Lezersvraag: Mogen Chinezen als gids werken in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 oktober 2020

Beste lezers,

Er zijn beroepen in Thailand die een buitenlander niet mag uitvoeren. Je kan dat nalezen op de volgende lijst: thailand.acclime.com/labour/restricted-jobs-for-foreigners/

Je ziet dat er bij staat ” Tour guiding or conducting”. Dus iemand met niet-Thaise nationaliteit mag geen toeristische gids zijn. Maar dan vraag ik mij af of er uitzonderingen zijn voor Chinese gidsen? Ik heb al heel veel Chinezen in groep gezien met een Chinese gids in Thailand.

Is daar een uitzondering voor voorzien omdat er te weinig gidsen met Thaise nationaliteit Chinees kunnen? Of is het omdat de Chinezen veel geld binnen brengen?

Groet,

Luka

7 reacties op “Lezersvraag: Mogen Chinezen als gids werken in Thailand?”

 1. Fons zegt op

  Er zijn heel veel Thais die van Chinese komaf zijn. Ze hebben wel de Thaise nationaliteit maar thuis spreken ze Chinees. Een zuster van mijn vrouw heeft een dochter en die is getrouwd met een Thai uit Betong, vlak tegen Maleisie. Zijn familie is van oorsprong Chinees en die bezitten in Betong enkele grote hotels. Die man is gids op een bus uitsluitend voor Chinezen. Woont in Ban Saray tegen Pattaya aan en zit nu al maanden zonder werk.

 2. samee zegt op

  Nederlandse vriend van me was een paar reizen ‘de gids’ voor een Nederlands reisbureau op reizen voor Nederlanders naar Thailand. Er reisde ook een Thaise gids mee. Die deed zijn verhaaltje steeds in het Engels. Aan mijn vriend de taak om dat eventueel weer naar het Nederlands te vertalen.

  In goed Nederlands was hij de reisleider en de Thai de gids. Kan me voorstellen dat meerdere reisbureau’s een dergelijke constructie hebben.

 3. Chiangnoi zegt op

  De allereerste keer dat ik naar Thailand ging (lang geleden) ben ik ook met een georganiseerde groepsreis gegaan. Het was een leuke reis en het begin van een verslaving. Natuurlijk was er een Thaise gids zoals voorgeschreven maar hij sprak gebrekkig Engels. Via de reisorganisatie van FOX was er ook een Nederlandse reisleider bij die Thais sprak en zo lossen ze dat op. Dus wat de Chinese versie die je noemt zal er een Thaise gids bij zijn (of een Chinese gids met Thaise nationaliteit) of/en een Chinese reisleider.
  Het verschil zit hem in Gids en reisleider.

 4. peter zegt op

  Wat dacht je van arbeiders uit Myanmar, Laos, Cambodia, Vietnam?
  Ze werken allen in Thailand en vullen de plaats van de Thai, hoewel dit eigenlijk niet mogelijk zou kunnen zijn vanuit de Thaise wetgeving. Immers de Thai kan dit uitvoeren, maar doen het dus niet.
  Hebben deze werkers dan ook nog eens paspoort en het geld en middelen om in Thailand te gaan werken?

  Denk dan ook meer, dat de regels meer gelden voor farangs. Aziatische mensen, dus ook Chinezen, hebben daar weinig hinder van de Thaise wet. Immers als Aziaat kan je je beter verstoppen in Thailand dan een farang.
  Ja , ik weet dat er razzia’s zijn gehouden om het geheel te corrigeren en velen zijn terug gestuurd toen destijds. Echter de velen zijn ook weer terug gekomen.

  De Chinezen mogen zelfs meer, heb mogen lezen dat menig Chinees daar land opkoopt, fruitgaarden en het runnen met Chinezen om fruit naar China te exporteren. Gevolg: het Thaise fruit wordt duurder in Thailand.
  Er wordt nu ook goed geshopt door de Chinezen op de woningmarkt, daar velen in Thailand failliet gaan en dus property goedkoop kan worden over genomen voor latere opbloei.
  Je ziet nu toch ook dat Thailand open is voor Chinezen om als tourist te vertoeven. Dat zijn wel rijkere Chinezen, omdat je alleen via een charter daar kan komen. TIT.

 5. Sjoerd zegt op

  Zo zijn er 100-en wellicht 1000-en (in normale tijden) buitenlandse reisleiders die met zo’n constructie werken en al decennia lang. Er moet altijd een Thaise gids bij zijn. Ik heb zelf ooit overwogen dit enkele jaren te doen en de NLse reisorganisatie in BKK waar ik een gesprek had, vertelde mij dat dit een toegestane constructie was.

  • Gerbrand zegt op

   Ik heb hier ook eens naar geïnformeerd.
   Mij werd verteld dat de constructie gedoogd werd.
   Een werkvergunning was niet mogelijk.
   Geadviseerd werd om gewoon goed op te letten en als er veel politie oid in de buurt was niet op de voorgrond treden.
   Vergoeding Thb 1700 per dag en kost en inwoning en eventuele tip
   Zal de naam niet noemen, maar is een grote jongen.
   Heb er maar van af gezien.

 6. wiebren Kuipers zegt op

  Het zijn vooral de lokale gidsen die zich keren tegen de buitenlandse reisbegeleiders/gidsen. Diverse jaren als reisbegeleider in Azië gewerkt. Ook in Thailand. Formule is dat de gids vertelt over het land, indien nodig vertaalde ik hetgeen de gids over zijn haar land heeft verteld. Maar o wee als ik meer ging vertellen dan de gids zelf. Dan zijn zij diep beledigd. Soms stellen de lokale gidsen de zaken te rooskleurig voor en dan acht ik het mijn taak om een en ander te nuanceren, maar ik had altijd de instelling om de lokale gids in zijn haar waarde te laten. Maar van hun kant hebben ze maar weinig begrip voor een buitenlandse reisbegeleider. Overheid doet niet zo heel moeilijk. Lokale gidsen dreigen met je te zullen aangeven als je hun rol min of meer over neemt. Er zijn niet alleen Chinese gidsen, maar vooral ook veel Russische. Die hebben ook nog hun eigen reisbureau en verkopen de optionele excursies wat helemaal een doorn in het oog is van lokale gidsen. Hetgeen well te begrijpen is. Het zou gewoon een goede samenwerking moeten zijn tussen lokale gids en buitenlandse reisbegeleider/gids. Een groep alleen over laten aan een lokale gids zonder enige controle is beslist niet verstandig. Dat zal de vakantieganger zeker merken in zijn/haar portemonnee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website