Lezersvraag: Hoe moet ik belasting betalen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 maart 2020

Beste lezers,

De laatste tijd is er al vaak over belasting betalen in Thailand geschreven (ik heb bijna 2 jaar 64 % AOW en klein pensioen). Ruim 16 jaar getrouwd met Thaise vrouw. Maar ik ben nog steeds belastingplichtig in Nederland.

Ik heb tot wel driemaal geprobeerd in Chiangmai om Thais belastingplichtig te worden. Maar daar zeggen ze u woont niet in de stad dus u moet dit in u dorp (Chiangdao) aanvragen. Maar daar is helemaal geen belastingkantoor.

Omdat de AOW toch altijd in Nederland belast word gaat het alleen om het kleine pensioen. De belasting daarop is maar 9% dus niet veel. Nu is mijn vraag kan ik problemen krijgen met de Thaise belastingdienst omdat ik hier geen belasting betaal? Ik heb wel een geel huisboekje en zelfs een Thaise ID kaart.

Groet,

Cees

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Hoe moet ik belasting betalen in Thailand?”

 1. Henk zegt op

  Ik doe het in het amphur van ons dorp. Al enkele jaren. Gaat prima. Krijg keurig papieren mee voor de Nederlandse belastingdienst.

 2. ruud zegt op

  U Bent in Thailand belastingplichtig, dus in theorie kunt u problemen krijgen.
  De kans daarop lijkt me echter erg klein.
  Als iemand bij de Thaise overheid echter iets over “die verdomde buitenlandse belastingontduikers” in zijn hoofd krijgt, kan het natuurlijk vervelend worden.

  Ik weet niet waar u bent geweest in Chiangmai, maar bij kleine kantoortjes weten ze meestal niet veel over belastingheffing bij buitenlanders en sturen u liever weg.

  Zoek het adres van een groot regiokantoor.
  Ik neem aan dat wel in de stad Chiangmai zal staan en ga daar praten.
  Daar is meestal ook wel iemand die goed engels spreekt.

  • john zegt op

   Het grote belastingkantoor van Chiang Mai staat op het terrein waar alle overheidsgebouwen, oa gemeentehuis staan.. Ik heb er pakweg vijf jaar geleden ongeveer halve dag gezocht om te ontdekken welk van de gebouwen het belastingkantoor is. Lag gewoon aan mijn onkunde om het te kunnen vragen in het thais.

 3. Erik zegt op

  Jouw vraag is of je problemen kunt krijgen als je in TH geen belasting betaalt. Het ligt anders: je kunt problemen krijgen als je geen aangifte doet in Thailand als je daar meer dan een half jaar per kalenderjaar woont.

  Probeer eens in jouw woonplaats op de amphur; ben je daar al geweest?

  Prima tip van ruud, zoek anders een groot regiokantoor vd Thaise fiscus en ga je melden. Je hebt naast de AOW een klein pensioen; ik neem aan dat dit geen overheidspensioen is. Beide inkomens zijn in Thailand belast indien en voorzover je dat inkomen in het jaar van ontvangst naar Thailand overboekt. Boek je dat inkomen pas na het jaar van genieten naar Thailand dan leidt artikel 1 van de PIT (Personal Income Tax) niet tot heffing maar je hebt dan wel aangifte gedaan.

  Met de papieren die je dan krijgt kun je in NL vrijstelling vragen voor het pensioen. De AOW blijft onder het huidige verdrag in NL belast.

  • Jacques zegt op

   Moderator: Lezersvragen moeten via de redactie.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dag Cees,

  Ik lees dat jij 64% van de volle AOW-uitkering als gehuwde geniet met daarnaast een klein pensioen. Tevens schrijf je dat je nog steeds belastingplichtig bent in Nederland.

  Vermoedelijk beperkt deze belastingplicht zich enkel tot de AOW-uitkering daar ik ervan uitga dat je een particulier pensioen geniet. Tevens ga ik ervan uit dat jij geen vrijstelling hebt voor de inhouding van loonbelasting over dit pensioen. Als je vervolgens 9% (2020 9,75%) loonbetaling/inkomstenbelasting verschuldigd bent dan val je in Nederland nog in de eerste schijf van de inkomstenbelasting.

  De op je particulier pensioen ingehouden loonbelasting kun je in Nederland op aangifte weer terug krijgen. Dat kan nog over de jaren 2015 tot en met 2019. Dus 5 jaren. En dat is dus langer dan soms in Thailand Blog wordt beweerd! Voor 2014 ben je echter een paar maanden te laat.

  En dan nu Thailand. Thailand mag ingevolge artikel 18, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting heffen over je particulier pensioen. Dat mag zij echter ook over je AOW-uitkering. In het Verdrag wordt met geen woord gerept over sociale zekerheidsuitkeringen, zoals de AOW-, WAO- of WIA-uitkering.
  Dat betekent dat zowel voor Nederland als voor Thailand de nationale wet van toepassing is. Nederland belast jou AOW-uitkering als bronland en Thailand belast dat eveneens als woonland daar de Thaise wetgeving uitgaat van het belasten van je wereldinkomen voor zover jij dat als “resident” in Thailand inbrengt in het jaar van genieten daarvan en voor zover je geen verdragsbescherming geniet, aangevend dat niet Thailand maar Nederland over je inkomen mag heffen. En van dit laatste is dus geen sprake in het geval van een AOW-uitkering.

  Lees maar eens wat het Thai Revenue Department daarover schrijft:
  “Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.”

  Maar als ik lees over slechts 64% gehuwden-AOW en een klein pensioen dan bekruipt mij het gevoel dat jouw inkomen wel eens binnen de normen voor vrijstelling, aftrekposten en de belastingvrije som zouden kunnen vallen. Dat is nl. het geval bij een inkomen van zo rond de € 1.400 per maand.

  Ik ken nog niet de gemiddelde koers waar de Thaise ambtenaren vanuit gaan voor 2019. Die moet ik nog doorkrijgen van een van m’n Thaise klanten om vervolgens voor een aantal Thaise klanten de aangifte voor de Personal Income Tax (PIT) te gaan verzorgen, maar als ik uitga van een gemiddelde koers voor 2019 van 33,3795 dan geniet je bij een inkomen van € 1.400 per maand een jaarinkomen van 559.974 THB. Daarop mag je de volgende “Personal Deductions / Allowances” in mindering brengen:
  a. als 65-jarige of ouder………………………….. 190.000 THB
  b. 50% van je jaarinkomen tot maximaal………….100.000 THB
  c. married person – spouce no income………… 120.000 THB

  d. belastbaar inkomen derhalve………………….149.974 THB

  Dit inkomen valt binnen de eerste schijf van de PIT van 150.000 THB met 0% belasting. M.a.w.: je bent geen PIT verschuldigd.

  Daarbij ga ik ervan uit dat jouw vrouw geen eigen inkomen heeft (aftrek voor haar 60.000), nog geen 65-jaar of invalide is en dat jullie geen inwonende, studerende of invalide kinderen of inwonende ouders hebben.
  Tevens ga ik ervan uit dat je geen donaties doet voor het onderhoud aan de Koninklijke paleizen en tuinen.

  In deze opzet ben je niet aangifteplichtig voor de PIT.

  Mocht de situatie toch anders zijn dan maak ik met alle plezier een berekening voor jou van de PIT. Stuur daarvoor dan een email naar: l.haan14@chello.nl en kan ik beoordelen of je al dan niet aangifte moet doen en je verder leiden door de procedures voor het doen van aangifte voor de PIT (zo nodig nog een TIN aanvragen bij de amphur van jouw dorp en aangifte doen bij je (regionaal) belastingkantoor aan de hand van een vooraf door mij ingevuld formulier P.N.D.91).

  Het belastingkantoor van Chiang Mai (1 Area Revenu Office aan de Chotana road) staat bij mij goed bekend. Men spreekt daar over het algemeen goed Engels en men is daar goed op de hoogte van het Verdragenrecht.

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

  • Dirk zegt op

   Hallo Lammert, waardering voor jouw heldere uitleg van de belastingzaken. Waar ik geen antwoord op heb kunnen vinden is het volgende: Ik heb een AOW uitkering voor gehuwden en een overheidspensioen van het ABP, ik ben altijd ambtenaar geweest. Omdat ik zowel over de AOW als het pensioen inkomstenbelasting in Nederland betaal ga ik er van uit dat ik me niet bij het belastingkantoor in Thailand hoef te melden omdat er een verdrag is ter voorkoming van dubbele belastingen. Is deze gedachte juist of moet ik me toch melden bij het belastingkantoor in Thailand.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dag Dirk,

    Jouw AOW-uitkering en jouw overheidspensioen zijn inderdaad belast in Nederland. Voor wat betreft jouw AOW-uitkering is dat het geval omdat er t.a.v. sociale zekerheidsuitkeringen niets is geregeld in het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting. De belastbaarheid in Nederland t.a.v. jouw overheidspensioen is gebaseerd op artikel 19 van het Verdrag.

    Jouw AOW-uitkering mag tevens worden belast door Thailand. Zie wat ik daar eerder over schreef. Deze uitkering ligt echter heel ver onder de € 1.400 per maand zodat zij na aftrekposten, vrijstellingen en de belastingvrije som niet zal leiden tot een “aanslag” voor de Personal Income Tax. Er is dan zelfs geen aangifteplicht. Zie daarvoor mijn eerder geplaatste opstelling.

    • Dirk zegt op

     Bedankt Lammert, het is me nu helemaal duidelijk.

 5. Hanso zegt op

  Hallo Cees,

  Er is wel een belastingkantoor in Chiang Dao.

  Chiang Dao Area Revenue Branch Office
  Chiang Mai 50170 Tel. 0-5345-5242

  zie kaartje op http://www.rd.go.th/publish/38209.0.html

  Succes, groetjes

  Hanso


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website