Beste lezers,

Mijn Thaise echtgenoot en ik willen een huis kopen en financieren via een banklening. Bij de ene bank kunnen mijn inkomsten meegeteld worden en bij andere banken weer niet. Verder geven ze vaak een aanbieding van 3 jaar tegen verschillende voorwaarden.

Nu is Thailand niet Nederland maar in Nederland kan je 30 jaar vast een hypotheek nemen tegen een hele fijne rentestand.

Zijn er lezers die weten of je ook in het land van “no have” toch een langere tijd vaste rente kan afspreken?

De rente van de Bank of Thailand zal gezien de economie zeker tot 2023 niet omhoog gaan, maar zoiets speelt ook in de EU. Sterker nog die hebben het vertrouwen dat het voor nog 20-30 jaar zal duren dat er geen gekke renteverhogingen te verwachten zijn.

De volgende vraag voor specialisten is dan ook waarom de horizon in Thailand op 3 jaar ligt terwijl het in de EU 20-30 jaar is.

Groet,

Ed

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Lezersvraag: Huis kopen met hypotheek en renteperiode?”

 1. Henk zegt op

  De hypotheekrentehorizon ligt in Thailand op 3 jaar omdat Thailand geen land in de EU is. Zo simpel als wat. Zelfs de huizenmarkt van NL vergeleken met de buurlanden België of Duitsland is al verschillend terwijl alle drie toch eerzame EU-landen. Daarbij wordt in Thailand vaak niet aan betalingsvoorwaarden voldaan en vertrekt men na enkele jaren met onbekende bestemming. Voorbeeld: de zoon van een Thaise kennis kocht een mooi pand van 3 milj baht. Na enkele jaren hield hij het voor gezien, betaalde de maandelijkse termijnen niet meer, moeder bleef evenwel gewoon in het pand wonen, en weer jaren later pas legde de bank beslag en verkocht de woning op een veiling aan de meest biedende. AQls ik zeg dat dit “gewone” praktijk is in Thailand zit ik er niet ver naast. Dat de bank met dit soort praktijken verlies lijdt wil niet zeggen dat zij minder leningen uiutgeeft. In tegendeel, het lijkt bijna alsof de bank het prima vindt want zelden wordt door en door gecheckt of iemand wel op de lange termijn wel solvabel is.

  • Geert Vos zegt op

   Dag Henk,

   Dit is absoluut niet correct wat je schrijft.
   De bank controleert wel degelijk.

   Gegroet,

 2. Rob zegt op

  We hebben zelf ook al een paar pogingen gedaan. Bij een bank moesten we betalen voor het onderzoek naar onze kredietwaardigheid, 15.000 baht en na drie maanden met telkens opnieuw dezelfde vragen, was het antwoord negatief alhoewel we hier beiden voldoende inkomsten konden bewijzen.
  Begin volgend jaar willen we het nog eens opnieuw proberen. Ben benieuwd naar positieve tips hier.

 3. Mo zegt op

  Hoi Ed, mag ik weten welke banken jouw salaris of pensioen meerekenen.

  Dat bied ons misschien ook mogelijkheden

 4. Marc zegt op

  Mijn vrouw moet nu nog voor 10 jaar betalen aan haar huis en denk dat ze al 10 of 15 jaar aan het afbetalen was
  Ik moet wel zeggen dat ze een staatsbeamten is
  Volgende week weet ik het juist ik zit nu nog in bkk hotel

 5. Dirk Couzy zegt op

  Beste Ed, Ik heb samen met mijn Vrouw een nieuw huis gekocht hier en toen werd er gevraagd hoeveel jaren wilt U dat betalen over een X bedrag en toen zei Ik doe het maar in vijf jaar aan de mensen die die huizen hebben gebouwd en elke maand cash maar Ik ga het eerder aflossen dit jaar want alles gaat omhoog vandaar en dus niet bij een bank als het kan Gr Dirk

 6. Herbert zegt op

  Het scheelt per bank en het ligt aan de leeftijd van je vrouw het soort huis nieuw of 2de hands
  Ben je getrouwd en wat voor visum heb je dit zijn allemaal dingen die je niet vernoemd

 7. Ed zegt op

  Bedankt voor de reacties en hierbij wat aanvullingen.

  Volgens Krung Thai bank kan je als gehuwde partner bij o.a. UOB, Kasikorn en Thanachart mede lener worden. Je wordt dan geen eigenaar maar aangezien we volgens de wet getrouwd zijn zijn we sowieso aansprakelijk voor elkaars handelen.
  De hypotheek heeft bij bijna alle banken een looptijd totdat de jongste persoon 65 jaar wordt. Dit verkort de looptijd maar aan de andere kant is er ook geen boete bij extra aflossen.
  Er is verder wel degelijk controle van de bank waarbij men controleert welk soort dienstverband de aanvrager heeft en of er daadwerkelijk salaris wordt gestort ( 6-12 maanden) en of er schulden en/of andere leningen zijn. Daarnaast komt de bank ook nog het pand (2e hands) inspecteren om te zien of de lening inderdaad min of meer de waarde van het pand heeft.
  Op zich zijn de inkomsten van ons beide ruim voldoende om een hypotheek af te lossen. Mijn partner heeft sinds 4 jaar een eigen goedlopende Co.,Ltd. maar er altijd voor gekozen om het salaris lager dan normaal te houden om verder in het bedrijf te kunnen investeren. We willen het liefste dat de hypotheek op één naam komt maar vanwege het lagere salaris is de loonstrook het struikelblok geworden.

  Als mede lener heb ik bijna 9 jaar een werkvisum en voldoende inkomsten en is het nu aan de bank of ze met een creatieve oplossing willen of kunnen komen.
  In het slechtste geval is het nu een les geweest en zorgen we dat over 6 maanden de gewenste loonstroken overlegd kunnen worden.

  Tot nu toe waren de hypotheek aanvragen gratis maar dan moet er eerst een koopcontract overlegd worden. Dat is natuurlijk tricky. Gelukkig zijn de verkopers niet al te moeilijk en konden we een “onder voorbehoud” clausule in het koopcontract zetten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website