Beste lezers,

Ik zou graag in deze (voor mijn familie in Thailand) moeilijke tijden wat geld willen over willen maken. Het is mij niet helemaal duidelijk of dit belastingvrij kan gebeuren of niet. Heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt!

Groet,

Khun Thai

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Geld overmaken naar familie in Thailand”

 1. wim zegt op

  Ja hoor, waarom zou dit niet belastingvrij kunnen? Thailand heeft geen graaierige schenkbelasting zoals NL.

  Gewoon een bedrag overboeken naar je familie is geen enkel probleem.

  • albert zegt op

   Thailand heeft vrijwel exact dezelfde heffingen en vrijstelling als Nederland.

  • Harry Romijn zegt op

   Moderator: Off-topic

 2. Dree zegt op

  Doe het met tranferwise als je hun Thaise nummer kent is het vlug en goedkoop overgeschreven met de vermelding dat het voor familie is

 3. Erik zegt op

  Thailand kent wel degelijk schenkbelasting maar de vrijstelling aan de voet loopt in de miljoenen THB en daar zul je met ondersteuning van familie niet snel aan komen. Bovendien moet de schenker dan in TH wonen.

  Wat geldt is de schenkbelasting in het woonland van de schenker en helaas geeft Khun Thai niet aan in welk land, BE of NL, hij/zij woont. In NL is de algemene vrijstelling dit jaar 2.208 euro voor het hele kalenderjaar.

  • albert zegt op

   Schenkbelasting (GoodWill Income) is hier gewoon inkomen en dus belast volgens de inkomsten schijven.
   De miljoenen heeft betrekking op de Erfbelasting.

   • Johnny BG zegt op

    @Albert
    Ik ben een van de gelukkige die in Thailand jaarlijks inkomstenbelasting mag betalen maar van een Goodwill income heb ik nog nooit gehoord.
    De belastingdienst gaat uit van inkomen uit arbeid of geld verdient uit beleggingen e.d. waar dus geinvesteerd vermogen tegenover staat.
    Overboekingen wegens levensonderhoud familie wordt niet belast en hoe meer er geld vanuit het buitenland naar Thailand vloeit hoe beter voor het land.
    Die gouden kip gaan ze nog lang niet slachten.

   • Erik zegt op

    Albert, toch maar eens hier kijken……

    https://sherrings.com/gift-tax-law-in-thailand.html#

    Er zijn hoge vrijstellingen in Thailand. En zover ik weet zijn alleen schenkingen belast die uit Thailand zelf komen. Voor mensen in BE en NL geldt de nationale wetgeving.

    • albert zegt op

     Guide income 2019.

     http://www.rd.go.th/publish/fileadmin/download/english_form/110463guide90.pdf

     No. 2 Goodwill, royalties, annuities, and other incomes of similar nature.

     • Erik zegt op

      Albert, er zit een vrijstelling in van 20, 20 en 10 M baht in een kalenderjaar zoals ik al schreef.

      No. 9 Income from gift

      Taxpayer has an option to pay taxes at a rate of 5 percent on non-exempt income as follows:
      1. Deemed Income from a transfer of ownership or possessory right in immovable
      property without consideration to a legitimate child, not including an adopted
      child, only the amount that exceeds 20 million baht in the tax year
      2. Income from a moral sponsorship or from gift from an ascendant, a descendant
      or a legitimate spouse, only the amount that exceeds 20 million baht in the tax
      year
      3. Income from a moral sponsorship or from gift from a person that is not an
      ascendant, a descendant or a legitimate spouse, only the amount that exceeds
      10 million baht in the tax year.

 4. Rudolf zegt op

  Woon in BRD en maak elke maand geld over (via TFW) en kan dat vervolgens bij belastingaangifte verrekenen. Dat verrekenen ging vroeger ook in NL. Of dat nu nog zo is weet ik niet. Duitsland heeft daarvoor (uiteraard zou ik bijna zeggen) een formulier dat door Amphur en ontvanger ondertekend moet worden. Vanzelfsprekend moeten geld transfers ook worden aangetoond. Het moet ook geen schenking zijn maar ondersteuning van familie.

  • Leo Th. zegt op

   Rudolf, deze belastingaftrek is in Nederland al heel lang niet meer mogelijk. Destijds, ongeveer 25 jaar geleden, hielp ik een Turkse collega met zijn belastingaangifte en samen met zijn broer in Duitsland onderhield hij zijn moeder in Turkije. De Nederlandse belastingdienst nam toen genoegen met het door jou genoemde Duitse formulier. De vraagsteller Khun Thai hoeft zich geen zorgen te maken over schenkingsbelasting. Indien er al sprake is dat deze belasting van toepassing is, afhankelijk van het bedrag en eventuele familierelatie, dan is het principe dat de ontvanger de belasting betaalt. Jij hebt het over ‘wat’ geld overmaken dus dat zullen geen duizenden euro’s zijn. Bovendien zou de Thaise ontvanger, als die in Thailand überhaupt al belasting zou betalen, daar dan eventueel schenkingsbelasting kunnen/moeten betalen en aangezien Nederland een belastingverdrag met Thailand heeft gesloten ter voorkoming van dubbele belasting valt er van de Ned. belastingdienst niets te vrezen. Transferwise en andere banken vragen bij overboekingen naar o.a. Thailand naar het doel van de transactie omdat zij daartoe verplicht zijn i.v.m. het voorkomen van financiering van terrorisme. Heeft dus niets met de Nederlandse belastingdienst te maken.

   • Erik zegt op

    Leo TH, de reductie van dubbele schenkbelasting waar jij het over hebt werkt toch echt iets anders dan wat jij hier vermeldt maar je komt in de buurt. Ik wil je attent maken op een link naar dit blog want dit is hier eerder aan de orde geweest. Het betreft de bijdragen hierin van Lammert de Haan.

    https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/belastingvrij-schenken-buitenlandse-ingezetene/

    • Leo Th. zegt op

     Beste Erik, ik beweer toch niet anders dan Lammert de Haan, namelijk dat in principe de ontvanger eventuele schenkbelasting verschuldigd is. Ik had de voorkoming van dubbele belasting inderdaad niet hoeven te vermelden maar heb dat wel gedaan met voorafgaand “Bovendien”. E.e.a. staat zo ook genoemd op de site van de doehetzelfnotaris.nl. Waar het om gaat is dat de vraagsteller, Khun Thai, zich geen zorgen hoeft te maken dat hij over zijn financiële hulp aan zijn Thaise familie belasting hoeft te betalen.

 5. dirk zegt op

  hier boven allemaal juist beschreven.en als ze daar geen bank nr hebben doe je het met western union.kunnen ze het gelijk halen bij western union in thailand .die zit ook overal

  • rick zegt op

   Een Western Union overmaking is erg snei maar schandalig duur en er blijft heel veel geld aan hun strijkstok hangen . Gebruik TransferWise ,desnoods via hun familie die wel een Thaise bankrekening hebben. TW is ook heel snel vooral als je geld via IDeal overmaakt.Het is even puzzelen omdat Thaise banken geen IBAN kennen/ hebben en je dus eerst de Thaise bank,geboortedatum ,eventueel emailadres eerst moet invullen en dan pas de naam van de Thaise bank en het rekeningnummer van de ontvanger.Succes.

   • jan si thep zegt op

    Thaise banken kennen wel een IBAN nummer.
    Gewoon even googlen.
    Eerst binnen TW een adres maken voor de ontvanger dan geld sturen.

    • Cornelis zegt op

     Klopt niet. Bij voorbeeld Bangkok Bank heeft géén IBAN, maar een SWIFT code.

 6. Guy zegt op

  Beste,

  Steun aan familie en/of echtgenote overmaken is eenvoudig en zonder poespas – er komen daarbij helemaal geen belastingen en of taksen kijken – enkel de bankkosten en wisselkoersen spelen rol in deze.

  Het gaat hier immer niet over buitensporige bedragen.

  Banktransfer van bank tot bank – TransferWise gebruiken of eventueel Western Union.

  Het overgemaakte geld is ook vrij snel beschikbaar – reken ,afhankelijk van welke instellingen je gebruikt
  tussen 3 en 5 werkdagen.

  • Eric zegt op

   Ik gebruik elke maand transferWise en het bedrag is binnen een dag beschikbaar. Je kunt de transactie helemaal volgen. Na overboeking krijg je de informatie wanneer de transactie compleet is.
   Mijn ervaring is dat men de volgende dag het geld in Thailand beschikbaar is.

 7. Evert zegt op

  Helaas zijn de kantoren van WU gesloten ivm Covid19 en leveren momenteel dus geen diensten.
  De kosten die WU in rekening brengt, zijn niet laag!

  • Johan zegt op

   Overboeken doe ik met moneygram, online account aanmaken en betalen met je creditcard, 99 CT aan kosten.

 8. theoS zegt op

  Ik gebruik ING bank maandelijks overschrijven naar Thailand. Kosten zijn Euro 6- bij ING en Baht 200- bij Bangkok bank. Voor 1500 uur (NL tijd) verstuurd staat, de volgende dag, ‘s morgens vroeg op mijn vrouw haar rekening bij de Bangkok bank. Verstuurd als living expenses. Helemaal verder geen poespas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website