Beste lezers,

Vandaag zag ik dat de grootste Thaise banken nog wat rente geven op spaargeld. Bijvoorbeeld 1 jaar vast zo tussen 1 en 1,5% zelfs. Dat halen we in Nederland al lang niet meer.

Nu hebben we twee jaar terug op naam van mijn vrouw (TH en NL nationaliteit) een rekening geopend bij K-Bank voor de maanden dat we in Thailand zijn. Vragen: is het verstandig geld vast te zetten? En zodra de koers gunstiger is, bij te storten? Hoe ‘zichtbaar’ is deze activiteit voor de belabberd functionerende Nederlandse fiscus

Alvast dank!

Groet,

H&P


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Hoe om te gaan met spaargeld op Thaise bankrekening?”

 1. Erik zegt op

  Ik beantwoord alleen de laatste vraag. Als je in NL woont moet je het wereldvermogen per 1-1 aangeven in box 3. De sancties voor fraude met tegoeden in een buitenland zijn niet mis dus weet waar je aan begint; NL heeft op verzoek recht op bijstand van de TH-se belastingdienst.

  • Puuchaai Korat zegt op

   Dan verdien je bij een 1 jaar vaste rente tegen 1,5 % dus iets meer dan de belasting die je over je spaargeld moet betalen (grofweg 1%). De Nederlandse fiscus gaat overigens per 1-1-2001 uit van een rendement van 4% over uw spaargeld. Dat was zelfs in 2001 met een gemiddelde rente van pakweg 2,5% al utopisch. Of men wilde de burgers dwingen om aandelen te kopen of het was de zoveelste onredelijke belasting. Informeer wel bij de bank of stortingen naar buitenlandse banken uberhaupt mogelijk zijn en zo ja tot welke maximale bedragen. En of daar kosten aan verbonden zijn, anders gaat de verdiende rente alsnog in mist op als het geld elders ter wereld gebruikt dient te worden.

 2. ruud zegt op

  Het risico is waarschijnlijk klein, als u geen enorme bedragen van uw bankrekening in Nederland haalt, maar het gezeur dat u kunt krijgen waarschijnlijk groot.

  Ik ga er zelf van uit, dat alle aangiftes die worden gedaan door een computer standaard worden gecontroleerd op zaken die op fraude zouden kunnen wijzen.
  Een plotselinge flinke afname van uw aangegeven vermogen in combinatie met een buitenlandse vrouw zou zo’n signaal kunnen afgeven.
  Of de belastingdienst vervolgens genoeg personeel heeft om dat te controleren is weer een ander verhaal natuurlijk.
  Persoonlijk lijkt het mij het risico niet waard, maar u kunt uw buitenlandse vermogen natuurlijk ook gewoon opgeven bij de Nederlandse belastingdienst.
  Misschien kunt u de in Thailand betaalde belasting over de rente dan wel aftrekken, maar dat durf ik niet te zeggen.

 3. Kees 2 zegt op

  Het wordt natuurlijk ‘lachen’ als H&P een fors bedrag overmaken naar Thailand en vervolgens in de loop van het jaar de baht meerdere procenten goedkoper wordt…. Maar goed, het kan ook de andere kant opgaan.

  Wat de belasting betreft: Erik ziet iets over het hoofd: met de nieuwe box 3 belasting ingaande 2022 betaal je over gewoon spaargeld geen belasting over de eerste 400.000 euro. En het maakt uiteraard niet uit of dat in NL of TH gestald is.
  Maar ok, bij 400.000 betaal je momenteel als echtpaar met een vrijstelling van ruim 61.000, nog ruim 3000 euro belasting.
  https://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/bereken-je-belasting-in-box-3/

  • Hans de K zegt op

   Beste Kees,
   We hebben er genoeg op staan om niet de huidige koers te hoeven betalen bij bijstorten. Het meeste is erop gezet toen de koers ca. 36 thb/€ was. Ook niet geweldig natuurlijk na de 40 van ooit.
   Bedankt voor je nieuws over 2022 ! Da’s een opsteker.

   By-the-way…: de rekening is geopend op Thais paspoort van mijn vrouw en adres van moeders, dus in hoeverre er bekend is dat ze tevens belastingplichtige in een ander land is, is ook nog de vraag…

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Kees 2,

   De lezersvraag luidt: “Hoe om te gaan met spaargeld op Thaise bankrekening?”
   Uit dit bericht blijkt dat vraagstellers H&P al enkele jaren beschikken over een Thaise bankrekening. Vervolgens vragen zij zich af:
   • of het verstandig is om bij te storten en
   • hoe ‘zichtbaar’ deze activiteit voor de belabberd functionerende Nederlandse fiscus is.

   Op met name de laatste vraag antwoord Erik geheel correct en zoals ik van hem gewend ben, dat H&P dit buitenlands vermogen in Nederland dienen aan te geven. Vervolgens wijst hij op de mogelijke gevolgen bij het verzwijgen van dit vermogen.

   Hierop reageer jij met: “Wat de belasting betreft: Erik ziet iets over het hoofd: met de nieuwe box 3 belasting ingaande 2022 betaal je over gewoon spaargeld geen belasting over de eerste 400.000 euro.”

   Echter, niet Erik maar jij ziet iets totaal over het hoofd: jij loopt nl. ver op de muziek voor uit en speelt wel een heel valse noot. Dat kan een hachelijke situatie opleveren. Herhaaldelijk probeer ik om bij lezers van Thailand Blog tussen de oren te krijgen het verschil in “belastingplicht” en “aangifteplicht”, waar Erik over schrijft en “belastingschuld” (of het ontbreken daarvan), waar jij op wijst. Met dit laatste ben je nl. een paar straten verder! Neem dan ook maar van mij aan dat Erik, als het om belastingaangelegenheden gaat, alleen maar zinnige dingen schrijft, welke je beter maar niet kunt “corrigeren” zonder H&P in verwarring te brengen en wat dus wel is gebeurt, gelet op de reactie op jouw bericht!

   Het ingaande het belastingjaar 2022 oprekken van de belastingvrije som van box 3 heeft niets uit te staan met de belasting- en aangifteplicht en dat is waar het hier om gaat.

   In Nederland neemt het aantal criminelen met de dag toe. Het zou wel eens kunnen zijn dat H&P door het verzwijgen van hun buitenlands vermogen ook tot deze categorie gaan behoren. Jij zou toch niet met jouw opmerking over de verhoogde vrijstelling hen op dit spoor willen zetten? Dan neem je nl. een grote verantwoordelijkheid op je schouders. De opmerking van H&P (Hans de K) dat het “nieuws over 2022” voor hem een “opsteker” is baart mij zorgen.

   Belastingontduiking (want daar hebben we het immers over) is een economisch delict en wordt bestraft met een (dikwijls hoge) geldboete dan wel gevangenisstraf.

   De pakkans voor dit soort economische delicten wordt steeds groter. Binnen de EU vindt al een complete gegevensuitwisseling van bankgegevens plaats. Denk hierbij aan de CRS welke is opgenomen in een EU-richtlijn. De OESO heeft met hetzelfde doel de CRS ontwikkeld en uitgerold over de wereld. Hier nemen reeds meer dan 100 landen aan deel. Thailand vooralsnog nog niet maar hoelang zal het duren voordat ook Thailand toetreedt? Dat zou best wel eens binnen bijvoorbeeld 8 jaar het geval kunnen zijn en dan is mogelijk Leiden (en zelfs de hele randstad) in last!

   Ook het aantal door Nederland gesloten bilaterale verdragen neemt voortdurend toe. In het kader van de verdragsonderhandelingen met Thailand om te komen tot een nieuw Verdrag ter vermijding van dubbele belasting komt vast en zeker ook de uitwisseling van bankgegevens aan de orde. Maar ook het huidige Verdrag biedt, zoals Erik ook al opmerkte, de mogelijkheid aan de Nederlandse Belastingdienst om, in het bijzonder om fraude te voorkomen, de benodigde gegevens op te vragen bij het Thaise Revenue Department.

   Per 1 januari 2018 is de zgn. “inkeerregeling” voor eerder verzwegen inkomen uit sparen en beleggen in het buitenland afgeschaft. Als nu (of over bijvoorbeeld 8 jaar) door de Belastingdienst deze vorm van fraude wordt ontdekt dan kun je rekenen op naheffingsaanslagen welke tot 12 jaar terug kunnen gaan, te vermeerderen met een boete van 300% en belastingrente. En dan heb je geluk dat het wordt afgewerkt binnen de werkingssfeer van de bestuurlijke boetes. Mocht het nl. worden opgetild naar het strafrecht dan ben je “verder van huis”. Dat “huis” zou dan wel eens kunnen zijn de penitentiaire inrichting “De Marwei” in Leeuwarden.

   H&P hebben twee jaar terug de Thaise bankrekening geopend. Het duurt ook nog zo’n twee jaar voordat de verhoogde vrijstelling z’n intrede zal gaan doen. Gelet op de op termijn te verwachten uitwisseling van bankgegevens tussen Nederland en Thailand en de mogelijke termijn van naheffen van 12 jaren, is het de vraag of het verstandig is om het in Thailand ondergebrachte vermogen te verzwijgen voor de Nederlandse fiscus, daarmee een groot risico nemend. Ik raad het ze af en dat alles nog afgezien van het onethische gedrag wat kleeft aan belastingfraude!

   100% naheffing + 300% boete + belastingrente = “Berouw komt na de Zonde”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website