Beste lezers,

Mijn man heeft het plan opgevat om tegen einde van dit nieuwe jaar (onder voorbehoud van corona-omstandigheden) in Bangkok een condo te kopen, op loopafstand van een BTS-station, bijvoorbeeld On Nut. Winkels, markt, tandarts, apotheek: alles in de buurt.

Bangkok is op zich prima want meer dan voldoende tijdverdrijf, bezienswaardigheden, cultuur en shopping. De condo wordt benut om er te overwinteren.

Een jongere broer van mij is met een Thaise gehuwd en zodoende hebben wij vaker in Thailand onze vakanties gevierd. Zij komt van een dorpje nabij Korat, voor ons minder geschikt omdat te rustig. Steden als Hua Hin en Chiang Mai zijn vanuit Bangkok snel en goed te bereiken. Maar ik zelf heb zo mijn bedenkingen. Ik heb namelijk het idee dat er veel leegstand is in de vele appartementencomplexen in Bangkok en daarbuiten. Er was altijd al een enorm aanbod, en ik heb van horen zeggen zijn veel buitenlanders zijn vertrokken, en zij raken hun condo aan de straatstenen niet kwijt. Dat zou kunnen betekenen dat condo’s in prijs dalen, maar ook dat je de kans loopt dat slechts een paar appartementen in zo’n immens gebouw bewoond zijn. Dat betekent dan weer dat VvE’s niet functioneren, dat op onderhoud wordt bezuinigd, algemene ruimtes en voorzieningen verwaarloosd raken. Ik moet er niet aan denken dat liften langere tijd niet werken, schoonmaak achterwege blijft, elektriciteit en water uitvallen.

Mijn vraag aan lezers van Thailandblog is dan ook of mijn angst reëel is? Volgens mijn man en mijn broer maak ik mij onnodig zorgen, en beeld ik me maar wat in. Wie weet raad?

Groet,

Eline

Rating: 4.80/5. From 5 votes.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Is het kopen van een condo in een post-Corona-tijdperk een goede keuze?”

 1. Ruud zegt op

  Beste Eline,
  Er zijn mensen die er wellicht anders over denken maar ik zou NOOIT iets in Thailand kopen.
  De reden daarvoor is dat je te maken hebt met een onbetrouwbare overheid in Thailand. Vandaag ben je eigenaar van onroerend goed en morgen niet meer. Dat zelfde geldt voor de visa regels, nu voldoe je aan de eisen om in aanmerking te komen voor een visum voor lang verblijf en in de toekomst wellicht niet meer en kan je dus niet lang in je eigen condo verblijven.

  Tevens geef je het zelf al aan dat er veel condos te koop staan. Ik kan je vertellen dat ze ook lang te koop staan. Datzelfde zal jouw ook gebeuren en als je het wilt verkopen en het kan het soms jaren duren en je mag open dat je het geïnvesteerde geld ervoor terug krijgt.

  Als de verenigingen van eigenaren niet voldoende geld binnen krijgt dan wordt de lift of het zwembad afgesloten en geloof me het gebeurd echt. Heb je dan iets gehuurd dan kan je daar weg maar heb je gekocht niet. Ook de service kosten die je aan de vve moet betalen zijn niet gering. Voor de condo dat ik huur van 55m2 is dat 35.000 THB per jaar (lift en 2 zwembaden) maar dat moet de eigenaar betalen .

  Succes Ruud

  • Jannus zegt op

   Beste Ruud, jouw redenering klopt niet helemaal. Zelf met Thailand en Thaise omstandigheden vrij goed bekend, ken ik niemand die door toedoen van de Thaise overheid zijn onroerend goed is kwijtgeraakt. Zelf zou ik inderdaad geen condo kopen want ik hou niet van die grote gebouwen, ik zou huren. Dat de eigenaar de vve-kosten betaalt, betwijfel ik, omdat die kosten verrekend zitten in de huurprijs die jij betaalt.

 2. Joop zegt op

  Ik zou geen condo in Bangkok kopen; veel te veel luchtvervuiling en dus ongezond klimaat.

 3. wim zegt op

  Eline het hangt af van de locatie en voor hoe lang je de condo wilt gebruiken. Op dit moment is de markt slap maar dat zal niet altijd zo blijven. En beter nu kopen dan 2 jaar geleden of wanneer de markt weer aantrekt.
  In BKK zal het risico niet te groot zijn, met name vanwege de vraag van de beroepsbevolking, zowel Thais als expats. In toeristen gebieden hang je wat meer af van de toeristenvraag, die op dit moment ongeveer 0 is.
  Als je van plan bent er langere tijd gebruik van te maken dan hoeft kopen geen verkeerde keuze te zijn.
  Zelf heb ik 2 condo’s, in BKK en Samui. Die in Samui zou momenteel onverkoopbaar zijn, maar ik woon er en heb geen enkel plan deze te verkopen. Die in BKK ligt in Silom, het complex is tamelijk goed bezet en wordt prima onderhouden.
  VVE bestaat hier niet, je betaalt een management office die alle zaken behartigt. Mijn ervaring met onroerend goed hier in de regio is dat kopen beter is mits je niet van plan bent snel na aankoop weer te verkopen.

  • Singtoo zegt op

   V.V.E.s’ bestaan hier wel terdege!
   Dat het uitbesteed word aan een management kantoor dat is 1 manier om aan de wetgeving te voldoen.
   Jazeker wetgeving.
   Ik kan alleen spreken uit ervaring van village’s (Moe ban).
   Je dient ieder jaar minimaal 1 algemene leden vergadering, zijnde al de eigenaren, te houden.
   Hiervan dient een vergader verslag, te samen met een financieel verslag, ingediend te worden bij het Land Offfice in je regio. Ook dient het financieel verslag geauditeerd te zijn door een accountant kantoor.
   Als er in een Moe Ban 10 jaar lang geen V.V.E., of een management office word gebruikt, is dan vervallen al de algemene gronden zoals straten, algemene ruimtes, fitness gebouwen, zwembad en OOK de eventule bank tegoeden van het park aan de lokale, gemeentelijke, overheid!!
   En daarmee word het park, village / Moe Ban dan gewoon gemeente terrein.
   Voor flatgebouwen weet ik de regelgeving niet precies.
   Maar ik verwacht dat de wetgeving hier voor soortgelijk zal zijn.

 4. Jan S zegt op

  In weze is het juist een goede tijd om een condo te kopen omdat verkopers er nu graag van af willen en het aanbod groot is. Het belangrijkste is altijd de lokatie. Er staan ontelbare condos te koop die direct afvallen. Ze zijn te klein, veel geluidsoverlast, het uitzicht is slecht, je hebt inkijk van andere gebouwen die er te dicht bijstaan, geen privacy als je op het balkon zit, te veel zon of juist te weinig, het gebouw is oud of slecht onderhouden, hoe hoog zijn de service kosten, enz. enz..

  Voordat ik kocht heb ik eerst gehuurd in het gebouw waar ik graag wilde wonen. Dat op zich was al een heel werk. Daarna de volgende overwegingen. Welke etage is prettig, hoe is het uitzicht, heb ik rustige buren, de voor- of achterkant van het gebouw, ver van de lift of dichtbij, waar staan de vuilcontainers, hoe is het zwembad, is er rondom een rustgevende tuin, zeer belangrijk zijn er aardige medebewoners, hoeveel geld heeft de VvE in kas, ga eens bij het zwembad zitten en praat met de medebewoners.

  Mijn advies is rustig rondkijken en eerst huren eventueel met recht van koop.

  Ik ben nu heel blij met mijn eigen dubbele condo van 100 m2. Mooi laten verbouwen en ik geniet er iedere dag van.

 5. Jannus zegt op

  Beste Eline, zelf zou ik niet kopen en wonen in een betonnen woongebouw. Ik zou uitwijken naar de “buitenwijken” van Bangkok waar vele woninkjes met tuin te koop zijn. Schaf een klein autootje aan waarmee niet alleen makkelijk boodschappen te doen zijn etc, je bent eveneens gemakkelijk naar een Bts-station te rijden. Het duurt allemaal wat langer, maar je hebt tijd zat toch?
  Een bestaande condo in de buurt van bv On Nut doet al gauw 3 milj.baht. Nieuwbouw veel duurder. Ongeveer na 10 jaar wonen heb je de aankoopkosten eruit vergeleken met huren tegen 30 K.baht/mnd. Stel je bent nu 65 jaar oud en je woont er tot je 80ste, en verkoopt vervolgens (kan wat lang duren) is er absoluut geen verlies. Een nieuwboouwoninkje zoals door mij bedoeld is aldaar aan te schaffen voor 3 mb. Uiteraard hoe groter cq luxer hoe duurder. Ieder zijn/haar budget.
  Jouw vraag naar woonzekerheid en comfortbehoud? Dat is afhankelijk van hoe de corona-crisis zich ontwikkeld. Maar vanaf 2022 zal die keren en dan is te bezien hoe de situatie er voor komt te staan. De wereld kan er heel anders voor komen te staan. Aangezien jij en je man nog maar pas in de overwegingsfase zitten, is mijn advies eind van het jaar voor enkele maanden te huren (zo dit mogelijk is) om volgend jaar de kaarten nog maar eens te schudden. Geduld is in huidige tijden een schone zaak en komt tijd komt raad.

 6. rob h zegt op

  Beste Eline,
  Hoe de condo markt er vandaag, morgen of over een jaar uitziet? Het is en blijft een moment opname.
  Waarom gaan jullie de eerste lange winter niet gewoon huren en je rustig lokaal oriënteren op wat er is en hoe de markt erbij staat. Overwinteren is anders dan vakantie. Weet niet wat je criteria zijn maar je zegt bijvoorbeeld Hua Hin is dicht bij Bangkok. Dan is Bangkok toch ook dicht bij Hua Hin? Minder luchtvervuiling en verkeer om maar een voorbeeld te geven.

 7. Ton zegt op

  Wat betreft een huis: grond kan niet in eigendom, alleen op naam van Thai persoon of Thai company.
  Condo heeft voordelen boven een huis: onderhoud wordt gedaan, zwembad is schoon (kost tijd en geld), beveiliging als bewoner er niet is, meer sociale contacten, kantoor kan mogelijke administratieve handelingen helpen uitvoeren en de weg wijzen.
  Huur een tijdje en kijk om je heen: locatie, omgeving, kwaliteit van management (financiële reserve, onderhoud) en bewoners.
  Iedere markt kent ups en downs. Een goede inkoper koopt als de prijzen laag zijn; dit is m.i. het moment.
  Succes.

 8. lomlalai zegt op

  I.v.m. de verslechterende leefomstandigheden (ik doel op de luchtvervuiling) zou ik adviseren ook b.v. Jomtien in overweging nemen dit is een leuk toeristenstadje tegen Pattaya aan maar wel veel rustiger. Ik heb er met mijn vrouw ook een (2-bedroom) condo. Je zit dan dicht bij het strand, en ook de afstand naar Bangkok is goed te doen (er rijden veel bussen van Bangkok/Suvarnabum naar Jomtien/Pattaya zodat je ook gemakkelijk weer voor een paar dagen naar Bangkok kunt gaan (alhoewel Pattaya eigenlijk ook alles heeft). Ik denk inderdaad dat je nu wel veel kunt afdingen van gevraagde condo-prijzen. Succes!

  • Jan S zegt op

   Na 1 jaar in Bangkok een condo gehuurd te hebben ben ik ook naar Jomtien gegaan. Bevalt me prima.
   Heerlijk pal aan zee.

 9. Leon zegt op

  Eigenlijk is het heel simpel. Kopen doe je als het bloed door de straten stroomt. En dat zou nu wel eens kunnen zijn.

 10. carlo zegt op

  Ik heb onlangs een speurtocht gedaan naar huren in bvb Jomtien en het viel nogal tegen. Prijzen van 1000€ /md op jaarbasis voor een recente luxueuze condo met zicht op zee is geen uitzondering. En ik dacht dat huren in Thailand goedkoop was. Ik moet er wel bij zeggen dat zo’n appartement huren aan de Belgische kust nog een serieus stuk duurder is. Koopprijs van deze appartementen was zo rond de 7mlj baht. Dit afwegende tegen de risico’s besloot ik af te wachten.

  • Frans zegt op

   IWij hebben onze gloednieuwe 2-bedroom condo in Jomtien (the Orient) te huur staan voor 20.000 baht (ruim €500,-) per maand, is niet direct aan zee (hemelsbreed op 800 meter), maar wel heel nieuw met mooi aangelegd zwembad / sauna / fitness en van alle luxe voorzien. Dus als je niet direct aan de zee hoeft te zitten is veel goedkoper huren ook mogelijk.

 11. rob zegt op

  Carlo
  1000€ per maand!!!
  Is dat geen type fout!

  Er zijn splinter nieuwe conto’s te huur voor 7000 bath per maand op jaar basis , gelegen tussen Pattaya en Jomtien .
  Gelegen achter Mata Hari zeer rustige buurt.

  In Jomtien aan soi watboon ,het complrx heet Anget ,te huur op jaar basis voor 5000 bath per maand .

  Jaar basis houd in dat je dus minimaal voor 1 jaar moet huren .!!

  Ook te huur een huis met eigen oprit 2 slaapkamers en 1 woonkamer in Jomtien .
  Soi Watboon naast de dag markt .voor 10000 Bath per maand ,ongemeubileerd !

  Alles op loop afstand.

  Prijzen vallen reuze mee als je maar gaat zoeken .

  Succes met je speurtocht .

  Gr rob

  • carlo zegt op

   Ik was wel op zoek naar 2-kamerappartement, zo goed als nieuwbouw met de hedendaagse laatste materialenkeuze. Vooral duur was de eis ‘zicht op zee’ en zwembaden.
   Bvb de Riviera Monaco, of de Marina Golden Bay huur je niet onder de 1000€.

 12. Singtoo zegt op

  Beste Eline,

  Het is altijd belangrijk om een paar dingen te onderzoeken,
  – is er een, actieve V.V.E. of een goed management kantoor?
  – hoe is de financiële status van een complex?
  – praat met bewoners.
  – is er security. Indien ja is die echt actief? Of alleen aanwezig en laat alles en iedereen ten alle tijde gewoon door.
  – etc


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website