Lezersvraag: Voorkomen van dubbele belastingheffing

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 maart 2021

Beste lezers,

Ik woon in Nederland en ga 4-5 maanden naar Thailand met een Non Imm “O” visum. Voor de extensions van dat visum heb ik THB 800.000 op een fixed account (4 jaar vast) bij Krungsri bank. Bij het einde van de looptijd wordt automatisch Thaise belasting ingehouden. Is dit terecht, want ik woon/sta geregistreerd in Nederland?

De Nederlandse belastinginspecteur stelt dat het niet terecht is en dat ik over dat Thaise spaarbedrag Nederlandse belasting (bronheffing) moet betalen en dat ik dat maar in Thailand moet rechtzetten.

Als dat laatste juist is, hoe kan ik die Thaise belasting dan terugvorderen?

Groet,

Haki

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

16 reacties op “Lezersvraag: Voorkomen van dubbele belastingheffing”

 1. Cornelis zegt op

  Het lijkt me om minimale bedragen te gaan, maar er zijn mogelijkheden om die in NL terug te krijgen.
  Heb je hier al naar gekeken?
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/teruggaaf_of_vrijstelling_van_buitenlandse_bronbelasting/

  • haki zegt op

   Ja Cornelis, tijdens het maken van mijn IB aangifte 2020 (als de website wil werken, want weer doet die het nauwelijks!) wordt je ook verwezen en kom je bij een lijst met landen en weer verwijzingen naar nummers, in dit geval 11. lid 1 (of 1lid11…even exacte volgorde vergeten). Wat dat behelst blijft vraagteken, dus via Twitter probeerde ik dan antwoord te krijgen van de belastingdienst en dan strand je als volgt:

   Belastingdienst
   @Belastingdienst
   ·Als antwoord op
   @haki
   Fijn dat het inmiddels gelukt is om aangifte te doen, Haki. Ik heb helaas geen oplossing voor de dubbele belasting over het buitenlandse spaargeld. Bel ons hiervoor op 0800-0543 (+31 555 385 385 vanuit het buitenland), dan kan een collega verder toelichten hoe dit werkt.

   Dus toen dacht ik aan Thailandblog. Het is toch triest, maar inderdaad blijkt het nu nog om klein bedrag te gaan, maar dat kan natuurlijk weleens veranderen. Bedankt voor je antwoord…

 2. Philippe zegt op

  Dit is volledig terecht, dat zijn namelijk Thaise inkomsten waarbij geen sprake is van dubbele belasting omdat u veelkans in uw woonland daar geen belasting op betaald, als u in uw woonland op uw Thaise inkomsten wel belast word is er sprake van dubbele belasting en zal u in uw woonland moeten aantonen dat dit bedrag reexs in Thailand belast is geweest.

  • Cornelis zegt op

   In Nederland betaal je gewoon belasting over een fictief rendement op je je vermogen (boven een bepaalde grens), ook als dat (deels) op een Thaise bankrekening staat. Dan is er dus sprake van ‘dubbele belastingen’.

   • goort zegt op

    Momenteel krijg je hoogstens 12000 Bth over dit tegoed, en daarover betaal je dan 15% = 1800 Bth. omgerekend dus zeg maar € 50. Bij de vermogensheffing (als je dit bedrag opgeeft in NL) denk ik dat je al gauw € 500 betaalt.
    Ik denk dat je gewoon de Nl fiscus in de waan laat dat je alleen in NL vermogen hebt, en dan jezelf niet al te druk moet maken over € 50.
    Je kan dit allemaal zelf bendeken volgens mij.

    • rob h zegt op

     Hallo Goort, Dit lijkt mij een beetje Russich roulette. Thailand heeft namelijk inmiddels – net zoals vele andere landen – de regeling ondertekend om informatie over bankrekeningen en dergelijke van buitenlanders met hun oorsprong-/belastingland te delen.

    • Erik2 zegt op

     Goort, hier hebben ze een woord voor bedacht: belastingontduiking! Dit is een vorm van belastingfraude waar je maximaal 6 jaar cel voor kan krijgen. Bezint eer ge begint.

 3. Koos zegt op

  Naar de bank voor een afschrift van de ingehouden belasting van de fixed account. Dan naar het plaatselijk belasting kantoor. Je geeft aan dat je verder geen inkomsten hebt in Thailand. Je hebt recht op een belasting vrij bedrag en dus krijg je het geld terug.
  Ik heb dit gedaan in hang Dong, chiang mai. Het belasting kantoor is daar in de amphoe. De eerste keer moest ik daarna wel naar het provinciale kantoor in Chiang Mai.

  • goort zegt op

   Als je minder dan 6 maanden per jaar in Thailand woont, krijg je niet eens een belastingnr, en zeker niet als je geld terug wilt krijgen…. hebben ze echt geen tijd voor je…

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dag Haki,

  Jouw Nederlandse belastinginspecteur heeft ergens de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Zijn bewering dat Thailand niet mag heffen over de renteopbrengst t.z.v. je Thaise spaarrekening is volstrekt onjuist. Daarentegen is zijn bewering dat (ook) Nederland daarover mag heffen wel juist. In feite heb je te maken met dubbele heffing welke in het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting ook is voorzien.

  Lees maar eens wat het Verdrag hieromtrent bepaald (e.e.a. voor zover van belang). Voor het leesgemak heb ik de namen van de Staten waarom het hier gaat tussen haakjes aangegeven:

  “Artikel 11. Interest
  • 1 Interest afkomstig uit een van de Staten (Thailand) en betaald aan een inwoner van de andere Staat (Nederland), mag in die andere Staat (Nederland) worden belast.
  • 2 Deze interest mag echter in de Staat waaruit zij afkomstig is (Thailand) overeenkomstig de wetgeving van die Staat (Thailand) worden belast, maar de aldus geheven belasting mag niet overschrijden:
  o a) 10 percent van het bruto-bedrag van de interest, indien de interest wordt genoten door een bank of enige andere financiële instelling (daaronder begrepen een verzekeringsmaatschappij) die inwoner van de andere Staat (Thailand) is.”

  In enkele reacties lees ik dat je, nadat je hebt aangetoond dat je reeds in Thailand belasting hebt betaald/als roerende voorheffing is ingehouden, dit terug kunt krijgen van c.q. kunt verrekenen met de Nederlandse Belastingdienst. Dat is dus niet juist. Het Verdrag voorziet immers in de mogelijkheid van dubbele heffing.

  Wel zou Thailand zich dienen te beperken tot de in het Verdrag genoemde 10% (i.p.v. de gebruikelijke 15% als roerende voorheffing). Maar om daarvoor acties te ondernemen vanuit Nederland is niet erg zinvol (om maar niet te stellen van volstrekt zinloos!).

  • Lammert de Haan zegt op

   Mijn eerdere reactie en het Verdrag nog eens doorlezend kom ik tot de ontdekking dat artikel 11, lid 2, onder a, van het Verdrag niet op Haki van toepassing is daar het in dat onderdeel van het Verdrag gaat om interest welke wordt genoten door een bank of enige andere financiële instelling c.a.

   In het geval van vraagsteller is artikel 11, lid 2, onder b, van toepassing, luidend:
   “Artikel 11. Interest
   • 2 Deze interest mag echter in de Staat waaruit zij afkomstig is overeenkomstig de wetgeving van die Staat worden belast, maar de aldus geheven belasting mag niet overschrijden:
   o b) 25 percent van het bruto-bedrag van de interest in alle andere gevallen.”

   Nu er ingevolge de Thailand Revenue Code 15% aan roerende voorheffing/withholding tax is ingehouden is er dus ook van Thaise zijde niets aan de hand.

   • haki zegt op

    Beste Lammert! Heel veel dank voor uw deskundig advies.

 5. haki zegt op

  …..excuus, maar ik was nog niet klaar met mijn reactie (foutje mijnerzijds). Wat ik uit uw advies begrijp is dat ik niets kan doen tegen de dubbele belasting, zolang Thailand niet meer dan 25 percent van het bruto-bedrag van de interest heft. En in NL is helemaal geen grens of terugvordering van de dubbele belasting voorzien.

  Ergens lijkt me dat toch vreemd want waarvoor is dat verdrag dan tussen NL en Thai?

  Groet en dank, Haki

  • Lammert de Haan zegt op

   Het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting bevat wel degelijk een bepaling om dubbele belasting te voorkomen (artikel 23 van het Verdrag). In jouw geval zou het dan gaan om een vermindering.

   Het bedrag van deze vermindering is het laagste van de volgende bedragen:
   a) het bedrag dat gelijk is aan de in Thailand geheven belasting;
   b) het bedrag van dat deel van de Nederlandse belasting dat aan de genoemde bestanddelen van het inkomen kan worden toegerekend.

   Het probleem wat zich bij jou voordoet is het feit dat er nog geen sprake is van door Thailand geheven belasting. Op jouw rente is slechts bronbelasting/roerende voorheffing ingehouden. Deze bronbelasting wordt verrekend met de uiteindelijk te heffen Personal Income Tax (PIT). Daartoe bevat het aangifteformulier voor de PIT een daartoe strekkende vraag (vraag 14 van het aangifteformulier P.N.D.91). Zo’n aangifte zou in jouw geval zelfs leiden tot teruggaaf van de ingehouden bronbelasting.

   Het volgende probleem wat zich voordoet is: hoe krijg je een Thaise TIN om vervolgens als niet-inwoner aangifte te kunnen doen. Daarvoor hoef je je niet te melde bij een plaatselijk Revenue Office. Daar kom je van de koude kermis thuis.

   Meld je bij een regionaal kantoor. Daar tref je doorgaans wel iemand aan die redelijk Engels spreekt en die de nodige kennis in huis heeft. Ook ten aanzien van het Verdragsrecht.

   Of je deze halsbrekende toeren moet uithalen voor zo’n gering bedrag waar het bij jou om gaat is voor mij de vraag. Maar dat moet je voor jezelf beoordelen.

   • haki zegt op

    Beste Lammert, geachte heer De Haan!
    Gewaardeerde dank voor uw deskundig advies. Inderdaad gaat het bij mij om zeer laag bedrag als je de vrijstelling ook nog meetelt. Dus ik ga er verder geen werk van maken. In het verleden had ik al vaker uw naam gezien en altijd positieve reacties van uw klanten. Ik zal uw naam ook herinneren, mocht ik ooit besluiten te verkassen naar Thailand om mijn, voor u simpele, belastingzaken te regelen. Nogmaals dank.
    Harald van Hengel(Haki is nickname)

    • Lammert de Haan zegt op

     Zo bewijst Thailand Blog dag in en dag uit z’n nut. De een heeft een vraag, een ander weet het antwoord. en Thailand Blog brengt ze bij elkaar, als ver weg het grootste op Thailand gericht platform. En dat mag ook wel eens gezegd worden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website