Lezersvraag: Een condo kopen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
1 maart 2018

Beste lezers,

Ik ben van plan om een condo te kopen in Pattaya of Jomtien. Mijn budget is ongeveer 5 miljoen baht. Ik heb hier geen ervaring mee en vraag mij af waar ik moet beginnen. Makelaars zat maar welke is betrouwbaar? Welke valkuilen kan ik verwachten?

Hoe hebben anderen dat gedaan?

Ik ben erg blij met enige hulp en advies,

Groet,

Remco


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Lezersvraag: Een condo kopen in Thailand”

 1. l.lagemaat zegt op

  Bij het evt.gaan aankopen van een condo is maar 49 % eigendom van de koper!

  Ga als eerste vragen naar het eigendomsbewijs (chanot) van de “eigenaar”
  Daarna naar de Land Office gaan om te controleren of dat inderdaad de eigenaar is!
  Vervolgens nagaan of er geen hypotheken of andere belemmerende omstandigheden zijn voor deze condo!
  Nagaan welke bestemmingsplannen gelden voor de naaste omgeving van de condo, zodat er b.v.geen
  condogebouw vlak voor de gekochte condo gebouwd gaat worden.
  Is dit condogebouw legaal gebouwd!
  Bestaat de rest van het condogebouw ook uit koop of verder alleen huur, welke bewoners Farang/Thai, bij huur of nuts betalingsachterstanden kan b.v. de elektriciteit afgesloten worden totdat iedereen in de condo betaald heeft.
  Succes!

  • nicole zegt op

   voor zover ik weet is een condo geen huis met land. dus ook geen chanot. en kan een condo 100% van een buitenlander zijn

   • Hendrik zegt op

    Normaal kan 49% van de condo,s in den gebouw op even buitenlandse naam geregistreerd worden, is dit gedeelte berijkkt dan eventueel op een Thai company waar de buitenlander de Enige Director is met 49% van de aandelen en 2 Thaise aandeelhouders welke geen directeur zijn en geen stemrecht hebben.

   • johannes zegt op

    Betr het totale aantal vierkante meters v d building. 49% hiervan mag in buitenlands bezit zijn…… En anders moet je ‘n Thai-kompany openen m m v div Thai-personen. Kan d m v ‘n goeie advokaat worden geregeld.
    Is ook mogelijk als je niet nieuw koopt, en dit condo is al in bezit van ‘n buitenlander.

    Maar ik zou je adviseren, Ga er eerst naartoe, en orienteer je !! Neem de tijd en ga niet over een nacht ijs. Want ondanks alles………Ik wil ze niet de kost geven die op e sokken weer naar huis gaan.
    Er is ZAT te koop daar. Maar ben voorzichtig.

    Veel Geluk en Voorspoed !!

 2. Dick zegt op

  Kies voor EastCoast RealEstate or Coastal properties..Vlekkeloze reputatie..Condo koop je best in foreign name..belangrijk om daar op te letten..

 3. eugeen zegt op

  Er zijn tal van factoren waarmee je moet rekening houden. Eerst en vooral verschillende condo’s bezoeken. Ga de ligging na, de mogelijkheden, de kosten, lawaai in de buurt, maintenance fee, en tracht te praten met enkele bewoners. Vergelijk condo’s. Heb je interesse in een condo, tracht dan uit te vissen wie de bouwheer is. Rechtstreeks van hem kopen is altijd voordeliger dan via een makelaar, want die moet ook betaald worden. Maak geen fouten bij de transfer van het geld van je thuisland naar Thailand. Voor aankoop op jouw naam heb je van de bank een ‘foreign exchange certificate’ nodig. Ik heb een uitgebreid stuk gemaakt over het kopen van een condo. Als de redactie van dit forum akkoord gaat, kan je hier zeker nuttige uitleg in vinden: http://www.thailand-info.be/thailandcondo.htm

 4. Josse zegt op

  Best t er plaatse komen. Rondkijken er zijn er verschillende privé te koop (gewoonlijk in het gebouw zelf te koop gesteld of via makelaar kan ook. Ook zijn er nieuwbouwprojecten te koop. Maar kontakteer hier een externe advokaat laat die u goed informeren en de overeenkomsten opmaken of laten goedkeuren. Hij zal u veel kunnen vertellen en probeer liefst een condo op uw buitelandse naam te kopen, (slechts 49procent van een gebouw mag aan buitelanders verkocht worden. Er zijn wel buitenpoortjes met firma op te richten, maar maakt het erg ingewikkeld en nog niet zo zeker naar de toekomst!

  • l.lagemaat zegt op

   De “buitenpoortjes” worden allemaal op dit moment door de rechtbanken ongeldig verklaard: condo weg , geld weg. Het nieuwe Prayut beleid!

 5. Joshua zegt op

  Beste Remco,

  Ik zou eerst even goed rond kijken waar u graag zou willen wonen , en daarna een goede makelaar nemen die u verder helpt.

  Maar met een budget van 5 miljoen baht is er genoeg keuze.

  Ik zelf heb mijn laten beraden door Mr. Charli van Asia Connect 2000 co ltd.
  Deze Thai/Chinees heeft in Londen gestudeert en spreekt dus perfect Engels.
  Hij geeft jouw eerlijk antwoord en vind zeker het juiste condo voor U, als u de locatie aan hem door geeft.
  Zijn telefoonnummer is : 08-18418410
  Kijk maar eens op de webside van hem.
  http://www.888pattaya.com

  Veel succes met het zoeken naar de juiste locatie, de rest zal Charli voor u regelen.

  Mvg,

  Joshua

  • Fransamsterdam zegt op

   De website in de link geeft bij een zoekopdracht naar condo’s for sale in Pattaya Centre tussen 4 en 6 miljoen Baht precies 0 resultaten, dus ik vind de keuze nogal tegenvallen.

 6. eduard zegt op

  Hallo, condo kopen verloopt normaal zonder problemen,mits je de juiste mensen benaderd. ik wil je daarbij wel helpen, zodat je niet besodemieterd wordt.Probeer je emailadres maar naar mij te zenden.Gr.

 7. jean le paige zegt op

  1- let op de ligging want moet herverkoopbaar en desnoods verhuurbaar zijn ( alzo op de route der minibustaxis )
  2- onthouw je van ” projecten ” en van al wat er niet kant en klaar staat
  3- tracht uit de greep van makelaars te blijven
  4- tracht te kopen ( tweedehannds ) rechtstreeks van een falang die het eigendomstitel op zijn naam heeft
  5- let goed op met de ” beheerskosten” ( syndicus kosten ) want vaak voor lange tijd in handen van familie der oorspronkelijke promotor en kijk goed uit dat je wel een ”stemrecht ” hebt ( = in de praktijk vrij zelden ) want rechtsverhaal van een medeeigenaar is in Thailand een trieste zaak
  6- neen een advocaat voor de wettelijkheid der eigendomstitel na te gaan
  ik wens je wind in de zeilen en tracht ook maar een voor zes maand te huren . . .

 8. Rob zegt op

  Voor 5 miljoen bath koop je iets heel mooi. Je kan voor 2 miljoen al iets mooi kopen. Veel hangt af van de exacte locatie: in Pattaya centrum? In Jomtien? Enkele km buiten het centrum?
  Wij hebben, op naam van mijn Thaise echtgenote, een maand geleden een villa gekocht, kosten 3 miljoen. Maar dat kan jij als buitenlander niet. Stuur me een PB als je de naam van onze makelaar wil die ons goed heeft geholpen ( moet ik aan mijn vrouw vragen)

 9. Rob zegt op

  Wat ik toch zou overwegen: als je single bent, kan je misschien beter iets huren. Voor circa 10.000 tot 15.000 bath huur je iets mooi. Dan kom je met 5 miljoen bath vele jaren toe met heel wat minder kopzorgen.

 10. Arne zegt op

  Hoi Remco,
  Ik heb een bedrijf samen met mijn thaise vriendin dat gespecialiseerd is in de verhuur van vakantiewoningen in Pattaya en Jomtien. Hierdoor hebben wij vele contacten daar. Mijn vriendin heeft ook jarenlang als makelaar gewerkt in Pattaya en Jomtien en bemiddeld nog steeds bij aan en verkoop dus die weet de weg. Wij willen je graag hierbij helpen mocht je vragen hebben of specifieke aspecten willen weten dan kun je mij een berichtje sturen.

 11. Ben Korat zegt op

  Zou je niet eerst gaan huren? Je kunt voor weinig een condo huren op een lange termijn en bevalt het niet dan ben je zo weg en huurt iets anders net zolang tot je zeker weet dat je daar wilt wonen. Als je 1 condo koopt en achteraf valt het tegen om een of andere reden dan ben je niet 1 2 3 weer van je condo af want er staan er honderden of meer te koop.

  Ben Korat

 12. Fransamsterdam zegt op

  De lokatie is het belangrijkst, dan de plek, vervolgens de ligging en tenslotte natuurlijk de plaats. Dus in ieder geval niet in Jomtien, daar staat al veel te veel te koop wat aan de straatstenen niet kwijt te raken is.
  Het blijft qua investering een beetje een gok. Kan en mag je het in de toekomst nog verhuren en welke regels gaan er verder nog veranderen?
  Ik vind het persoonlijk eerder speculeren dan beleggen, en zelfs dat laatste moet je eigenlijk alleen met geld doen waarvan je bij een ‘total loss’ niet in een crisis raakt.
  In een land waar je feitelijk niet permanent kunt wonen, de regelgeving onvoorspelbaar is, de taal en het rechtssysteem moeilijk toegankelijk is, en de politieke situatie nog immer niet gerenormaliseerd, is huren niet zo’n gek idee.

  • Charles zegt op

   Beste
   Huren lijkt mij het allerbeste ,kopen is een risico aangezien de condo markt in Pattaya in elkaar is gestuikt
   Aanbod is te groot enorm veel leegstand ,slecht management enz. enz de prijzen vallen gelijk een baksteen naar beneden
   Goeie raad kijk goed uit je ogen iedereen tracht te verkopen beloven bergen van profijt en liegen en bedriegen de boel om er toch maar vanaf te geraken.
   Daarom huren is de beste optie huurprijzen zijn beduidend lager dan andere jaren de eigenaars verdienen het zout op hun patatten niet en beliegen hun eigen geldbeurs.
   Veel huurders verhuizen jaarlijks aangezien geburen en of medebewoners er een rotzooi van maken
   m.a.w laat u niet verleiden met mooie beloftes en of huurcontracten op lange termijn

 13. Rob Tha Mai zegt op

  Momenteel hebben we een Condo te koop in City Garden Tower in Pattaya South-Pattaya Rd en Third Rd.
  bekijk op http://www.citygardentowers.com Ze zijn bijna klaar met bouwen we hebben op de 12e verdieping 2 apartementen. 06-21437450
  Daar de kinderen allen gevlogen zijn komt er 1 vrij

  • Fransamsterdam zegt op

   Alle kinderen zijn dus volkomen onverwacht de deur uit gevlucht voordat ze ooit binnen zijn geweest.
   Maakt me toch een beetje wantrouwig.

 14. Ton zegt op

  Alles is onderhevig aan cyclische bewegingen. Zie ook de woningmarkt in NL.
  Ontwikkeling: materiaalkosten, lonen en zeker ook de grondprijzen stijgen ook in TH. En Pattaya, Jomtien ligt in een omgeving, waar veel economische activiteiten zijn gepland: U-Tapao vliegveld, snelle treinverbinding, economische zone.

  Een condo kun je op 100% eigen naam kopen. In een gewild gebouw waar al meer dan 49% farangs wonen (dus gewild) kun je op TH- of company-name kopen. Wederverkoop van condo op company name gaat snel doordat alleen company overgedragen hoeft te worden: minder rompslomp en kosten. Een huis staat op grond, dat nooit jouw eigendom kan worden, dus vaak gekocht op company name.

  Belangrijk: koop bestaande bouw, hoe is de kwaliteit van de bouw, algemene staat van onderhoud, goed management en goede committee waarin meerdere farangs, soort vaste bewoners, hoe is verhuur in gebouw geregeld (indien alleen long term, dan bijna geen problemen met huurders), voldoende geld in de onderhoudspot (sinking fund), algemene bereikbaarheid, kijk overdag – in de avond – in de nacht en in het weekend (rustig?, overlast?), mooie grote eigen tuin om het gebouw heen? (indien grote open stukken land direct naast/voor je, dan kunnen die ineens bebouwd zijn).
  Goede makelaar: East Coast Real Estate met kantoor in zowel Pattaya als Jomtien: http://www.thaiproperty.com. Succes.

 15. Hendrik zegt op

  Wij hebben een condo te koop in Bang Saray direct bij de haven en strand, 40 m2 en bijna klaar voor oplevering . 1.700.000 incl. Standaard meubels en tv. Heeft parking en zwembad. Verkoop ivm persoonlijke situatie . E-mail. dvgeet@gmail.com. 6 de verdieping ( top) met pracht uitzicht. Tel. +66 (0) 822045550

 16. rori zegt op

  Ik zou ook vooreerst iets huren. Er is hiet zat te huur Kan al een studio vanaf een 8000 Bath per maand.

  Waarom Pattaya en Jomtien?
  Kijk ook eens in Bang Saen zuid direct aan het strand veel te huur en te koop (bij de speelpier).

  Ikzelf zit in een omgebouwde en gecombineerd gebeuren (een studio en een een kamer appartement) in Jomtien.
  8 jaar terug gekocht voor niet veel geld maar met vaste parkeerplaats in een garage.
  Zou nu geschat een 1.8 – 2 miljoen doen denk ik maar dat vraag ik me niet eens af.
  Er zijn hier al studios vanaf 800.000 bath soms te koop. Maar dan moet er wel iets aan gebeuren.

  Staat hier veel te huur en er is ook redelijk in prijs. Zaak word door de complex eigenaar goed bij gehouden.
  Heeft eigen service en onderhoudsteam dagelijks aanwezig. Voor dit geheel betaal ik 15.000 bath prr jaar vanwege de m2.

  Staat hier studios te huur vanaf 8500 per maand tot studio tot 18000 voor een drie slaapkamer appartement (Dubbel appartement). Hangt ook af van welk gebouw. Er zij er 5.
  Hier een studio per nacht 23 euro maar gaat om de fotos en de review maar direct is ook mogelijk zonder bookingsite.

  https://www.tripadvisor.com/VacationRentalReview-g3366878-d10196777-Jomtien_beach_Condominium_Rimhad_Jomtien_Condo_beautiful_studio-Jomtien_Beach_Pattay.html
  Dit is op S1 of S2

  Er zijn twee complexen gescheiden door second beach road. Met ieder complex een eigen zoutwater zwembad. Vlinders is A complex daar is ook de fitness

  Voordat je gaat huren of kopen een week of twee rondkijken. Dan een paar maanden overdenken. Nog eens terug om meer te zien en dan iets beslissen.

  Ik heb destijds gekocht omdat ik het van een vriend kon overnemen welke naar Satahip is verkast

  http://jomtienbeachcondoforrent.blogspot.com/
  Foto is ERG gedateerd. Zou zelf wel nieuwe fotos’ willen oploaden hier maar heb geen idee hoe.

  Ps er zijn twee complexen. 1 van twee haaks op het starnd en 1 complex van 3 onder een hoek. (onderaan second road)

  Oh complex S1 en S2 zitten vele russen in.
  A1 is gemixed met ook veel thai welke hier alleen maar bij zon en feestdagen zijn.
  Verder veel italianen, duitsers,

 17. Bz zegt op

  Hallo Remco,

  Mijn uitdrukkelijk advies is om eerst te huren en dan eens rustig rond te kijken. Het gaat namelijk niet alleen om het appartement maar met name ook om wie je medebewoners zijn en de omgeving.

  Heel veel succes toegewenst.

  Mvg. Bz

 18. bob zegt op

  Hallo Remco,

  Mijn advies huur allereerst een condo en besteed veel tijd aan het oriënteren. Pattaya zelf heel druk en veel verkeer (en pollutie). Jomtien schonere lucht, dicht bij het strand en veel minder druk terwijl er genoeg te doen is. En met de baht bus ben je in een kwartier in centrum Pattaya en dat voor 10 baht. Maar opgelet er is veel nieuwbouw en veel van die nieuwbouw is prutswerk vanwege het ‘goedkoop’ houden. Vergeet als men je de plaats noemt van NA-JOMTIEN dat is veel te ver weg. In Jomtien is veel te koop (te huur) zeker de komende maanden, laagseizoen. Zoek de goede locatie in de omgeving van Jomtien complex. In Grand Condotel weet ik een ca. 134 m2 condo te koop op loopafstand van het strand in een top niet al te groot condominium gebouw (ca. 150 co-owners) voor huur en/of advies bob116@outlook.com of (0)874845321 (0066). Begrijp ik goed dat u alleenstaand bent?

 19. kevin zegt op

  Hi Remco

  Ik woon 14 jaar in pattaya en jomtien .
  Dus als je gbruik wilt maken van mijn expertise laat het me dan even weten.
  Ook heb ik zelf 2 condos in Jomtien binnen jou budget.
  Mijn telefoon nummer is 0922675818

  Groetjes

  Kevin

 20. Jan Hoekstra zegt op

  Foreign quota, dus dat je als buitenlander eigenaar bent van het appartement. Realiseer wel dat er in Pattaya HEEL VEEL appartementen leeg staan dus als je een appartement koopt het heel moeilijk wordt om het appartement weer te verkopen, zelfde geldt voor Hua Hin, verwacht niet dat je er aan gaat verdienen.

 21. henry zegt op

  Een condo huren is veruit de verstandigste beslissing. Komt zelfs goedkoper uit dan kopen. Als je toch wil kopen, geef u de raad om eerst of 1 of 2 jaar te huren. De prijzen gaan zeer niet stijgen, integendeel zelfs.

  En laat u absoluut nier verleiden door een company constructie op te zetten voor een condo. Dit is niet wettelijk. Mensen die dit voorstellen mijd je best.

  het groot probleem in Thailand is dat de woonomgeving sterk en snel in de negatieve zin kam veranderen. En dan zit je daar met een condo de je zelfs aan de straatstenen niet kwijtraakt, of het moet een naïeve buitenlander zijn.

 22. Henk vant Slot zegt op

  10 jaar geleden condo gekocht met zee zicht,heb nu hotel zicht.Hebben op 20 meter van mijn condo een groot hotel gebouwd.Mijn uitzicht is nu op de kamers en balkonnetjes van de buuren.Ga niet eens meer buiten zitten.Zit met een onverkoopbaare condo.Dus kijk uit met wat het bestemmingsplan is van dat stukje grond voor je condo.

 23. PEER zegt op

  Ga genieten Remco!!!!
  Reserveer 2,5 milj Bath om 20 jaar in Thailand ‘n condo the huren. Dat is makkelijk haalbaar want gemiddeld betaal je van Phuket tot Chiangmai plm 10.000 Bth. Dan kun je 20 jr lang nog ‘ns 20.000 Bth per maand extra genieten vóórdat die 6 milj opgesoepeerd zijn! En je hebt géén mnd bedrage, onderhoud, vernieuwing en evt chagarijn van buren óf ‘t feit dat je je domein niet kunt verkopen. En je kunt verkassen wáárheen je maar wilt.
  Savoir vivre én carpe diem
  Peer
  ps: de meeste tips gingen ook over huur

 24. henk zegt op

  pak geen makelaar die niet legaal zijn ze maken alles duurderen jij betaalt de rekening ga zelf kijken en pak dan een atvocaatbij de nederlans ambessade weet ze er wel aan nana in bangkok mark collings dat is een nederlander

 25. paul zegt op

  Ik woon al 12 jaar In Jomtien en ben momenteel in Nederland.
  Door privé omstandigheden heb ik diverse zeer mooie condo’s te koop op perfecte locatie.
  Prijzen van 1,2 tot 3,5 miljoen Baht
  Kijk eens op http://www.thailand-apartment.com of bel mij op +31 653 231286 voor meer informatie.
  Ook kan ik je alles vertellen over een evt aanschaf en valkuilen.
  Paul

 26. paul zegt op

  Je mag ze ook eerste huren en bij aankoop krijg je de huurprijs terug.
  http://www.thailand-apartment.com
  Paul

 27. willem zegt op

  Beste Remco.
  Zelf heb ik 8 jaar geleden gekocht via een makelaar omdat ik vrij jong was leek mij dit het beste.
  Het condominium gebouw was toen 15 jaar oud de unit was totaal gerenoveerd.
  De verkoop prijs was 30 % gezakt en niet onbelangrijk de maintenance fee was (is) maar 10 bath per m2 en voor mij niet onbelangrijk groot balkon en nooit geen zon.
  Wat de eigenaar en de makelaar mij niet vertelde en waar ik later achter kwam dat er veel achterstallig onderhoud was (en is) wat alleen opvalt als je de gebouwen van onder naar boven inspecteer. bv daken in slechte staat,riool afvoerleidingen afgebroken, brandblussystemen werken niet.
  Als er gerenoveerd word bv het zwembad dan laten de tegeltjes na 3 jaar weer los, technische staff en leden van het committee hebben totaal geen idee speciaal over waterbehandeling.
  Zeer laag bank tegoed voor 440 units maar 2,500,000 bath geen tegoed in het sinking fund onbekend waar deze 13,500,000 bath gebleven is.
  Ook word er nauwelijks opgetreden tegen eigenaren (10%) die geen maintenance fee betalen de meeste van deze units worden niet bewoond.
  Wat ik nu zie veel eigenaren verkopen hun unit , besluiten te huren op het zelfde complex omdat het ondanks alles toch een fijne woon omgeving is.
  Ik raad je aan om eerst te huren verdiep je in de algemene staat van het gebouw , of technische problemen worden aangepakt, bezoek de jaarlijkse vergadering , bestudeer het financieel jaarlijks rapport vraag naar de samenstelling van het committee.
  Informeer bij huidige eigenaren of klachten worden opgepakt bij mijn condominium zie ik een lichte verbetering de laatste 3 jaar maar we hebben nog veel wensen die nog uitgevoerd moeten worden.
  Deze informatie is erg belangrijk voor een aangenaam verblijf, word vaak niet verteld door een makelaar.

 28. thailand John zegt op

  Hallo Remco. Mocht je een heel mooi appartement willen kopen dan weet ik een schitterend complex vlak tegen Jomtien aan. Mocht je geintereseerd zijn.dan kun je met mij contact opnemen. het is echt een schitterend complex. en je woonomgeving zal niet zo snel veranderen.Maar als ik jouw was zou ik eerst maar eens een tijdje wat huren en de kat uit de boom kijken. in de omgeving van Jomtien is heel wat te koop en te huur. Je kunt ook rond kijken in de omgeving van Ban Amphur of Bang Saray. .Niet zo ver van Pattaya en Ban Amphur heeft een leuk en mooi strand en er is heel veel te huur.Met vriendelijke groet.Mocht je intresse hebben dan laat maar een Emailadres weten via deze site.

 29. Ronny zegt op

  Ze gooien u dood met condo s te koop,bij mij in de blok staat er eentje van 75 vierkantemeter te koop voor 1500000 bath.
  Krijgen het aan de straatstenen niet kwijt.
  Goede raad ga voor een koopje,want op de rest ga je alleen verliezen.

 30. Etienne coens zegt op

  Beste het is inderdaad zo dat je er moet op letten dat je bij de eerste 49% koopt in een nieuw gebouw dan staat het altijd op jouw naam en dat is het beste systeem.in het andere geval kan een venoodschap laten oprichten en die dan de condo , maar dan zit je ieder jaar ook met kosten voor de jaarlijkse balans van de venoodschap te maken.ik zelf heb een mooie 1 slaapkamer nieuwe condo te koop in Pratumnak Jomtien 700 meter van de zee zeer mooie liging en kan op jou naam gekocht worden en zit ong veer ook in je budjet.ik verkoop omdat ik al een tijd Philippines vriendin heb en daardoor veel minder zal komen in de toekomst.moest je interesse hebben kan me altijd bereiken per email.etienne.coens@gmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website