Beste lezers,

Ik wil niet regeren over mijn dood heen maar toch alles netjes achterlaten. Mijn vriendin kan niet met geld omgaan geef haar 30.000 baht alleen om eten te kopen voor haarzelf en mijn dochter (al het andere is/wordt automatisch betaald) en in week 3 komt ze al dat het geld op is. Met 50.000 baht hetzelfde verhaal.

Als ik er straks niet meer ben ben ik bang dat het een jaar lang feesten is en daarna op een houtje bijten. Daar kiest ze dan zelf voor dus daar kan ik niet echt medelijden mee hebben, maar mijn dochter kiest daar niet voor, ze is nu 11 jaar oud. Nu dacht ik, ik zet 100.000 € tot 150.000 € op een bankrekening waar dan elke maand een vast bedrag automatisch naar een rekening van haar wordt overgemaakt. Dan kan ze niet echt alles in 1 keer opmaken en heeft mijn dochter in elk geval tot dat ze 18 is ook een redelijke zekerheid dat er eten in huis is.

Ik ben dus naar de bank gegaan om daar zo’n rekening te openen. Dat openen van een rekening behoeft de toestemming van immigratie. Ik heb al 3 rekeningen dus ik krijg geen toestemming voor een 4e.

Een rekening op haar naam wil ik niet want dan kan ze toch nog bij het geld komen met als gevolg dat er straks geen eten voor mijn dochter is. Een buitenlandse rekening wil ik niet want dan is het niet zeker wat ze elke maand krijgt overgemaakt + ik heb geen zin in het spekken van de kas van een bank met hun hoge tarieven.

Rekening openen op naam van mijn dochter gaat niet daar ik officieel niet de vader ben en zij een andere achternaam heeft als ik. Met daarbij het feit dat ze 11 jaar is en dus zelf nog geen rekening kan openen. Vriendin rekening laten openen op naam van dochter is geen optie daar ze dan voogd is en dus weer bij het geld kan.

Nogmaals het betreft alleen geld voor het kopen van eten al het andere wordt (automatisch) betaald.

Wie heeft een oplossing?

Groet,

Harm

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 2.67/5. From 6 votes.
Please wait...

9 reacties op “Mijn Thaise vriendin kan niet geld omgaan en ik vrees voor mijn dochter”

 1. Frank zegt op

  Er bestaan levensverzekeringen die in maandelijkse termijnen uitkeren, wellicht kun je daar iets mee. Verzekeraar TAV heeft bv een ‘alimentatieverzekering’. Laat je niet in de war brengen door de naam van het product, want als ik je vraag zo lees doet het precies waar je naar op zoek bent: het is één van de weinige verzekeringen die gedurende een vooraf door jou bepaalde looptijd na je overlijden een vaste bedrag per maand uitkeert.

  Je kunt het zo regelen dat de polis bv uitkeert tot je dochter 18 wordt. Mocht je niet voor die tijd komen te overlijden verloopt de verzekering, maar dan ben je enkel de premie kwijt. Je kunt ook voor een veel langere looptijd kiezen.

  Een andere optie, of oplossing daarnaast, is om de wijze waarop je gespreid het geld wilt laten uitkeren via je testament vast te leggen. Als ik me goed herinner kun je via een soort fonds je nalatenschap laten beheren en daaruit maandelijks een uitkering laten doen. Kost wat om op papier te zetten en de belastingdienst zal ook met gretige oogjes de erfbelasting komen opeisen, maar je kunt wel precies vastleggen hoe je het met je vriendin en dochter wilt regelen. Praat eens met een goede notaris die gespecialiseerd is in estate planning.

  • Ger-Korat zegt op

   Ook deze oplossingen kunnen de prullenbak in, tegen geldspenderende Thais valt niets te beginnen. Op elke hoek van de straat zit wel een geldwinkel, een pandjeshuis of andere zaak waar je tegen overlegging van de papieren of het tonen van de maandelijks binnenkomende uitbetalingen op de bank geld kunt krijgen; ze kan na het tonen van de polis of andere overeenkomst na het het overlijden van de vraagsteller het geld, contant gemaakt en daar weer een fractie van, verkrijgen. En dan heeft ze een grote som geld ineens en de maandelijkse uitkering zijn verpand, vaak officieel want de uitkeerder krijgt bericht van verpanding. Idem alleen op naam van dochter helpt ook niet want zolang dochter niet volwassen is beslist de moeder en indien wel volwassen neigt ze naar de wensen van de moeder en ben je het geld ook kwijt aan de moeder.

   Misschien een andere mogelijkheid is informeel iets te regelen via een familielid welke de taak op zich neemt om maandelijks een bedrag over te maken, vastleggen via een Nederlandse notaris en het geld in Nederland laten staan en daar dan via een testament over te beschikken door het familielid. Hierbij voorkom je dat er iets op naam van de moeder of dochter staat waarmee deze een beroep op een geldgever kunnen doen. Alhoewel als er een aantal keren iets op de bank verschijnt kan de moeder hier weer mee naar een geldwinkel of anders en dit tonen en dit is weer de basis voor het verkrijgen van een groot bedrag ineens waarbij de moeder zich verplicht de maandelijkse bedragen over te maken aan de geldverstrekkers.

   Kortom er valt niets te regelen.

 2. Rinus zegt op

  Speel geen uitwedstrijd. Investeer het geld in Nederland op eigen naam. Zet je dochter in je testament. Open een rekening in NL.
  Je laat daar het rendement op storten.
  Dat geld kun je daar op nemen en haar geven zolang je leeft. (Kunt haar ook machtigen op uw rekening, dan ze het ook zelf)
  Na uw overlijden ze kan het via internet bankieren over maken (of via goedkopere wegen, maar je snapt het principe)
  Via een advocaat kun je ook haar zeggenschap (betreffende verkoop) uitstellen tot een leeftijd later dan 18.
  Is zij niet je natuurlijke dochter of geadopteerd krijg je wel te maken met een hoge erfbelasting.
  Punt is.. speel voor eigen publiek.

 3. Erik zegt op

  Harm, ik neem aan dat jullie in Thailand wonen want je praat over 30.000 THB per maand. Je zegt ook niet of je uit NL of uit BE naar Thailand bent gegaan. Denk er aan dat als jij NL-er bent EN uit NL naar TH bent gegaan dat NL nog tien jaar na emigratie erfbelasting zal heffen. Of BE ook een dergelijke regel kent weet ik niet. TH kent ook erfbelasting maar er zit een hoge vrijstelling van, meen ik, 50 miljoen THB.

  Jouw partner heeft, lees ik, een gat in haar hand. Dan moet je over jouw graf heen regeren en eens gaan praten met een ervaren Thaise jurist/notaris over een constructie dat jouw nalatenschap onder beheer komt van een ‘trust’ en dat jouw partner maandelijks X THB krijgt uitbetaald: dat is een bedrag voor de vaste uitgaven plus het levensonderhoud plus de school. Moeilijk dat te berekenen want jij weet nu niet welke opleiding straks nodig is en welke ziektekosten gaan opkomen.

  Wie gaat die trust leiden? Er is een gezegde: wil jij in Thailand een klein vermogen opbouwen, geef dan een groot vermogen aan een Thai in beheer en je houdt vanzelf een klein vermogen over…. Nee, dat is niet leuk wat ik schrijf maar ja, je hoort zo wel eens wat….. Dus overweeg de optie van een trust buiten TH, bijvoorbeeld in jouw thuisland. Wil je deze opties kiezen dan moet je dat vastleggen in jouw testament.

  Nu een bankrekening openen en iets vastleggen kan wel maar dat vervalt bij jouw overlijden. Dus regel een testament en zoek eerst goed advies.

  In jouw testament een (lijfrente)polis vastleggen op het leven van jouw dochter en/of jouw partner is ook een optie. Of dat kan in Thailand kun je navragen bij de NL verzekeringsagenten in TH; hun naam is hier vaak voorbij gekomen.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Frank,
  betreffende die verzekering dat klopt.
  Betreffende het laten registreren in een testament daar heb ik twijfels, dus ik zeg niet dat het niet juist is daar ik zelf moet steunen op eigen ervaring. Toen ik zelf mijn testament liet opmaken heb ik die vraag aan de advocaat gesteld of het mogelijk was een soort ‘fonds’ te creeren welke maandelijks, een door mij bepaald bedrag, zou uitkeren. Het antwoord was resoluut: NEEN, kan niet in Thailand en de banken bieden ook zo geen rekeningen aan. Ik heb toen een tweede advocaat geraadpleegd en het antwoord was idem dito.

 5. Paul zegt op

  Welke juridische en financiële constructie je ook gaat gebruiken, als je er niet meer bent kunnen je nabestaanden altijd wel een manier vinden om in één keer te beschikken over al je nagelaten geld. (Uitgezonderd complexe constructies die veel geld kosten). De beste oplossing is nu tijd en moeite investeren om alsnog met geld te leren omgaan. Ook al lijkt dit nu wellicht een onmogelijke opgave, het is zeker haalbaar. Dat begint met een dag of weekbudget (hoe kinderachtig dit ook lijkt) en als er enige discipline is aangeleerd kan het worden uitgebreid met een maandbudget (verdeling jaarlijkse uitgaven over de 12 maanden). En omdat een 100% budget-discipline nooit echt de werkelijkheid wordt, kun je dit altijd nog combineren met simpele hulpmiddelen: bijvoorbeeld een betaalrekening die via een automatische overschrijving wordt aangevuld vanuit een spaarrekening.

  Key voor het aanleren van budget-discipline is ervaren wat de consequenties zijn als je niet binnen het budget blijft. Een tweede succesfactor is zichtbaarheid: als je cash betaalt uit je portemonnaie of een spaarpotje, zie je wat je uitgeeft en wat er nog over blijft. Je ziet vanzelf een toekomstig tekort ontstaan.

  Aan het begin van de maand ‘potjes’ geld reserveren voor vaste uitgaven is een systeem wat goed werkt. Dit werd vroeger in Nederland toegepast met echte spaarpotjes, en nu nog steeds via budgettools voor thuisbankieren. Het probleem ligt niet in het begrijpen en toepassen van de systematiek, maar in het aanleren van discipline. En dat begint met samen elke maand de reserveringen maken. Met fysiek geld in een houten kistje met 12, 24 of 36 vakjes. Voor elke dag een vakje. Als er meer wordt uitgegeven voor een dag, en de vakjes voor de komende dagen leeg zijn, is dit tenminste zichtbaar en moet je samen bespreken hoe dit op te lossen. De oplossing is niet geld erbij doen, als geld steeds wordt aangevuld heeft meer besteden dan het budget geen consequenties en wordt er niets geleerd.

  Zo zijn er nog vele manieren en hulpmiddeltjes. En echt, in het begin lijkt het hopeloos, maar na enkele (of vele) maanden wordt ineens zichtbaar dat het werkt. Leer je vrouw omgaan met geld, bouw het stap voor stap op. Met vertrouwen in haar kun je met een beter gevoel alles achterlaten dan juridische constructies.
  (Als je wilt dat ik je help: paul.westenborg@kpnmail.nl)

 6. john zegt op

  Hoezo toestemming van immigratie? Ik heb bij de BBL Bangkok bank wel meer dan 4 rekeningen. Ooit al eens aan fixed account gedacht. En met een beetje medewerking lukt het wel om een fixed account met lange looptijd op naam van de dochter te openen. En vooral geen atm kaart aanvragen in alle gevallen, dan is toegang tot de rekening beperkt tot aan het loket.

 7. khun moo zegt op

  Volgens mij kun je geld storten op een levens verzekering op jouw naam , waarbij je een begunstigde kunt opnemen die indien je voortijdig overlijd een maandelijkse uitkering krjgt.

  ik heb zo’n product aangeschaft.
  Bij mij heet het uitkering leefrente.
  De jaarlijkse storting is bovendien tot een bedrag belasting aftrek baar.

  Ik zou eens bij bijv. de abn amro eens informeren.

  Nog even een morele ondersteuning,
  Dat je Thaise vriendin niet met geld om kan gaan is een bekend probleem voor mij
  Ik heb het in Isaan al jaren meegemaakt.
  Geef je 10.000 baht dan is het na een paar dagen op aan feesten.
  Vaak met veel drank.
  Het schijnt een levenswijze te zijn bij sommige.
  Wij zijn er zelfs een mooi huis mee kwijtgeraakt, door leningen bij loan sharks.

 8. Willy zegt op

  Beste Frank,
  Ik heb in Pattaya naast mijn Bangkok Bank in Bangkok nog 4 rekemingen kunen openen, bij andere banken.
  Zonder veel geld.op de bank te hebben.Ik heb een 14-jarige dochter met Thaïse moeder. Geen geadopteerde dochter, wel mijn bloedeigen dochter.
  Heb ook non O visa, retirement.
  Waarom moet jij toestemming hebben van Immigration?
  Succes alvast!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website