Hallo Nederlanders in Thailand,

Jullie kunnen mij vast wel helpen. Ik heb 4 maanden geleden tijdens mijn vakantie in dat prachtige land een Thai leren kennen. Hij spreekt een beetje Engels maar niet voldoende om een normaal gesprek te kunnen voeren.

Omdat wij serieuze plannen hebben wil ik zo snel mogelijk de Thaise taal leren. Ik heb daar 5 maanden voor uitgetrokken. Ik kan daarvoor ook naar Thailand, bijvoorbeeld in een klooster. Bij voorkeur in de buurt van Undon Thani want daar komt mijn vriend ook vandaan.

Het gaat mij vooral om een methode waarbij ik zo snel mogelijk de taal leer te beheersen. Ik spreek al vloeiend Spaans, Duits, Engels en redelijk Frans, dus ik ben een snelle leerling.

Ik ben erg benieuwd naar uw reacties.

Hoogachtend,

Rudolf

30 reacties op “Lezersvraag: Hoe leer ik zo snel mogelijk de Thaise taal?”

 1. Tom zegt op

  Beste Rudolf,

  Een taal leren kost tijd. Vijf maanden is genoeg voor het leggen van een redelijke basis, maar daar blijft het dan ook in de meeste gevallen bij. Thai is een toontaal. De opgedane kennis van Romaanse en Germaanse talen is daarom helaas niet bijzonder relevant.

  Ik adviseer je om te beginnen met het leren van de tonen. Eerst herkennen en daarna imiteren. Het leren van het alfabet is mijns inziens eveneens een belangrijke schakel in het onder de knie krijgen van het Thai. Het is eenvoudiger nieuwe woorden te leren en direct te zien welke toon toegepast dient te worden. Wanneer je in staat bent het Thai te lezen en goed uit te spreken dan wordt de rest een stuk eenvoudiger. De grammatica van veel Aziatische talen, waaronder het Thai is gelukkig een stuk eenvoudiger dan dat van Indo-Europese talen. Een talenschool kan helpen, maar onderschat de mogelijkheden van zelfstudie niet. Ik kan je de HighSpeedThai methode aanraden. Deze leermethode is eerlijk en bijzonder doordacht en efficiënt.

  Succes!

 2. Klaas zegt op

  Hier kun je alvast een beetje oefenen:
  http://www.youtube.com/watch?v=u6PUyy-uVsw&feature=relmfu

  veel leer plezier

 3. L zegt op

  Beste Rudolph,

  Wanneer je een Iphone of Ipad hebt hier kun je apps op verkrijgen met Thaise Taal en zelfs met inspreken en naspreken. Verder heb ik een cursus gevolgd via het NTI ( boekwerk en cd’s ) en ik heb een klasikale cursus gevolgd bij Thaibel in Antwerpen. Het leren spreken kan vrij vlot wanneer je zoals jij een talen knobbel hebt. De moeilijkheid zit in de tonage. 1 woord kan daarom 3 verschillende betekenissen hebben. Het schrijven heb ik niet onder de knie gekregen maar heb daar ook niet echt mijn best voor gedaan. Wel moet je je er van bewust zijn dat ook in Thailand dialecten zijn. Dus soms denk je het leuk te vertellen en begrijpen ze je nog niet of ze denken dat je iets anders zegt!

  Succes, het is erg leuk wanneer je je verstaanbaar kunt maken in Thailand! Het helpt je ook tegen teveel betalen en de kleine corrupties!

 4. shanti zegt op

  Beste,

  ik heb de Thaise taal geleerd via Thaivlac in Antwerpen; hier leer je ook lezen en schrijven wat ook belangrijk is om het spreken beter onder de knie te krijgen.
  verder heb ik via Learn Thai Podcast aan zelfstudie gedaan in combinatie met de app. Talking Thai wat een heel goed woordenboek is .
  na 3 jaar kan ik een redelijke conversatie voeren.

 5. Hans Struijlaart zegt op

  Ik kom al een tijdje in Thailand en studeer de Thaise taal in Nederland.
  Ik kan je zeggen in 5 maanden leer je niet even de Thaise taal.
  Daar komt wel wat meer voor kijken ondanks dat je een talenknobbel hebt.
  En dan hebben we het nog niet gehad over het lezen en schrijven.
  Trek daar maar gerust een paar jaar voor uit voor je echt een redelijke conversatie kan beginnen in het Thai. In Thailand heb je ook heel veel dialecten, wat het extra moeilijk maakt om sommige mensen te verstaan. Een klooster lijkt me niet de aangewezen plek om de taal te leren.
  In Udon zijn vast wel instellingen en scholen om de taal te leren.
  Beter is het om iemand te vinden die privéles geeft voor een paar uur per dag, daar heb je meer aan is mijn ervaring. Succes!
  De Thaise mensen stellen het overigens zeer op prijs en tonen respect als je de moeite neemt om hun taal te leren. Ik denk dat 5 maanden wel voldoende is om een eenvoudige conversatie te onderhouden met je vriend.

  Groeten Hans

 6. Robbie zegt op

  Een goede, snelle en toch goedkope manier om Thais te leren door zelfstudie, waar je ter wereld ook bent is: http://www.highpeedthai.com. De methodiek is efficiënt en er is een “Niet goed – geld terug garantie”.

 7. Kees zegt op

  Beste Rudolf,

  Ondanks dat je talent voor talen hebt, is Thai leren echt iets anders. Vijf maanden is erg optimistisch. Ik heb pas na enkele vergeefse pogingen met een verkeerd begin de juiste methode gevonden.

  Tom heeft het helemaal bij het rechte eind. Eerst de tonen leren en ook de typisch Thaise klanken die wij niet kennen (p-ph, t-th, k-kh). Bij elk nieuw woord meteen de bijbehorende toon leren en hardop uitspreken. Klank, toon en betekenis zijn onlosmakelijke verbonden. Daarna combinaties van twee woorden met verschillende tonen oefenen en zo steeds meer. Pas toen ik dat beheerste, konden de Thai me verstaan.

  Als je het echt wilt leren, leer dan meteen lezen en de (ingewikkelde) toonregels die daarbij horen. Het kost tijd, maar levert heel veel op. Bovendien is het van groot praktisch belang.

  In het begin ben je blij dat er weinig grammatica is, maar dat maakt het uiteindelijk voor Europeanen juist lastiger om dingen te begrijpen. Het Thai heeft veel vaste uitdrukkingen bij vaste situaties. Ik heb vele pagina’s Nederlands-Thai daarvan opgeschreven en uit mijn hoofd geleerd.

  Het verstaan van de Thai blijft voor mij het grootste probleem, dus probeer veel luistervaardigheidstraining te doen vanaf het begin.

  Een leraar kan in het begin helpen, maar niet elke leraar begrijpt hoe een Europeaan de taal moet verwerven. Ik heb het voor 95% zelf gedaan. Ik heb vele leermethodes doorgeploegd en het beste van elk gebruikt. En pas op met transcripties die bij elke methode anders zijn en vooral uitgaan van Engelse klanken; als je Thai leest heb je die niet nodig.

  Veel succes,

  Kees

 8. Wil Schappin zegt op

  Veel practische info op:

  http://www.iwanttolearnthai.com/index.html

  Onder “Speak like a thai”

  Succes, Wil

 9. Roel zegt op

  Hallo,

  Hier een site waar je gemakkelijk thai leert, zowel fonetisch als spraak maar ook het echte thaise geschrift, totaal 34 lessen. Je kan het leren vanuit nederlands,duits,engels,frans en italiaans. Het is een zelfstudie en je geeft aan dat je makkelijk leert, dus kan je dat gewoon doen waar je bent.

  Succes en hierbij de link;

  http://www.freelearningthai.com/lesnederlands0mp3.htm

 10. boonma somchan zegt op

  http://www.talendomein.nl

  wel handig een vertaalcomputer

  http://www.talendomein.nl/comet-trano-m-833-sprekende-vertaalcomputer-32-talen-15352

 11. Paul zegt op

  Ik heb me, in tegenstelling tot anderen die reageren, helemaal niet met de tonen bezig gehouden. Mijn leraar zei, toen ik er na een tijdje zelf om vroeg (omdat er in Engelstalige (!!!!) boeken veelal de nadruk op gelegd wordt) dat ik dat al lang goed genoeg deed. Het hier in Thailand komen leren is leuk, omdat je dan ook buiten de les om kunt oefenen met zowat iedereen die je tegenkomt. Er zijn diverse opleidingen zeker in de steden. En kies je voor klassikaal leren of individueel??? Wanneer je nog in Europa moet zijn dan is het wellicht handig om via een Thai, die je bijvoorbeeld leert kennen in een Thais restaurant, alvast wat lijstjes woordjes kunt leren. Maak maar lijstjes van woorden die jij interessant vind en schrijf het Thais fonetisch op en leer ze van buiten. Voor mijn eerste officiële les bij een leraar hier in Thailand, kende ik al zo’n 1000 woorden van buiten, gegroepeerd naar onderwerpen als “in het restaurant”, “iets kopen”; “op stap gaan” kortom maak je eigen interesse onderwerpen. Inderdaad de grammatica lijkt in het begin wel simpel maar uiteraard zijn er genoeg spannende uitzonderingen. En veel succes: het loont zich iedere dag de inspanning die je doet!

 12. Joost Mous zegt op

  Hoi Rudolf.
  Ik heb een paar jaar geleden een talen cursus gedaan in Chiang Mai.
  Het leek een beetje op de JokeSmid school methode. Er wordt eigenlijk alleen Thai gesproken en ik vond het een fantastische cursus, maar kan hem niet meer terug vinden op het web.
  Het leren van Thai in vijf maanden lijkt mij wel haalbaar in Thailand zelf, niet hier in Nederland of Belgie. In Thailand gaat het Thai steeds door ook na de cursus uren. Kun je 24 uur van de dag oefenen.
  In Bangkok en Chiang Mai worden ze overal aangeboden en zijn zeer betaalbaar.
  Sterkte er mee! Het is niet makkelijk tonaal en overal in het land wordt dialect gesproken.
  Joost

 13. Aart v. Klaveren zegt op

  Ik ken een paar buitenlanders hier die goed thai spreken, zelfs met een redelijke intelligentie, heb je een jaar of 5 nodig minimaal, en dan nog moet je het elke dag horen en spreken om het goed te begrijpen.
  En dat vooral doen de rest van je leven.
  Zelf spreek ik nederlands, duits, grieks engels en ben nu 9 maanden met thai bezig, elke dag bijna 4 uur, vooral het schrijven is een crime omdat men zowel van links naar rechts als van rechts naar links schrijft, de mensen die echt goed thai spreken wonen hier een jaar of 8 minimaal, en leren er nog bij.
  Elk woord betekent iets, veel dezelfde woorden krijgen een andere betekenis naarmate de toonhoogte veranderd, stijgt of daalt,
  Voor een thai is het net zo moeilijk om engels te leren als voor ons chinees of japans, daarom is de engelse uitspraak van de meeste Thai ook abominabel slecht.
  En begrijpen ze een buitenlander niet echt.
  Hoop dat je hier wat aan hebt.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   “vooral het schrijven is een crime omdat men zowel van links naar rechts als van rechts naar links schrijft”
   Ik dacht dat het enkel van links naar rechts was ?

   • Aart v. Klaveren zegt op

    correctie, ik schreef het eigenlijk verkeerd op, het LEZEN moet zowel van recht naar links als andersom, het schrijven gaat gewoon van links naar rechts.
    Sorry !!!

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Volgens mij gaat het Thais lezen en schrijven steeds van links naar rechts. Wat je beweert is volledig nieuw voor mij.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Aart,

     Je bedoelt natuurlijk de positie van de klinkers die voor een medeklinker kunnen geschreven worden. Ik dacht dat je de leesrichting bedoelde.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Aart In het Thai dansen de klinkers om de medeklinkers heen, heb ik eens gelezen. De klinker kan boven, onder, links en rechts van de medeklinker staan.

     • Adje zegt op

      Hallo, waar zijn jullie allemaal mee bezig? De hele Thaise taal hier uitleggen? De vraag is ” hoe leer ik zo snel mogelijk de Thaise taal.” maar dat wil niet zeggen dat er hier een cursus gegeven moet worden. Kijk eens naar de laatste opmerking van Geert. Wat moet je hier in godsnaam mee? Laten we gewoon bij de les blijven.

 14. ReneH zegt op

  Het is absoluut onmogelijk om als Nederlander in 5 maanden Thais te leren. Ik kom ruim 20 jaar regelmatig in Thailand en ik kan nog geen behoorlijk gesprek in het Thais voeren.
  Trek daar maar minimaal 5 jaar (continu in Thailand) voor uit.
  Ik vraag me verder af hoe je serieuze plannen met een Thaise jongen kunt hebben als je niet eens op een redelijk niveau met hem kunt spreken, maar dat zal wel aan mij liggen.

  • Jacques zegt op

   Kom op, ReneH, er is één wereldtaal die iedereen spreekt. De taal van de liefde. Daarin kan je met weinig woorden heel veel met elkaar delen.

 15. Tino Kuis zegt op

  Rudolf,
  Je vraagt naar een methode om zo snel mogelijk Thais te leren. Ongetwijfeld is de ene methode beter dan de andere maar ik kan je daarin niet zo goed adviseren. Ik denk trouwens dat het meer afhangt van je inzet en de tijd die je er aan besteedt dan van de methode. Als je bereid bent er een hele dag aan te besteden zul je na 1-2 maanden al een redelijk begin hebben gemaakt en spreek je het, voor dagelijks gebruik, na 5 maanden best goed. Lezen en schrijven is een ander verhaal. Ik heb redelijk Kiswahili leren spreken in een maand, dat was wel een dag-en nachtcursus.
  Ik spreek het Thais goed,in het dagelijks gebruik vloeiend, en ik lees het ook, de krant en literatuur, schrijven gaat nog steeds niet altijd foutloos. Wil je meer weten, vraag dan mijn emailadres aan de redactie. Hieronder nog twee links naar mijn bijdragen op thailandblog. Leer zo gauw mogelijk die lieve woordjes!

  https://www.thailandblog.nl/taal/uitspraak-thaise-taal/

  https://www.thailandblog.nl/taal/lieve-stoute-scheldwoordjes-thais/

 16. geert zegt op

  Laat je vooral niet ontmoedigen: er zijn onvoorstelbaar veel slechte leerboeken voor Thai – meestal geschreven door Thais die geen idee hebben hoe een farang denkt en hoe zijn taal in mekaar steekt (en ervan uitgaan dat een farang sowieso dom is en geen regels verstaat). Een uitzondering zijn de boeken van Benjawan Poomsan Becker: ze woont in de VS, en zowel haar leerboeken als haar woordenboek zijn een goede introductie. Pas op: haar woordenboek heb in Kinokuniya (de grootste boekhandel in Bangkok) niet gevonden maar in SIngapore is het in dezelfde winkel wel vlot te vinden!

  Een echt goede grammatica die je bv. uiitlegt waarom er 3 of 4 manieren zijn om s, t, k en zo te schrijven en hoe het accent de toonhoogte beinvloedt heb ik nog altijd niet gevonden! Zelfs simpele regels zoals: als 2 medeklinkers na mekaar geschreven worden, zeg je ‘a’ ertussen wanneer het om een open lettergreep gaat, en ‘o’ wanneer de lettergreep gesloten is heb ik pas na maanden ontdekt.

  Of een klooster de beste omgeving is laat ik in het midden (of wil je Pali leren?). Wellicht kan je een basiscursus in Chiang Mai vinden. Verder zijn er een aantal goedkope of gratis hulpjes op Internet: http://www.thai2english.com (kan je ook betaald krijgen, maar eigenlijk is de gratis versie niet slecht). Verder http://www.typeinthai.com, want of je het wil of niet: je moet Thai schrift leren en het duurt een hele tijd voor je woorden leert te herkennen (geen idee waarom Thai aan mekaar geschreven wordt -dat vond ik de grootste struikelblok). Ikzelf oefen elke middag tenminste 9 zinnen en leer de woorden te schrijven en leer ze vanbuiten.

  Ik heb ook een Thai dictionary op mijn smartphone gedownload, maar die is voor Thais bedoeld, dus je moet al Thai kunnen lezen.

  Wat de tonen betreft: veel hangt af van waar je probeert te spreken: als ik hier in Takhli op de boerenbuiten mijn Thai uitprobeer word ik regelmatig geconfronteerd met onbegrijpende gezichten: ze hebben geen idee wat je zegt omdat je toonhoogtes verkeerd zijn, en ze hebben geen contact met farangs. Doe je hetzelfde in een plaats als Chiang Mai of Hua Hin zal je veel sneller iemand vinden die je verstaat.

  Pas ook op dat je als vriendin/vriend niet iemand uit Isaan neemt: die spreken een soort Lao en geen Thai! AL kan het feit dat ze net als jij Thai hebben moeten leren als een vreemde taal misschien een hulp zijn – dat weet ik niet.

  Veel geluk en vooral: volharding!

 17. Adje zegt op

  Binnen 5 maanden redelijk thais leren? Vergeet het maar. Ik zelf ben nu 5 maanden aan het leren. Kan al redelijk wat woordjes maar het is oh zo moeilijk. Vooral de tonen.
  Ik heb een thuiscursus gekocht bij Eurotalk. 4 cd“s en 1 dvd voor 90 euro. Verder leer ik heel veel van Mod. Een bloedmooie Thaise dame. Ze geeft gratis les. Ze heeft een eigenwebsite; http://www.learnthaiwithmod.com en je kunt haar vinden op facebook: http://www.facebook.com/learnthaiwithmod. Ze schenkt ook aandacht aan de Thaise cultuur en laat je de mooiste plekjes zien van Thailand. Alles met videofilmpjes. Ze is echt de moeite waard.
  De opmerking van ReneH “” Ik vraag me verder af hoe je serieuze plannen met een Thaise jongen kunt hebben als je niet eens op een redelijk niveau met hem kunt spreken, maar dat zal wel aan mij liggen” slaat helemaal nergens op. Liefde kent geen grenzen en elkaars taal niet spreken is geen probleem maar een uitdaging. Ik wenst je veel geluk.

 18. Lex K. zegt op

  Een beetje ondeugende reaktie: mijn moeder zei altijd; ” een vreemde taal leer je het best in bed” waarmee ze bedoelde dat je het het best kunt leren met mensen waarbij je jezelf plezierig voelt en in een vertrouwde omgeving.
  Ik heb zelf nog nooit les gehad in Thaise taal, schrijven kan ik het niet, lezen een beetje, maar ik spreek het vloeiend ( voor zo ver ik het vloeiend mag noemen natuurlijk, men dient bescheiden te blijven, maar nog steeds zijn er woorden die ik niet ken en dat is mede door de dialecten.

  Groet,

  Lex K.

 19. geert zegt op

  โรง:de eerste letter is ‘o’, maar wordt pas iitgesproken na de medeklinker ‘r’ die erna geschreven wordt. Zo zijn er heel wat.

 20. martin wiertz zegt op

  Hallo Rudolf,
  In de vorige reacties staan heel veel goede tips! Hier nog enkele. Hoe meer zintuigen er ingeschakeld worden om iets te leren des te sneller en vollediger zal het resultaat zijn.
  Je leert bv. een woord door te luisteren(horen), dit kun je naspreken, maar je merkt dat je het ook weer snel vergeet. Kun je het woord ook lezen(zien), dan wordt dit woord door een tweede zintuig ingeprent! Kun je het woord ook nog schrijven dan wordt dit woord ook nog eens als beeld in je hersens opgeslagen. In de praktijk (omgang met de thai) kom je dit woord ook nog in verschillende situaties tegen. Kortom je begrijpt het al, ik ben voorstander van de taal te leren vooral via horen en spreken, maar in combinatie met lezen en schrijven.
  Ik kan nu na 6 jaar al redelijk “blind” typen op het Thaise toetsenbord. Maar waarom ben ik daar niet meteen mee begonnen bij de eerste les? Wel omdat ik 95 % aan zelfstudie doe. 50%-50% was beter geweest..
  De beste thaise lescursus, methodisch-didactisch 100 % goed, die ik tot nu toe ben tegen tegengekomen is “Pims-leur Thai”. Deze is alleen gericht op horen en spreken,
  maar omdat er heel veel herhaald wordt, ga je na een les of 5(van tot. 30) al redelijk meepraten.
  Leren lezen en schrijven is in de maak.
  Veel succes ermee!

 21. louise zegt op

  Hi Rudolf,

  Je hebt een talenknobbel, wat al een pre is, alhoewel dit meer slaat op westerse talen.
  Als men jong is, leert men ook veel makkelijker.
  Vrienden van ons (35-45) zijn 3 maanden hier naar school geweest en hebben gelijk met spreken ook schrijven gedaan.
  Wat naar mijn mening het beste is, want dan zie je aan de manier waarop jij een streepje boven een klinker moet zetten hoe je dit woord uit moet spreken.
  Een voorbeeeld.
  Het thaise woordje MAA of MA heeft dacht ik 5 betekenissen.
  Dus in een zin een verkeerd uitgesproken toon en je staat vrolijk uit je nek te kletsen. haha.
  Trouw elke dag met huiswerk bezig geweest en het was verbazingwekkend wat zij na deze 3 maanden konden lezen-spreken en schrijven.
  Dit was prive les, wat ook beter is om sneller iets te leren.

  Ik zou in jouw plaats dat woordenboek bestellen van Benjawan Pooms Becker, kan je alvast oefenen.

  Maar zoals ik jouw vraag lees, kom jij best belagen ten ijs als je je vriend weer tegenkomt.
  Ik weet niet of jullie e-mail uitgewisseld hebben, maar dan moet hij jou maar in thai schrijven, waarna jij als een gestoorde in je woordenboekje gaat bladeren en zullen we wedden dat jij er uit komt?????

  Heel veel succes Rudolf en ik zou het leuk vinden over 5 maanden te horen op dit blog hoe alles is gegaan.
  Groetjes,
  Louise

 22. boonma somchan zegt op

  http://www.talendomein.nl/taal-leren/zoek.php?zoek=vertaalcomputer

  die van 230 euro is aan te bevelen COMET TRANO M833 werkt op twee AAA batterijtjes

  32 verschillende talen CROSS LINK waaronder thai en lao met karaoke uitspraak en eigen script
  500.000 WOORDEN PER TAAL

 23. adje zegt op

  Mijn Thaise lerares heeft een nieuwe website. Je kunt gratis les volgen op: http://learnthaiwithmod.com
  En als je wilt betaalde lessen via skype.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website