Beste lezers,

Waarom rijdt men in Thailand aan de linkerkant van de weg? Het land is toch nooit gekoloniseerd? Of is er toch ergens invloed vanuit het verleden uit Engeland?

Groet,

Jeffery

33 reacties op “Lezersvraag: Waarom rijdt men in Thailand aan de linkerkant van de weg?”

 1. Michiel zegt op

  Er zijn Thais die geprobeerd hebben om net als in Cambodja rechts te gaan rijden maar daar zijn enorme ongelukken uit ontstaan. De meesten rijden links omdat iedereen het doet.

  • Jan S zegt op

   Dan is het wel zo verstandig het ook te doen !

   • Theo van bommel zegt op

    Dat er in Thailand links gereden wordt komt door Maleisië waar de eerste
    Auto’s liepen.dus links.daar heeft Thailand het van overgenomen
    Theo

  • Pjotr Patong zegt op

   En omdat het stuur rechts zit.

 2. peter zegt op

  Het heeft, zo ik las, waarschijnlijk niets met de UK te maken, als je googlet zie je dat eigenlijk de hele wereld links reed.
  Was wel interessant dit te lezen. Het was belangrijk ivm het het wapen, de romeinen vervoerden zichzelf op links. Zo zie je ook dat op een gegeven moment keizers of pausen dit veranderden.
  Kwam Thailand niet tegen in het geheel, maar zal ook wel zijn reden hebben gehad.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Links_rijden

 3. Vincent zegt op

  Ik kan je er geen antwoord opgeven , maar in Indonesië rijden ze ook links en volgens mij is dat niet onder invloed geweest van Engeland !

 4. Rob zegt op

  waarom rijden ze in Nederland rechts. Indonesia is bv wel een kolonie geweest van Nederland maar daar rijden ze ook links

 5. Kees zegt op

  https://www.quora.com/Why-do-Thai-people-drive-on-the-left-side-of-the-road

  Misschien vind je het antwoord hier bij.

 6. John Chiang rai zegt op

  Hoewel England en veel van hun voormalige kolonie’s nog overheersend links rijden,heeft in eerste instantie de reden van het linksverkeer niet veel met England te maken.
  Kort gezegd stamt het linksverkeer nog uit een tijd waar het automobil nog helemaal niet uitgevonden was.
  Omdat zelfs in erg vroege tijden de meeste mensen reeds rechtshandig waren,en de ridder te paard zijn zwaard of lans ook in de rechter hand hield,reed men reeds links om de tegemoet komende vijand zo beter te kunnen bestrijden.
  Ook het paard en wagen reed meestal aan de linkerkant,zodat de rechterkant alleen het normale voetvolk diende.
  Eerst Napoleon heeft hier verandering in gebracht,hoewel een 1/3 van de wereld haast 60 landen nog steeds links rijden.
  Mag zijn dat Thailand het linksverkeer heeft overgenomen van hun buurlanden die toen wel onder Britse invloed stonden.

  • John Chiang rai zegt op

   Ter aanvulling,Indonesie stond onder een Nederlandsbeheer en heeft toch net zoals veel andere landen nog steeds linksverkeer.

 7. Francois Nang Lae zegt op

  De vraag suggereert dat rechts de norm is. Dat is een misvatting. Op het moment dat de rijrichting officieel vastgelegd moet worden zijn er 2 mogelijkheden. Ook zonder koloniale overheerser kan de keuze dus op links vallen. Dat kan trouwens ook met een koloniale overheerser die zelf rechts rijdt. Suriname en Indonesië rijden ook links bijvoorbeeld. In Rotterdam is rechts rijden pas sinds 7 mei 1917 verplicht, en de Zweden reden tot 3 september 1967 nog links. In Samoa werd in 2009 juist het links rijden ingevoerd, terwijl daarvoor rechts moest worden gehouden. In Thailand wordt overigens nog rechts gereden als de eerstvolgende u-draai te ver weg is 😉

 8. john zegt op

  ik herinner me ergens gelezen te hebben dat er een koning was die dat gewoon eens besloot.

 9. l.lagemaat zegt op

  De oorsprong van links rijden komt van paardrijden.
  Je stapt links op. (gezien de rijrichting) en gemakkelijk afstappen aan de kant van de weg.
  Moesten vroeger ridders vechten dan gebruikten zij de rechterhand voor lans of zwaard.

  In Engeland is linksrijden gebleven en met hen de kolonies van Engeland.
  Dat verklaart dus waarom tot op de dag van vandaag India, Pakistan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en andere Britse ex-kolonies links rijden. In Thailand is deze gewoonte gebleven zoals in Japan.

  Bijna 30 procent van de wereldbevolking rijdt nog steeds links.

 10. Patrick zegt op

  Beste Michiel, vroeger reed iedereen links. Met de komst van de boerenkarren begon dat te veranderen. Dit kan je googelen. Waarom ze in Myanmar rechts rijden, is mij ook een raadsel, omdat 95 % van de auto’s het stuur aan de rechterkant heeft.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Patrick,Toen Myanmar nog Kolonie van England was, droeg het land ook nog de Engelse naam Birma, en had men ook nog links verkeer.
   Na hun onafhankelijkheid werd het meeste wat aan deze tijd herinnerde veranderd,zodat ze o.a de naam Birma veranderden in Myanmar,en het linksverkeer in rechtsverkeer.
   De oude auto’s die het stuur nog aan de rechterkant hadden en de beperkte Import van nieuwe auto’s met het stuur aan de linkerkant,zorgen er nog steeds voor dat velen met het stuur aan de rechterkant nu verplicht rechts rijden moeten.

   • John Chiang rai zegt op

    Teraanvulling meende een bepaalde Staatschef in 1970 ook nog dat het beter was rechts te rijden, omdat aan de linkerkant meer mensen zouden verongelukken.
    Dus ook hier speelt het bijgeloof nog een belangrijke rol.555

 11. Henk Hauer zegt op

  Men rijds links in Thailand van wege de afkeer van Frankrijk in het verleden. Frankrijk probeerde van Thailand een kolonie te maken. Slag op de Bangkok rivier

 12. Rudy zegt op

  Vroeger werd ook in Europa links gereden. Herinner me nog dat Zweden of Denemarken als laatste van het continent overschakelden naar recht eind jaren tachtig. Treinen rijden trouwens nog zowat overal links.

 13. herman zegt op

  vroeger reed men te paard links . De rechter arms was om zich te verdedegen (zwaarden ) éénmaal paard en kar werd dit moeilijk omdat men links van de kar zat (rechts om de zweep te gebruiken ) en is men beginnen rechts te rijden om de tegenliger beter te zien . vandaar ….

 14. Rob Tha Mai zegt op

  Als je terug gaat in de geschiedenis van Europa en Nederland, waarom rijden wij aan de rechterkant.
  Vroeger toen er gereden en gestreden werd ter paard, reed men links, daar de lans in de rechter hand lag en bij de tegenstander hetzelfde.
  Ergens zijn wij omgegaan naar de andere kant.

 15. Booster zegt op

  De Engelse “ziekte” heerst op de voormalige verlaten koloniën. Ook in Suriname is deze ziekte aanwezig; Nadat Suriname tijdelijk bezet is geweest door de Engelsen en af werd gepakt van de hollanders. Paard en wagen reed dus aan de linkerkant van de weg… Nadat de hollanders het weer terug kreeg na 30 jaar bezetting; is door het Nederlands bestuur dit nooit meer gewijzigd. Was het maar wel gedaan, dan was het voor de auto Handel een””ware uitkomst”” geweest!!! Konden ze niet weten; die domkoppen; het enige wat ze interesseerde was katoen, koffie,suiker, mensen handel de bestuurders destijds… Downingstreet 10 ; hierover klagen heeft degelijk zin.

 16. Ruud zegt op

  De gehele infrastructuur in Thailand is gebouwd op het links rijden, kijk maar eens naar de kruispunten, deze zijn niet haaks maar als een spoorkruis, het veiligst is om altijd linksaf te slaan en vervolgens zodra mogelijk een U-turn te maken.
  Overigens maakt het voor veel Thai niet uit die willen gewoon de kortste weg nemen om brandstof uit te sparen.
  Nu de regels veranderen, betekent de gehele infrastructuur aanpassen, maar dan nog de verandering bij de mensen er door krijgen, daar gaat een generatie over heen, dus zal nooit gebeuren.

 17. Cees zegt op

  Ook interessant misschien, waarom lopen alle sportovals linksom?
  Atletiekbaan, waterskibaan, schaatsbaan, (ijs-)speedway, shorttrack, etc.

 18. Frank zegt op

  Het is me nooit opgevallen eigenlijk. Zie bijna net zoveel verkeer rechts als links rijden. Op snelweg valt het idd wel mee, als weet je soms niet of die rechtsrook nu de snelste is, want links komen ze je voorbij.

 19. Frank zegt op

  Hoi, ondanks voor en tegenspraak meen ik te weten dat een van de vorige koningen Rama nummer ? in Engeland gestudeerd had, hij was onder de indruk van de Britse cultuur. volgens mijn informatie kopieerde hij oa het Britse schooluniform, school systeem en ook het links rijden. en dat laatste is nog een gevolg van rijders te paard met het zwaard in de rechterhand.

  ik was vorig jaar vanuit Chiang Mai een lange week in Vietnam, Hoi An, zeer mooi en naar men daar zegt betrekkelijk rustig in het verkeer. dat was mijn ervaring niet. Ik huurde zoals ik overal op de wereld doe een motorbike en deed mee. een enorme chaos, officieel rijdt men daar rechts, maar in de praktijk houdt ongeveer *05 zich daaraan. ofwel 20% doet dat niet. ook op de rotondes draaien enkelingen andersom. een wonderbaarlijke ervaring om te zien hoe men daar organisch rijdt en niet volgen s vaste regels. Het is een beetje als een grote zwerm vogels, als je op je gevoel meebeweegt blikt het asteeds goed te gaan. maar wanneer je eigenwijs je aan alle regels houdt sta je aan de lopende band vast. Vreemd en boeiend.

  groet

 20. rori zegt op

  In het begin reed bijna de gehele wereld links. Het rechts rijden vind zijn oorsprong in Frankrijk en Duitsland. In Nederland is na de napoleontische tijd het recht rijden ingevoerd.

  Een leuk artikel is https://www.worldstandards.eu/nl/autos/waarom-wordt-links-gereden/

  Geeft wel geen antwoord op de vraag waarom men in Thailand links rijd maar. de omringende landen zoals Birma, Maleisie, India, Pakistan, Maleisie, Singpore, Indonesie, Japan, Hongkong, Heel lang ook China rijfen ook links. (Laos, Cambodja en Vietnam door de fransen overheerst reden dus rechts).

  In het verleden reed bijna iedereen aan de linkerkant van de weg omdat dat de meest vanzelfsprekende keuze was in feodale, gewelddadige tijden. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, reden de ridders te paard het liefst links om zo met hun rechterhand hun linkshangende zwaard uit de schede te trekken en een mogelijke aankomende tegenstander van dichtbij te raken. Bovendien verminderde links rijden de kans dat de schede, die links hing, mensen raakte in het passeren.

  Aan het einde van de jaren 1700 raakten in Frankrijk en de VS echter karren in zwang die grote hoeveelheden landbouwproducten en andere goederen konden transporteren; vanwege hun omvang moesten die door vier of zelfs meer paarden worden voortgetrokken. Deze wagens hadden vaak geen bok, waardoor de koetsier in dat geval op het paard linksachter ging zitten. Dat was de ideale plaats om met de zweep in zijn rechterhand de paarden aan te drijven. Aangezien de bestuurder links zat, wilde hij natuurlijk dat tegenliggers hem links passeerden zodat hij zich ervan kon vergewissen dat de wielen van de van de aankomende koets de wielen van zijn eigen wagen niet zouden raken. Vandaar dat de koetsiers van zulke aanspanningen consequent rechts reden.

  Voor meer info lees de link eens.

 21. Harry Romijn zegt op

  Google weet alles, dus … http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/rechtsrijden.htm resp. https://nl.wikipedia.org/wiki/Links_rijden

 22. Steve en Nadia zegt op

  Eén der vorige Rama koningen bezocht inderdaad Engeland. Hij kreeg er een Roll Royce als staatscadeau.
  Uiteraard met het stuur rechts.
  De auto werd verscheept naar Thailand en was daar de eerste auto.
  Vandaar dat men links rijdt.

 23. J.C. zegt op

  Ik rijd regelmatig in Thailand waar men behoort links te rijden.
  Maar als je vaak op de (snel)weg rijd is het bijna net zo als in Europa.
  Bijna alles rijd hier rechts van de weg en blijft daar gewoon rijden, soms met lage snelheid, en als je dus door wilt moet je links inhalen, wat dus heel vaak gebeurt.
  Het mag natuurlijk niet, maar ja dit is Thailand.

 24. joskeshake zegt op

  ben er ook niet van op de hoogte van ”waarom” maar men heeft het ooit willen ver
  anderen met eerst 6 maanden de camions rechts te laten rijden als proef, doch dit is niet gelukt 55 alhoewel er veel bestuurders dit nog altijd doen.

 25. Rob V. zegt op

  Links rijden was de norm, o.a. in Europa (Romeinen) en Japan. Het bekende verhaal van je wapen in je rechteehand dus dan kun je linksrijdend beter verdedigen. Ruiters met een dubbele rij paarden zaten op het linker paard (voor het hanteren van de zweep) -maar in Amerika verhuisden de ruiters naar rechtszittend- of in het midden van de postkoets. Je ziet dus al her en der verschillend van links, midden of rechts zittend en dan paard en wagen besturen. Bij de lage snelheden met vooral veel voetvolk, en maar een paar mensen te paard maakte het weinig uit of je links of rechts reed en of de bestuurder links, midden of rechts zat.

  Bij de eerste auto’s zag je dus ook model en met het stuur in het midden, links of rechts en was dat ook nog niet meteen een teken of men links of rechts op de weg reed. Pas toen het autoverkeer toenam en de snelheden dus ook sneller dan stapvoets gingen rijden (=minder correctie tijd je tegenligger te ontwijken), ging het wel uitmaken of er eenduidig links of rechts gereden werd

  Hoe dan ook: links rijden was wereldwijd veelal de norm en Thailand heeft dat gewoon overgenomen/aangehouden. Dat zal pas echt zijn gaan spelen bij de introductie van de eerste auto’s, daar zou je dan verder in moeten duiken.

  https://www.youtube.com/watch?v=5CQJW2S9lE4
  – had ooit een nog beter filmpje gezien, maar die kan ik niet meer vinden.

 26. mee farang zegt op

  Evolutionair is 90% van de mensheid rechtshandig.
  Het zal wel al onderzocht zijn of dat een invloed had op rechts rijden of niet.

  Het is misschien interessant bij jezelf eens na te gaan,
  of je van links op je fiets stapt of van de rechterkant…
  Volgens mij stappen rechtshandigen van links op hun fiets.
  In dat geval is het veiliger, dat je links van de weg zou staan
  om te vertrekken.
  Dus zou links rijden meer met onze oeroude instincten overeenkomen…

  Hoe zit het overigens met de voorrang van rechts voor linksrijdend verkeer in die landen?
  Een Thai probeerde me twee jaar geleden wijs te maken dat zij ook voorrang van rechts hadden…
  Ik heb het bestudeerd, maar ben ondanks ervaringsdeskundigheid
  nog altijd niet tot een conclusie kunnen komen.

  Overigens nog een toegift: ik heb al verscheidene keren gelezen dat de meeste mannen ‘links dragen’. Je weet wel!
  Heeft dat misschien ermee te maken? 😉

 27. Michiel zegt op

  In het VK heeft rechts voorrang. Is een stuk veiliger.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website