Beste lezers,

Mijn familie wil een stukje chanot/grond (43 rai baht 500.000,- per rai) verkopen. Dat wordt gemeld bij de gemeenteambtenaar. Deze heeft contact met zogenaamde makelaars. Deze melden zich. Er wordt een prijs opgegeven. De mogelijke koper krijgt een veel hogere prijs te zien. De koper en verkoper blijven van elkaar gescheiden.

Het verschil tussen de vraagprijs en de betaalde prijs wordt waarschijnlijk verdeeld tussen de zogenaamde makelaar en de ambtenaar. Bovendien ontvangt de makelaar plusminus 3% van de verkoper. Verkoop per internet schijnt ook geen goede optie te zijn: je schijnt dan ook van alles op je dak te krijgen.

Mijn familie legt zich bij deze gang van zaken neer als iets vanzelfsprekends maar voor een westerling is dit onverteerbaar. Bovendien wordt er zo niet verkocht.

Heeft iemand van jullie een idee of betere ervaringen?

Met vriendelijke groet,

Luciano

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Grond verkopen en de rol van de gemeenteambtenaar”

 1. PEER zegt op

  Beste Luciano,
  Dit riekt sterk naar corruptie!
  Jouw familie kan toch gewoon in contact komen/blijven met de evt koper en onderhandelen over de uiteindelijke prijs, want het gaat over 21,5 miljoen Bath!
  Geen “stukje” land maar bijna 7 hectare, oftewel 70.000 m2.
  Dan naar de notaris/ambtenaar die toeziet op de finacieële overdracht en klaar is Kees.

 2. Kees 2 zegt op

  Probeerde een makelaar bij mij ook.
  Achteraf bleek: ik, als verkoper van mijn condo (twv iets meer dan 3 miljoen baht), kreeg een ander contract dan de koper. In het contract van de koper stond een prijs die 25.000 baht hoger was dan in mijn contract.

  Daarnaast probeerde de makelaar mij te beduvelen met de borg van 300.000. Drie bundeltjes van 100.000 baht kreeg ik. “Nee, ik hoefde niet te tellen, die bundeltjes van 100.000 kwamen rechtstreeks van de bank.”
  Ik telde wel, 5000 baht ontbrak. Zij kwam met de smoes: “Oh, ik heb net getankt en heb die 5000 gebruikt”.
  Ja ja…

  Ik heb haar toen maar “de laan uitgestuurd”.

  Vele jaren later stal deze makelaar 30 miljoen baht dankzij nog extremer bedrog en vluchtte naar een ver land in de buurt van Rusland.

  • Rob zegt op

   Hoi Kees
   Dat is de normaalste zaak.
   Hier had een dame een zogenaamde makelaar iemand geholpen met de koop van een stuk grond .
   En de nieuwe eigenaar wilde ook een nieuwe BMW ze hielp hem hier ook mee.
   Alleen er was net is mis gegaan met de papieren de BMW stond gelijk op haar naam.
   Oja de nieuwe company voor de koop van de grond stond ook toevallig op haar naam.
   Ze heeft 3 jaar gevangenisstraf er voor gekregen de auto had ze verstopt en ik weet niet wat er met de grond gebeurd is maar de betalende klant heeft nog niks terug.

   Gr Rob

 3. pieter zegt op

  Dit is ongebruikelijk. Je kan contact opnemen met de gemeente om een indicatie te krijgen wat de grond waard is. De prijs die wordt aangehouden in de gemeenteboeken is over het algemeen veel lager dan de werkelijke waarde. Deze gemeenteambtenaar bij de verkoop betrekken is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Er is maar 1 belang en dat is zijn belang. Feitelijk heeft hij niks met de verkoop te maken totdat er een verkoop is geweest en er overdrachtsbelasting betaald moet worden. Normaal gesproken neem je een makelaar in dienst en spreek je in goed overleg een verkoopprijs af. Je informeert goed wat vergelijkbare stukken in de buurt doen en daar ga je iets boven zitten om wat onderhandelingsruimte te hebben. En 3% is een normaal percentage maar u praat als ik het goed heb over een waarde van minimaal 20 miljoen baht. Ik verzeker u dat hij dat ook voor een lager % doet. Veel succes

 4. Paul zegt op

  Ik ben zelf makelaar in PKK (Sam Roi Yot en Pranburi eo) en heb altijd direct contact met de eigenaar en de klant en laat hen ook kennis maken mocht het tot een deal komen. Die “ambtenaar” komt pas erbij als de deal gesloten is. Gewoon een betrouwbare makelaar zoeken zou ik zeggen en de controle behouden. Jou familie bepaald want dit is best veel land.

 5. Arnold zegt op

  500.000 bath per Rai is een flink bedrag!
  Tenzij dit invet centrum ligt of een andere goede lokatie!
  En ook belangrijk is of het een rode of groene chanot is!

  Mijn vriendin kocht landbouwgrond voor 35.000 bath per rai!
  Er zijn zulke grote verschillen en ik snap er af en toe niks van.
  Hoor ook bedragen van 1.000.000 per rai!

  En er valt ook flink aan te verdienen, land is een interessante investering!!

  Succes met de verkoop!

 6. Lung kees zegt op

  Tjonge wat​ een prijzen
  Bij ons in rai khing​ (tussen Bangkok en Nakhon patom)​is de vraagprijs voor 1rai, nog op te hogen grond, 3 miljoen baht.
  Met vriendelijke groet
  Lung Kees

 7. luciano zegt op

  Beste Lezers,
  Dank voor alle reacties.
  Weet iemand een betrouwbare makelaar in de buurt van Korat?
  Kan Paul daarin iets betekenen?
  Met vriendelijke groet,
  Luciano

  • Henk zegt op

   Wat een verhalen toch allemaal, om het maar netjes uit te drukken. Er bestaan helemaal geen makelaars in Thailand. Iedereen is makelaar. De benaming makelaar is volledig verkeerd. Hooguit de benaming bemiddelaar is aan de orde. En feitelijk heb je die niet nodig. Een zus van mijn vrouw bemoeit zich ook actief in deze “branche”. Thai die willen verkopen schakelen haar in omdat zij veel mensen kent, niet bang is om zelf met van alles en nog wat “bezig” te zijn, prima prijsafspraken weet te maken waarin een bedrag voor de verkoper die daarmee tevreden en verder stil is, en een koopbedrag waarin een ruime ” commissie voor haar zelf. Meestal na een gunstige afwikkeling van zaken rust zij enkele maanden op haar lauweren. Tegen de tijd dat haar bankrekening leeg raakt, gaat zij her en der weer de boer op. Er is altijd wel iemand die of grond of een pand in de verkoop wil.
   Zoek iemand die bekend is met gronddeals. Het gaat hier om grote bedragen. Spreek geen percentage af, maar laat het bij een ruime vergoeding. Let op: vertrouwen is goed, controle beter. En daarna nogmaals. Een ambtenaar komt pas helemaal aan het eind van de rit vanwege de inschrijving van de transactie. Vraag van tevoren op het gemeentehuis/landoffice wat de leges/kosten zijn.

 8. Berry zegt op

  Beste Paul,

  Dank je wel om ons te informeren hoe we je kunnen bereiken en waarom we je nodig hebben.

 9. KhunTak zegt op

  stel een contract op en geef de bemiddelaar 3% of maak een andere schriftelijke afspraak.
  Zorg dan dat jij met de koper en de bemiddelaar samen komt om de koop definitief te maken.
  Daarna naar het daarvoor bestemde office.
  Er zal nog wel belasting betaald moeten worden over het te verkopen bedrag.
  Ook daar zal men vooraf een duidelijke afspraak over moeten maken.
  Heel veel noemen zich makelaar, maar zijn dat op papier helemaal NIET.
  Dus wees voorzichtig met wie jij in zee gaat.
  Voorbeeld: In Thailand komt het vaak voor dat als iemand 1 rai te koop heeft en de buurman brengt een definitieve koper aan, dat de buurman dan ook een percentage krijgt.
  Ik zie dit zelf regelmatig gebeuren.
  Ik begrijp jouw bezorgdheid, maar als puntje bij paaltje komt zal opinie weinig of geen invloed hebben.
  Its the Thai way.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website