Beste lezers,

Ik vraag mij af nu de coronacrisis ook Thailand hard raakt of er een sociaal vangnet is voor Thai? Dat zal er misschien wel zijn voor ambtenaren, overheidswerkers en kantoorpersoneel, maar ik bedoel de Thai in ongeregistreerde beroepen. Zoals bargirls, straatverkopers, etc.

Hoe komen die aan geld? Is daar enige hulp voor? Ik maak mij zorgen.

Groet,

Rob

15 reacties op “Lezersvraag: Is er door de coronacrisis een sociaal vangnet voor Thai?”

 1. Bob, jomtien zegt op

  Vandaag werd bekend dat mensen die Social security betalen cq hebben zich op het afdelingskantoor kunnen melden voor hulp cq bijstand

  • Louis Tinner zegt op

   Ja, krijgen ze misschien 500 baht

 2. Renévan zegt op

  In ieder geval is het op Samui zo dat diegenen die in een massage shop werken die nu gesloten zijn niet meer betaald worden. Diverse managers van resorts gesproken en allemaal het zelfde, met onbetaald verlof of werktijdverkorting met inhouding van gedeelte van het loon.
  Net een paar foto’s van een busstation in Bangkok, een ware exodus vindt er plaats. En nu maar hopen dat met verandering van provincie men zich aan de regels houdt om twee weken in quarantaine te gaan.

  • Yan zegt op

   Twee weken in quarantaine gaan zal niet volstaan…in Europa spreken professoren over minstens 2 tot 3 maanden!…Indien men hier na 2 weken weer alles los laat dan pas wordt het hier de hel…en dit zal niet meer controleerbaar zijn.

 3. Louis Tinner zegt op

  Natuurlijk niet. Het is geen verzorgingsstaat hier.

 4. Tiswat zegt op

  Beste Rob, wat versta je onder een sociaal vangnet? De meeste Thai wonen en leven in gezins- en familie verbanden, meer dan in het Westen gebruikelijk is. Iedereen kan wel bij iemand of meerdere mensen terecht. Vanuit Bangkok vertrekken veel mensen uit de Isaan naar huis omdat het gerucht gaat dat de stad op lock down gaat, maar ook omdat Sonkraan niet doorgaat.
  Als je een economisch dan wel financieel vangnet bedoelt: nee, de lagere regionen hebben van overheidswege geen extra voorzieningen. Misschien dat Prayuth in navolging van Trump een “cheque” doet uitgaan, in Thai baht welteverstaan, niet in USD.

 5. Ed zegt op

  Ben bang dat die aan hun lot zijn overgeleverd. Gaan dus allemaal naar Isan terug met alle verspreidingsrisico’s van dien. Triest.

 6. Will Wokke zegt op

  Idd, de deur gaat op slot personeel de straat op. Daar sta je dan een beetje geld op de bank Isaan op 800 bath. Een paar 1000 op de bank. Ik heb mij voor genomen om een paar Thai financieel bij te staan. €25 hier en €25 daar. Niet iedere dag maar een keer in de twee weken. Dat zal mij misschien €250 in een maand zijn. Straks als ik weer terug geniet ik weet van het mooie land met al die mooie mensen

  • Carlos zegt op

   Wokke dat siert je zelf sta ik een jong gezin mrt een kind bij,maar er zijn gelukkig meer falangs die dat doen of kinderen naar school sturen,wij leven hier,dus kunnen we ook wel wat voor de arme taai doen nietwaar

  • Carlos zegt op

   Mooi gebaar om Thais fincieel bij te staan,gelukkig doen dat meer falangs

 7. Alex zegt op

  Er bestaat geen WW, geen bijstand. Uit een nieuwsbericht ik dat er al 1miljoen medewerkers uit de toeristenindustrie op straat staan, zonder een rooie cent.
  En de meesten helpen hun ouders en andere familie leden financieel. Dus het aantal gedupeerden is meer dan 5-6-7 miljoen. En dat is nog maar het begin!

 8. Nicky zegt op

  Ik heb vernomen van een groot 5* hotel in CM het personeel zijn vakantiedagen moeten opnemen en gewoon betaald krijgen .weet natuurlijk niet voor hoelang. Andere grote keten in Thailand, doet helemaal niks. Personeel staat dan gewoon op straat. Zal dus per bedrijf verschillen

  • lomlalai zegt op

   Indien je vakantiedagen moet opnemen betaal je deze vrije dagen natuurlijk (indirect) ook zelf. Ik weet niet of je bedoelt dat indien het personeel hun vakantiedagen opgemaakt hebben ze daarna ook nog doorbetaald krijgen. Daarbij hebben de meeste Thai volgens mij niet zoveel vrij opneembare vakantiedagen (wel de vaste Songkran vakantie en best veel losse boeddhistische vrije dagen)

   • Nicky zegt op

    Thai die meerdere daienstjaren hebben, krijgen ook 2 weken vakantie. In het hotel wat ik bedoel werken de meesten al vele jaren.

 9. TvdM zegt op

  Het is niet alleen zo dat het vangnet nagenoeg nihil is, maar de harde werkers in o.a. Bangkok en Pattaya zijn ook niet welkom bij de familie die ze jarenlang onderhouden hebben. In de dorpen heerst (terecht denk ik) de vrees dat de mensen het virus uit de toeristengebieden mee naar de dorpen nemen. Ik weet van familie uit Pattaya dat ze daarom niet teruggaan naar de Isaan, en daarom maar gezellig op het strand elkaar opzoeken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website