Lezersvraag: Met het M formulier online aangifte doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
13 juli 2021

Beste lezers,

Ik woon sinds 1-1-2020 in Thailand. In mei jl heb ik online belastingaangifte gedaan als buitenlands belastingplichtige. Gisteren kreeg ik een brief uit Heerlen dat ik de aangifte via het M formulier had moeten doen.

Er staat in de brief dat deze aangifte online gedaan kan worden maar uiteraard geen link want makkelijk kunnen ze het niet maken? Ik ben net een half uur aan het zoeken geweest om het M formulier online in te kunnen vullen maar niets gevonden.

Het toelichtingsformulier voor het M formulier heb ik wel gevonden maar dat biedt geen link naar de aangifte.

Wie van de lezers weet raad?

Groet,

Jos

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

16 reacties op “Lezersvraag: Met het M formulier online aangifte doen?”

 1. KhunEli zegt op

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/wonen-of-werken-buiten-nederland/content/deels-niet-in-nederland-wonen-m-aangifte-doen

  Hiermee zou het moeten lukken

 2. KhunEli zegt op

  Ik was even te snel net.
  Als het niet lukt moet de de belastingdienst bellen.
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/contact/content/belastingtelefoon-buitenland

 3. Lammert de Haan zegt op

  Dag Jos,

  Je hebt reeds aangifte gedaan als een buitenlandsbelastingplichtige, die het gehele jaar in het buitenland heeft gewoond (aangifte model-C).
  Op dezelfde manier doe je ook aangifte als je een gedeelte van het jaar in het buitenland hebt gewoond (aangifte model-M).

  Als, nadat je bent ingelogd, op je scherm niet de keuze verschijnt van “Aangifte inkomstenbelasting die een deel van het jaar buiten Nederland wonen doen”, klik je op “Meer” en dan zie je die keus wel.

  Overigens vind ik het absurd dat men jouw aangifte model-C niet accepteert nu je het gehele jaar (nl. vanaf 1-1-2020) buiten Nederland hebt gewoond. Dat is echter het gevolg van het automatisch uitwerpen van de door jou ingediende aangifte, zonder dat daar fysieke beoordeling aan te pas is gekomen. De uitkomsten van model-C en model-M zijn in jouw geval immers gelijk aan elkaar.

  Alhoewel model-M als eindresultaat enkel je verzamelinkomen vermeldt, dus zonder een berekening van de verschuldigde belasting en premie volksverzekeringen, ken jij het resultaat al wel, nl. de uitkomst van model-C.

  Succes.

  • KhunEli zegt op

   Ik vermoed dat Jos geen Digid heeft.
   Ik zag pas later dat hij per 1-1-2020 in Thailand woont, als dat ook de datum is dat hij uitgeschreven is in Nederland is het toch niet nodig om een M formulier in te vullen Lammert?
   Zou een telefoontje naar bureau Buitenland niet volstaan in zijn geval?

   • Lammert de Haan zegt op

    Ik ga er ook van uit dat Jos per 1-1-2020 is uitgeschreven uit Nederland, KhunEli. En in dat geval heeft het inderdaad geen enkele zin om een M-biljet is te sturen. Heel 2020 valt hij niet onder de volksverzekeringen en heeft hij geen recht op heffingskortingen. En mocht hij een privaatrechtelijk pensioen genieten dan is dat ook het gehele jaar in Thailand belast. Kortom: de uitkomst van een C-biljet is in zo’n geval gelijk aan die van een M-biljet.

    Hij heeft echter een uitnodiging gekregen om met het M-biljet aangifte te doen. Door de geautomatiseerde verwerking van z’n C-biljet gooit het systeem z’n C-biljet er direct uit en krijgt hij, ook al weer geautomatiseerd, daar bericht over. Daar komt geen fysieke beoordeling aan te pas. Een computer kan niet nadenken en voert exact en foutloos uit wat hem is opgedragen.

    Jouw suggestie om hierover te bellen met Heerlen zou wat dat betreft nog wel eens de oplossing kunnen zijn. Dan wordt er in ieder geval fysiek naar gekeken en heb je de kans, zeker als Jos doorgezet wordt naar de back office, dat ook de belastingambtenaar het zinloze van het insturen van een M-biljet inziet. En anders zal hij toch het digitale M-biljet moeten invullen, wat iets uitgebreider is dan het C-biljet.

    Het is trouwens een zegen dat de papieren aangifte model-M, bestaande uit 58 bladzijden met vragen en een toelichting met aanvullende toelichting van zo rond de 100 bladzijden, vanaf 1 juni niet meer hoeft te worden ingevuld. Ik heb hier al jaren op gehamerd bij de Belastingdienst/kantoor Buitenland en kreeg ook al die jaren te horen dat daaraan gewerkt wordt. Dat het er nu dan eindelijk (deels) van gekomen is maakt het voor veel belastingplichtigen een stuk gemakkelijker om een M-biljet in te dienen.

    Nu is het wachten nog op het sluitstuk, nl. onmiddellijk een doorrekening van de aangifte, zodat niet alleen het verzamelinkomen wordt vermeld, wat nu het geval is, maar dat je tevens te zien krijgt wat je moet betalen of terug kunt krijgen. Maar dan uiteraard wel op basis van de ingediende aangifte.

  • Mike48nl zegt op

   De belastingdienst wil weten of je een conserverende aanslag moet krijgen. Dit betreft een lijfrente of een toekomstige pensioen. Als dat zo is krijg je een voorlopige aanslag over de belasting, waar je wel uitstel voor krijgt. Als je de lijfrentepolis of je pensioen afkoopt wil de Nederlandse staat geld zien en heft belasting over deze afkoop. Ze laten je niet zomaar gaan.
   Ook als je weer terug verhuisd moet je voor het laatse jaar dat je gedeeltelijk in het buitenland verbleef een M formulier invullen.

 4. Marty Duijts zegt op

  Beste Jos,

  Alleen met professionele software kan een aangiftebiljet worden ingediend, Belastingdienst beschikt niet over een online versie.
  In de aangifte wordt ook gevraagd naar conserverend inkomen van pensioenen-lijfrenten, aanmerkelijk belang. Dit zal mogelijk nog moeten worden opgevraagd. Afhankelijk van de aangifte kan beoordeeld worden hetgeen van toepassing kan zijn.

  Deze aangifte zou ik voor u kunnen verzorgen. Op verzoek kan ik nadere informatie verstrekken.
  Mijn mailadres is [email protected]. Zie ook website http://www.martyduijts.nl.
  Telefoon +31 6 2050 2041

  Groet Marty Duijts

  • Pieter zegt op

   Dat is natuurlijk niet waar, Marty Duijts.

   Vanaf 2020 is er een digitale versie beschikbaar (niet te gebruiken door winstgenieters). Op http://www.belastingdienst.nl/internationaal staat hoe je naar het digitale aangifteprogramma kunt.

   Lees ook: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/online-m-aangifte-2020-deel-van-2020-in-nederland-wonen

  • Lammert de Haan zegt op

   Sorry Marty Duijts, maar jouw kennis is helaas verouderd.

   Je kunt vanaf 1 juni 2021 wel degelijk digitaal aangifte doen met het aangiftebiljet model-M. Dat doe je op dezelfde manier als voor de aangiften model-P en model-C. Zie ook mijn eerder geplaatste reactie.
   Ik heb inmiddels al een kleine 20 aangiften model-M op deze wijze verzorgd.

   Zie ook het door mij op 13 juni j.l. geplaatste artikel in Thailandblog:
   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/aangifte-inkomstenbelasting-2020-bij-een-deel-van-het-jaar-in-nederland-wonen/

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

  • Lammert de Haan zegt op

   Marty Duijts,

   Gister wees ik jou al op de onjuistheid van het enkel met professionele software kunnen doen van aangifte model-M. Vanaf 1 juni kun eenieder wel degelijk digitaal aangifte doen t.z.v. het M-biljet (behoudens winstgenieters).

   Vervolgens wijs jij in je reactie op het volgende:
   “In de aangifte wordt ook gevraagd naar conserverend inkomen van pensioenen-lijfrenten, aanmerkelijk belang. Dit zal mogelijk nog moeten worden opgevraagd.”

   Dat is inderdaad maar al te waar en dus heb ik vandaag even gekeken hoe jij dat hebt gedaan t.a.v. mijn huidige klant (in 2019 – zijn emigratie jaar – nog klant van jou). En wat ik eigenlijk van jou al wel verwachte kwam ook helemaal uit.

   Van het pensioenfonds heb je een opgaaf gevraagd en gekregen van de waarde in het economisch verkeer van de opgebouwde pensioenaanspraken van mijn huidige klant. En daarmee ga je volledig de mist in. Het resultaat zal dan ook zijn een veel te hoog opgelegde conserverende aanslag. Deze aanslag is nog niet vastgesteld, maar zodra dat het geval is zal ik daartegen bezwaar indienen.

   Kennelijk ben jij niet op de hoogte van het arrest van de Hoge Raad van 14 juli 2017, ECLI:nl:2017:1324. En dat is een hoogst bedenkelijk zaak wanneer het daarbij gaat om een belastingadviseur.

   Ingevolge dit arrest mogen enkel in de conserverende aanslag worden betrokken “aanspraken en bijdragen ingevolge een pensioenregeling die na 15 juli 2009 op grond van artikel 3:81 van de Wet IB 2001 niet tot het loon zijn gerekend.”
   Dan kom je uit op een fractie van wat jij hebt opgevraagd en aangegeven, nl. de waarde in het economisch verkeer van de opgebouwde pensioenaanspraken.

   Ik zou je dan ook dringend willen adviseren op bij te blijven in je vak. Dat is niet alleen voor jezelf van belang, maar nog meer in het belang van je klanten. Ik neem aan dat jij geen enkele behoefte hebt aan een tuchtklacht!

 5. Hendrik zegt op

  Beste Jos, er is geen link om het m-formulier in te vullen maar wel om het aan te vragen.
  De eerste keer dat je gedeeltelijk van het jaar in het buitenland woont en uitgeschreven bent moet je het formulier met de hand invullen en iedere pagina voorzien van je BSN en handtekening.

  Ik heb het M-formulier voor 2018 moten doen.

  Het is eigenlijk geen formulier maar een boekwerk met tal van vragen over bezittingen, inkomen en pensioen-opbouw met bewijzen en nog veel meer.

  Ik heb enkele malen de Belastingdienst Buitenland gebeld voor uitleg en echt voortreffelijk geholpen zodat ik weer verder kon met invullen.

  De jaren erna zijn tot nog toe werkelijk een fluitje van een cent (online).

 6. B.Elg zegt op

  Ik ben pas van NL naar BE verhuisd en dan moet je hetzelfde formulier “M” invullen. Bijna niemand lukt het om dat zelf correct in te vullen. Dat is echt werk voor professionele belastingadviseurs en accountants. Die hebben ook toegang tot software waarmee het gemakkelijker gaat.
  Ik heb mijn formulier “M” toevertrouwd aan A.C. Koijen & Partners met vestigingen o.a. in Breda. Kost een paar centen, maar die verdien je weer terug via de teruggave.

 7. John zegt op

  Hoi Jos,

  Ik ben ook van 01-01 2020… we kennen elkaar… Neem contact op met Lammert, die regelt het perfect voor je.

  Het antwoord van Marty Duijts klopt niet op veel fronten, hij heeft in eerste instantie het ook voor mij gedaan en dat heeft me veel geld gekost… Gelukkig heeft Lammert de Haan het kunnen rechtbreien voor me…

  Groetjes Johnny 013

  • Lammert de Haan zegt op

   Dat krijg je, John, als je fiscaal adviesbureau/fiscaal adviseur niet weet dat er vrijwel net zoveel privaatrechtelijke als publiekrechtelijke pensioenen door het ABP worden verstrekt. Daarbij is een privaatrechtelijk pensioen na emigratie naar Thailand niet belast in Nederland. Enkel publiekrechtelijke pensioenuitkeringen van het ABP, dus verkregen vanuit een overheidsdienstbetrekking, zijn na emigratie belast in Nederland.

   Dit gaat ook bij andere fiscaal juristen en fiscaal adviesbureaus geregeld fout. Ik wijt dit voor een belangrijk deel aan het gebrek aan kennis van het bestuursrecht bij deze adviseurs.

   De afgelopen maanden heb ik voor 4 nieuwe klanten, waaronder dus ook voor jou, nieuwe aangiften moeten indienen. Voor drie van hen heb ik daarbij verzoeken ingediend om ambtshalve herziening van de reeds definitieve aanslagen voor de jaren 2016 tot en met 2019. Bij een van hen gaat het om een terug te ontvangen bedrag van rond de € 30.000. Maar ook de andere twee blijven daar net ver bij achter!

   Ik vermoed dat het hierbij nog maar om het topje van de ijsberg gaat Ik krijg nl. elk jaar wel enkele van dit soort zaken te behandelen. Vandaar dat ik inmiddels een artikel heb geschreven met als titel: ”Waar laat jij je ABP-pensioen belasten?”. Dit hoop ik binnenkort te plaatsen in Thailandblog.

   Niemand, behalve de Nederlandse Staat, is gebaat bij het volledig ten onrechte betalen van duizenden euro’s aan inkomstenbelasting over zijn of haar ABP-pensioen.

   • John zegt op

    Lammert,

    Ik vermoed dat het bij Jos, net als bij mij het M biljet wel moet… 01-01-2020 in Thailand is 31-12 2019 uit NL vertrokken en net zo als in mijn geval 30-12-2019 uitgeschreven… ik moest een M biljet voor die twee luttele dagen, als ik me goed herinner…

    Gr. John.

    • Lammert de Haan zegt op

     Dat is inderdaad een vrij zinloze bezigheid van de Belastingdienst/kantoor Buitenland. Noem het maar een ‘bezigheidstherapie’.

     Het gaat in feite maar om 1 dag. Een maand wordt daarbij gesteld op 30 dagen.

     Voor de berekening van de inkomstenbelasting wordt daarbij uitgegaan van het aantal volle maanden binnenland en het aantal volle maanden buitenland. Jij had enkel te maken met 11 volle maanden binnenland. Dat betekent dat jouw gehele inkomen meetelt voor de berekening van de in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting.

     Voor de premie volksverzekeringen en de heffingskortingen wordt uitgegaan van een tijdsevenredige berekening. Jij genoot in 2019 een korting op de premie volksverzekeringen (is een voordeel) en de heffingskortingen (is een nadeel) van 1/360-deel!. Uiteindelijk leverde dat jou enkele euro’s op. De Belastingdienst wou jou die paar euro niet onthouden en dus moest jij een M-aangifte doen.

     De afwerking van een M-biljet kost een ambtenaar in Heerlen bloed, zweet en tranen. I.p.v. een digitale aangifte model-P te krijgen moest deze ambtenaar met potlood en papier en misschien ook nog wel een zakjapanner, voor jou de aanslagen uitrekenen.

     Gelet op de vele fouten die er gemaakt worden bij zo’n uitwerking denk ik niet dat zakjapanners ruimschoots aanwezig zijn bij deze Dienst. Waarschijnlijk komt dat door de vele bezuinigingen waarmee ook de Belastingdienst te kampen heeft gehad.
     .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website