Lezersvraag: Mijn huis begint te verzakken, wat kan ik doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 mei 2021

Beste lezers,

Mijn huis in de Isaan (voor mijn vriendin, maar ik het het betaald) is 8 jaar geleden gebouwd. Op de traditionele manier met heel veel palen in gaten met beton. Destijds is de grond opgehoogd maar ze zijn al na een paar weken gaan bouwen. De grond is dan waarschijnlijk niet voldoende ingezakt. Dat denk ik maar ik heb geen verstand van huizen bouwen.

Nu zie ik wel steeds meer scheuren in de buiten- en binnenmuren. Ik heb zo’n laserwaterpas gekocht en als ik de lijnen afteken op de muren zie ik verschillen. Kortom de muren zijn aan het verzakken.

Nu mij vraag wat kan je er aan doen om dit te stoppen? Graag niet te technisch want ik heb verder twee linkerhanden.

Groet,

Harold

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 4.50/5. From 4 votes.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Mijn huis begint te verzakken, wat kan ik doen?”

 1. Erik zegt op

  Harold, wij hebben een huis dat gebouwd is zonder te heien maar op de manier zoals jij beschrijft. Om de paar meter een betonnen paal met een ‘klompvoet’ van een meter diep en op de grond 20×20 cm uitgegraven en opgevuld met beton zonder wapening. Dat huis staat al 30 jaar en verzakt niet maar de muren vertonen scheuren want die 20×20 basis is te zwak. Die verzakt of beweegt maar de betonnen palen staan als een huis want de grond was jarenlang ingeklonken. Bang dat het hele huis verzakt zijn wij niet. Onze Thaise buren bouwden ook op die manier en hun huizen staan er al jaren.

  Maar de grond moet ingeklonken zijn. Bij ons naast hebben ze 20 jaar geleden oud rijstveld opgehoogd met een meter vette klei. Na 5 jaar was die meter weg: ingeklonken. Nu zijn Thaise mensen bereid daar een huis te bouwen op de manier zoals beschreven. Maar er zijn ook Thais die wel heien op dit soort grond en zou ik laten bouwen dan liet ik ook heien.

  Wij lossen de scheurtjes op met plamuur en een lik verf. Dat moet je na een paar jaar herhalen… Of er een betere oplossing is weet ik niet maar er zullen vast wel bouwkundigen in dit blog schrijven.

  Voor jou is denk ik van belang of alleen de muren scheuren of het hele huis instabiel is geworden. Het lijkt me nuttig dat goed te controleren.

  • Ton Egbers zegt op

   Belangrijkste hoe druk je je moet maken lijkt me vooral: Is alles voornamelijk begane grond of heb je nog een 1e verdieping met betonvloer erboven? Want dat is een gewicht waar je liever niet ineens wat mis mee wil zien gaan. Louter ‘n dak boven de BG is natuurlijk veel lichter, vooral als het geen dakpannen zijn. Dus je minder druk over maken zolang de spanten maar goed zijn. Vooral opletten dat ze niet steeds meer in ‘t midden doorzakken en zo je palen uit het lood trekken.

   Da’s mijn meest simpele comment om mee te beginnen, net als Erik, om te kijken hoe super druk je je hierover moet maken.

   (PS. En voordat er scheuren waren en je die laser kocht, waren dingen misschien ook al wat schever dan je merkte toen alles nog nieuw was…?)

 2. Eric zegt op

  Beste Harold,
  Wat je zou kunnen doen, is rondom uitgraven tussen de funderingspalen die destijds zijn gegraven.
  Wij hebben een huis laten bouwen , destijds was ik niet tevreden over de plaatselijke aannemer, heb hem dan ook vroegtijdig de laan uit gestuurd. 1 van mij grote angsten was exact het probleem wat je nu zelf ondervind.
  De poeren voor de paalfunderingen waren mijns inziens en ook op tekening niet uitgevoerd zoals gevraagd.
  Ik heb destijds zelf tussen de poeren 30 cm diep onder de muren uitgegraven en een plaatfundering rond het huis gestort van ca 120 cm breed , zodat de plaatfundering tevens dient als looppad rondom het huis.
  De plaatfundering is 30 cm dik gestort met dubbele bewapening, dure grap maar in elk geval zal het huis geen verzakkingen meer vertonen.
  Je zult dus de muren tussen de paalfunderingen moeten gaan onder vullen om dit op te lossen.
  Wellicht heb je iets aan deze info.

  Gr Eric

  • Ton Egbers zegt op

   Dan nog steeds:

   Als er zware bovenverdiepingen primair op die palen steunen, kan een deel van die dragende kolommen meer naar beneden gedrukt worden dan andere, loskomend en scheeftrekkend van de muren. (“Shear”). En als het muren met holle stenen zijn of veel ramen, deuren of andere openingen, dan nog meer. Dan “prikken” die kolommen gewoon door jouw later aangelegde BG muur ondersteuning verder naar beneden.Tenzij je daarna die fundering en alle muren opnieuw met bewapening in de kolommen chemisch verlijmd en “ondersabeld”/”bovensabeld”. (Werd wellicht bij jou niet gedaan, maar ik doe dat wel vanwege onze aardbevingslocatie – produkten hiervoor bv Sika Anchorfix, chemisch verankeren en Sika Grout 215, cement zonder krimp ).

   En ja, dan wordt het allemaal erg technisch en ook kostbaar.

   Lang verhaal kort: 1e vraag: Rust er veel belasting bovenop die begane grond en hoe groot zijn de scheuren nu na 10 jaar?

   • Ton Egbers zegt op

    Oh sorry, na 8 jaar…

 3. philippe zegt op

  Dag Harold,

  ik heb jaren in civiele bouw gewerkt en kleine tot grote projecten gedaan, aan de beschrijving zoals u zegt is zeer weinig te doen, de funderingen zijn het belangrijkste van een woning.
  Als je foto’s moest hebben van de bouw ervan dan zou ik een idee kunnen hebben.
  Ik vermoed dat de palen in de gaten met beton zoals u ze omschrijft niet diep genoeg waren en niet tot op dragende grond zijn gegaan, ik vermoed dat ze dan zullen blijven verzakken tot ze hun nodige draaglast bereikt hebben.
  Als de woning 8 jaar gebouwd is dan denk ik wel dat ze gezet is en de ergste verzakingen reeds gebeurd zijn.
  Er zijn verschillende methodes om dit op te lossen echter zonder de bouw en ondergrond te kennen is ieder advies riskant, een fundering verstevigen betekend ook verzwaren als u even 2500kg per kuub beton rekent kan het zijn dat met goed proberen te doen het nog verder wegzakt.
  in ieder geval een groot werk om dit op te lossen zonder enige garantie, misschien nog even bekijken en afwachten, de barsten kan je opspuiten met een deftige silicone en overschilderen ik vermoed dat het ergste al gebeurd is.

 4. Vital Henkens zegt op

  Beste Harold,
  Volgens mijn mening zou men in zo’n risico gebied het best met een bewapende betonnen ringbalk van +/- 50 à 80 cm hoog en 20 à 25 cm breed rondom moeten plaatsen, boven de steunpalen en zo”n 20 à 25 cm onder de grond maken.
  Dit heeft als voordeel dat het gebouw ook niet zo rap kan scheef zakken en is de bouw méér een geheel.
  De meerkosten wegen niet op tegen het nadeel.

 5. william zegt op

  Nu mij vraag wat kan je er aan doen om dit te stoppen?

  Groet,

  Harold

  ——————

  Aan je partner vragen of ze er mee zit.
  Antwoord zal zeer waarschijnlijk zijn NEE
  Kan je om je eigen gemoed gerust te stellen silicone spuit toepassen en verven.
  En na dertig jaar weer een nieuw huis bouwen.

  Kleefpalen want daar heb je het over zijn geen honderd procent garantie zelf niet met een verbreding op het diepste punt.
  Seizoens- invloeden, veel regen en dus grondwater maakt de ondergrond zacht.
  Goede verankering bij haakse muren zijn niet meer dan een spijker.
  De zomers hitte doet ook weinig goed.
  Kortom separatie overal.

  Mocht je vinger nodig zijn onder het bord tijdens het nuttige van je soep wordt het toch wel tijd om die aannemer aan te spreken al dan niet met een Lawyer.

  • Lung addie zegt op

   Beste William,
   citaat: ‘Goede verankering bij haakse muren zijn niet meer dan een spijker’.
   ik geef u de raad je eens goed te verdiepen in de bouwvoorschriften en vooral het ‘waarom’ er van in Thailand. Hier wordt steeds aan ‘skeletbouw’ gedaan en dat heeft een reden. Dat betekent: een betonnen skelet waartussen de muren opgetrokken worden. Haakse muren met elkaar verankeren is zelfs niet toegestaan. Maar weet je dan ook waarom? Ik zou zeggen zoek het eens op maar kan je eenvoudig de uitleg geven hoor. Indien het eens ‘rammelt’, en dat gebeurt op bepaalde plaatsen in Thailand, en de muren zijn met elkaar verankerd, wel dan sleurt de ene muur de andere mee en ligt gans het gebouw in puin. Indien niet verankerd, met een beetje geluk valt er maar 1 muur om en de rest blijft gewoon staan. Dat betonnen skelet weerstaat heel grote grote krachten en blijft ook staan. Alles heeft een reden.

 6. Lung addie zegt op

  Beste Harold,
  het probleem welke je hier kenbaar maakt is een veel voorkomend probleem bij het bouwen in Thailand. Je moet wel weten dat een rijstveld eigenlijk kan vergeleken worden met een moeras. Ophogen kan gedaan worden maar daarmee heb je, zelfs na langere tijd laten rusten, nog steeds geen stabiele ondergrond. Onder de ophogingslaag is en blijft het onstabiel.
  Vele jaren geleden, was wel op een ander blog, startte ik een reeks op over bouwen en verbouwen. Het eerste artikel ging hem over de oorsprong van en ‘stabiliteitsmetingen’ op het terrein. Ik had zelfs een methode ontwikkeld om dit op eenvoudige en accurate wijze zelf te kunnen uitvoeren, maar heb dit nooit gepubliceerd daar ik na het eerste artikel met de reeks reeds gestopt ben. De reden van die stopzetting: ik werd door de ‘heren specialisten, gewoon weggehoond. Stabiliteitsmetingen waren totaal onnodig en zelfs zinloos. Zij hadden reeds 10 woningen gebouwd en dat nooit gedaan en ook nooit problemen gehad!!!! Ok, daar leg ik me dan maar bij neer en denk: het gaat allemaal goed tot het fout gaat.
  Aan uw probleem is eigenlijk heel weinig definitiefs te doen. De funderingen rusten gewoon niet op de stabiele onderlaag. De funderingen nu verstevigen houdt trouwens in dat ze ook veel zwaarder zullen worden en de onstabiele ondergrond nog meer gaan belasten. Het is dus best mogelijk dat je een omgekeerd effect zal bereiken door dit te doen.
  Het enige wat je kan doen is gewoon afwachten en kijken wat er verder gebeurt…. stabiliseert het zich, de schade herstellen, wordt het echt te gortig: afbreken voor het instort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website