Lezersvraag: Kan ik Nederland een vaccinatie tegen Covid-19 krijgen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
30 januari 2021

Beste lezers,

Medio april vlieg ik terug van Thailand naar Nederland voor familiebezoek. Zou ik dan in mijn oude woonplaats Gouda, een Covid-19 vaccinatie kunnen krijgen?

Ik sta niet meer in Nederland ingeschreven maar ik wil het dan aan mijn voormalig huisarts vragen of aan de GGD? Zou dat kunnen? Ik ben 72 jaar en heb een Nederlands paspoort.

Als ik die prik eventueel zelf moet betalen is dat op zich prima voor mij.

Groet,

Ronald

Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

30 reacties op “Lezersvraag: Kan ik Nederland een vaccinatie tegen Covid-19 krijgen?”

 1. Kris zegt op

  Vragen staat vrij maar dergelijke vragen hebben voor het ogenblik geen enkele zin.

  Niemand kent of weet de planning voor de inenting.
  Laat staan dat jullie regering wakker zouden liggen van personen die zich – laat me toe dit te zeggen – zich de rug gekeerd hebben van hun land.

  En eerlijk, ik verkeer in dezelfde situatie als jou Ronald zoals velen onder onze lezers.

  Ik vrees dat niemand hier u van antwoord zal kunnen dienen.

  Alvast een prettige dag verder!

  Kris

  • HansNL zegt op

   Wellicht dat expats Nederland hebben verlaten, maar er is nog immer een band.
   De belastingdienst.
   Iemand met AOW betaalt belasting, de band is dus niet helemaal verbroken.
   Uw idee is nu precies de idee van de overheid, een zaak waar we met zijn allen tegen zouden moeten ageren, en niet in meegaan.
   Dat we verhuisd zijn naar elders om voor ons moverende redenen zou toch niet moeten betekenen dat we uitgekotst zijn door de overheid.
   En dat lijkt er vaak wel op.
   Uw mening spoort, in mijn visie, aardig met wat de overheid meent te moeten doen.
   Ik betaal belasting in Nederland dus wil ik zeker, al is het maar een beetje, daar ook voordeel van hebben, zeker omdat ik voor documenten, papieren, paspoort en ID, de kostprijs moet betalen, hoger dan ikzoubeyalen in Nederland.

  • Harry Romijn zegt op

   Exact.
   a) U heeft – om u moverende redenen – Nederland “met der woon” verlaten. Ik neem aan, ook geen zorgpremie direct (12 x € 130) + € 385 max eigen risico noch indirect via de ZVW ( 5,45% resp 6,75%) of belasting ( = aanvulling tot ca € 6000/jr per NL-er) betaalt. Dus waarom zou NL ook maar iets rekening houden met mensen zoals u ?
   b) Er is een heel circus aan planning voor injecties opgesteld, gebaseerd op risico-profiel en leeftijd. Waarom zou welke vaccinatie-plaats dan ook dat aan de kant schuiven voor een NL’s paspoorthouder, die zijn heil elders gezocht geeft, maar nu, even terug in NL, wenst, dat de hele boel enkel en alleen omdat het HEM uitkomt, aan de kant geschoven wordt, en die persoon even voorrang op allen krijgt ?
   c) Probeer het eens aan het eind, zo rondom december, als alle NL-ers in NL gevaccineerd zijn, en men nog bergen van dat spul overhoudt, wat nog niet als ontwikkelingshulp wordt weggeschonen.

 2. Eline zegt op

  De mensen in Nederland zelf weten niet eens of zij binnenkort in aanmerking komen voor een vaccinatie. Behalve dat de vaccinproducenten opeens communiceren niet aan de gemaakte afspraken te kunnen voldoen, is de organisatie rondom een volledige verwarring. Dus nee, je kunt niet zomaar even in Nederland bij een voormalige huisarts een corona-prik halen. Gewoon in Thailand op je beurt wachten, zoals iedereen dat moet en dat wereldwijd.

  • thomasje zegt op

   Daarbij komt dat voor veel producenten 1 prik niet voldoende is en je dus een vervolgafspraak nodig hebt na een aantal weken wat ook nog niet duidelijk is.

  • Ger-Korat zegt op

   Het belangrijkste is dat je ingeschreven staat in Nederland, dan pas krijg je de vaccinaties. Iemand vanuit het buitenland dient in zijn eigen woonland de prikken te regelen. Je krijgt in Nederland een oproep om te vaccineren en er is een protocol welke groepen in aanmerking komen, een volgorde van te vaccineren groepen.

   • john zegt op

    “belangrijkste is dat je in nederland ingeschreven staat “zegt Gert-Korat.
    Denk dat dit een eigen mening is waar nogal wat op af te dingen valt. In elk geval is hierover nergens officieel enig bericht geweest. Ik ga er maar van uit dat er zeker mogelijkheden zijn om, als je in nederland bent , een vaccinatie te regelen. Waarschijnlijk moet je achteraan sluiten maar ook dat weet je nooit. Ook heb je kunnen lezen dat er in Thailand een aantal ziekenhuizen zijn die aanzienlijk meer covidvaccinaties hebben ingeslagen dan voor het eigen personeel nodig is. Zou dus best nog wel eens mogelijk zijn het in Thailand te laten doen. Maar, is allemaal luchtfietserij. Niemand weet het.

    • R.Kooijmans zegt op

     Het mag dan wel zijn eigen mening zijn , maar dan toch in ieder geval een mening op logica gebaseerd. Met de vaccinatie is een behoorlijke logistiek en administratie gemoeid, lijkt mij dus ook logisch dat iemand die niet in Nederland is ingeschreven ook niet in die logistiek voorkomt.

    • Ger-Korat zegt op

     Kijk voor corona-nieuws bij de publicaties van de Rijksoverheid en volg het nieuws dagelijks in Nederland in de media dan weet je waarom ik het heb over de inschrijving in Basis Registratie Personen. Waarvan moeten ze anders uitgaan ? In de BRP staan toch de noodzakelijke gegevens van bijna elke inwoner van Nederland ( niet de illegale bewoners) zoals onder andere leeftijd en woonadres, ergens anders heb je die informatie niet. Wat dit laatste betreft houdt men ook bij als je uitgeschreven bent en dus geen inwoner van Nederland bent of zoals mijn kinderen nog nooit zijn ingeschreven in Nederland maar wel de Nederlandse nationaliteit bezitten.

     Hierbij de officiele aankondiging in de Staatscourant waarin staat wat ik ook meldt dat voor de coronavaccinaties de BRP wordt gebruikt. Zodra er iets in de Staatscourant wordt gepubliceerd dan is het officieel en kan de Rijksoverheid er mee aan de slag. Zie de link:
     https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-62217.html

 3. Peet zegt op

  Deze week start 85+ 90 ziek
  Dan gezond 85+ 90
  Daarna gevolgd door
  Volgende week 70+ 85 ziek
  Dan gezond 70+ 85

  Een briefadres hebben in nl

  • Wim zegt op

   Plus ook een verplichte ziekenfonds als je bent ingeschreven dus nee u kunt niet ff op vakantie komen voor de prik 2X zogezegd uren als u al een zieken verzekering heeft in Thailand dan is die niet in Nederland geldig u wilt er voor betalen dat kan u dan beter in Thailand doen is ws nog goedkoper.

 4. John Chiang rai zegt op

  Eerst het land verlaten en je laten uitschrijven,en dan tijdens een bezoek om een vaccinatie vragen,waar zelfs de meeste eigen inwoners van Nederland op wachten moeten.
  Als ik de nieuwsmedia goed gevolgd heb,bestaat er in Thailand in sommige prive ziekenhuizen ook de mogelijkheid om je daar,uiteraard tegen betaling, te laten vaccineren.
  Of dacht je om het feit dat je een Nederlands paspoort hebt,op je komende bezoek aan het oude thuisland met een klap twee vliegen te slaan,zodat je het vaccin vanwegen je Nederlandse paspoort misschien gratis zou krijgen?
  Ik zou gewoon,en zeker als je internationaal reizen gaat,voor die tijd naar een Thais prive ziekenhuis gaan,en voor deze vaccin gewoon de geldbeurs trekken.

 5. Alex zegt op

  Hi Ronald – begrijpelijke vraag:)

  Ik heb met de GGD gebeld en die vertelden mij dat zij bezig zijn met een richtlijn die stelt dat Nederlanders die langer dan 2 maanden in NL verblijven in aanmerking komen voor een prik. Je moet dan wel in het CIMS systeem komen van de GGD, die de uitnodigen uitstuurt. Dit kan via jouw lokale GGD of huisarts aangevraagd worden.

  Succes er mee!

 6. Maryse zegt op

  Beste Ronald,
  Alle antwoorden hierboven voldoen prima. Toch wil er aan toevoegen dat het mij zinniger lijkt je voormalige huisarts dit te vragen. Hij heeft vast een e-mailadres…
  Dan weet je het helemaal zeker!

 7. HansNL zegt op

  Wellicht dat contact opnemen met de praktijk van de voormalige huisarts een idee is.

 8. Jacques zegt op

  Beste Ronald, los van alle voorkomende en bekende problemen met het inenten in Nederland en Thailand bent u kennelijk in de veronderstelling dat er geen onderscheid dient te worden gemaakt tussen Nederlanders die wel of niet in Nederland verblijven en wel of niet ingeschreven staan. U bent kennelijk in de veronderstelling dat er wel mogelijkheden zouden moeten zijn, omdat u nog in het bezit bent van een Nederlands paspoort. Het is een idee fix moet ik u tot mijn spijt mededelen. Ik vind dat er geen onderscheid zou moeten zijn, maar omdat er jarenlang in Nederland is aangestuurd met maatregelen en wettelijke bepalingen tot een tweespalt van burgers met een Nederlands paspoort al naar gelang waar zij verblijven, is dit onder anderen het resultaat. Als je in het buitenland je oude dag wilt doorbrengen dan verplicht men je uit te schrijven. Wordt je geen keuze gelaten en krijg je naast voordelen te maken met veel nadelen. Je wordt gezien als een wegloper die zijn land de rug toe keert. Waaraan heb ik dit soort onzin gedachten verdient. Nederland is mijn land en ik ben een trotse Nederlander. Tot mijn pensioen gerechtelijke leeftijd heb ik daar gewoond, gewerkt, geleefd en mijn wettelijke bijdragen geleverd. Ik kom er nog regelmatig. Al mijn familie, kinderen, kleinkinderen, oud collega’s en vrienden zijn daar nog steeds woonachtig. Thans als gepensioneerde ex ambtenaar nog steeds volop aan het betalen voor inkomstenbelasting in Nederland, terwijl ik er vrijwel niets voor terug krijg. Het wachten is nog op meer onzin van de groep van bedenkers van maatregelen die nog meer beperkingen op gaan leveren, zoals het niet meer uitbetalen van een pensioen omdat je niet meer in Nederland woont. Ik kijk daar niet meer van op. Een vaccin halen in Nederland wordt je niet gegund. Nee je wordt aangemerkt als tweederangs Nederlander en mag als voorbeeld twee keer zoveel betalen voor je Nederlandse paspoort. Ik vind het onbegrijpelijk en grievend dat een deel van mijn mede Nederlanders dit onderscheid toejuichen. Van die mensen moet je het maar hebben. Bedankt maar niet heus voor diegene die dit betreft.

  • Bert zegt op

   Moderator: Graag alleen een reactie op de vraag en niet chatten.

  • Kris zegt op

   “Bezint eer ge begint” is een leuze die voor ons, expacts in het buitenland, meer dan eens van toepassing is.

   Als je zelf de keuze maakt om je land de rug toe te keren waar haal je het recht dan vandaan om je regering de vinger te wijzen en hen te bekritiseren omwille van de nadelen die je ondervindt ten opzichte van de ‘echte inwoners’ van je thuisland?

   Oh ja, ik vind het ook niet leuk dat heel wat privileges verloren gaan als je je voorgoed vestigt in Thailand, MAAR dat wist ik op voorhand en ik kom dan achteraf niet klagen. Je bent dan inderdaad ergens een tweederangsburger maar dat is je EIGEN keuze … misschien moet je daar maar eens bij stilstaan.

   Ik kan me niet van de mening ontdoen dat er hier heel wat leden elke dag hun frustratie komen spuwen en alle nadelen van hun ‘leven in Thailand’ komen uitvergroten. Is dat uit verveling? Zijn die mensen ongelukkig? Aan jullie de keuze … Gelukkig zijn er nog andere topics de moeite waard, dit is dan ook de reden dat ik hier regelmatig eens kom lezen.

   • Jacques zegt op

    Dit stukje behoeft geen antwoord toch. Dit is precies wat ik bedoel. U trekt de schoen aan.
    Dit wil ik nog wel even kwijt. Ik bezin altijd voor ik begin. Regelgeving is constant in verandering en bedacht door de medemens. De sociale factor versus de financiële factor en kennelijk zijn de bedenkers meer van het geld. Velen hebben de betrokkenheid met de medemens verloren. In de zes jaar dat ik hier verblijf is er al veel verandert. Dus je kunt je nooit volledig indekken. Ik heb alleen nog maar verslechteringen mogen meemaken. Ik ben realist genoeg om te weten dat er een behoorlijke groep mensen is die uw gedachtengoed onderschrijft. Ik ben daar niet een van. Ik ben geen hokjesdenker en pas er voor om als tweederangsburger te worden gekwalificeerd. Dus verzet zal er altijd zijn ondanks het vechten tegen de bierkaai. Het moet weer socialer en hopelijk gaat dat in Nederland in het stemgedrag zichtbaar worden. Die vaccinatie laat ik hier wel doen tzt. Maakt u zich geen zorgen.
    Ik heb nog nooit mijn hand opgehouden en ook hier vind ik een oplossing voor. Ondanks ons meningsverschil wens ik u het allerbeste en blijf covid vrij.

 9. Eric H zegt op

  Er is een vaccinatie programma wie en wanneer aan de beurt is.
  Je wordt opgeroepen als je de prik kan halen en iets zelf regelen kan niet.
  Dus vragen om de vaccinatie net als welke je wil is zinloos.
  Nederland vaccineert alleen de inwoners dus helaas

 10. Peter zegt op

  Ik denk dat het misschien makkelijker zal zijn om over een tijdje, tegen betaling, een vaccinatie in Thailand te gaan halen bij een commerciële medische instelling.

 11. Henk zegt op

  Goedendag,

  Medio februari maart gaan de ouderen een vaccinatie krijgen.

  Wanneer u in April Nederland bezoekt vraag ik u contact op te nemen met de huisarts.

  Voor iedere Nederlander is de vaccinatie Covid-19 gratis. Dus voor u ook.

  Groet,
  Henk

  • Cornelis zegt op

   Vraagsteller hééft geen huisarts in Nederland, hij is uitgeschreven.

  • Wim zegt op

   Alleen als hij ingeschreven staat en een ziekenverzekering heeft!!!! De vaccinatie is gratis maar niet uw verzekering.

 12. Eddy zegt op

  Hallo Ronald,

  Zoals je weet bungelt NL onderaan de lijst van aantal gevaccineerden [zowel percentage als absolute aantal mensen] in de westerse wereld, dus medio april zal m.i. aan de vroege kant zijn.

  Bovendien vrees ik dat je, omdat je niet ingeschreven staat in de BRP, niet in aanmerking komt voor het rijksvaccinatieprogramma van de RIVM.

  Waar haal ik deze wijsheid vandaan? Lees deze bronnen maar eens:

  https://rijksvaccinatieprogramma.nl/wie-komen-er-voor-het-rijksvaccinatieprogramma-aanmerking
  [Dit is bedoeld voor kinderen tot 18 jaar, maar dezelfde logica kun je doortrekken voor ouderen]

  https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/vaccinatie-corona-veelgestelde-vragen
  [thuiswonenden boven 60 jaar krijgen prioriteit 9]

 13. Max zegt op

  Sja, ik zou de vraag maar eens voorleggen aan die gast met die gare schoenen. Grote kans, dat hij jou direct laat voorgaan, dit zou prachtig passen in zijn huidig beleid.

 14. Eric zegt op

  Er is hier in NL zoveel onzekerheid omtrent de vaccins dat ik er een hard hoofd in heb dat u precies in de periode van eind april 2 of 1 (Janssen komt er het 2e kwartaal aan) prikken kunt halen.

  Als het uberhaupt al kan wanneer u niet meer ingeschreven staat in Nederland. Zonder ‘n maandelijkse ziektekostenpremie te betalen lijkt het me sterk dat u *recht* heeft om gevaccineerd te worden, laat staan gratis.

  Ik zou het niet meer dan normaal (en terecht ook) vinden dat Nederlanders die in het buitenland wonen (werk of pensioen) en zelfs uitgescheven zijn zelf hun vaccin regelen. Vaccineren is niet verplicht en in Thailand zullen particuliere ziekenhuizen het vaccin ook aanbieden. Dan kost het inderdaad geld.

  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/fda-thailand-particuliere-ziekenhuizen-mogen-covid-vaccins-inkopen/

  U kunt het (uiteraard) wel proberen in NL maar ik acht de kans groter bij uw (voormalige) huisarts dan de GGD. Wellicht dat zo’n huisarts toch de mogelijkheid ziet om u, mede gezien uw leeftijd, (gratis) te vaccineren en kan hij/zij dit ook verantwoorden. Stuur alvast een mail om hem/haar te polsen..

  De vaccinatie-strategie van NL is tot dusver 1 groot fiasco.

 15. wim zegt op

  Wat mij vaak opvalt in vragen en reacties is dat men onderscheid maakt tussen wonen in NL/wonen in TH, NL/geen NL paspoort.
  Mijn ervaring is echter dat qua situaties waar men tegen aan kan lopen, het onderscheid wel/niet in NL ingeschreven van zeer groot belang is.

  Zo zal bijvoorbeeld iemand met een niet NL paspoort maar wonend en ingeschreven in NL zeer waarschijnlijk vroeg of laat worden uitgenodigd voor de naald met de magische druppels.
  Het is daarentegen uiterst onwaarschijnlijk dat iemand met een NL paspoort, gedeelte van het jaar wonend in NL, maar niet ingeschreven in NL een uitnodiging ontvangt.

  Als volgorde van impact zou ik zeggen 1) inschrijving, 2) wonen, 3) paspoort

  En uiteraard zoals hierboven ook reeds genoemd, de NL vaccinatieaanpak zal hooguit in de Harvard Business Review komen als case study voor totaal organisatorisch en projectmatig falen. Dus leg een paar duizend Baht opzij en haal de prik ergens hier in TH.

  • Kris zegt op

   Mijn vrees is dat wij, Falangs in Thailand, wel eens heel wat meer zullen mogen betalen voor onze prik dan we zouden verwachten. Een paar duizend Baht zal wellicht niet volstaan. Ik reken op tienduizend, de toekomst zal het wel uitwijzen.

   Ik begrijp de vraag als men, al dan niet gratis, een vaccin zou kunnen krijgen in je thuisland. Voor mij alvast geen probleem, ons goedkope leven in het land van de zon zal die meerprijs voor ons vaccin wel meer dan eens compenseren.

 16. Sjaak zegt op

  Waarom niet vragen bij een ziekenhuis ( geen staatsziekenhuis) dan kunnen ze jou op de juiste manier helpen en heb je zelf iets te vertellen welk soort/merk vaccinatie je wilt hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website