Lezersvraag: Testament en erfbelasting

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 september 2019

Beste lezers,

Wie kan mij helpen aan het adres van een betrouwbare ‘certified notary public’, het liefst in de omgeving van Khon Kaen stad. Ik wil graag een testament laten maken, ten behoeve van mijn Thaise vriend.

En wie weet of je, met een Thais testament, gevrijwaard bent van de idioot hoge erfbelasting (30 of 40%) in Nederland? Heft Thailand ook erfbelasting, en zo ja, hoeveel?

Ik wil dit graag goed voor mijn vriend regelen. Wij kunnen niet trouwen, want wij zijn gay.

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Groet,

Lonnie

13 reacties op “Lezersvraag: Testament en erfbelasting”

 1. Eric zegt op

  Als je Nederlander bent en uit Nederland emigreert ben je bij wetsfictie nog 10 jaar belastingplichtig voor de Successiewet. Dat geldt voor schenkingen boven het vrijgestelde bedrag, en voor jouw nalatenschap. Geldt dit voor jou? Dan moet je eigenlijk niet binnen die tien jaar dood gaan, of schenken boven het vrijgestelde bedrag. Ben je geen Nederlander dan is die termijn een jaar.

  Met de andere vragen kan ik je niet helpen.

 2. Hans zegt op

  Lonnie, ik kan je perfect helpen. Meldt je e-mail en ik geef je de naam van onze notaris in Khon Kaen door.

  • Ger-Korat zegt op

   Waarom niet gewoon hier vertellen wie het is ?

   Voor Lonnie: ga naar het gerechtsgebouw in Khon Kaen en vraag naar een notary lawyer. Men kent elkaar en een gewone lawyer zal je kunnen vertellen wie er bevoegd is als notary lawyer. Door naar een gerechtsgebouw te gaan ontmoet je de lawyers, alles is “laagdrempelig” en reeds in diverse zaken( al naar gelang het onderwerp) verwijzingen naar de juiste lawyers gekregen in diverse provincies.

  • Lonnie zegt op

   Dag Hans,

   bedankt voor je reactie.
   Ik hoop dat jouw notaris behoorlijk engels spreekt?
   Dit is mijn e-mail adres :[email protected]
   Met dank.
   Groet,Lonnie.

 3. Harry Romijn zegt op

  Ik neem aan, dat bezittingen belast worden in het land, waar ze zich bevinden. Dus vermogen, in NL, geërfd door.. een niet-bloedverwant en geen samenlevingscontract, valt onder de NLe hoogste schijf.
  een testament geeft enkel aan, waar u af wilt wijken van de gewone erfrechtsbepalingen van het betreffende land. In NL gaat erfenis via de “bloedband”, en uiteindelijk naar de NLe Staat. Wilt u daarvan afwijken, door een vriend(in), verre overbuurman of wie-dan-ook te laten erven.. zult u dat wettelijk vast moeten leggen. Doch.., daar geldt gewoon de erfrecht = successiebelasting op.
  Dat u de NLe tarieven te hoog vindt.. ik zou zeggen: begin een politieke partij, krijg de meerderheid in 2e en 1e Kamer, en verander de wet. Geef ook aan, waarmee u dat gat in de inkomsten van “de Grote Gemeenschappelijke Pot”, ook wel ’s Rijks Schatkist, mee wilt vullen resp. waar elders te bezuinigen. Ik zou zeggen: stop met consumptieve geldoverboekingen (WW, WAO, AOW) naar mensen, die buiten de EU leven en dus geld aan de NL/EU economie onttrekken.

  • Frans Duurkoop zegt op

   Zoals gewoonlijk in dit soort discussies meneer Romijn, slaat de laatste volzin in je betoog nergens op. De emigranten zijn zelfs een melkkoe voor de NL overheid. Al deze emigranten laten een leeg huis achter dat de Staat der Nederland niets kost en zo weer geld oplevert zonder een cent te investeren. En nog vele voordelen meer maar die zal ik niet noemen. De starters, asielzoeker en of vluchtelingen kun je er blij mee maken. Maar daar heb je met je egoistische kijk op de kwestie geen bootschap aan. Jij bent ook zo een consumptieve geldoverboeker maar dan van je eigen geld vermoedelijk dat je beter kunt besteden in Nederland. Maar dat doe je niet maar wel anderen beschimpenen. Bah wat een mentaliteit.

  • Lonnie zegt op

   Dag Harry,

   ik weet hoe het werkt met een NL testament,ik probeer uit te vinden hoe dat In Thailand is.
   Ik ben zeker niet de enige die de erfbelasting te hoog vind,nadat je al tig keer,in Nederland,belasting over dat zelfde geld hebt betaald.(inkomsten- en vermogens belasting,ieder jaar weer.)
   Ik ben niet uitgeschreven in Nederland,en betaal dus nog gewoon belasting in Nederland aan de roverheid.
   Wat betreft het ontrekken van geld van NL/EU ben ik het niet met u eens,ik leef meer met het idee van ‘one world’,Nederland is geen op zich zelf staand eilandje.
   Mijn vriend en ik zijn +/- 10 jaar samen,dus het lijkt mij normaal,dat ik het voor hem zo goed mogelijk wil regelen voor als ik er niet meer ben.Om daar nou een politieke party voor op te gaan richten……

   groet,Lonnie.

 4. Kees 2 zegt op

  Ik lees hier dat als je 10 jaar of langer geleden uit NL bent vertrokken je geen erfbelasting in NL hoeft te betalen.
  https://financieel.infonu.nl/belasting/135899-met-emigratie-erfbelasting-voorkomen.html

  5-10% in Thailand en niet voor cash?
  https://www.loc.gov/law/foreign-news/article/thailand-first-inheritance-tax-in-decades-comes-into-force/
  https://www.siam-legal.com/thailand-law/inheritance-tax-in-thailand/

  Ook interessant:
  http://www.khaosodenglish.com/news/business/2017/09/03/thai-law-secrets-surviving-new-inheritance-tax/

  • Eric zegt op

   Zolang je geen 50 M baht nalaat hoeven jouw erfgenamen zich geen zorgen te maken over Thaise heffing. Nederland heft wel als … zie mijn opmerking bovenaan van 10.34 uur.

 5. Willy zegt op

  Waarom zou je niet kunnen trouwen?? Je moet dat dan wel in Nederland doen natuurlijk.

 6. Jan zegt op

  Mij mag je ook het adres en naam van die notaris in Khon Kaen doorgeven. Binnen kort zal ik ook een notaris nodig hebben. Thanks voor de info alvast.

 7. Ton zegt op

  Beste Lonnie, jij schrijft er helaas niet bij waar jij zelf won’t. Een erfenis is belast in het land waar de overledene woont.

 8. Lonnie zegt op

  Bij deze bedank ik alle mensen die gereageerd hebben.

  Met vriendelijke groet,Lonnie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website