Beste lezers,

In Amerika heeft een stekker platte polen in plaats van ronde polen. In Thailand zie je dat ook, maar is dat hetzelfde? Dus past mijn Amerikaanse stekker zonder problemen in een Thais stopcontact?

Groet,

Bart

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 2.33/5. From 3 votes.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Is een Amerikaanse stekker dezelfde als een Thaise stekker?”

 1. Eduard zegt op

  Ja past, zowel de twee als de drie poolige stekker met randaarde, maar waarom deze vraag er zijn voldoende reis of wereldstekker te verkrijgen in Thailand!

 2. Arjen Schroevers zegt op

  De stekker past,
  Maar je moet niet zomaar je Amerikaanse apparaat inpluggen.

  Amerika heeft een apart systeem. In principe hebben ze wel 220V, maar door een aparte manier van fase deling is er tussen een fase en de nul maar 110V beschikbaar. Een apparaat ontworpen voor 110V zal maar heel kort leven op 220V.

  Er zijn trafo’s leverbaar die reduceren naar 110V, echter ook de netfrequentie in Amerika is anders. Zij draaien op 60Hz, en niet op 50Hz. Dat wil zeggen dat een pomp, of je keukenmixer 20% sneller draait. Daar is geen simpele oplossing voor.

  Een gemiddelde telefoonlader kan je meestal zonder meer inpluggen. Lees wel even de specificaties voor je de stekker in de WCD steekt!

  Arjen.

 3. Co zegt op

  Het is hetzelfde echter ik vind het rotzoo,i je stekkers komen op den duur los te zitten of vallen er uit. Geef mij maar de Nederlandse aansluiting dat is degelijk.

  • Stan zegt op

   De meeste stopcontacten voor platte en ronde polen zijn rotzooi. Ze zitten ook vaak verticaal ipv horizontaal zoals bij ons. Ik moet soms mijn batterijoplader met iets ondersteunen, omdat hij er anders gewoon uitvalt. En in een goedkoper hotel heb ik een keer een stroomstoot gekregen toen ik de stekker van mijn tondeuse in het stopcontact stak!

 4. bert zegt op

  Thailand kent een combinatie: de meeste stopcontacten zijn geschikt voor ronde en platte polen.
  Ideaal is tegenwoordig de 7-Eleven met in de winkel een zitje met stopcontacten Tijdens een drankje en een hapje onderweg kun je ook jouw telefoon te eten geven.

  • Ralph zegt op

   Als je toch in de 7-Eleven bent kan je daar een verloopstekker kopen.Van thais naar europees.

 5. Frans Koppenberg zegt op

  Pas op
  De stekkers kunnen mogenlijk op elkaar lijken, maar zover mij bekend is het spanningsniveau in Thailand net als in Europa 220/230 volt.
  In de USA is dat volgens mij 115 volt.
  Ook de frequentie is in de USA afwijkend.
  Het merendeel van jouw apparaten zullen het dus niet overleven.

 6. henk appelman zegt op

  Kijk Uit Jongens, ze zijn ZO overbelast, de groeps verdeling per electriciteits afgifte punt worden vaak, zeer vaak overbelast, alles op 1 groep, als je een Europese aansluiting nodig hebt is dat vaak omdat er aarde leiding aanwezig is de driepoot en dus zwaardere belasting, ik kocht er 1 om een snelkoker en strijkbout op aan te sluiten….1 dag en dat kreng begon te roken en te stinken ja zelfs te smelten……..KIJK UIT

  • TheoB zegt op

   Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, henk appelman.
   Wandcontactdozen (WCD, stopcontact) voor woningen zijn ontworpen voor maximaal 16A, 250V. Bij een gebruikelijke wisselspanning van 220V mag je die met maximaal (16 x 220 =) 3510W belasten. Een waterkoker van 2000W plus een strijkbout van 1800W is dus te veel voor een WCD. Dan wordt de WCD heet en kan uiteindelijk ontbranden.
   Verder is de elektriciteitsleiding naar de WCD – als het goed is – geschikt voor max. 16A en die elektriciteitsleiding (1,5mm²) is in de groepenkast tegenwoordig gezekerd met een automatische zekering van 16A.
   Als er op de WCD een verdeeldoos wordt aangesloten die ontworpen is voor maximaal 10A (2200W) moet die ook niet zwaarder belast worden.
   Een WCD uitgerust met een aardleiding (“driepoot”) is nog steeds geschikt voor max. 16A.
   In Thailand zie je regelmatig dat een electragroep geschikt voor max. 16A gezekerd is met een automatische zekering van 30A, 40A of zelfs meer en een hoofd(smelt)zekering van 100A.
   De goedkope, in Thailand ruim gebruikte, WCD en verdeeldozen gaan na verloop van tijd ‘uitlubberen’ waardoor het contact tussen doos-klemmen en steker-poten niet goed is. => extra weerstand => warmte => brand.
   Het is niet makkelijk om een goede kwaliteit verdeeldoos geschikt voor 16A te vinden.
   Het komt ook regelmatig voor dat het lijkt alsof een WCD en verdeeldoos voorzien zijn van een aardleiding (drie gaten), maar dat NIET zijn.
   Als op een WCD, verdeeldoos en verloopsteker niet vermeld wordt tot hoeveel Ampère en Volt het geschikt is, moet het sowieso niet gekocht worden.

   En@Bart: ik sluit mij aan bij wat Arjen Schroevers en Frans Koppenberg schrijven en op volgende link kun je zien welke types WCD je zoal kunt tegenkomen in Thailand.
   https://www.homepro.co.th/search?ca=ELT070105&ca=ELT070102&pmin=&pmax=&cst=0&q=electrical&page=1&s=12&size=100


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website