Beste lezers,

Ik ben reeds op leeftijd en heb zoals de meesten, een iets jongere Thaise vriendin. Alvorens ik mijn oogjes definitief sluit wil ik mijn vriendin de financiën verschaffen om tzt een huisje te kunnen bouwen in de Isaan, omgeving Nong Bua Daeng. Ze heeft naar zeggen eigen grond (hoe en wat, bouwgrond geen idee)…… Voor ongeveer 40 a 50.000 euro (misschien wel minder) moet er daar toch iets leuks te bouwen zijn.

Waar ik mee zit, als ik dat geld stap voor stap op haar rekening zet, krijg ze dan geen problemen met Thaise belastingdienst (hoe kom je aan dat geld)? En hoeveel kan ik probleemloos per jaar overhevelen naar haar rekening?

Groet,

Mathijs

 

12 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel geld kan ik zonder problemen overboeken naar mijn Thaise vriendin?”

 1. Erik zegt op

  Mathijs, dit onderwerp is hier eerder voorbij gekomen en ik geef je twee links.

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-geld-overmaken-naar-familie-in-thailand/

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/belastingvrij-schenken-buitenlandse-ingezetene/

  Punt 1: waar woon jij? Woon je in Thailand dan is het een binnenlandse schenking en is in ieder geval het Thaise recht van toepassing. Dat heeft in bepaalde gevallen een grote vrijstelling aan de voet van tenminste 10 miljoen baht en daar kom jij niet aan toe met een schenking van 50 k euro. Moet jouw vriendin toch in Thailand afrekenen dan kan ze kiezen voor een vast tarief van 5 procent.

  Is de schenker niet woonachtig in Thailand dan is naar mijn beste weten de schenking in Thailand onbelast maar voor zekerheid hierover adviseer ik je in Thailand een deskundige te raadplegen.

  Punt 2. Als je geld boekt van bank naar bank dan is het traject zichtbaar en kan de link naar haar inkomen niet worden gelegd. Of je de schenking netjes in een overeenkomst vastlegt laat ik aan jou en daar vraag je ook niet naar.

  Punt 3. Je zegt niet waar je woont of hebt gewoond. Woon je nog in NL dan is schenkbelasting verschuldigd (wat ook jouw nationaliteit is). Heb je in NL gewoond EN ben je NL-er dan heeft NL nog tien jaar na emigratie een claim op het geld voor wat betreft de erf- en schenkbelasting. Artikel 3 lid 1 Successiewet. Ben je geen NL-er dan is de termijn na emigratie 1 jaar.

  Wie de schenkbelasting betaalt, zij of jij, is niet van belang. Het huis kost X euro en dat moet netto op tafel. Het gemakkelijkste is als jij de schenkbelasting inhoudt, en op aangifte afdraagt voor 1 maart van het jaar daarop. Je kunt ook een belastingadviseur of notaris inschakelen.

  Punt 4. De algemene vrijstelling is in 2020 2.208 euro en dat is per kalenderjaar. Het meerdere is belast. Rekenhulp vind je hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/hulpmiddel-schenkbelasting

  Voor jouw vriendin is het tarief 30% voor het meerdere boven genoemde 2.208 euro; kom je boven pakweg 129.000 euro uit dan kost het meerdere 40 procent.

  Wil je de hele wet lezen dan staat die hier: https://wetten.overheid.nl/BWBR0002226/2020-01-01

  De regels in België zijn mij niet bekend.

  • Mathijs zegt op

   Eric, bedankt voor de info met het Nederlandse schenkingsrecht ben ik bekend, ik woon overigens nog altijd in Nederland, maar je begrijpt ik wil niets doneren aan die Haagse bloedzuigers….ik kan het haar cash geven maar ik roeg me af of de thaise belastingdienst of andere instantie geen vragen stelt als zij ineens zoveel op de bank heeft staan, gr.Mathijs

   • Erik zegt op

    Mathijs, aan mijn partner noch aan mij zijn in 26 jaar Thailand ooit vragen gesteld door Thaise autoriteiten over onze banksaldi. Maar wat niet is kan nog komen.

    Of de Nederlandse fiscus jouw box-3 vermogen een controle waard vindt kan ik niet inschatten maar is wel een mogelijkheid. Ik zal om die reden nooit iemand adviseren de wet maar opzij te zetten zelfs als je schenkbelasting ‘zuur geld’ vindt. Bij cash meenemen gelden op luchthavens maxima en ik vertrouw je daarmee bekend.

 2. johannes h zegt op

  Dag mathijs,

  Ik heb voor mijn Thai-vrouw, en haar familie ‘n mooie woning met 4 kamers, binnen en buitenkeuken gebouwd op haar grondstuk in Zd-Thailand voor de prijs van Th -B 1.400.000, door ‘n plaatselijke “aannemer “.
  Ik zou me even goed orienteren omtrent ‘t bedrag wat je wi reserveren…..

  Take Care en good Luck
  Johannes

 3. eduard zegt op

  Heb hetzelfde gedaan, mondjes maat per transferwise onder vermelding ,,medisch,,. Voor 700.000 baht bouw je een 3 kamerwoning , compleet met sceptictank, douche enz…mits ze eigen grond heeft.Nu heeft de mijne een huis van 3 miljoen ,Thaise belasting nooit iets van gehoord.Nog beter is zelf brengen, met uitvoer en invoer papieren.Fiscus zeurt niet waar het geld gebleven is.Zelf lekker verbrast.

 4. PEER zegt op

  Beste Mathijs,
  Wat nobel van je!
  Maar van Nong Bua Daeng zijn er ‘n aantal in Thailand.
  Wat let je om daar es rond te kijken en evt haar mee te helpen om het huis werkelijk te gaan bouwen?
  Op onze leeftijd dus niet mee gaan sjouwen, maar goeie ideeën aandragen om ‘n degelijke woning neer te zetten! Ik bedoel afwatering, zware fundering, land ophogen? En dan dus niet binnen paar weken daarop te gaan bouwen.
  Prijsopgaves en zoeken naar ‘n goeie aannemer.
  Leuk- én interressante bezigheid. En voor 50/60 mille Euri zet je ‘n heel mooie woning neer.

 5. Bo Meekers zegt op

  Beste Mathijs ,

  stort je vriendin bvb. 999 € via WU (Western Union) en daar weet niemand iets van ,, en je doet dat zo dikwijls als je wilt.
  Wanneer je 1000 of meer wilt storten dien je uitleg te geven.
  er komt 2.90 € bij aan onkosten maar je vriendin kan ook onmiddelijk over het geld beschikken , mits je haar de code geeft natuurlijk..
  met die code en haar id kaart kan je vriendin gewoon haar geld af halen en niemand weet er iets over.en ook niemand vraagt er naar.
  wanneer je dat 50 X doet heeft ze toch ongeveer 50.000 €.
  Grtj. Bo

  • PEER zegt op

   Geen goed idee Bo,
   Want dan is het “zwart geld” en zou het best eens kunnen dat iemand uit haar omgeving haar aangeeft en zal ze alsnog ‘misschien’ daar belasting over gaan betalen.

  • Ben korat zegt op

   Dat is een fabeltje, de overboeking met WU staat gewoon geregistreerd.

   Groetjes Ben Korat

 6. Bob, Jomtien zegt op

  U maakt een probleem van niets. Het is simpel: zorg dat uw banksaldo dat u jaarlijks aan de fiscus moet opgeven niet in één keer drastisch wijzigt. Maak bijvoorbeeld dir jaar 20.000,- euro over en doe dat in januari weer. Omschrijf dit als payment house. Als u lief in staat is een euro rekening te openen bij haar bank laat haar dat doen en maak naar die rekening over met als uw bank vraagt wie de kosten betaalt neemt u OUR. Dan komt het bedrag zonder kosten aan op de Thaise rekening. Mocht u tussentijds nog een tripje(s) maken dan kunt u 9.000,00 euro cash meenemen zonder aangifte te doen. Vraag uw lief om naam, adres, rekeningnummer en BIC adres van de bank naar u te mailen. Succes. Bob

  • Rob V. zegt op

   Per bank is SHA doorgaans het voordeligst. Dan brengt de NL bank hun kosten op hun rekeninghouder in rekening en de Thaise bank hun kosten bij hun rekeninghouder. Bij OUR of BEN kost het je de bankkosten van je eigen bank plus een ruime schatting van de andere bank. Is allemaal erg ondoorzichtig vooraf als je bedrag X stuurt, hoeveel er dan gaat blijven hangen bij de bank(en) en hoeveel de ontvanger dus krijgt.

   Dat is dus nog een extra reden om altenatieve te gebruiken zoals TorFX, Azimo, Transferwise, Currencyfair etc. etc. Bij deze bedrijven zie je wel meteen wat er daadwerkelijk aan zal komen bij de andere rekening.

   Iedereen roept wel Transferwise maar dat is niet altijd de voordeligste optie:
   https://www.comparetransfer.com/rates/netherlands/thailand/eur/thb/10000/
   https://www.finder.com/nl/international-money-transfers

 7. Herman buts zegt op

  ik heb zelf een Thaise vrouw en wij gaan volgend jaar bouwen in de omgevig van chiang mai.Reken op 10.000bht per vierkante meter, dus een huis van 120 m kost je dan 1 200 000 bht. volledig afgewerkt met betegeling en badkamers ingericht en gevloerd en geschilderd. alleen nog meubels en aircos te voorzien. dus je prijs is meer dan realistisch


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website