Mijn rietsuikerplantage is verbrand door toedoen van mijn buurman

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
15 januari 2019

Beste lezers,

Ik heb vorig jaar geld gestoken in 10 RAI rietsuiker. Naast mijn veld heeft een rijstboer zijn veld verbrand. Nu is het vuur overgeslagen naar mijn rietsuiker. Wat kan ik hier aan doen?

Ik heb met de betreffende boer gesproken maar hij ontkent dat hij zijn veld in brand heeft gestoken, terwijl het hele rijstveld is verbrand.

Groet,

John

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Mijn rietsuikerplantage is verbrand door toedoen van mijn buurman”

 1. erik zegt op

  Je zult beslagen ten ijs moeten komen tegen de ontkenning van buurman. Want hij kan het omgekeerde beweren. Vraag bij het Thaise KNMI de windrichting en -kracht van die dag op, dan heb je al iets. Of nog niets……

  Omdat jij farang bent en ‘toch barst van het geld’ zoals men wel denkt zul je niet zelf gaan procederen maar dat moet een Thai doen. Zoek een bemiddelaar, dat is stap 1, en dat kan de kamnan of de phuuya zijn, of een persoon van aanzien in dorp of buurt.

  Is buurman-rijstboer arm als een kerkrat vergeet het dan en plant volgende keer 3 meter uit de erfgrens dan verlaag je de kans dat het vuur overspringt. Op dat grote stuk land kun je best een paar meter leeg laten liggen maar hou het dan wel kort en nat.

  Overigens, in Thailand kan een gortdroog veld ook spontaan of door blikseminslag in de hens gaan. Of door kattenkwaad…..

  • Cornelis zegt op

   ‘Procederen’ zul je niet op eigen naam kunnen doen omdat je juridisch geen eigenaar – en dus geen benadeelde – bent.

   • erik zegt op

    Je wilt dus zeggen, Cornelis, dat een pachter nooit kan procederen? Want een pachter is geen eigenaar van de grond, slechts gebruiker. Maar als vraagsteller wil procederen dan zal de advocaat hem wel adviseren hoe dat juridisch in het juiste jasje moet worden gehesen.

 2. ruud zegt op

  Bewijzen zal wel lastig zijn als u geen getuigen hebt.
  Langs de kant van de weg zie je ook vaak verbrandde stroken grond, waarschijnlijk veroorzaakt door brandende sigarettenpeuken.

 3. Sjaak S zegt op

  Inderdaad zul je eerst moeten bewijzen dat hij dat gedaan heeft. Twee jaar geleden heeft vlak bij ons huis een grote brand gewoed aan de overkant van de straat. Deze was ook waarschijnlijk door een achteloos weggegooide sigaret ontstaan. Niemand had dat vuur bewust aangestoken. Het kan dus gebeuren, hoe erg het ook is. Wij hadden geluk. We konden op tijd de brandweer laten komen, die het vuur bluste voordat het naar de overkant van de straat sloeg.

 4. Lodewijk zegt op

  Kleine opmerking; indien je geen Thai bent kan het nooit jouw rietsuiker zijn. Je kan hem wel betaald hebben maar hij hoort een Thai toe. Geen farang. Dat is tenminste mijn gedacht.

  • ruud zegt op

   Dat het zijn rietsuiker niet zou zijn, ben ik niet zo zeker van.
   De grond kun je als buitenlander niet bezitten, maar wat erop groeit waarschijnlijk wel.
   Een huis dat erop is gebouwd kan de buitenlander ook bezitten.

   Verder vermoed ik, dat met “grond” in de Thaise wet het perceel wordt bedoeld, en niet de aarde, of de rotsen die op dat perceel liggen.
   Ik denk niet, dat als u een stuk grond uitgraaft, en afvoert, om een zwembad te bouwen, dat de politie u komt arresteren.

 5. Yan zegt op

  Wettelijk gezien is het “afbranden” van de velden verboden…maar elke Thai veegt daar zijn reet aan. Heb dikwijls in Isaan de luiken moeten sluiten omdat het ‘s nachts niet te harden was van de rook. Het was zo èrg dat je je soms in een oorlogsfilm waande waar alles in lichterlaaie stond. Nu woon ik in een dorp bij de kust en daar ook stoken ze ‘s nachts hun rommel op. Ook weer erg genoeg om de ramen te sluiten. Een buitenlandse buurman was naar de Amphur gegaan met de vraag om het snoeisel mee te nemen…antwoord: “dat doen we niet, stook het maar op”…Amazing Thailand…
  Een Thai zal ook nooit toegeven dat hij de boel in de fik stak…

 6. Joop zegt op

  Foto’s maken en een advocaat raadplegen.

 7. Kareltje zegt op

  Tja,

  De buurman zal nu toch wel geschrokken zijn, maar ik zou toch met mijn “lief” naar de politie gaan om aangifte te doen, deze gaan dan praten met de buurman en hem vertellen de de boete (de volgende keer) 1.200 Bhat is. En wat Eric zegt, 3 mtr of meer vrij houden.

 8. Hans zegt op

  Ja is erg jammer weer . Maarja heb het zelfde meegemaakt met rubberbomen heb advocaat ingeschakeld en samen met hem lokale bevolking tegen die persoon ingegaan en hij moet nu de rest van zijn leven via bank enz enz mijn nu 4000 bath per maand betalen

  • Aad zegt op

   Maar hoe kon jij bewijzen dat hij het heb aangestoken dan ?

 9. PEER zegt op

  Beste John,
  Neem kontakt op met fa Buisman, ja van de koffie-bereiding, die gebruiken gebrande suiker om hun produkt “GS” te produceren.
  Succes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website