Lezersvraag: Grond ophogen om een huis te bouwen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 juni 2021

Beste lezers,

Ik zou graag wat informatie willen ontvangen voor het ophogen van de grond, het gaat om 19 x 11 meter tussen andere huizen in die allemaal hoger liggen dan straatniveau. Het oude huis was van hout op houten staanders. Onder de vloer ongeveer 1 meter vrij, waar heel vaak water blijft staan dus vrij zacht. Het ligt 2 meter onder straatniveau en moet nu naar 1/2 meter boven straat niveau.

Mijn vraag is nu wat te doen, alleen ophogen met grond of zand met grond of gedeeltelijk met puin en dan plat walsen? Er komt een huis op van steen met begane grond + 1 verdieping.

Ik zie graag de reactie’s tegemoet.

Groet,

Happyman

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Grond ophogen om een huis te bouwen”

 1. Bert zegt op

  Afhankelijk van waar je woont, maar ik zou toch na vragen bij de buren of die wel eerst palen geheid hebben.
  Dit is niet zo heel duur en je huis gaat in ieder geval niet verzakken.
  De grond zal de eerste jaren wel inzakken, daar moet je rekening mee houden bij het aanleggen van evt terras en P-plaats.
  Heb hier in BKK wel gezien dat een stuk land ± 1.5 – 2 meter werd opgehoogd en er vrij snel grote gebouwen werden geplaatst. Tijdens het ophogen reden er steeds grote machines rond die de grond aantrilde. Steeds een laag van een centimeter of 30 er op en weer aantrillen. Daarna werd er volop geheid (om de paar meter een paal tot 18 meter diep) en eigenlijk vrij snel begonnen met bouwen.
  Zal wel het nodige kosten, maar ik denk dat je grond dan niet snel meer zal inzakken.

  • Roger zegt op

   Wordt er hier in Thailand effectief nog geheid?

   Ik denk (niet zeker) dat heien in België op veel plaatsen verboden is vanwege de overlast. De meeste palen worden daar geboord.

   • Bert zegt op

    Bij projecten waar nog niemand woont wordt nog vol op geheid. Althans bij ons in de buurt.
    In bewoonde wijken zie je inderdaad steeds meer dat er geboord wordt.
    Bij ons in de moo baan mag je niet heien, maar er is een nieuw bouw project op 2 km en daar wordt volop geheid.

  • Happy man zegt op

   Er mag in onze straat niet geheid worden, dus dat word al wat lastiger.

 2. Lung addie zegt op

  Beste Happyman,
  volgens uw eigen beschrijving zou je ongeveer 2.5m moeten, of willen, ophogen. Dat is geen beetje maar wel veel. Ik weet niet hoever de aanpalende woningen verwijderd zijn van uw bouwplaats. Indien heel kort bij, dan zou ik zeker niet heien want het risico zit er dik in dat deze woningen, vanwege het heien en de hieruit voortvloeiende trillingen, schade gaan oplopen.
  Dat er regelmatig water blijft staan op het lager liggend terrein betekent totaal niet dat de bodem onstabiel is. Het kan best zij dat dit een, voor water, on- of moeilijk doordringbare ondergrond is, bv een kleilaag.
  Hoe ik het zou aanpakken:
  voor het ophogen laat je enkele putten graven. Je hoeft geen bouwkundig ingenieur te zijn om vast te stellen of dit een blubbergrond is of een stabiele grond. Indien het, naar uw mening, een goed vaste grondlaag is, maak dan, op de plaatsen, waar je anders palen zou moeten heien, voldoende ruime putten om een funderingszadel te gieten. Deze kan je dan, met bekiste palen, verhogen tot net boven het bouwniveau om daar dan het latere betonplateau te laten op rusten. Tussen deze palen kan je dan, voor je met bouwen begint, de grond nog steeds ophogen, die moet tenslotte niets meer dragen.

 3. Johan zegt op

  Ik heb op een naar mijn mening stevige ondergrond 20 palen (20 x 20 cm) met een voet van 1 m2 20 cm. dik met boven en onder wapening. Daar tussen de grong opgehoogd. Deze blijt (nog) wel inklinken. vloer heeft ook een dikte van 20 cm. boven en onder wapening, goed verbonden met de fundering.
  Rondom de woning zakt de grond, maar verder geen klachten.
  Staat op klegrong. Sukhotay.

  Mocht je de grond compacteren in 30 cm laagjes, houdt dan in de gaten dat dit ook vrij veel trillingen in de omgeving kan veroorzaken.

 4. Guy zegt op

  Ik ben geen specialist bouwkunde – wel weet ik dat wij in 2004 een huisje hebben gebouwd in de moon-river bedding (omgeving Phimai) dat huisje is met mijn kennis gebouwd en voorzien van en kelder.
  Tot op heden is die kelder nog steeds waterproof (zie overlasten in verleden),het huis zelf vertoont nog geen zettingsscheuren.
  Bouw op voldoende sterke fundamenten – zoek/vraag info- bij westerse bouwkunde en je slaagt zeker in je bedoelingen,
  Nog dit, veel Thaise aannemers willen graag kennis opdoen ivm westerse bouwtechniek.
  Sommigen zijn eigenwijs – zoek dan verder naar iemand die open staat voor andere technieken.
  Laat je vooral niet beinvloeden/forceren door lokale gebruiken (lees familie) – blijf wel open voor hun visie en oplossingen.
  Met wat geduld en eigen inbreng kom je zeker toe goed resultaat.
  Meer info voor eventueel contact kan je via deze site wel bekomen.
  Palen inslaan/boren lijkt mij een zinloos iets. na ophoging van >2 meter is wachten tot 2 jaar wel aangewezen. Bekijk het maar na een regenseizoen…..

 5. Antonius zegt op

  Ik zou de toplaag van het huidige perceel t.p.v. het nieuwe bouwwerk dieper afgraven. en de uitkomende grond gebruiken voor ophogen. Gewoon een stevige betonplaat storten en betonnen wanden van ca 2,75m1 hoog.
  Dus gew0on het huis wat u wilt bouwen onder kelderen (OF souterain ) Betonplaat als dek storten met een trapgat erin.. Heerlijk koele ruimte voor opslag en of wellicht sl.kamers. Voorzie de wanden wal van een paar zgn Koekoeken. Dus op 2m1 hoogte ramen die uitkomen in een bak met erbovenop roosters.
  U heeft dan een ideale fundatie en het kost niet veel meer want ophogen kost ook geld.
  Succes Groet Antonius

  • Bart zegt op

   Klopt Antonius, dit is zelfs een bouwtechniek die heel regelmatig toegepast wordt. Dit heeft zelfs een naam: ontlastingskelder.

   Toen ik, vele jaren terug, gebouwd heb, heeft men dit ook toegepast. De originele berekening van mijn fundering sprak ook over een groot aantal heipalen die me heel wat geld zouden kosten. Ik heb toen, op aanraden van mijn architect, een nieuwe berekening laten uitvoeren. In dat laatste adviseerde men dus een ontlastingskelder. Dit was zelfs nog iets goedkoper met het bijkomend voordeel dat mijn huis volledig onderkelderd was. Ideaal voor koele berging en wegwerken allerhande nutsleidingen.

 6. Ger zegt op

  Dag Happyman,
  een vraag zoals jij stelt kan je niet beantwoorden zonder eerst deskundig grondonderzoek te laten doen. Op basis daarvan kan er een geschikt type fundatie gekozen worden, rekening houdend met wat je wil gaan bouwen. Kost wat, maar bespaart heel veel ellende.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website