Lezersvraag: Wat kost een staaroperatie in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 oktober 2020

Beste lezers,

Hoeveel kost een staaroperatie in Phuket voor 2 ogen en waar is het goedkoopste Bangkok hospitaal?

Ik krijg in Nederland maar 1500 euro vergoed.

Bij voorbaat dank

Groet,

Jaap

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Wat kost een staaroperatie in Thailand”

 1. HarryN zegt op

  Hoeveel het in Phuket kost weet ik niet. Wel nog het bedrag in 2016 per oog in het Rutnin ziekenhuis in Bangkok. Dit ziekenhuis is geheel en al bestemd voor oogziektes. Een beter ziekenhuis zou er kunnen zijn maar niet dat ik weet.
  Maar goed in 2016 kostte een staaroperatie van mijn vrouw B. 54315,– en dit is het bedrag voor 1 oog.
  Gezien inflatie en dergelijke zal het wel ietsje meer zijn. Verzekerd in Thailand en voor beide ogen volledig vergoed.
  Gebruik het in ieder geval maar als richtprijs.

 2. HarryN zegt op

  Vergeet nog te zeggen. Operaties fantastisch geslaagd van ong -9 naar -2. Een nieuwe wereld ging open voor haar om zonder bril te kunnen lezen.

 3. e thai zegt op

  het zijn ogen(zeer kostbaar bezit) dus let niet alleen op de prijs
  bumrungrad en ruthin hospital in bangkok zijn de beste
  maar niet de goedkoopste mail ze eens

  • Jos zegt op

   Hier de link naar de staar behandeling in het Bumrungrad Hospital, https://www.bumrungrad.com/en/conditions/cataract-eye

  • thomasje zegt op

   e thai heeft helemaal gelijk. 1 á 2 % van de staaroperaties mislukt of geeft complicaties. Laat ik nou net die pech hebben gehad. Daar is niets meer aan te doen.

 4. Peter Trim zegt op

  Weet niets van Pattaya maar de huidige prijzen in Hua Hin zijn rondom 55.000 Baht per oog in Bangkok Hospital en rondom 25.000 Baht per oog in Hua Hin Hospital. Dit zijn Farang prijzen. De prijzen voor Thai mensen liggen tussen 8.000 en 10.000 Baht per oog.

 5. eduard zegt op

  Ik geef je een goed advies, in Holland doen ze 1 oog tegelijk en in Thailand 2 ogen tegelijk. Laat 1 oog per keer doen en enkele weken later weer een oog.Laat ze ook ,,afstellen,, dat je goed ver kan zien en niet voor te lezen. Een leesbril is altijd makkelijker (die je soms op moet) dan een bril om ver te zien.(die je de hele dag op moet)

  • Leon zegt op

   In Nederland is het niet toegestaan 2 ogen tegelijk te doen. Ik heb het 3 jaar geleden gedaan en er moest minimaal 6 weken tussen zitten.

  • Michael W. zegt op

   Eduard ik ben in 2008 aan staar geholpen in het Rutnin oogziekenhuis in Bangkok. Daar wordt standaard 1 oog per keer geopereerd ! Een paar weken later het andere oog. Van vrienden die hier in Thailand in andere ziekenhuizen/ klinieken ook aan staar zijn geholpen heb ik vernomen dat de 1 oog per keer operatie een normale procedure is ! Het is dus niet juist te stellen dat dit algemeen gebruikelijk is.
   Ik had vanaf mijn 12 e een bril om “ver te zien” mij werd door de arts ook aangeraden om over te gaan naar een lees bril, past bij uw leeftijd (was toen 58).

  • Sjaak S zegt op

   Ik ben bijziend, dus van dichtbij kan ik goed scherp zien. Wat je daar schrijft, vind ik juist niet. Ik ben blij dat ik thuis niet de hele dag met een bril moet rondlopen of een bril moet opzetten om iets te lezen. Kan het prima zonder. En overdag draag ik de bril alleen bij het autorijden. Zelfs wanneer ik met een vriend twee keer per week ga fietsen, heb ik geen bril nodig. Door het zonlicht worden de pupillen klein en daardoor wordt het zicht verbeterd.

 6. eduard zegt op

  Vergeet er nog even bij te zeggen dat het in Holland wettelijk verplicht is om 1 oog per keer te doen,en niet voor niets!.Enkele weken later kan de staar weer terugkeren en wordt dan verholpen met (pijnloos) laseren. De meest bekroonde operatie vond ik het,, het leven is weer vol kleur.

  • R.Kooijmans zegt op

   hier worden wel heel vreemde beweringen gedaan. Bij een staaroperatie wordt de eigen lens verwijderd en vervangen door een kunststof lens, de staar kan dan onmogelijk terugkeren en al helemaal niet met laser worden nabehandelt.

   • TheoB zegt op

    Daar heb je gelijk in R.Kooijmans.
    Ik denk dat eduard nastaar bedoeld.
    Bij een cataractoperatie (staaroperatie) wordt de lens die in het lenszakje zit verwijderd en vervangen door een kunststof lens. Het lenszakje kan daarna, net als de oorspronkelijke lens, troebel worden. Dit wordt nastaar genoemd. Als dit optreed kan het lenszakje weggelaserd worden.
    Dat is bij mij ook gebeurd.

    Een staaroperatie doet geen pijn, maar ik vond het felle licht in mijn oog tijdens de operatie en de 5 minuten durende nastaarbehandeling bijzonder irritant. Als je niet goed tegen fel zonlicht kunt is het waarschijnlijk verstandig om de operatie met een plaatselijke oogzenuwverdoving te ondergaan.
    Je kunt vooraf bepalen welke lenssterkte je ongeveer wil krijgen. Met de nadruk op ongeveer, omdat na implanteren de sterkte enigszins kan afwijken van de gekozen sterkte.

 7. Dick41 zegt op

  Jaap,
  heb 8 jaar geleden bij Bangkok Hospital Phuket beide ogen gedaan, waarbij 1 met multifocus.
  In een woord fantastisch. Ik kan beter zien dan toen ik 18 was.
  Kosten USD 4000 waarvan Eur 2000 door FBTO betaald want multifocus is volgens de verzekeringsraad niet nodig, dan neem je maar een bril werd er gezegd. Heb zelf maar voor het stukje plastic betaald. Blijkt een competentie strijd te zijn tussen overheid en genootschap van oogspecialisten die terecht zeggen dat multifocus stand der techniek is.
  Het BKH in Pukhet heeft de landelijke oogkliniek van de groep, Dr. Captain moet je hebben, topchirurg.
  Kijk niet alleen naar de prijs als het kan.
  Succes, Dick

  • Patrick zegt op

   Of het die dokter was, kan ik me niet herinneren maar zo’n 11 jaar geleden zag ik flitsen in mijn ogen en ben toen ook naar het BKH aldaar geweest. In 10 minuten werd er geconstateerd dat ik een Retina oog had, een loslatend netvlies, en werd geadviseerd om dat zo snel mogelijk te laten laseren in het Bangkok hospital in BKK. Men had toen nog niet de apparatuur in Phuket.
   Had zo m’n twijfels, ben toen voor een second opinion naar het International hospital geweest, op Phuket.
   De arts kon niets vinden en gaf mij het advies savonds bij hem prive in de kliniek in Phuket-stad nog eens te laten bekijken.
   Opnieuw was hij van mening dat er niets aan de hand was, maar zelf had ik ook de verzekering in Nederland ingeschakeld die direkt een afspraak voor de volgende dag in BKK inclusief vlucht hadden geregeld, en het bleek wel degelijk een noodzakelijke ingreep te zijn. Ik meen 10.000 thb waarbij men wel moeilijk deed voor dat men begon te behandelen, ze wilden zeker zijn dat ze de centjes kregen….
   Ik bedoel maar, die second opinion, het kan verkeren!

 8. w.de jong zegt op

  Buiten Thailand om is Litouwen ook een prima land om deze operatie te laten uitvoeren
  Prijzen liggen aanzienlijk lager dan Nederland

 9. Eric zegt op

  Neem toch maar geen risico’s met je ogen. Op is op! Zeker niet allebei tezamen laten opereren. Cataract is dan wel een routine operatie, complicaties zijn niet uitgesloten. Persoonlijk had ik een heel goede ervaring met UZA Antwerpen. Zou me 600 euro kosten voor beide ogen, maar gratis dankzij extra hostpitalisatieverzekering.

 10. Tak zegt op

  Ik.heb een kennis destijds geholpen. Bangkok hospital meer dan 100.000 baht.
  Vacchira staats hospital in Phuket 32.000 baht. Thaise mensen betalen 15.000. Een Chinees Thaise dokter probeerde ons te belazeren en wilde 60.000 baht en het door een andere dokter in hetzelfde ziekenhuis twee verdiepingen later laten doen. Daar staken de zusters een stokje voor en brachten ons naar die dokter die een uitstekende job deed voor 32.000. Je moet gewoon een beetje rondshoppen en iemand meenemen die Thais spreekt.

  Dr TAK

 11. Antoine zegt op

  Een maand geleden naar het staatsziekenhuis in Aranyaprathet geweest voor controle van mijn (slechte) ogen. Over een half jaar terugkomen voor een staaroperatie en intussen zal de oogarts op zoek gaan naar een goed adres voor mij. Ik moet denken aan een bedrag tussen de 20k – en 30k Baht per oog met aangepaste lens. Dat is maximaal 1650 euro totaal bij de huidige wisselkoers. Ik ga nog onderzoeken of er een militair hospital is waar de operatie kan worden uitgevoerd, staan zeer goed aangeschreven en niet duur.

 12. Wil zegt op

  Supersight surgery
  Dr. Somchai building B, 2 nd floor
  Bangkok Pattaya Hospital
  Is de kundigste
  somchait@bph.co.th
  +6638259938

 13. Rene zegt op

  Bkk hospital Is schreeuwend duur – Farang prijzen!
  En ik neem aan de de vergoeding in Nederland van 1500 euro gebaseerd is op de werkelijke kosten.
  Afhankelijk van waar u woont: Het Oogziekenhuis in Rotterdam staat zeer goed bekend.
  M.v.g.
  René

 14. Johan(BE) zegt op

  Beste Jaap,
  Hou er rekening mee dat met elke ingreep complicaties kunnen optreden, ongeacht de kunde van de oogarts of de kwaliteit van het ziekenhuis. Dat geldt voor Thailand en evengoed voor Nederland.
  Als je problemen krijgt na een ingreep in Thailand en je gaat ermee naar een oogarts in Nederland, weet dan dat die Nederlandse oogarts niet blij is als hij problemen mag oplossen die in het buitenland ontstaan zijn…
  Als je woonland Nederland is, dan zou ik de ingreep in Nederland laten doen.Dat advies geef ik na vele jaren gewerkt te hebben in het operatiecomplex in een Nederlands ziekenhuis.
  Ga niet voor “koopjes” in het buitenland (ook in Thailand en Turkije gaat nogal eens iets fout).

 15. janbeute zegt op

  Ik heb 4 jaar geleden een staar operatie ondergaan aan mijn rechter oog in het goverments hospitaal in lamphun door een kundige en zeer vriendelijke vrouwelijke oogarts.
  De kosten inclusief 2 nachten op een 1 persoons kamer , want dat was de eis van het hospitaal was minder dan 10000 bath.
  Drie weken geleden een laser correctie laten doen door de zelfde arts kosten minder dan 3000 bath.
  Het leuke was dat dit nog even snel voor de lunchpauze kon gebeuren, begrijp dit wel daar ik als farang de volle prijs hier voor moest betalen.
  Kan inmiddels alles weer goed zien op 68 jarige leeftijd zelfs zonder bril.
  Maar wil je snel van je spaarcentjes af dan kan ik je de private hospitals in Thailand zeker aan bevelen.

  Jan Beute.

  • R.Kooijmans zegt op

   Beste jan,

   dat is wel heel erg goedkoop, ik neem aan dat je een monofocale lens hebt gekregen?

 16. eduard zegt op

  Michael W….In 2011 ging ik voor de staaroperatie naar BP hospitaal. De reden dat ik het niet heb laten doen, omdat die oogarts 2 ogen tegelijk wou doen.Heb toen maar gewacht op mijn datum terugreis en in Holland laten doen.

 17. R.Kooijmans zegt op

  Beste jaap,

  als je een nederlandse zorgverzekering hebt wordt de operatie , indien medisch noodzakelijk, gewoon vergoed, maar dan alleen voor monofocale lenzen. ik zou dan aanraden multifocale lenzen te nemen en het verschil zelf bij te leggen. ik laat het zelf waarschijnlijk in Praag doen, 2800 euro voor 2 ogen met multifocale A-merk lenzen.

 18. hans w zegt op

  Ik heb 6 jaar geleden eerst Rechts en 4 weken later Links de staar operatie laten doen in Ubon Ratchatani in een privé kliniek, kosten 26.000Tbh per oog ik kan weer zien als de beste en lezen zonder bril, de dokter is net als ik een tools fanaat en heeft het beste en het nieuwste apparatuur. Spreekt goed Engels.

 19. luc.cc zegt op

  in Sena laten doen, 25000 per oog, echter na twee jaar en half heb ik beiden ogen laten laseren, 8000 per oog, tot nu toe tevreden, doch nog steeds een bril


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website