Beste lezers,

Ik ben onlangs naar de Nederlandse ambassade geweest voor nieuw paspoort voor de kleine. Daar vroegen ze of zij ook een ander paspoort had.
Maakt dat wat uit of je wel of niet een Thais paspoort bezit?

Groet,

Willy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Maakt het wat uit of mijn NL kind ook een Thais paspoort bezit?”

 1. Ronald45 zegt op

  Het is wel makkelijk (en dat is mijn ervaring) in Thailand aankomen laat je je Thais paspoort zien, en in Nederland je Nederlandse paspoort (kind 5 jr. )Tot 18 jaar dan moet je beslissen tegenwoordig of je Thai of Ned/ blijft. En met dat makkelijk bedoel ik bij de douane met mama, voorbeeld, gaat mijn zoon alleen met mama met zijn Ned.paspoort moet ik mee, bij de douane om toestemming (als vader) te geven om met mama mee te reizen (tegen ontvoering van kind door 1 van de ouders, wat je tegenwoordig veel hoort).Reis je met je moeder (thai) met een Thais paspoort heb je geen centje last, kun je zo doorlopen. (volg je het nog ) Groet Ron/Pakkred.

  • Frans Nico zegt op

   Nee, Ronald. Je hoeft niet mee naar de douane. Een ondertekende toestemmingsbrief met een kopie van je paspoort kan ook. Maar je hebt wel gelijk, een eigen paspoort voor Thailand is veel beter. Bovendien mag het kind met een Nederlands paspoort zonder visum maar 30 dagen in Thailand blijven. Ook met een Thais paspoort moet de andere ouder toestemming geven, tenzij de meereizende ouder kan aantonen uitsluitend het ouderlijk gezag over het kind te hebben. Je hebt geluk als daar niet om wordt gevraagd. En, Ronald, dit zijn mijn eigen ervaringen met onze dochter (3jr) die over beide paspoorten beschikt.

  • Willy zegt op

   Even terug komende op wat je zei over wanneer ze 18 worden, en dan moeten kiezen.

   Nederlandse nationaliteit verliezen

   U kunt de Nederlandse nationaliteit verliezen als u ervoor kiest om een andere nationaliteit aan te nemen. Of als u bijvoorbeeld fraude pleegde bij het verkrijgen van het Nederlanderschap.
   Verliezen Nederlandse nationaliteit meerderjarigen van rechtswege

   De regels voor meerderjarigen en minderjarigen voor het verliezen van de Nederlandse nationaliteit verschillen.

   Bent u meerderjarig? Dan verliest u in de volgende gevallen de Nederlandse nationaliteit van rechtswege (=automatisch):

   U neemt vrijwillig een andere nationaliteit aan.
   Dit geldt niet als:
   u in het land van die andere nationaliteit bent geboren en daar ook woonde toen u die andere nationaliteit verkreeg;
   u voordat u meerderjarig werd minimaal 5 jaar aaneengesloten woonde in het land van die andere nationaliteit;
   u getrouwd bent met iemand die die andere nationaliteit heeft. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap.

   U legt een verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) af.
   Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente.

   U dient vrijwillig in een krijgsmacht van een staat die tegen Nederland of 1 van Nederlands bondgenoten vecht.

   U heeft een dubbele nationaliteit en u woonde minimaal 10 jaar aaneengesloten buiten het Koninkrijk der Nederlanden (= Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) en ook buiten de Europese Unie.

   In deze situatie verliest u uw Nederlandse nationaliteit niet als:
   u van deze 10 jaar minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of binnen de Europese Unie heeft gewoond;
   u op tijd (vóórdat de 10 jaar is verstreken) een nieuw Nederlands paspoort heeft aangevraagd. Vanaf de dag dat u het paspoort ontvangt, begint een nieuwe periode van 10 jaar te lopen.

   • Willy zegt op

    Als je in Thailand geboren bent en je vader cq moeder Nederlandse is en je vader of moeder GEEN dubbele nationaliteit hebben.
    Blijft jij altijd 2 nationaliteiten behouden ook na 18 jaar.

    Zo ongeveer, graag andere mening op de letters in de wet hoor ik/wij graag.

  • Lex k. zegt op

   beste Ronald,
   Een kleine vergissing in je verhaal, de douane controleert alleen de binnenkomende passagiers, de uitgaande, dus vertrekkende, passagiers worden door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd, daar moet je je paspoort dus laten zien en de eventuele toestemming dat je kind alleen met zijn/haar moeder mee mag.
   de Koninklijke Marechaussee zit ook boven in de vertrekhal, terwijl de douane beneden in de aankomsthal zit, die mogen trouwens niet zomaar om je paspoort vragen, daar moet een duidelijke aanleiding voor zijn.
   Maar er zijn meer mensen die het verschil tussen die 2 diensten niet kennen, ik zie het regelmatig op TB, maar het is wel een belangrijk verschil.
   Met vriendelijke groet,

   Lex K.

 2. kjay zegt op

  Beste Willy, Nee maakt niets uit. Maar u moet toch een paspoortaanvraag formulier overleggen en dan ziet u dat bij hoofdstuk 4 bij 4.2, 4.3 en 4.4 u vragen moet beantwoorden over de nationaliteit van uw kind. Is voor iedereen gelijk, dus gewoon een standaard pocedure. Mijn kinderen hebben ook 2 paspoorten.

  https://www.minbuza.nl/paspoortaanvraagformulier

 3. kjay zegt op

  Hoeft u niet te plaatsen beste moderator, maar Ronad en Frans Nico dwalen af van de vraag! Dadelijk komen hele discussies over ouderlijk gezag en douane!

  • Frans Nico zegt op

   Willy vertelt: “ik ben onlangs naar de Nederlandse ambassade geweest voor nieuw paspoort voor de kleine. Daar vroegen ze of zij ook een ander paspoort had.

   Willy vraagt: “maakt dat wat uit of je wel of niet een Thais paspoort bezit?”

   Het spectrum van beantwoording is nogal ruim. Persoonlijk heb ik in mijn reactie op Ronald gemotiveerd aangegeven dat het wel degelijk wat uitmaakt. Tot zover is mijn beantwoording niet afgedwaald van het topic..

 4. Taitai zegt op

  Ten eerste moet u natuurlijk te allen tijde de waarheid spreken indien zo’n vraag gesteld wordt.

  Zoals eerder gesteld maakt het niet uit of ze ook een Thais paspoort heeft. Sterker, uw dochter mag zelfs die twee nationaliteiten na haar 18de blijven houden 1. indien ze in Thailand is geboren en ze er de Nederlandse en de Thaise nationaliteit heeft verkregen OF 2. indien ze 5 jaar aaneengesloten in Thailand heeft gewoond voor ze 18 jaar wordt en op basis daarvan naast haar Nederlanderschap ook de Thaise nationaliteit besluit te aanvaarden. Hier ga ik overigens voorbij aan de eisen die Thailand stelt aan het verkrijgen van de Thaise nationaliteit. Dit zijn twee van de drie uitzonderingsregels waarin de Nederlandse wet het Nederlanders toestaat om als volwassene meerdere nationaliteiten te hebben. De derde (en laatste) uitzondering heeft met Nederlanders te maken die gehuwd zijn met een buitenlander.

  Ik vraag me altijd af of het ook toegestaan is om meer dan 2 nationaliteiten te hebben. Stel dat deze dochter aan uitzondering 1. voldoet. Dan blijft ze al recht houden op het hebben van de Thaise en de Nederlandse nationaliteit. Over een paar jaar besluit het hele gezin om te verhuizen naar een land waar het hebben van meerdere nationaliteiten is toegestaan en de dochter woont daar langer dan 5 jaar voor ze 18 jaar wordt. Kan ze zo haar derde nationaliteit verkrijgen (zonder de Nederlandse te verliezen). Later trouwt ze met een Amerikaan en vraagt ze na haar huwelijk de Amerikaanse nationaliteit aan. De VS kijkt niet op een nationaliteit meer of minder. Dan eindigt ze met vier nationaliteiten. Staat de Nederlandse wet dat toe? Behoudt ze haar Nederlanderschap? Die vraag is overigens serieus. In ieder geval kan ze gaan kwartetten met al haar paspoorten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website