Lezersvraag: Wel of niet op straat in Thailand eten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
26 september 2017

Beste lezers,

Wij gaan backpacken in Thailand. Volgens velen kan je prima op straat eten bij een stalletje, andere zeggen dat je dat juist niet moet doen ivm hygiëne. Ik wil natuurlijk niet ziek worden tijdens mij vakantie waar ik lang voor gespaard heb.

Wat is de mening van de Thailandkenners, wel doen of niet? Ik heb geen budget om iedere dag in een (duur) restaurant te eten.

Groetjes,

Jolanda


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Wel of niet op straat in Thailand eten?”

 1. Karel zegt op

  Ten eerste: de meeste eenvoudigeThaise restaurants zijn slechts een tikkie duurder dan de stalletjes langs de weg. 40 baht voor een noodle soep ipv 30, in die orde.

  Ten tweede: ook in restaurants kun je pech hebben:

  Mijn ervaringen:
  1. Uren lang buikloop na eten van een spiegelei in stalletje langs de weg in BKK. Dus laat je ei altijd goed bakken, dit geldt ook voor restaurants.
  2. Maaltijd met kip op Koh Samet in een goedkoop restaurant. Die kip was wrsch een dag eerder al bereid … doodziek, buikloop. Dit kan je in elk gemiddeld of goedkoop restaurant gebeuren.
  3. Inktvisje gegeten in een duur Thais visrestaurant… weer bingo met voedselvergiftiging. Achteraf bezien was ook dit voedsel van een dag eerder.

  Kortom: langs de weg, goedkope of middeldure restaurants: alles hangt af van de eigenaar/kok hoe deskundig en verantwoord die met het eten omgaat.

  Ten slotte: ik heb talloze keren gegeten op markten waar een verzameling van eetstalletjes staat, drukbezocht… geen problemen, want het eten wordt daar vers bereid….
  Gaat altijd goed…tot die ene keer dat het misgaat.

 2. FreekB zegt op

  Gewoon doen. Kijk of er meer mensen zitten en beoordeel zelf of het kan. Ook in de duurste retaurants weet je niet wat er in de keuken gebeurt, hier zie je het tenminste.
  Ergens ziek van worden kan altijd, zelfs van de warmte en te veel koude drankjes.

  Eet en geniet 😉

  • Bernardo zegt op

   Eet gerust bij de eetstalletjes maar kijk eerst of ze schone nagels en hanen hebben let ook op het water waarin ze alle bestek in wassen bij helder water en een met plastic afgedekte stal is oke.
   Al 12 jaar gegeten zo en niet ziek.
   Eet smakelijk

 3. hein zegt op

  Restaurant is geen enkele garantie dat het hygienisch is. Normen in Thailand zijn toch sowieso wat anders dan bij ons.
  Maar op straat zie je wat ze doen. Wordt het goed doorgebakken, is het druk? Dus gewoon je gezonde verstand gebruiken. Maar in algemeen hoeft het geen enkel probleem te zijn.
  Overigens zijn er genoeg erg simpele (en dus goedkope)restaurantjes, die prima zijn.
  En mijn ervaring is dat de smaak daar meestal beter is dan in dat meer luxe restaurant.

 4. jan zegt op

  je kunt heel goed op de straat eten , kijk wel of het een beetje een aanloop heeft of er veel mensen komen , dan is het goed, ik heb er versteld van gestaan , dat alles goed blijft , daar , vaak gegeten ,nooit ziek geweest.

  alles heel lekker en vooral phat thai een soort bami schotel , met of kip ,(kai ) of vis (pla)

 5. Pat zegt op

  Eten op straat in Thailand valt zeker niet onder de noemer riskante onderneming, dus dat moet je al geruststellen.

  Dat het mogelijk iets minder goed gesteld is met de hygiëne is soms misschien een realiteit, maar ten eerste kan dit ook het geval zijn in een restaurant (en daar zie je het dan nog niet omdat het achter in de keuken gebeurt) en ten tweede is een doorsnee picknick die we houden in de Vlaamse bossen ook niet super hygiënisch.

  Als je een jong en gezond niet fragiel persoon bent dan zal je niets overkomen.
  Ben je dat niet dan zou het kunnen dat je soms te maken hebt met wat lichte buik- en of darmklachten.

  Ik eet ALTIJD op straat (al 36 jaar) en heb nog nooit iets gemerkt, ook al zie ik ze soms de afwas doen naast het kraampje op een onorthodoxe wijze.

  Je moet zo’n kraampje eerst goed observeren. Als er veel Thaise mensen staan, type bureauvolk, dan is het goed.
  Kijk ook of het vlees wat bedekt is en niet door vliegen wordt benadert en of in de volle zon staat.

 6. peter westerbaan zegt op

  Hoi Jolanda,
  Ik kijk altijd of het druk is (dan heeft het vlees geen tijd om te bederven) en of er stromend water is. De Thaise kookwijze is heel hygiënisch, maar als ze de borden niet goed kunnen schoonmaken… En dan kun je het natuurlijk ook gewoon aan de mensen vragen, of het eten clean en vers is. Maar Thailand is relatief veilig, Ik ben er eigenlijk nooit ziek, maar als ik een keer naar een omringend land ga (Cambodja of Laos) dan is het altijd wel een keer mis… Heel veel plezier!

 7. Chris zegt op

  De ervaringen die ik heb zijn positief. Kijk hoe men de bereiding doet en of men hierbij de hygiëne in het oog heeft.
  Natuurlijk moeten de gerechten goed gaan zijn.
  Gewoon doen dus en een mooie reis gewenst in dit prachtige land.

 8. quillaume zegt op

  Ik eet vaak buiten. Indien mogelijk in de buurt van de wok. Zo kan ik in de gaten houden wat erin mijn eten gaat, en of de boel voor mijn eten erin gaat is afgewassen.
  Bestek veeg ik altijd zelf schoon. Ziek worden kun je nooit 100% dicht timmeren, je kunt ook
  in een restaurant ziek worden..

 9. Henk zegt op

  Hallo Jolanda,

  Ik kom heel regelmatig in Thailand en zoek vooral de plekken waar weinig toeristen komen. Ik eet meestal op straat.
  Wel een paar tips:
  1. Begin met niet al te pittig eten en voer dit gaandeweg op.
  2. Water kun je bij de eetstalletjes/minirestaurantjes gewoon drinken en ook ijsklontjes zijn veilig.
  3 .Kijk een beetje uit met alcohol de eerste dagen
  4. De gewone cola (dus met suiker) is een prima middel om evt. diarree te helpen voorkomen. Ik drink in NL nooit gewone cola. Als ik in Thailand ben af en toe wel een flesje.
  5. Elke dag een zakje O.R.S. met water is erg goed voor je maag en darmen.
  6. Neem wel voor de zekerheid Imodium of zo mee.

  Ga ook vooral naar de nightmarkets. Daar vind je zoveel lekkere dingen en voor weinig geld.

  Veel plezier!
  Henk

 10. peter zegt op

  verschillende keren rond gereisd door Thailand. Meestal op straat en markten gegeten nog nooit ergens last van gehad. gewoon opletten of het schoon is en of dat er meerdere mensen zitten te eten. Geen ijsklontjes in drinken en geen schepijs.

  op deze manier hebben wij al 9 maal door dit geweldige getrokken.

  veel plezier met je reis.

 11. Richard zegt op

  Een goede indicatie is meestal:
  Is het druk bij het kraampje dan is het meestal wel goed.
  Ik zelf ga nooit naar restaurant of kraampje waar weinig mensen zitten.
  Natuurlijk kan je nooit iets uitsluiten.

 12. Christina zegt op

  Hallo, Ik geloof dat jullie geen idee hebben hoe duur of goedkoop Thailand is.
  Weet niet wat je per dag denkt te besteden maar je kunt het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt.
  Zelf aten we veel in Bangkok Silom road in een Thais restaurantje brandschoon ook de keuken en lekker gegeten voor gemmideld 3 a 4 euro met frisdrank per persoon zelfs hadden ze ook patat voor als je wat anders wilt.

  • Jos zegt op

   Mag ik weten welk restaurantjes dat is?Wij slapen ook in deze straat. Gr Jos

 13. Pedro zegt op

  Meerdere keren zelf gezien dat doekjes, etenskommetjes v/d mobiele etetkarretjes op de smerige straat vallen. In een reflex pakken zij dit op om dit terug te leggen.
  Gelijk de sate stokjes, voor de duidelijkheid; dit vlees valt wel in de goot/straat waar de vele vele ratten, honden, katten en kakkerlakken leven aldus ook poepen, piesen!!!
  Zodoende compleet genezen ooit nog iets van een straatstalletje te kopen.

  • Leon zegt op

   Zo kun je nog van alles verzinnen natuurlijk. Ook ik Nederland durven ze eten wat is gevallen weer gewoon te verkopen. Wat dacht je van het geknutsel op bijvoorbeeld de uitmarkt in Utrecht of andere steden. Ik kom al 12 jaar in Thailand daarvoor vele malen in Maleisië, 1 x ziek geweest achteraf door mijn eigen fout. Bij een kraampje frisdrank gedronken met verkeerde ijsblokjes. Let altijd op dat er een gaatje zit in het midden van de ijsklontjes. Verder zie je overdag mensen met vers vlees op karretjes in de zon met vliegen erop, ziet er wat onsmakelijk uit maar eenmaal bereid en gebakken of gegrild is er niets aan de hand. Verder is het nooit 100% uit te sluiten ieder lichaam is anders én reageert anders op het Thaise climaat. Kortom gezond verstand en heel veel plezier Kin xr̀xy

 14. Marcel De Kind zegt op

  Ik heb jaren gegeten aan stalletjes op straat , zonder enig probleem . Nadien op vakantie altijd prijs gehad. En dat na het eten van van o.a. krab . Dat is het gevaarlijkste wat je kan eten in Thailand . Dit beestje is het meest vervuild eten !. En echt ziek…langer dan een week . En dit was in een zeer goed restaurant . Ook uitkijken wat je drinkt , niet teveel ijs . En geluk helpt ook..

 15. castille noel zegt op

  Heb op dit blog mijn verhaaltje al eens geschreven ben belg en heb een frietketel olie is bruin en vraag aan
  mijn vrouwtje waar kunnen we deze olie naar toe doen . Geen probleem zal dat wel oplossen dus olie in twee grote coca cola flessen gedaan .
  Het eetstalletje waar veel mensen komen eten ik dus ook zie ik twee dagen later de dame MIJN FLESSEN
  met olie lustig te gebruiken om ook mijn eten te bereiden . Ben daar nooit niet ziek geweest wel met mosselen in de green shel thai of nieuw zeeland zit een giftige stof in veel mensen hebben er geen probleem mee maar voor mij en nog een paar farangs een paar dagen WC bezoek ook de LEVENDE KRABBETJES is
  voor velen een probleemtje hangt af hoe sterk uw maag is

 16. Herman buts zegt op

  het meest belangrijke bij streetfood is dat het klaargemaakt wordt terwijl je erbij staat, en dat die dus ook voldoende verhit worden wat met een wokbereiding normaal geen probleem is, dus geen gerechten die bereid klaar staan , je weet nooit hoelang die daar al staan als je twijfelt over de kwaliteit van het eten bestel je gewoon een dubbele mekongwhiskey zonder ijs en drink je die op , doodt alle eventuele aanwezige bacterieen , en geniet van de streetfood , ik heb er nog nooit problemen mee gehad

 17. Fransamsterdam zegt op

  “Uit een Brits onderzoek blijkt dat 40% van alle reizigers tijdens de vakantie met reizigersdiarree te maken … Top-10 landen met het grootste risico op reizigersdiarree: 1. Egypte. 2. India. 3. Thailand”
  Je kunt er dus gevoeglijk wel van uitgaan dat meer dan de helft van de bezoekers aan Thailand ermee te maken krijgt.
  Waar je eet of hoeveel je betaalt maakt niet zoveel uit. Zoals hierboven al aangegeven, gebruik een beetje je gezond verstand, maar de normen liggen anders dan we gewend zijn. Er zijn van die BBQ-karretjes, daar ligt het vlees de hele dag bij 35 graden in de zon voor te bakken, voordat het verder bereid wordt. In Nederland ondenkbaar. Toch heb ik daar nog nooit last van gekregen. Je kunt alle vis vermijden, maar dat is ook weer zo wat… Het gevaarlijkst zijn volgens mij dingen waarbij je er eigenlijk helemaal niet aan denkt. Wat blaadjes sla op je bordje. Die zijn niet verwarmd, laat staan voldoende heet geweest om eventuele bacteriën te doden. Dat eet ik dus niet op, net zomin als andere rauwkost. Maar een worstje van onbekende herkomst dat tien minuutjes heeft liggen sputteren op de BBQ? Ja hoor, dat gaat er wel in.
  Regelmatiger dan thuis handen wassen is misschien ook een tip.
  Probeer zo min mogelijk van te voren te plannen, als je dan een paar dagen geveld bent is het niet zo erg.

 18. willlem m zegt op

  Wij komen al jaren in Thailand. Ik ben 1x goed ziek geweest na een bezoek aan de Subway.
  Vermijd het eten van rauwe groenten. Verder overal gegeten nooit ziek geweest.
  Als je in de buurt ben van een grote mall probeer een van de grote foodcourts goedkoop, veilig, veel op het gebied van eten en drinken op een plek.

 19. thea zegt op

  Als je een paar dagen in Bangkok bent zie je al gauw dat de karretjes met eten er niet de hele dag staan.
  dat ze hun producten op ijs hebben liggen, dat ze hun wok poetsen en schrobben ennnn kijk even in de wok dan zie je zo of de olie helder is.
  Vergeet niet dat dit hun levens onderhoud is en er gauw bekend is als ze niet hygienisch zijn.
  Kijk maar elke thai ook mannen en vrouwen in pak eten er tussen de middag.
  Ik vind het een feest om bij ze te eten maar heb in de koffer wel pilletjes tegen diaree maar die neem ik voor elke vakantie mee want voedsel vergiftiging kun je overaloplopen
  Geniet van je (veilige ) vakantie in thailand, het is een feest

 20. Nicky zegt op

  Gewoon je gezond verstand gebruiken en uit je doppen kijken. Ik heb zelf 1 week zware diaree gehad na een restaurant bezoek in een 5* sterren hotel. Vaak is het eten niet direkt een probleem , maar de wijze waarop het bestek en dergelijke word afgewassen. Dus die piepschuimbakjes buiten zijn misschien niet goed voor het milieu, maar wel beter voor je gezondheid

 21. Ingrid zegt op

  Het belangrijkste is de snelheid van de doorloop van het voedsel. Een druk, goedkoop restaurant zet veel om in korte tijd terwijl een duur, rustig restaurant nog wel eens met voedsel van de vorige dag werkt.

  Wij eten graag bij de foodmarkets die je in de shoppingmalls treft. Hier is het eigenlijk altijd druk, er is stromend water, er zijn koelingen, je ziet de bereiding en ook nog eens goedkoop….

  Wat ook een grote veroorzaker van darmklachten is iom wanneer je het flink warm hebt een groot glas koud drinken ( water/bier/fris ) achterover te slaan. Dan kun je echt last krijgen van dat hygiënische maar veel te koude vocht.

  Rustig aan met te koud drinken, eet op drukke plaatsen en dan kun je een groot deel van de maag- darmklachten ontlopen.

  Veel plezier!

 22. Jomtien TammY zegt op

  Ruim 2 weken gegeten aan de stalletjes in Bangkok (middag, namiddag en avond), geen 1 keer ziek geweest!
  Nochtans heb ik de ziekte van Crohn…

  Gouden tip van mijn Thais “schoonzusje”: eet aan kraampjes waar je (regelmatig verschillende) Thai ziet eten!

 23. Ann zegt op

  Peter gaf het al aan,ga naar stallen waar veel Thai zitten/ komen,
  hier is de omloop groot.

 24. michael zegt op

  Ik heb vaak op straat gegeten toen ik er op vakantie was en ben nooit ziek geworden. Gewoon je gezond verstand gebruiken en niet eten aan kraampjes waar veel vliegen boven hangen of waar het eten al een uur staat na te pruttelen in de volle zon. Ik koos altijd kraampjes waar veel volk aan- en afliep.

  Als je tips wil, bekijk dan ook zeker eens de filmpjes van Mark Wiens op Youtube. Dat is een foodblogger die in Bangkok woont en veel leuke filmpjes en tips heeft rond streetfood in Thailand

 25. Sjeng zegt op

  Tijdens al onze reizen door Thailand ben ik slechts éénmaal ziek geworden van eten…..en dat was in een restaurant….voor ons is er niks beters dan lekker eten op straat. het zal er wel allemaal volgens de bekrompen Ned regeltjes niet zo top uitzien maar laten we wel wezen het voedsel wordt op straat met liefde klaargemaakt en vooral en dat is het belangrijkste op een ( meestal op giga heet vuur bereid …ergo alle eventuele bacteriën zijn helemaal morsdood )….ik zou zeggen geniet van al het lekkers en laat je niet bang maken door de zogenaamde “kenners ” die zeggen dat het niet veilig is. Tijdens onze reizen door Afrika heb ik op de meest bizarre plekken vlees zien hangen …ook dáár nooit ziek geworden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website