden.

Dank voor uw reacties.

NicoB

15 reacties op “Lezersvraag: Opmaken Thais testament en grond complicaties”

 1. Ger zegt op

  In situatie 1, dat de man eerst overlijdt, kan de vrouw als erfgenaam later besluiten dat later haar thaise kinderen erven. En vallen de Nederlandse kinderen er buiten. Als je iets voor je Nederlandse kinderen wilt regelen zal het anders moeten dan dat de langstlevende vrouw alles erft.

  En in situatie 3 : de Nederlandse kinderen kunnen al helemaal geen grond erven, dus hoe ga je dat oplossen ?

  • NicoB zegt op

   Situatie 1, Helemaal juist, dit is inderdaad een risico, de Nederlandse kinderen erven niets als de vrouw haar testament wijzigt nadat de man is overleden.
   Wij woonden 14 jaar samen in NL en nu 6 jaar in Thailand. Ik heb volledig vertrouwen in mijn partner. Ten behoeve van de kinderen in NL is afgesproken dat de vrouw een gedeelte van de boedel aan de kinderen in NL afstaat, omdat de omvang van de boedel van straks nog onbekend is en afhankelijk van de leeftijd van de vrouw wordt dat door haar na het overlijden van de man door de vrouw bepaald. Zeker daar is dat risico ook, ik heb er vertrouwen in. Het uitgangspunt van ht geheel is een langstlevende testament, zonder dat de vrouw of de man gehindert wordt door kinderen.
   Situatie 3, De kinderen in NL erven geen grond maar de aandelen van de Company, benoemen daarin een director, 1 van de kinderen, en kunnen vervolgens de grond met huis verkopen.
   NicoB

 2. Ger zegt op

  In aanvulling op mijn reactie : als een Thai grond erft en het huis is van een ander dan kan de Thai gewoon de toegang tot de grond blokkeren.
  En heb al diverse keren gezien dat een grond met daarop het huis bijvoorbeeld als onderpand van een lening aan een bank wordt gegeven. Vervolgens wordt bij ingebreke blijven van de betaling door de Thai het huis in zijn geheel verduisterd, afgebroken, en elders weer samengesteld of verkocht. Weg huis dus.

  • NicoB zegt op

   Ook juist, de eigenaar van de grond kan betreden van de grond ontzeggen en daarmee de toegang tot het huis. Mijn partner heeft geen geld nodig uit een hypotheek, dus als het gaat zoals het zou behoren te gaan, ben ik tevreden en mijn partner ook. Vandaar de constructie met een Company.
   Hier wringt wat ons betreft ook geen schoen, ik weet van de negatieve verhalen en problematiek, heb desondanks geen donkere bril, maar zeker ook geen rose.
   NicoB

 3. Damy zegt op

  U schrijft zelf dat U ongehuwd bent dit betekent dat als U eerder overlijd uw kinderen erven en niet uw VRIENDIN andersom precies het zelfde. Maar als U overlijd dan krijgen uw kinderen niet uw huis staat op haar grond tenzij ze dit kunnen aantonen dat dit van U was maar dan zal de vriendin maatregelen nemen dat uw kinderen niet op haar grond komt erg gecompliceert dus zou eerst maar eens trouwen.

  • NicoB zegt op

   Voor als de man eerder overlijdt is er zijn testament en erft dus de vrouw alles, ook het huis, dat is juist en is ook onze bedoeling, dan kan mijn partner blijven wonen waar ze woont en is aan niemand iets schuldig, ook geen huur of de vrouw is dan in de gelegenheid de grond met huis te verkopen. Trouwen maakt in dit verhaal en onze situatie niets uit, dan gaat de hele erfenis ook naar de vrouw, inclusief huis, als er sprake is van een langstlevende testament.
   NicoB

 4. HansG zegt op

  Indien u eerst komt te overlijden erft uw vrouw alles. Dat is ook uw wens begrijp ik. Ik heb gehoord dat de huidige regering het verkrijgen van de woning als een gift aan de vrouw kan zien. In dat geval moet er door uw partner inkomstenbelasting over de waarde van de woning worden betaald. Als u dat wilt voorkomen kunt u overwegen om uw partner het geld voor de woning van u te lenen, met contractueel bewijs natuurlijk. Het nadeel is dat beide (grond en huis) dan op naam van de Thaise partner staan. Maar die overweging is voor ieder verschillend.

  • NicoB zegt op

   Vind ik een mooi punt. De ontsnapping aan die IB kan zijn dat de vrouw de kwitanties van de bouw heeft, hetgeen ook zo is, ook al was ik de betaler. Het huis staat er al een jaar of 5, verwacht niet dat de fiscus daarom komt, maar zeg nooit nooit.
   Dit trek ik nog na.
   NicoB

 5. Haki zegt op

  Ik meen ook dat je weliswaar je eigen kinderen kunt onterven, toch houden ze recht op hun legitieme portie!. Dat houdt in dat de kinderen een geldbedrag ter hoogte van de helft van hun wettelijk erfdeel kunnen opeisen binnen 5 jaar na het overlijden van vader of moeder. Stond 26 april ook nog groot artikel in BN De Stem. Met trucs zou je het je kinderen wel moeilijk kunnen maken, zoals een mist creeeren omtrent je eigendommen, opnieuw trouwen (dan moeten je kinderen wachten tot zij overlijdt), maak in je laatste levensfase zoveel mogelijk van je kapitaal op e/o maak testament waarin je kinderen onterfd (maar dan houden ze nog recht op helft wettelijk erfdeel, Ik zou dat allemaal maar goed nagaan.

  • NicoB zegt op

   Dit gaat niet zo gebeuren, het testament van de man en vrouw worden onder Thais recht opgemaakt, die keuze staat ook in de testamenten. Het Nederlandse testament is herroepen, staat ook in het Thaise testament.
   In Thailand is zonder testament sprake van een wettelijke vererving, zijn er kinderen dan erven die, enz.
   Echter in een testament onder Thaise wetgeving kun je de erfenis doen toekomen aan wie je maar wilt.
   Thailand kent niet het kindsdeel zoals in NL gebruikelijk, de kinderen kunnen dus niets opeisen, dat is nu juist ook de bedoeling.
   Juist met deze posting wil ik graag de reacties en ervaringen horen, dat hoort bij het allemaal goed nagaan zoals je zegt, nooit te oud om te leren.
   Ben blij dat er gereageerd wordt, en dank daar voor.
   NicoB

   • NicoB zegt op

    Wil nog toevoegen, de wederzijdse kinderen zijn niet op de hoogte van het financiële reilen en zeilen van de ouders, er wordt vererft op basis van de Thaise wetgeving, dus kan voorbij gegaan worden aan de Nederlandse wetgeving.
    Wel is het zo dat in Thailand de Thaise kinderen, kunnen protesteren tegen het testament, dat moeten ze doen binnen 1 jaar, dit werkt niet als de man vooroverlijdt, daar zijn de Thaise kinderen geen erf van. Dat is iets wat niet te voorkomen is, maar is aan de orde als de vrouw vooroverlijdt. Indien het testament perfect is, hebben ze geen schijn van kans wordt gezegd, maar ook hier geldt zeg nooit nooit.
    Niets is 100 % zeker in het leven, behalve dat er ooit een moment is dat een testament nodig kan zijn.
    NicoB

 6. Tino Kuis zegt op

  Beste NicoB,

  Ik heb geen idee hoe je er verder financieel voorstaat, met name wat je eigen bezittingen op dit moment zijn.

  Stel dat je nog een redelijk bedrag of bezittingen hebt. Schenk dat nu aan je kinderen, dat is hun erfenis.

  Ik heb dat ook zo gedaan: ik heb mijn ‘Nederlandse’ kinderen al bijna 20 jaar kinderen jaarlijks een bedrag geschonken. Het totaal is hun deel van de erfenis. Mijn ‘Thaise’ zoon heeft ook al een bedrag gekregen . Na de scheiding met zijn moeder kregen wij drieen. ik, ex en zoon, ieder een deel uit de huwelijksgoederen.

  1 Kom jij te overlijden dan is de grond (met huis) van je vriendin. Het is goed om na je dood voor haar te zorgen.

  2 Je vriendin maakt een testament waarin staat dat bij haar overlijden haar erfenis gaat naar……(bijvoorbeeld) gedeeltelijk haar kinderen en gedeeltelijk naar jou.

  3 Als jullie beiden tegelijkertijd overlijden geldt 2 maar gaat alles naar haar twee kinderen

  Een ideale oplossing bestaat niet. Maar op deze manier voorkom je nu en later veel juridisch geharrewar en onkosten.

  Denk er over na.

  .

 7. NicoB zegt op

  Dank voor je doordachte reactie Tino. Je komt dicht bij wat wij na het opmaken van onze testamenten beogen, enige controle via de testamenten is vereist, lees verder. Vooralsnog willen we eerst met testamenten zoveel als mogelijk is in eigen hand houden als een van ons vooroverlijdt. Daarna kan de langstlevende verder en afhankelijk van leeftijd, financiën, etc. overgaan tot wat je zegt schenken aan de kinderen in NL en in Thailand. Overlijdt mijn partner eerst heb ik alles nu reeds op zeker in de hand, alleen nog niet de grond en huis, vandaar de gedachte aan de opzet van een Company. Daarna zal ik de grond met huis van daaruit vekopen, het huis met grond is voor mij alleen te groot. Overlijdt ik eerst heeft mijn partner alles nu reeds op zeker in de hand. Daarna ontstaat een nieuwe situatie en wordt daar door mijn partner op ingespeeld, alles gebeurd in volledig reeds jarenlang vertrouwen op gemaakte afspraken. Dat in eerste instantie de kinderen in Thailand niets erven heeft te maken met problematiek daar omheen, 1 kind is gehandicapt, daar is bv. de afspraak voor dat ik zorg voor dit kind en diens welzijn na vooroverlijden van mijn partner. De andere heeft een gat in de hand, hoeveel we daarin gooien willen we graag zelf bepalen, danwel de kinderen in NL die alles erven indien mijn partner als laatste overlijdt, is het beste voor dat kind. Dit is ook de reden dat als we tegelijk overlijden alles naar de kinderen in NL gaat, die nemen onze taak voor het verzorgen van de kinderen in Thailand dan over. Ik stelde ook 2 vragen tav. de gronden en een Company opzet, helaas nog geen reacties daar op of ervaringen daarmee van lezers.
  Je hebt gelijk dat er geen ideale oplossing is en we denken zeker na over het voorkomen van juridisch geharrewar.
  Nogmaals, dank voor je reactie.
  NicoB

 8. John zegt op

  Wij hebben het eigenlijk nog makkelijker gedaan, maar dan is er wel de vereiste dat je elkaar vertrouwd. Ga er van uit dat dat vertrouwen bij jullie aanwezig is.
  Voor ons is het iets makkelijker, omdat we maar één kind hebben en er geen sprake is van kinderen in NL of een ex in TH of NL.

  Wij hebben met gebruikmaking van alle fiscale regels die er zijn ons vermogen overgeheveld naar ons kind (inmiddels ook al weer 34) en zo het huis en de zaak in TH gekocht op haar naam.
  Voorwaarde dat wij er blijven wonen tot de heer ons roept.

  Voordeel dat er geen gedoe is met erfenis, belasting etc.

 9. NicoB zegt op

  Mooi John dat jullie het aldus hebben kunnen regelen. Bij jullie is sprake is van 1 kind in Thailand dat jullie volledige vertrouwen heeft en verdient. Bij ons is er volledig vertrouwen in elkaar als partners. Zou wel wlllen dat onze situatie vergelijkbaar is, onze situatie is wat gecompliceerder, zie mijn reactie van 09.02 uur tav. kinderen.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website