Beste lezers,

Ik hoor van mijn Thaise vriendin dat steeds meer Thai moeite hebben om rond te komen. Vooral omdat de prijzen van het normale levensonderhoud sterk zijn gestegen. Zij zegt dat steeds meer Thai zich zelf van kant maken omdat ze financieel niet rond kunnen komen.

Nu is het zo dat ik haar maandelijks geld stuur vanuit Nederland voor haar levensonderhoud en zij mij laat weten daar bijna niet rond van te kunnen komen. Dat is omgerekend zo’n 18.000 baht. Dat is voor haar en voor haar ouders, die haar zoontje van 12 jaar onderhouden. Zij woont zelf in de buurt van Chiang Mai (3.000 baht huur per maand) en kan niet werken omdat ze een bepaalde ziekte heeft (dat is geen smoesje, want ik heb zelf met haar arts gesproken). Ze kan niet bij haar ouders in Isaan wonen omdat haar vader erg dominant is en ze binnen de kortste keren ruzie met hem heeft.

Ze heeft mij gevraagd om de toelage te verhogen naar 20.000 baht. Ik twijfel of dat verstandig is. Maar als het werkelijk zo is dat alles  veel duurder is geworden in Thailand dan is die vraag ook wel logisch. Een ander punt is dat ik denk dat ze ook geld weggeeft aan haar zus die erg arm is en kleine kinderen heeft.

Wie heeft een advies? En liever geen opmerkingen over dat Thaise vrouwen geldwolven zijn, want dat liedje kennen we nu wel.

Groet,

Benny

45 reacties op “Lezersvraag: Zijn de kosten van levensonderhoud in Thailand sterk gestegen?”

 1. Cornelis zegt op

  Het is een vaststaand feit dat alles inThailand duurder wordt. Dat is geen smoes en als ik lees waar zij voor moet zorgen dan lijkt haar vraag om een verhoging met Baht 2.000 redelijk.

  • Ser zegt op

   Ik woon hier in Thailand al jaren en mij lijkt die 2000 Baht verhoging aan de bescheiden kant. Ik denk dat 4000 redelijker is. De prijzen stijgen snel, om welke reden dan ook. Dat staat los van de dure Thaise Baht.

  • Cornelis zegt op

   Met dat duurder worden – in baht gerekend – valt het in mijn ogen (wonend in Thailand) nog wel mee, naamgenoot. Reken je de koersdaling van de Euro mee dan is het een andere zaak. Verder: stel dat je je inkomen uit een al vele jaren niet meer geïndexeerd pensioen haalt, waarom zou je haar en haar familie dan een procent of 11 ‘indexering’ geven? Geen orobleem als geld geen rol speelt, maar dat speelt het, gezien de vraag, in dit geval wèl.

 2. Albert zegt op

  Dag Benny
  Als je verdiept in het politieke en economische klimaat van Thailand en dan ook de koers van de batch. Met daarbij alle opmerkingen op het Thailand Blog dan weet je het antwoord.
  Het levensonderhoud is voor de Thai gewoon duurder geworden .
  Dus doe daar je voordeel mee.En de subjectieve waarneming over haar zus . Daar kan je niks mee

 3. Ruud zegt op

  Hey Benny, alles is duurder geworden. Met name in de grotere steden. In de kleinere plaatsen dus ook iets duurder geworden. De Thaise bath is in verhouding tot de euro ook flink duurder geworden. Dus het klopt.

 4. Geertg zegt op

  Net als overal in de wereld stijgen de kosten voor levensonderhoud hier ook.

  Ik woon zelf hier in Thailand en merk dat ook.

  Daarnaast wordt de kleine ouder en gaat waarschijnlijk naar school.
  Ook dit brengt extra kosten met zich mee.

  Ook de kosten voor elektra zijn gestegen, net als de brandstof prijzen.

  Uiteraard zullen er nu mensen zijn die vinden dat ze maar genoegen moet nemen met 18.000
  omdat de meeste mensen hier minder hebben.

 5. Antony zegt op

  Hi Benny,

  Je hebt het over een verhoging van 2000 baht per maand, ongeveer 60 Euro.
  Ik weet niet in wat voor tijdsbestek je de verhoging ziet ( 1 jaar , 2 jaar ?) maar de prijzen zijn inderdaad gestegen in Thailand en niet alleen voor de farrang maar ook voor de lokale bevolking.
  Je vriendin gebruikt 3000Bt per maand voor de huur ( goede prijs) en voor haar en haar ouders en zoon blijft er dan 15.000Bt over per maand.
  Dat is per persoon 3750Bt per maand, een goeie 100Euro dus, als je over een verhoging praat van 2000Bt voor haar zou ik daar persoonlijk geen probleem mee hebben.
  Maar ik kan niet in je bankrekening kijken natuurlijk, dus de beslissing ligt aan jezelf
  Groet Antony

 6. Loe zegt op

  Volgens de thaise immigration moet ik 65.000 per maand inkomen hebben. Daar kun je het net mee redden.
  Een meisje bij 7/11 verdient 9000 baht per maand voor een volle werkweek, als ze geluk heeft.
  Alles wordt duurder in Thailand en hoeveel je wilt weggeven is ‘’up to you’’.

 7. Meggy Müller zegt op

  Beste Benny.
  Ik weet niet hoeveel zij aan haar ouders geeft. Dan telt jij er vanaf en delen door 31 dagen.

 8. Gilbert zegt op

  Beste Benny,
  ik heb even een berekening gemaakt in vergelijking met september vorig jaar : om haar hetzelfde te geven als vorig jaar zou je nu ongeveer 20.500 THB moeten storten.

 9. Eva zegt op

  Beste Benny, dat steeds meer Thai niet rond kunnen komen zou best kunnen omdat de meeste Thai niet meer te besteden hebben dan zo’n 10.000 bath wat het minimumloon is. De inflatie ligt zo rond de 1% dus dat valt dan weer mee. Algemeen bekend is dat als er geld is het ook op gaat, is het niet voor jezelf dan inderdaad ook voor familie. Het is aan jou te beslissen of je daar aan bij wil dragen en hoeveel luxe je over hebt voor je vriendin.

 10. Fernand Van Tricht zegt op

  Dat hangt van jezelf af of je 20.000 b wil geven.
  Ik woon hier als Belg en leef goed..kom rond met 500 € per maand..rook en drink niet.
  Een thai zal niet dood gaan van de honger.
  Rijst..kip..thais fruit is goedkoop..water en electriciteit zijn niet duur….wat heeft ze dan nog meer nodig?

  • Marco zegt op

   Beste Fernand,

   Ze heeft ouders om voor te zorgen een schoolgaand kind allemaal extra kosten.
   Moet u ook kinderen en ouders onderhouden van die € 500 ?

  • Maryse zegt op

   Bah! Fernand en alle 11 mensen die een waardering gaven voor je reactie. “Wat heeft ze zelf dan nog meer nodig?” Men heeft niet alleen kip, rijst, fruit, elektra en water nodig om te leven. Met die middelen alleen is het overleven!
   Haar kind moet naar school, dat kost ook geld. Af en toe kleding en schoenen vervangen is geen luxe maar een noodzaak. En ja, het leven is duurder geworden in Thailand. Ik woon hier drie jaar en merk het nu al.

 11. Hans zegt op

  De vraag was of het leven in Thailand inderdaad duurder is geworden en het simpele antwoord op die vraag is: Ja het leven in Thailand is duurder geworden

 12. Tino Kuis zegt op

  Je stelt de vraag op een aardige, empathische manier. Ja, ik hoor die klacht meer: de kosten van levensonderhoud zijn gestegen, Ik denk licht tot matig maar dat hakt er goed in bij mensen die dicht op een bestaansminimum moeten leven .
  Onderstaande statistiek laat zien dat de consumentenprijzen ongeveer 20% stegen in de afgelopen 10 jaar en iets van 5% in de afgelopen 5 jaar. (25.000 baht is een gemiddeld huishoudeninkomen in Thailand. )

  https://tradingeconomics.com/thailand/consumer-price-index-cpi

  Je vriendin onderhoudt twee en misschien wel tweeëneenhalf gezin. Dan is 18.000 tot 22.000 baht per maand een redelijk getal. Als je het kan betalen, gewoon doen. Kan je het niet opbrengen dan moet er bezuinigd worden. Wees eerlijk, daar gaat het om. Ik begrijp ook dat de wisselkoers het er voor jou ook niet gemakkelijker op maakt…

 13. RuudB zegt op

  Beste Benny, elk mens moet zelf weten waar hij zijn geld aan uit geeft, en jij zult er meer dan voldoende van hebben, anders deed je het niet. Maar: vanwaar stel je deze vraag? Als jij het kunt veroorloven een vriendin te hebben in Thailand aan wie je maandelijks ruim 550 euro overmaakt en zij vraagt om 50 euro meer? Hoezo niet? Up to jou, zeggen ze in Thailand.
  Als je om welke reden dan ook niet meer in staat bent een dergelijk bedrag te storten, of juist overweegt om b.v. de “toelage” terug te brengen naar 450 euro, dan neem ik toch aan dat je mans genoeg bent dit haar mede te delen en niet op zoek bent naar redenen om je ten opzichte van haar “schoon” te praten?
  Kijk, natuurlijk worden de kosten voor levensonderhoud duurder. Overal ter wereld, dus ook in Thailand. Daarbij heeft jouw vriendin de zorg voor haar 12-jarige zoon, een tweetal ouders en kennelijk (je weet het niet zeker) een arme zus met kleine kinderen.
  Je vraagt jezelf af of het verstandig (!) is meer geld te sturen dan je al doet. Maandelijks. Je twijfelt. Is dat nou vanwege de argumentatie die zij geeft dat steeds meer Thai zich van kant maken omdat zij het financieel niet meer kunnen bolwerken? Is dat zo? Ik weet dat er Thai zijn die niet meer opgewassen zijn tegen de pressie van loan sharks, gecombineerd met fikse schulden bij banken, en plotselinge werkloosheid. Bij jouw vrtiendin toch niet aan de orde, lijkt mij zo. Maar of er Thai zijn die zich suicideren omdat levensonderhoud sec duurder is geworden?
  Je wilt advies? Hier dan:
  1-vraag haar eens een staatje op te maken van kosten die zij heeft, resp. laat haar eens een half jaartje een maandelijkse opgave doen wat zij kwijt is aan huishouden, boodschappen, zoon, ouders, familie, etc.
  2- of stuur haar maandelijks een bepaald bedrag en zeg haar dat ze het dat is waarmee ze het moet doen voor d’r huishouden, boodschappen, zoon, ouders, familie, etc. Tering naar de nering, immers!
  3- Tot slot: je zegt dat zij jouw vriendin is. Maar wat ben jij? Het lijkt mij dat je aan het sponsoren bent. Zij vraagt, jij draait. Je bent niet met ThB 18K begonnen. Moet je zelf weten, maar ik zou grenzen stellen! Jij doet dat niet, anders had je een vraag als deze niet nodig.
  En zij? Zij benut slechts geboden mogelijkheden, en geef haar eens ongelijk? Geldwolverij? Gunstig gebruik maken van de gelegenheid heet opportunisme.

 14. HansNL zegt op

  Natuurlijk is het wel zo dat 18,000 baht vorig jaar minder euro’s was als nu.
  Haar kosten, zegt ze, zijn omhoog gegaan, maar Uw kosten om de afgesproken 18,000 over te maken ook.
  Mijn advies, maak haar duidelijk dat 18,000 baht een redelijk maandsalaris is, en dat meer er vanwege de lage euro helaas niet in zit.

 15. Sjaak S zegt op

  Eh… als jij tot nu toe er mee eens was om haar per maand 18000 Baht te geven, wat zijn dan 2000 baht meer? Het is niet dat zij nu opeens 5000 of nóg meer verlangt.
  20.000 Baht is niet veel, ook niet voor een Thai. Ze moet heel bescheiden leven van dat geld, wil ze rond komen en als ze haar ouders (mee) moet ondersteunen… Nou, als jij het je kunt permitteren, dan zou ik er niet lang over nadenken.
  Het is een redelijk bedrag, vind ik….

 16. Driekes zegt op

  Ik kan je geen raad geven maar alles is wel duurder geworden.
  Dat ze met 20.000 niet rond kan komen neem ik in twijfel.
  Zelf komen wij met 40.000 rond en zijn met 7 personen, auto, 2 brommers, 2 keer internet en stroom en water, zelf drink en rook ik niet en betaald mijn verzekering hier ook nog van??
  Ik denk inderdaad dat een hekel punt is dat ze iedereen laat mee genieten maar durf hier mijn hand niet voor in het vuur te steken.

 17. Neso zegt op

  Benny, als je logisch nadenkt en de verhalen op deze site doorleest kun je concluderen dat het leven duurder is geworden. Je kunt gewoon steeds minder kopen met dezelfde toelage. Als je echt om haar geeft zal je dit moeten compenseren.

 18. Pamela zegt op

  Ze heeft een huurwoning en kan niet werken. Dan kan haar kind toch bij haar wonen en dan hoef je haar ouders en andere familieleden toch niet ook te onderhouden?
  Dan is meteen de vraag opgelost, toch?

 19. Milio zegt op

  Benny,

  Ik heb in nederland veel mensen geholpen met hun financieen door gewoon een begroting te maken.
  De meeste mensen weten niet eens waar het geld aan opgaat.
  Zet dat eens op een rijtje voor enkele weken/maanden dan gaat er soms wel een lichtje branden waar het beter/anders/goedkoper kan.

  Milio

 20. l.lagemaat zegt op

  Of het leven (veel) duurder is geworden, is maar de vraag hoe de wensen op dat moment zijn.

  Een paar factoren spelen daarin mee.

  Even een voorbeeld wat niet op u slaat!
  Stel iemand maakt nu 500 euro over x 34 (koers) = 17.000 baht
  maar nu was de koers ooit bijvoorbeeld 36 (koers) = 18.000 baht, los van de overmaakkosten

  Door het koersverschil krijgt iemand in Thailand 1000 baht minder, ook de farang, wat best een verschil is zonder dat iemand er iets aan kan doen.
  In het stukje wordt het zoontje van 12 door haar ouders verzorgd, de schoolkosten stijgen wel sterker!
  De vader is dominant en mogelijk dat hij wat meer geld wil zien om welke reden dan ook.
  Mogelijk zijn de ziektekosten gestegen of worden niet allemaal vergoed.

  Wat is wijsheid?
  2000 baht meer is geen overvraagde wens, maar niemand kent uw situatie en de afweging kan alleen door u gemaakt worden.

  Sterkte gewenst!

 21. karel zegt op

  Tja, als je haar moet onderhouden en ook nog haar ouders (die werken niet?) + kind…
  En er gaat nog geld naar haar zus… het einde is zoek.

  Prijstoename in Thailand lijkt gering:
  https://think.ing.com/articles/thailands-low-inflation-trend-gets-traction/

  3000 baht huur en 18.000 toelage, dan zou een vrouw met kind zich moeten kunnen redden.

  Met zuinig eten (veel zelf koken, af en toe in goedkoop Thais restaurant) en 3000 baht huur zou ik van 18.000 baht kunnen rondkomen… in Pattaya. Dan wel in mijn eentje…. maar met een hele Thaise familie + aanhang erbij…. pffff. Sterkte voor de rest van je leven.

 22. Mattheus zegt op

  Probleem is natuurlijk 18000 baht was nog niet zo lang geleden € 450 terwijl 2000 baht nu in de buurt van € 600 komt. Maar als je het kunt missen en ze is het “waard” gewoon doen. Het leven is inderdaad duurder geworden de laatste jaren net als elders overigens.

 23. Herman zegt op

  Benny, voor iedereen is het levensonderhoud duurder geworden. Echter hebben wij Europeanen te maken met én een zwakke koers van de Euro én prijsstijgingen in Thailand zelf! Verhoudingsgewijs worden wij dus zwaarder getroffen.
  Zijn jou inkomsten gelijk gebleven, dan zou ik zeggen: “ik vang ook niets méér, dus kan het ook niet geven”.

 24. G.J. Krol zegt op

  U zult het mij niet in dank afnemen, maar als ik uw verhaal lees, zou u zich moeten schamen. U heeft een vriendin. U hoort van de arts dat ze niet kan werken. U somt feiten en omstandigheden op grond waarvan ik vind dat Thb 18.000 niet ruim is. Maar erger vind ik het dat uw hier twijfels aan de oprechtheid van uw vriendin uit. De kosten van levensonderhoud zijn inderdaad gestegen, maar dat is uw probleem niet. Uw probleem is een gebrek aan vertrouwen.

  • karel zegt op

   Nou, ja zeg…. Ik vind dat Benny met 18.000 baht een behoorlijke bijdrage levert.

   Wat ik persoonlijk een kleine rode vlag vind is dat zijn vriendin de ‘zielige kaart’ inzet: “Thais plegen zelfmoord uit armoede”. Dat vind ik manipulatie.

   Enkele maanden geleden konden we hier op Thailandblog een verhaal lezen over een Nederlander die zelfmoord pleegde omdat hij niet meer kon voldoen aan de financiele eisen van de familie van de vriendin (zijn vriendin waas eerder zelfs noodgedwongen gaan werken in BKK).

   Dus Benny, ik wens je veel sterkte, je gaat nog tientallen jaren heel veel geld sturen.

   Uit zelfbescherming zou je hard moeten zijn: zeg tegen je vriendin dat je het ook niet breed hebt (tenzij zij weet dat je schatrijk bent…). En dat zij eerst een gedetailleerd overzicht moet sturen van al haar uitgaven voordat je een beslissing neemt. Daarnaast moet je zeggen dat je voor haar en haar kind wilt betalen, maar niet voor de rest van de familie.

  • Rob V. zegt op

   Wij weten Benny’s situatie niet. 18k baht is een startsalaris voor iemand bachelor diploma. Een onopgeleide persoon moet het met de helft doen. In dat opzicht is zo’n gift (salaris? Zakgeld? Kado?) niet slecht. Al blijven de salarissen en rechten van de doorsnee Thai nogal pover om het zacht uit te drukken.

   Maar verdere omstandigeheden omtrent inkomen en uitgaven ontbreken. Bijv waarom anderen familieleden of vrienden zelf niet of wel een baantje hebben om het inkomen voor de gehele familie te verhogen weten wij niet. Of dat al het geld verstandig besteed wordt of niet etc.

   Noch weten wij of er bijvoorbeeld in het verleden al eens vreemde verzoeken zijn gedaan, of dat Bennie of zijn lief zich niet aan afspraken hebben gehouden. Al met al is het lastig oordelen… de kosten nemen in Thailand een paar % toe, hier ook. Proberen de inkomsten mee te laten groeien is dan ook logisch. Is de vraag of Bennie dat kan missen, wil missen en hoe het verdere totaal plaatje er voor hun voor staat.

   Dus ondanks alle feedback zijn het alle en Bennie en lief die kunnen beslissen wat gepast is. Zowel wat betreft financieel als zaken over er wel vertrouwen,liefde of respect etc is door A of B.

 25. Rob zegt op

  Hoi Benny.
  Je zal zelf ook wel weten wat het minimum salaris is in Thailand.
  Een vriend van mij vertelde me dat zijn vrouw een goede baan in het hotel voor 15.000 bath aangenomen had.
  Zei verdiend nu meer als haar vriendinnen.
  Weet je wat ze zei vragen om geld is makkelijker dan werken.
  Ik betaal de mensen hier 500 bath per dag.
  Jou vriendin krijgt met niks doen 18.000 bath per maand.
  En je weet het niks doen kost geld.
  Kans op gokken of drinken .
  Want wat je doet kost geld ,ergens naar toe gaan kost geld.
  En vandaag 18000 morgen 20.000 en volgende maand 25.000,het stopt nooit .
  Ik weet dat van dicht bij.
  En je vriendin kan niet werken omdat ze ziek is.
  Maar er is altijd iets wat mensen kunnen doen of is ze terminaal.
  Want in Nederland wordt je gewoon met een dwarslaesie voor zoveel 60% goed gekeurd.
  Ik heb dat een medewerkster mee gemaakt.
  Maar wat gebeurt als jij stopt met sponsoren.
  Dan zal ze met niks rond moeten komen.
  Maar waarom geef je gewoon niet wat ze vraagt als je geld genoeg hebt .
  Dat doen er zoveel hoe meer je geeft hoe meer ze van je houden???
  Gr Rob

 26. Aad zegt op

  180000 bath is 580 bath per dag
  Ik woon zelf in de isaan en ken zat mensen
  Die daar van dromen hoor 580 bath per dag

  • Chris van het dorpje zegt op

   Ik woon in de Isaan met mijn vrouw en haar ouders .
   Meestal heb ik niet meer dan 10.000 baht per maand nodig
   en soms zelf minder . We missen echt niets !
   Afgelopen maand hebben we zelf niet meer dan 6000 baht uitgegeven .
   Goed , we hebben alleen maar strom en internet als vaste lasten ,
   rond 950 baht per maand .
   Je kan hier nog altijd heek goedkoop leven !
   In iedere shopping mall krjjg je een maaltijd voor 50 baht !
   Hoe heeft jou vriendin geleeft , bevoor ze jou vriendin was ?
   Zonder geld en werk ? Wat is met haar ouders ?
   Waarom werken die niet ? Wat is met de vader van heer kind ?
   Geeft die keen Geld ?
   Zeker wil ze meer geld van je , waarom ook niet .
   Jij bent doch de rijke farang !
   Mijn vouw weet , dat ik niet rijk ben , maar is tevreden met wat we hebben .
   En dat is genoeg om gewon te leven !

 27. Inge zegt op

  Hoi, Ja het is inderdaad een stuk duurder geworden in Thailand, ik was in januari jl
  bij mijn zoon en vriendin en kleindochter in Thailand. Zij klaagden er ook al over, vooral
  de dagelijkse dingen. Dus ik denk dat je het verzoek wel serieus moet nemen.
  Succes, Inge

 28. Frank zegt op

  Alles is idd duurder geworden, 2000 thb verhoging op 18.000 niet extreem. Maar al eens geïnformeerd waarom een of beide ouders niet werken, of een paar uur kunnen werken om zo bij te dragen aan de kosten?
  op een markt altijd wel tijdelijk werk te vinden, zeker in high season. Dan komt er ruim geld binnen hoor, en is een verhoging niet nodig. Hoe zit het met de luxe artikelen, zoals auto of zelfs 2 of meerdere scooters?

 29. peter zegt op

  In Thailand is het minimum loon van 300 naar 350 per dag gegegaan, vanwege het duurder worden
  Gerekend over 22 werkzame dagen in een maand, is dat 7700 bath
  Er zijn er zat die hier van moeten leven.

  Er zijn er zelfs, die eerst nog naar het arbeids buro moeten gaan, omdat hun baas totaal niets betaalt en via een arbeidsinspecteur en evt de rechter, dan eindelijk betaald krijgen. Tot die tijd dat ze het eindelijk krijgen, moeten ze zich maar redden.
  Ik hoor wel eens verhalen, mijn vriendin is zo’n arbeidsinspecteur, en denk dan wtf.
  Zeker als zo’n baas aan komt rijden in een peperdure wagen, deze verstopt en dan naar binnen loopt met de melding “ik kan niet betalen”.
  Vanwege haar (oudere) leeftijd, ontwikkeling, beoordeling en ervaring verdient ze nu 43000 bath/maand. Maar wel Thaise universitaire opleiding.

  DE 18000 bath van jou, lijkt mij riant. Echter wil jij meer geven, ok no problem, wat jij wilt.
  Je moet je ook afvragen of je niet voor nog meer mensen eigenlijk gaat betalen !! Zoals zussen, broers, neven nichten en al wie dan niet meer.
  Zelf mee gemaakt (was niet Thais), mij vragen om geld en dan weg geven aan broer die gokt of een zus die gaat werken in USA, leent en dan niet wil terug betalen. OF bemerkt dat haar buren illegaal elektriciteit van haar aftappen en ze dan niet terug vraagt aan die buren. Een gitaar koopt en dan aan de kerk geeft.
  Tja ….

  • Chris zegt op

   Meer dan de helft van de werkende Thais heeft geen vast arbeidscontract maar een oproep contract of is zelfstandige (al die koffieshop-uitbaters en fruitverkopers en lotjes-verkopers bijvoorbeeld). Die verhoging van het minimumloon is dus van toepassing op een minderheid van de Thais.

 30. Erwin Fleur zegt op

  Beste Benny,

  18k Bath is al redelijk veel.
  Als ik de huur er af haal blijft er 500Bath per dag over wat ik al veel vind.
  Verhoog dit met 2kBath dan wordt het 600 Bath per dag wat veel Thase niet per dag verdienen.

  Ik kan niet in jou bankrekening kijken maar’ bijna 600€ is bijna gelijk aan het laagste inkomen
  in Nederland’.

  Ik ben van zekere mening dat het kind van twaalf niet naar de hoge school gaat, dus dat
  kost geen geld.

  Het gaat meer geld kosten als je de familie gaat sponseren.
  Wat betreft het “ziek” zijn, gaan de rekeningen wel héél makkelijk omhoog(goede vriend van mij
  had zelfde probleem) met elke smoes om maar meer geld binnen te krijgen.

  Dit is mijn ervaring en denk goed na!
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 31. HenkJansen zegt op

  wat een gezegde alles wordt duurder.mijn vrouw krijgt al 11jaar 20.000 pm ze betaald er alles van en heeft voor haar zelf elke maand 5000 thb over.maar we drinken niet roken niet eten altijd thuis en hoeven geen fam te onderhouden. mijn vrouw heeft 2 grote huizen en nieuwe kleine auto
  Henk

 32. jan zegt op

  Oh jeh, zoveel reactie’s! Geld, geld, geld. Voor de een een noodzaak voir de ander een middel of soms ook een doel. Alles hangt af van de omstandigheden. Ik zeg gebruik je hart bij de omgang ermee, en gebruik je verstand!

 33. Chris zegt op

  ” ze kan niet werken omdat ze een bepaalde ziekte heeft”
  Misschien is het raadzaam om met dit gegeven eens echt aan de slag te gaan. Afgezien van mensen die geestelijk volkomen in de war zijn en/of 100% invalide of bedlegerig, is er volgens mij niemand die echt niks maar dan ook niks kan doen. Allerlei landen bewijzen dagelijks dat er zinvol werk kan worden gecreeerd voor mensen met allerlei soorten van handicaps. Natuurlijk moet de betreffende zieke dan wel meewerken.
  In Thailand bestaan zulke instanties nauwelijks maar zijn niet volledig afwezig (zelfs omscholing). Waar het in Thailand wel vaak aan ontbreekt is enige creativiteit om zulke problemen op te lossen en de – naar mijn mening – onvoldoende arbeidsmoraal. Menige Thai wil graag zo veel geld hebben dat men niet meer hoeft te werken. Werken is blijkbaar alleen nodig om geld te verdienen maar men vergeet vele andere positieve kanten van werk: persoonlijke voldoening, persoonlijk ontwikkeling, structuur in de dag, sociale netwerken.
  Er zijn ongetwijfeld dingen die je vriendin graag doet en waar ze ook goed in is. (Die dingen vallen vaak samen): vormen van handwerk, koken, schrijven, online chatten e.d. Ik zou als ik jou was nagaan welke activiteiten ze WEL kan die ook nog enige inkomsten zouden kunnen opleveren voor je vrienden, naast de andere voordelen. 1000 Baht per week voor enig werk is toch 4.000 Baht per maand
  Thaise doktoren zijn maar al te gauw geneigd om mensen (volledige) rust voor te schrijven als er (een vermogend) iemand is die voor de persoon in kwestie zorg draagt. Heb dat zelf ondervonden.

 34. Gilbert zegt op

  Wat een krenten zijn de meesten hier zeg. Ik krijg de indruk dat er velen naar Thailand verhuisd zijn omdat ze het levensonderhoud in Europa niet aankunnen en denken in Thailand wel rond te komen. Velen klagen over de pensioenen en uitkeringen in Europa en waarschijnlijk zijn het dezelfden die Benny aanraden om zijn vriendin in een zelfde bijna-armoede te houden. Het is toch niet omdat er velen wel moeten rondkomen met een inkomen dat kleiner is dan 18.000 baht dat zijn vriendin dat zou moeten doen. In mijn omgeving zijn er Thais genoeg die 40.000 en meer als inkomen hebben. Als farang wordt je zelfs verondersteld om 65.000 per maand te kunnen besteden. Ok, van 18.000 baht kan je inderdaad (over)leven …
  Maar er is inderdaad te weinig informatie en het gaat ons ook niet aan. Het hangt volledig af van hún situatie, hún relatie en hún wederzijds vertrouwen. Toch een (flauwe ?) opmerking : als ‘haar farang’ haar maar dezelfde levensstandaard kan bieden als de eerste de beste Thai, waarom zou ze dan in godsnaam met een farang in zee gaan …

  • Rob V. zegt op

   Liefde hoop ik dan toch.

   Alhoewel hoeveel Thais kunnen hun partner maandelijks rond de 20k geven en dan zelf nog genoeg overhouden om normaal te leven?

   Maar inderdaad kunnen wij niet in de portomonnee, levenssituatie, hart en brein van Benny kijken, noch van zijn partner dus dat maakt al het advies om meer of minder geld geld geld vrij zinloos.

   Het onderwerp geld/portomonnee trekt standaard wel veel lezers, dus voor de blogdictator een klein feestje.

   • Chris zegt op

    Voorzover ik kan nagaan GEVEN de Thaise mannen hun vrouw maandelijks geld en houden de rest (hoeveel weet de vrouw vaak niet) zelf. Mijn vrouw en ik beheren samen het geld (inkomsten en uitgaven) en hebben geen geheimen.

 35. Wingelaar zegt op

  Heeeeer Benny het is zo dat je 4 /5 jaar geleden nog 20000 bath kreeg voor € 500 anno 2019 nog maar € 16.678 dus voor ons scheelt dat behoorlijk wat geld dat is een ,en de prijzen zijn wel iets omhoog gegaan in Thailand maar niet echt veel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website