Lezersvraag: Watertank laten plaatsen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 augustus 2020

Beste lezers,

We hebben een stuk grond ontgonnen in de regio Chiang Mai en het dorp Banpoc. Nu hebben we een waterbron laten boren en willen we voorraad tank (watertank ) laten plaatsen en met solarcel voor de pomp.

Nu heb ik een offerte (op een sigaren doosje) voor het plaatsen en de aanschaf totaal: 224.000 baht (ongeveer 6.000 euro). Lijkt me wel een beetje veel?

Vraag: Heeft iemand een goed adres in die regio, die hierin kan voorzien?

Aanvulling nog op de vraag: watertank. Als je voorziet in eigen water middels een bron, dan lijkt me toch een watertank als voorraad overbodig? Wat heb je nodig dan om direct (en dat geldt vooralsnog voor het douchen) het water naar het huis te brengen en aan te sluiten op bijvoorbeeld douche, wc en wasbak?

Groet,

Albert

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Watertank laten plaatsen”

 1. Sjaak S zegt op

  Dat is wel erg duur. Ik heb toevallig bij Global House gisteren een grondwaterpomp gezien die op zonnenenergie loopt. Er is een ook een regelaar bij. Je moet alleen nog de kabels en zonnepanelen kopen. Ook die zijn inmiddels niet zo duur meer. Ik weet niet hoe sterk de pompen zijn. Hier is de link naar mijn googledrive, kun je ze zien: https://drive.google.com/drive/folders/1IRwez6HpGqNfN-7O5S0vM0zjrhVma1Fy?usp=sharing
  Er is ook een gewone pomp die op zonnenenergie gaat. Ik heb de prijs van deze pomp op ali-express gezocht en daar is ie nog goedkoper te krijgen.

 2. Sjaak S zegt op

  Oh en wat betreft de opslag. Ik denk dat jij kunt voldoen met een niet al te grote tank, zo eentje van rond de 8000 Baht. Het voordeel van het hebben van opslag is dat je ook water kunt hebben, wanneer er geen stroom is. Je kunt de tank hoger zetten zodat je het water er niet uit hoeft te pompen, maar door de druk het water de kraan uit kan. Je pomp kan dan overdag het water erin pompen en ‘s avonds heb je dan tot de volgende dag ruim voldoende om zonder pomp het water te gebruiken.
  Waar ik wel aan zou denken, is een goede filter installatie, want je weet nooit hoe zeer het grondwater besmet is met vreemde stoffen die door de jaren heen door de bodem gezakt zijn.

  • albert zegt op

   Dank voor de reactie.
   Inderdaad een goede filter en daar gaan we mee aan de gang.
   Maar als je zelf water uit de put haalt (oppompt mbv solar ) en niet afhankelijk van elektriciteit, dan heb je toch geen tank nodig voor opslag van water?

   • Arjen zegt op

    Wat Sjaak zegt klopt ten dele…..

    Filteren heeft alleen zin als je weet waar je op wilt filteren. En daarvoor moet je je water laten testen.

    Wil je de hardheid terugbrengen? (grondwater is, kan heel erg hard zijn) wil je bacterieën verwijderen? virussen? Wil je chemicalieën verwijderen?

    Voor virussen kan een keramisch filter genoeg zijn, kan ook zijn dat je naar RO moet of UV. Verwijderen van chemicalieën moet je weten wat er in je water zit.

    Echt waar, gewoon maar filters plaatsen heeft weinig zin als je niet weet waar je op moet filteren.

    Verder, je tank hoger zetten om wat druk te hebben….. Je statische druk (dat is de druk als er geen water stroomt, dus al je tappunten dicht zijn) is ongeveer 1 Bar per 10 meter. Een normale waterdruk is minimaal 2 bar. Om dat te halen moet je tank 20 meter hoog staan. Kan natuurlijk wel, maar is niet zo eenvoudig. Je dynamische druk is erg afhankelijk van je leiding diameter, maar altijd lager dan je statische druk.

    Wat tanks betreft, de goedkope, blauwe tanks zijn niet zo geschikt voor opslag van water om te douchen, of de wasmachine. Voor tuingebruik voldoen ze wel redelijk. Je zal verstelt staan van de hoeveelheid algen die er al snel in te vinden zijn….

    Succes, Arjen.

 3. Frans zegt op

  Een opslag heb je nodig voor al die uren dat de zon NIET schijnt, ook overdag.
  Overdag bij bewolkt weer is de opbrengst duidelijk minder.

  Een familielid van mijn vriendin heeft een put laten slaan pomp plaatsen op solar panelen en een de opslag op ca 4 meter hoogte van 2 tanks zelf gemaakt. Dit 3 maanden geleden in de provincie Non Buang Lamphu.
  Totale kosten ca Baht 90.000,–, dit zonder arbeidsloon voor de opslag.

 4. Patrick zegt op

  Het is aan te raden om een ontkalksysteem te voorzien. In Hang Dong zit geweldig veel kalk in het water. Kosten circa 35.000 baht. Heb 2 pompen op electriciteit, voor de put en ook voor leidingwater, dit indien het nodig moest zijn. Zonder het solarsyste kom je dan op een 80.000 batht

 5. Lung addie zegt op

  Dat is weer zo een vraag waar geen mens een zinnig antwoord op kan geven: ‘we hebben een waterbron laten boren en een pomp op zonnepanelen…. enkel de prijs wordt vermeld, verder niets. Dat is net als: ik kocht een wagen en betaalde 1.000.000THB…. is dat veel? Indien je niet vermeld om welke wagen het gaat … ja , wie kan dan zeggen of het veel was of niet?
  -hoe diep is die boring?
  -moet dit ook dienen voor huishoudelijk gebruik?
  -zonne energie met of zonder energie opslag?
  -hoe groot is het vermogen van die pomp?
  -opslagtank: welk volume en hoe hoog?
  -gewenst debiet?
  -wat krijg je precies voor de gevraagde som?
  Geef eerst wat meer details indien je een antwoord verwacht dat voldoet aan je vraag en niet enkel de prijs.

 6. Dick zegt op

  Albert,
  Leuk farang prijsje. Loop even bij Global binnen.Alles is daar te krijgen en als je een schroevendraaier en waterpomptang kunt hanteren kun je het zelf installeren. De sigarendoosman koopt het daar ook en legt er 300 % bovenop.
  Met een 325 W paneel kun je de pomp laten draaien als de bron niet diep is (7 mtr) anders moet je een pomp in de bron hangen, dat kan tot 150 mtr diep, maar kost wel meer aan panelen en pomp.
  Bij ondiepe bron kun je jetpomp van 250 W nemen die zelfaanzuigend is, wel voetventiel in leiding die in de bron gaat..
  Neem een pomp met drukschakelaar die afslaat als vlotterkraan in tank sluit, of installeer losse drukschakelaar in leiding na pomp die de pomp bedient. Ook bij Global op de plank.
  Ja wel een tank van ca. 1000 L en inderdaad op ca. 4/ 5 mtr hoogte opstellen anders werkt je warmwater unit voor de douche niet..
  Zet tussen pomp en tank een dubbel filter: patroon met 5 micron en ceramisch patroon met 0,1 micron Kun je ook als complete unit bij Global of HomePro kopen.
  Patronen elke 3 tot 6 maanden vervangen.
  Je kunt ook een compacte z.g. UF-unit na de pomp zetten, reinigt zichzelf, haalt de bacterieen en alle deeltjes uit het water en daarbij hoef je de patronen pas na 7-10 jaar te verwisselen. Wel wat duurder maar nog altijd veel goedkoper dan sigarenman.Verkrijgbaar bij: contact@enviro-pure.asia
  Als het ingewikkeld klinkt stuur me maar een mailtje dan maak ik een schets. Heb 40 jaar ervaring.
  Groet,

  Dick

  • janbeute zegt op

   Inderdaad Dick, er ligt heelveel bij Global op de plank.
   Maar wil je voor kwalitatief goed spul en vlotte service en ook voor vakkundige uitleg en als er iets stuk gaat, geef mij dan maar de man van de shop die ook repareren kan.
   Ik heb er enkele ervaringingen mee,met oa een Hitachi waterpomp in de garantie periode waterkering lek daardoor sluiting in de elektromotor.
   Alles incl flenzen moest weer naar de Global, eerst weer papier werk want mis je de aankoopbon ho zeg groot probleem.
   Daarna de pomp 3 weken weg voor garantie.
   Een zaak in Lamphun ook Hitachi dealer vertelde mij hij repareert ook zelfde soort klus in een uur gefikst.
   Daar komt nog bij dat ik zelf de pomp gede en monteerd heb.
   Global werkt als een overheids instelling maar dan ook nog met teveel rond hangende school kids als personeel.
   Er zijn shops in Chiangmai en HangDong die gespecialiseerd zijn in alles wat met water en filtreren te maken heeft.
   Daarom mijn advies aan de vraag steller de Hr. Albert ga daar eerst eens kijken
   Jan Beute.

 7. peter zegt op

  Wat ik weet is dat het geregistreerd dient te worden bij de lokale overheid, waarbij tevens dient mede geleverd te worden een uitslag van het wateronderzoek. Er moet bezien worden of het water gebruikt kan worden. Tevens een reden, waarom.
  Registreer je niet kan je beboet worden en wellicht wordt de put gedempt. Dat is wat ik van mijn Thaise vrouw mocht vernemen. In haar geval was de aansluiting op reguliere water te ver. Is als reden opgegeven.

  Met het plaatsen van tank en een kleinere pomp extra, wordt het geheel gangbaar. Denk dat de oppomp groter is in capaciteit en kan je met een eenvoudig douchje de pomp teveel belasten met aan/uit.
  Pomp, condensator (om pomp te starten,fase verschuiving) kan warm worden en verbranden.
  Let op je filters, indien er veel vaste deeltjes in zitten , kunnen de filters van korte duur zijn en verstopt raken. Dan zal je weer nieuwe elementen moeten plaatsen.

  Opvoerhoogte van de pomp is belangrijk en de druk. Immers hoe dieper de well, hoe groter de opvoerhoogte moet zijn. Dit is aangegeven in meters.
  Stel je well is 20 meter diep, dan is 20m opvoerhoogte misschien net genoeg (leiding weerstand) om het boven te krijgen, dan moet het nog door leidingen (hebben een weerstand) en dan evt nog hoger opgevoerd worden voor hoge tank. Natuurlijk zijn pompen hierop gemaakt maar niet customized, dus kan betekenen dat je een (grote?)over flow hebt. Ze regelen op druk dan en bij een douche nemen kan de pomp met grote frequentie dan aan en uit slaan. Oscilleren.
  Er zijn er wellicht met een elektronische regelaar waardoor je dit beter kan afstellen.

  Zonne energie? Kan maar is dat economisch haalbaar? Misschien als de well heel ver weg is?
  Is de pomp dan op 12 Volt? Moet het omgezet worden naar 220 Volt (inverter?) donkere tijden geen power. Extra deepload batterijen voor pomp?
  Maar anders een 4 mm2 kabel in een plastic buis in de grond, wellicht goedkoper?
  Frans familie heeft zo’n situatie, wellicht contact met hem zoeken en nog wijzer worden?
  Prijs verschilt al enorm

 8. ser kokke zegt op

  Een RVS tank van 5 kuub en een pomp om water diep op te pompen, kosten samen ongeveer 10.000 THB, zegt mijn Thaise vrouw, die jaren lang een bedrijfje heeft gehad in dat soort dingen. Dan komen er nog wat kleine kosten bij en wat werkloon (max 300 THB/uur) en dan zitten we 12.000 maximaal.

  • Lung addie zegt op

   En…. geloof je dat zelf? Ach ja, je vrouw heeft het je gezegd…. haar bedrijfje is waarschijnlijk over de kop gegaan wegens verkopen met heel veel verlies…..Ik zou wel eens willen zien waar ja aan die prijs een RVS tank van 5 kubiek plus dieptepomp aan die prijs kan kopen…. maar ja, in Thailand is alles gratis. (volgens sommige mensen toch, tot ze beginnen schreeuwen dat alles hier VERSCHRIKKEIJK duur is……

   • ser kokke zegt op

    Dat bedrijfje bestaat nog steeds in Chiang Rai.

   • ser kokke zegt op

    Je bent niet op de hoogte van het normale Thailand!!!
    En “Ach ja” lijkt mij beledigend voor mijn Thaise echtgenote.
    Het bedrijf bestaat nog steeds.
    Schande.

  • Arjen zegt op

   Zeer ongeloofwaardig. Alleen aan materiaal ben je voor een RVS tank van 5.000 liter al 18.000 Baht kwijt. Dan heb je RVS van 400 kwaliteit, en zoals iedereen weet roest dat in een aantal weken, van 0,05mm. Dus ik bestel 100 tanks bij je vrouw en verkoop ze voor de schrootprijs. Dat wordt binnenlopen. En doe voor die prijs er ook maar 100 pompen bij, die kan ik meteen voor de schrootprijs wegdoen….

   Arjen

 9. Frans zegt op

  Aanvullende info:
  Het familielid is goed ingevoerd in zijn omgeving. Hij heeft BESLIST niet teveel betaald of slechte kwaliteit gekocht.
  Zijn vrouw heeft een overheidsbaan en heeft het water laten testen. Conclusie; Gelijk of beter dan wat de lokale overheid de huishoudens biedt.
  Pomp zit op ca 35 meter diep, moet om de 2 jaar schoongemaakt worden.
  Water is voor agrarisch gebruik, en wat schoonmaakwerk.
  Tanks van 2 m3 elk staan op een platform om, indien nodig , schoongemaakt te worden.
  Het platform en leidingwerk in eigen regie.

 10. Jean Maho zegt op

  Ik heb een put laten boren 35m diepte, pomp plus pvc buizen tot achter de pomp 15.000 Bhat.
  Booren 20.000 Bhat.
  Waterton 2000l 8.000 Bhat.
  Leidingen 1′ tot waterton ongeveer 30m.
  filtersysteem 18.000Bhat
  Daarna een tweede pomp om alles te voorzien van water met voldoende druk.
  Ook voor de groente en gazon met 6 sproeiers.
  Dat was ongeveer buiten wat prullen de kosten

 11. albert zegt op

  Allen hartelijke dank voor de reacties ,alleen wat ik mis een adres in de regio die dat zou kunnen regelen.

 12. Ben zegt op

  In pattaya kost een bron boren ca. 1000 bht per meter.
  Een hitachi deepwell pomp met parralel jet kost ca 9000 baht. Max aanzuig diepte 25 mmaar zou hier ca5 m aftrekken.
  Max druk voor huis 2 bar.
  Tank 1000 l fab. DOS ca 6500 baht.
  Huispomp ca.6500bht
  Totaal met bron van 25 m
  47000 baht zonder leiding werk ed

  Is de bron dieper dan 20 m dan heb je een onderwaterpomp nodig.
  Verkrijgbaar in div. maten.
  Denk er aan hoe dieper de bron hoe groter de druk is die pomp moet leveren
  Dus bij een bron van 40 mdiep ( waar de pomp hangt) is er 4 bar druk nodig om het water boven te krijgen dus moet een pomp heben die min. 6 bar druk kan leveren.
  Ik denk dat bron van 40 m ca 60000 tot 65000baht kost.
  Ben


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website