Lezersvraag: Wat gebeurt er met ons huis als mijn Thaise vrouw sterft?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 april 2021

Beste lezers,

Mijn vrouw en ik hebben een huis gebouwd in Hua Hin waarop ik het vruchtgebruik heb. Zij heeft nog een zoon, met de Thaise nationaliteit, die in Europa woont en waarvan ik stiefvader ben.

Wat gebeurt er wanneer zij voor mij sterft? Kan ik het huis verkopen?

Groet,

Chris (BE)

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Wat gebeurt er met ons huis als mijn Thaise vrouw sterft?”

 1. Erik zegt op

  Chris uit BE, nee. Het huis is niet van jou, je hebt vruchtgebruik, schrijf je.

  Van wie zijn grond en huis? Ik neem aan van jouw vrouw en die laat dat na aan .. aan wie? Heeft jouw vrouw een testament? Jij kunt het huis via haar testament erven, maar de ondergrond slechts zeer beperkt en voor korte tijd en daarna moet je verkopen aan een Thai. Is er geen testament dan geldt het Thaise recht.

  Jij kunt na haar dood samen met de eigenaar(s) grond en huis verkopen door eerst afstand te doen van het vruchtgebruik en in dat kader afspraken te maken over de verdeling van het geld. De erfgenamen van grond en huis kunnen de zaak ook zonder jou verkopen maar wie wil het kopen als jij er levenslang in mag blijven? Dat is een de waarde drukkende factor.

 2. Jakke zegt op

  Als de grond gekocht is binnen het huwelijk, zelfs met de chanote op de naam van je vrouw wat eigenlijk niet amders kan (of je moest 40 miljoen THB geinvesteerd hebben), en zonder huwelijkscontract geldt de regel van gemeenschap van goederen ook in Thailand. Dus bij verkoop heb je minimum recht op 50% plus eventueel nog een % op het deel van je vrouw als je erfgerechtigde bent. Ik denk, als je vrouw moest overlijden voor jou, dat de erfgerechtigden niet moeilijk zullen doen als je het huis wilt verkopen. Anders hebben ze er waarschijnlijk nog jaren niets aan.

 3. peter zegt op

  Met een usufruct heb je vruchtgebruik tot jouw overlijden(op leven) of een vast gesteld aantal jaren (max 30 jaar). Je mag het zelfs wel weer verhuren. Weet wel dat je altijd moet voldoen aan de regels van de usufruct.

  Zie niets over een verkoop door usufruct holder. Waarschijnlijk een stap te ver, omdat je geen owner bent en alles onder de noemer usufruct staat.

  Jij blijft zeggenschap houden over de property (bij overlijden van je vrouw) en de eigenaar kan/ mag NIET verkopen, ook niet de erven, totdat jij overlijdt of de tijdstermijn voorbij is, dan pas is de usufruct ten einde en kan de eigenaar er weer mee doen wat ie wil. Maar een verkoop door een usufructhouder, zal denk ik niet gaan.
  Wellicht kan je de usufruct gezamenlijk ontbinden, indien beiden akkoord gaan. Kom je toch terecht bij advocaat, die het zal moeten gaan regelen met de landoffice. Lijkt me niet raadzaam, waarom heb je het dan immers gedaan?
  Alleen als je het geld er weer uit had wil hebben door verkoop blijft denk ik de optie “huis in company name”. Echter dit wordt ook steeds meer aan banden gelegd.

  Heb jij het weer verhuurt in de usufruct tijd, met een lease, dan blijft die lease wel weer door lopen, ondanks dat jij dan dood bent of de tijdstermijn voorbij is en de usufruct dan is beëindigd.
  Nadeeltje eigenlijk voor de eigenaar in de vorm van je vrouw ofwel erven.

  Wellicht is een testament van de vrouw de uitweg? Ze kan hierin stellen, dat de property verkocht dient te worden en het geld bij jouw weer terecht komt, maar dan moet je weer af van je usufruct.
  Dan is er ook maar een jaar tijd voor verkoop en ben je daarna verplicht weg te gaan.
  Wat wil je, er blijven wonen of weg gaan?

 4. Sjaak zegt op

  Wat is vruchtgebruik van je huis en grond en hoe is dit in Thailand geregeld ?
  ik denk dat je afhankelijk bent van de mensen die alles erven en wat zij willen doen.

 5. Lung addie zegt op

  Vruchtgebruik komt van het latijnse woord Usufructus. In zowat alle landen ter wereld, waar vruchtgebruik wettelijk bestaat, zijn de regels hieromtrent identiek. Vruchtgebruik wordt, hier in Thailand, bijgeschreven in het chanote, de eigendomsakte. Enkel de rechtmatige eigenaar kan een vrucht gebruik van een eigendom toekennen, aan om het even wie…. hoeft geen familie of echtgen(o)ot(e) te zijn. Diegene welke het vruchtgebruik verwerft wordt, in juridische termen, de NAAKTE EIGENAAR genoemd.
  Als naakte eigenaar kan je het goed niet verkopen zonder toestemming van de, meerderjarige, eigenaar(s). Het omgekeerde geldt trouwens ook: de eigenaars kunnen het goed niet verkopen zonder toestemming van de naakte eigenaar.
  Een testament, zoals hierboven beschreven, is totaal geen oplossing in geval er vrucht gebruik toegekend werd. Het testament wat zegt dat de naakte eigenaar kan verkopen, zelfs mits verdeling van de opbrengst, is schoolvoorbeeld van een ongeldig testament. Er wordt hier namelijk, indien er reeds usufruct geldt, tweemaal het zelfde weggeschonken en dat kan volgens de wet, niet. Het is het een of het ander: testament OF vruchtgebruik. (info Belgische notaris).
  De usufruct kan wel met gezamleijke toestemming, dus de eigenaar(s)` met de naakte eigenaar, ontbonden worden maar dat zal, hier in Thailand, via de rechtbank moeten geschieden net als de uitvoering van een testament.

  • Erik zegt op

   Lung Addie, de achtergrond van jouw antwoord is me helder. Maar je haalt twee begrippen door elkaar al kunnen in het Vlaams en het Nederlands begrippen wel eens licht anders worden begrepen.

   Wie een deelrecht op een zaak afstaat, zoals in casu vruchtgebruik, wordt in Nederland de ‘blote eigenaar’ genoemd; de ander is de ‘vruchtgebruiker’. Eindigt het vruchtgebruik dan wordt de eigendom weer vol: volle eigendom zegt men in Nederland.

   Overigens, voor goed advies over de vraag van Chris (BE) zal een ter zake deskundig advocaat moeten worden bezocht.

   • Lung addie zegt op

    Beste Eric,
    bedankt voor de terechte rechtzetting. Ik heb de twee begrippen idd door elkaar gehaald.
    Het is zoals je schrijft: diegene die het vruchtgebruik krijgt is de ‘vruchtgebruiker’ en diegene welke eigenaar wordt is de ‘blote, of bij ons,de naakte eigenaar’. Ik zal deze ochtend nog niet goed wakker geweest zijn toen ik de reactie schreef.
    Ik stem ook volkomen met U in: voor zo een zaken, best een advocaat raadplegen.

  • peter zegt op

   Had ik ook gesteld, GEEN usufruct meer en daarna financieel testamentair regelen..
   Je MOET de usufruct op heffen, anders is er niets te verkopen. De usufruct blokkeert de verkoop totdat usufruct houder overlijdt of de tijdstermijn is afgelopen, afhankelijk hoe deze is afgesloten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website