Beste lezers,

Naar aanleiding van de vragen van lezers of de NL ambassade in Bangkok wel of geen vaccins kan verstrekken aan Nederlanders in Thailand, hoor je vaak: ‘dat behoort niet tot het takenpakket van de ambassade’.

Dan komt bij mij de vraag op wat behoort dan wel tot het takenpakket van de ambassade? Ja, handelsbevordering, diplomatieke relatie, consulaire zaken zoals paspoorten uitgeven. Maar in noodgevallen kan dat takenpakket toch uitgebreid worden. Mocht er een ramp in Thailand gebeuren dan zal de ambassade toch ook Nederlanders helpen? Covid-19 is toch een ramp? Waarom dan niet het vaccineren van landgenoten.

Wie kan mij dat uitleggen?

Groet,

Peter-Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.80/5. From 5 votes.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Wat doet de Nederlandse ambassade in Thailand voor Nederlanders?”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  Uw vraag, belangwekkend en belangrijk, moet U doorspelen aan het Ministerie waar de ambasssade onder valt, nl. Buitelnlandse Zaken.
  In tegenstelling tot de beeldvorming is de beleidsruimte van van ambassade zeer beperkt.
  Dit is niet iets om te betreuren, maar is een uitvloeisel van de specifieke taak van een ambassade, nl. als orgaan buitenslands van de Nederlandse staat.

 2. Ludo zegt op

  Denk je nu echt dat een simpele ambassade de middelen heeft om met een vingerknip enkele vaccins uit hun hoed te toveren?

  Onze eigen regeringen heeft al problemen genoeg om voldoende vaccins te kunnen aankopen voor mensen in eigen land. En dan zwijgen we best over de administratieve rompslomp die hierbij komt kijken.

  Wees eens realistisch, denk eens goed na.

  U hebt trouwens alle vrijheid om je vraag rechtstreeks te richten aan je ambassade.
  Wedden dat die mensen, met alle goede bedoelingen je geen antwoord kunnen geven. En dat kunnen wij helaas ook niet.

 3. Henk zegt op

  De tsunami’s van 2004 en 2011: dat waren rampen evenals de watersnood van 1953. Een neerstortend vliegtuig of een gezonken veerboot: idem. Maar een pandemie zoals nu met het corona-virus die onder controle is, waartegen ter bescherming van besmetting en ziekte vaccins in rap tempo zijn ontwikkeld, die gaandeweg in elk geciviliseerd land ter beschikking komen, nota bene die in twijfel worden getrokken door intelligente mensen, enz. etc.: zo’n pandemie is lastig, vervelend, vol ergernis: maar is geen ramp. De vraag waarom een ambassade vaccins moet gaan ronddelen is een onzinnige, als in een land als Thailand vanaf juni as elke buitenlander/Nederlander voor inenting ervan in aanmerking kan komen. Daar komt nog bij dat vaccinatie voor elk individu vrijwillig is, hetgeen nog maar eens bewijst dat er geen ramp bestaat.

 4. teun zegt op

  Peter-Jan,

  Voor takenpakket NL-ambassade zou ik je adviseren de website te bekijken.

  Wat betreft het organiseren van vaccinatie voor Nederlanders, vraag ik me af hoe je dat voor je ziet. Bij mijn weten zijn er geen verpleegkundigen in dienst van ambassade. Of wil jij je laten vaccineren door het hoofd consulaire dienst of ambassadeur zelf? Ik denk niet, dat het mogelijk is om tijdelijk gekwalificeerd personeel aan te stellen.
  Daarnaast zouden vele Nederlanders een langere reis moeten maken (ik zou dan bijvoorbeeld vanuit Chiangmai naar BKK moeten).
  Dat zal thaise overheid niet erg leuk vinden i.v.m. beperking reisbewegingen. En het vaccin wordt ook vrij prijzig i.v.m. kosten vliegtuig (2 x retour). Ambassade zou natuurlijk ook naar grotere steden in Thailand kunnen gaan, maar dat vergt nogal een organisatie en daar is zij niet voor uitgerust.

  Covid is geen ramp, maar een pandemie.

 5. John Chiang Rai zegt op

  Het Nederlandse consulaat doet het zelfde wat ieder ander consulaat in het buitenland voor zijn landgenoten ook doet.
  Zoals o.a. Consulaire verklaringen,Paspoort,Legalisatie van documenten,of het adviezen geven aan ondernemers,en ook bij persoonlijke noodgevallen etc,
  De z.g.n. covid 19 ramp,zo jij dit noemt,is eerst een persoonlijke noodzaak als jij als Nederlander zelf betrokken bent bij een ziekenhuisopname,als je bijv.slecht verzekerd bent zodat het consulaat een eventueel familielid in Nederland verzoeken kan om geld te sturen,of een familie waarschuwen bij ongeluk of overlijden.
  Zolang dit alles niet aan de orde is,moet je voor een eventuele vaccinatie,net zo als overal in de wereld gewoon afwachten tot dat je aan de beurt bent.( Waar zie je daar een nood of rampgeval zoals jij schrijft?)
  Dit laatste moeten landgenoten die nog in Nederland wonen overigens ook.
  Mocht je voor jou gevoel niet snel genoeg in aanmerking komen voor een vaccinatie,kun je het tegen betaling altijd nog proberen in een prive hospitaal,of terug vliegen naar Nederland waar je zonder zorgverzekering net zoals al diegenen die zelfs verzekerd zijn,en ook op hun beurt wachten moeten.

 6. Arjen zegt op

  Als je echt een noodgeval hebt is de ambassade heel makkelijk bereikbaar, en een enorme hulp. Ik heb niets dan lof over de ervaringen die ik heb met de Nederlandse ambassade in Bangkok.

  Als je als Nederlander besluit in Thailand te wonen moet je zelf voor de eventuele vaccinaties zorgen die je denkt nodig te hebben. Dat is nog nooit anders geweest, en dat is ook nu zo. Het is werkelijk belachelijk de NL ambassade op deze manier aan te vallen. Als ik de NL ambassade zou zijn zou ik weigeren U in een toekomstig noodgeval te helpen. Maar gelukkig voor U zijn zij wat soepeler in het geval er hulp nodig is.

  In Nederland is het nog gekker: Ik ben uitgeschreven uit NL, ben vlak voor Covid uitbrak naar NL gekomen. Kan niet terug naar huis (Thailand). Ik werk voor een NL werkgever, betaal belasting in NL, heb een NL ziektekosten verzekering, maar kom niet in aanmerking voor een vaccinatie via het RIVM, omdat ik niet in de GBA voorkom. Ik woon wel in NL, maar op een tijdelijk adres, en daar hebben ze geen oplossing voor.

  Overigens werd een tijdje geleden gemeld dat er wel een oplossing voor de vele mensen die net als ik in deze situatie zitten, alleen werkt het nog niet…..

  Arjen.

  • jack zegt op

   volgens mij stelt peter jan een vraag.
   het is dan ook absurd om iets belachelijk te vinden.
   ook de Chinese gemeenschap wordt geholpen met vaccins door de Chinese ambassade.

   wat belachelijk is dat je verwacht dat je hulp krijgt als je uitgeschreven bent en geen GBA inschrijving meer hebt.
   je hebt gekozen voor thailand en je kunt op diverse manieren onder diverse omstandigheden weer terugkomen.
   dus ga nou niet lopen klagen richting een nader als je zelf je zin niet krijgt.

  • Berth zegt op

   Als je BSN nummer hebt en beschikt over didid kun je je registreren. Zie link
   https://vbngb.eu/2021/04/24/over-de-vaccinatie-in-nederland-voor-niet-ingezetenen/

 7. Jacques zegt op

  Het is goed te lezen dat dit onderwerp als zodanig wordt belicht. Ook Ik zat met vragen over het functioneren van de Nederlandse ambassade in Thailand. Voor de werkenden op deze ambassade heb ik ondanks soms commentaar veel respect en ik ben blij dat ze er zijn voor ons.
  Hoe men de zwaarte en het belang inschat van de huidige pandemie zal ook blijven verschillen bij de mensheid. Bolsinaro is daar zo’n sprekend voorbeeld van. Zoveel doden vanwege covid in zijn land en maar onwaarheden blijven verkondigen, onbegrijpelijk. Duidelijk is dat bij hem andere belangen de boventoon voeren. Ik gun het Braziliaanse volk een ander type mens met een hart dat klopt voor de inwoners etc.
  Zoals altijd zijn de meningen verdeeld over covid- 19 en de manieren van reageren typerend voor de personen in kwestie. Een ieder heeft recht op een eigen mening en mag deze verkondigen, echter zonder daarvoor op grove wijze door andersdenkenden te worden bejegend. Dit doet de samenleving geen goed en we zullen het toch samen moeten klaren. Ik vind de huidige pandemie wel een zaak van levensbelang voor velen en derhalve dient de mogelijkheid voor onze ambassades in den vreemde ook ruimere mogelijkheden te krijgen om de hulpverlening gestalte te kunnen geven. Het gaat dan om een coördinerende rol en dat is iets waar men wel voor opgeleid is. Het in ontvangst nemen van covid-19 vaccins en het verdelen naar locaties in Thailand. Samen de klus klaren met specialisten in Thailand. Zoals de huisartsenpost in Ha Hin. Ook Thaise specialisten kunnen er in worden betrokken. Het gaat er om dat vaccinatie zo snel mogelijk plaats vindt voor diegene die dit van belang achtten, maar wel voor voldoende mensen zodat groepsimmuniteit gaat optreden. Enfin op dit moment is er meer duidelijkheid van de Thaise autoriteit en zal vaccinatie ook op ons van toepassing zijn. Nu nog een vaccin actie op poten zetten vanuit Nederland is mosterd na de maaltijd en kan wel achterwege blijven. Wanneer we in Thailand aan de beurt zijn is nog af te wachten en ik schat zelf de maand juli van dit jaar als mogelijke optie.

  Prettig is wel te lezen dat men in Nederland ook een andere koers wil gaan varen en Dit stukje tekst komt van de Ministeriele voorlichtingssite en spreekt voor zich: ” Over het algemeen is het uitgangspunt binnen de Europese Unie dat mensen worden gevaccineerd in het land waar zij wonen. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen het best bij de autoriteiten van het land waar zij wonen, informeren wanneer zij een vaccinatie krijgen. ” Woordelijk over genomen en zoals geschreven staat er over het algemeen en daar wordt nu nadere invulling aangegeven en weer woordelijk over genomen op deze wijze: ” Kan ik in Nederland een COVID-vaccin krijgen?
  Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport werkt aan een vaccinatiemogelijkheid (in Nederland) voor Nederlanders die in het buitenland wonen, en in het bezit zijn van een BSN-nummer en DigiD. Zodra het digitale loket van het ministerie van VWS operationeel is, zullen wij u daarover informeren en kunt u zich bij dit digitale loket melden.
  Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze online aan. De activeringscode voor DigiD kan vervolgens bij de consulaire afdeling worden opgehaald.

  Een GBA inschrijving in Nederland is derhalve niet meer benodigd. Ik ben blij met dit voortschrijdende inzicht. Het gaat er om dat de mens geholpen wordt, ondanks geslacht, leeftijd, woonplek etc.

 8. Wiebren Kuipers zegt op

  Met je DigiD kun je je niet zelf registeren bij het RIVM dat je gevaccineerd bent. Dat doet de GGD voor je.
  De GGD geeft een bewijs af op je prik lokatie, Sommigen schrijven dat ook op in je gele boekje. Maar niet alle GGD’s doen dat dus.
  Enkele dagen na je prik zijn je vaccinatie prikken te zien op mijnrivm.nl. Hiervoor moet je op mijnrivm.nl. Inloggen met je digid code of digid app.
  Overzicht van je prikken kan je dan in het Nederlands of Engels uitprinten. Als het Europese paspoort er is worden deze gegevens door het RIVM ook overgeheveld naar het Europese paspoort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website