Beste lezers,

Gezien de aangifte uiterlijk op 3 december moet ingediend zijn bij FOD Financiën en ik nog geen papieren aanslagbiljet ontvangen heb: zijn er Belgen die dit reeds ontvangen hebben aub?

Tax-on-web kan ik niet gebruiken omdat mijn echtgenote niet beschikt over een Belgische identiteitskaart of token, de rechterkolom in tax-on-web wordt dus niet getoond.

Groet,

Lung Lie (Be)

21 reacties op “Lezersvraag: Belastingsaangifte aanslagjaar 2020 – inkomen 2019 België”

 1. Hans zegt op

  Lung Lie, ik zit in dezelfde situatie als jij. Maar een vriend heeft uit betrouwbare bron dat de aangiften verzonden zijn op 23/10 en dus vermoedelijk toekomen rond 15/11.
  Ik wacht nog even af. Stel dat de aangifte niet op tijd in Belgie geraakt, stuur ik de belastingsdienst eind novenber een mail wanneer de aangifte is toegekomen in Thailand en wanneer verstuurd naar Belgie met de vermelding van de ‘track en trace van de Thaise post’ waar de correspondentie zich momenteel bevindt. We gaan zeker niet de enigen zijn die eventueel vertraging zullen oplopen en vermoedelijk zal men wel begrip opbrengen voor de Covid-situatie en de vertraging. Het zal nipt zijn, maar het kan wel nog op tijd er geraken als alles nu meevalt. En anders einde maand een mailtje naar de belastingsdienst met de vraag wat te doen.
  Ik heb van een ex-pat vernomen dat de kans bestaat dat je het dan per mail kan versturen ( maar dit is niet officieel en zal waarschijnlijk van het team of de verantwoordelijke afhangen die je hierover zal berichten, al dan niet in antwoord van je mail). En anders meldt je even je e-mail gegevens, dan meldt ik je alvast wanneer mijn aanslag is toegekomen en wat ik zal doen.

 2. Geertg zegt op

  Post vanuit Europa is 2 tot 4 maanden onderweg. Dus je papieren aangifte ligt ergens op een grote stapel in Bangkok.

  • lung addie zegt op

   Klopt niet dat post uit Europa 2 tot 4 maanden onderweg is. Op 12/10 werd mij vanuit Belgie een pakje gestuurd met de gewone post. Op 26/10 was het hier bij mij in Thailand. Dat was 14 dagen … zoals normaal.

 3. Daniël M. zegt op

  Beste,

  Als u iuw aangifte in het verleden reeds via Tax-on-web ingevuld heeft, dan denk ik dat u expliciet moet vragen om de aangifte op papier te krijgen.

  Ik vermoed dat u nu in Thailand bent, ook al staat dat niet expliciet in uw vraag…

  Heeft uw Thaise echtgenote ook geen F-kaart (id kaart voor vreemdelingen)?

  Pas als uw Thaise echtgenote een F-kaart of een ID-kaart heeft, dan heeft ze ook een nationaal nummer (staat op de kaart vermeld). Dat is ook nodig om gekend te zijn bij de belastingsdiensten…

  Vriendelijke groeten,

  Daniël M.

  • lung addie zegt op

   Neen beste Daniel M.,
   je hoeft daar niet expliciet om te vragen. Ik krijg reeds jaren, gebruik makend van tax on web, de papieren versie, welke ik dan in de papiermand gooi, toegestuurd. Zelfde met het levensbewijs: ik krijg een mail van de pensioendienst dat er op mypension een document voor mij ligt te wachten. Dat is het levensbewijs dat moet ingevuld worden…. tevens ontvang ik ook steevast, reeds jaren een papieren versie, welke ook in de papiermand gaat. Ik print de elektronische versie, laat die invullen bij de tessabaan, scan het in en stuur het via email terug…. geen enkel probleem….. blijkbaar kijken ze niet op een postzegel meer of minder, tenslotte is het toch de belastingbetaler die er voor opdraait.

 4. Marcel zegt op

  volgens een mail van de FOD werden de brieven verstuurd op 19/10,ook ik heb tot op heden niets ontvangen. De afrekening van 2018 door de FOD verstuurd in april ontving ik op 26 juni!

 5. Lung addie zegt op

  Beste Lung Lie,
  zelfs indien je tax on web gebruikt ontvang je ook een papieren versie van de belastingaangifte. Ook ik heb deze dit jaar nog niet ontvangen maar gebruik wel tax on web.
  Wat ik wel mij afvraag is het volgende wat je schrijft:
  ‘Tax-on-web kan ik niet gebruiken omdat mijn echtgenote niet beschikt over een Belgische identiteitskaart of token, de rechterkolom in tax-on-web wordt dus niet getoond.’
  Daar uw echtgenote niet over een Belgische identiteitskaart beschikt kan ze idd geen token krijgen. Jullie wonen, naar ik veronderstel, ook niet in Belgie. Maar wat ik me afvraag wat zij, dus als niet Belgische en ook niet inwonend in Belgie,, te zien heeft in uw belastingaangifte? Zij is trouwens niet belastingplichtig in Belgie. Indien het om dee aftrek gaat dan heb jij toch gewoon in te vullen: echtgenote zonder inkomsten en dat kan ook via tax on web, zij heeft daar geen token voor nodig want als gehuwde krijg je een gezamelijk aanslagbiljet en dat kan jij invullen met uw token.

  • Hans zegt op

   Beste Lung addie, als dit zou kloppen wat je zegt, dan is veel opgelost voor Lung Lie en mij,want ik zit in dezelfde situatie. In het verleden had mijn Thaise echtgenote ( met Belgische F+ kaart) ook in Belgie geen inkomen en vulden we een gemeenschappelijke aangifte in. Maar ik heb tot op heden nog nergens gehoord of gelezen dat : bij gehuwden de echtgenote met Thaise nationaliteit niet meer samen met haar Belgische echtgenoot belastingsplichtig Is in Belgie, eens ze samen uitgeschreven zijn in Belgie. Ik twijfel niet aan je uitspraak, maar waar kan ik dit terugvinden a.u.b.? Dank bij voorbaat.
   Hans

 6. Frank zegt op

  Mijn situatie: Ik ben sinds 20 jaar reeds uitgeschreven in Belgie, had gedurende die 20 jaar ook geen inkomsten in België of vanuit België ontvangen, noch had ik een vastgoed in BE. Vanaf Februari 2020 ontvang ik een maandelijks pensioen op mijn Belfius rekening. Moet ik mij nu aanmelden en een aangifte invullen, (hetzij op tax-on-web of wachten tot ik het aanslag document per post ontvang), of zal ik dit maar eerst volgende jaar moeten doen ? Andere vraag: indien ik mijn pensioen op een Thai bankrekening laat storten, moet ik dan ook een aanslag document aan vragen en invullen ? Graag uw suggesties.

 7. Lung addie zegt op

  Beste Hans,
  je haalt hier zaken aan welke ik NIET geschreven heb.
  In de eerste plaats heeft de echtgenote van Lung Lie niet de Belgische nationaliteit. Of zij een F kaart heeft of niet, dat weet ik niet, daar wordt niet over gesproken of geschreven. Als Belg, uitgeschreven of niet, blijf je steeds in Belgie belastingplichtig. Indien zij geen F kaart of identiteitskaart heeft, dan is zij zelfs bij de belastingen in Belgie niet gekend. Zij ontvangen, ook ook al wonen ze in het buitenland, als gehuwden, een gezamelijke belastingaangifte. Indien zij geen inkomsten heeft dan kan je een deel van jouw inkomsten naar haar overhevelen. Om die belastingaangifte te doen, via tax on web, heeft zij geen token nodig daar hij met zijn token of met zijn EID of via ITSME steeds toegang heeft tot de website. Dus ik versta het probleem niet goed.
  Ten slotte, indien zij nu in Thailand wonen en zij dus Thaise is, is zij, in geval ze inkomen heeft, in Thailand belastingplichtig en niet in Belgie..Hij nog steeds in Belgie. Hij mag haar dan wel niet meer in mindering brengen als gehuwde zonder inkomen. Indien zij in Thailand geen inkomen heeft dan zou hij best de belastingdienst contacteren met de vraag of hij haar, niet meer in Belgie wonende, deze vermindering nog steeds kan inbrengen. Het is voor de belastingdienst trouwens onmogelijk om haar eventueel inkomen in Thailand te controleren. Ze kunnen zelfs niet vaststellen of ze nog wel degelijk samenwonen en dat is een vereiste om niet als feitelijk gescheiden behandeld te worden. Dus …. de belastingen zelf contacteren met deze vraag of zij dit aanvaarden of niet.

 8. Will zegt op

  Beste. Waar je woont met je thaise echtgenote en welke kaart ze heeft maakt niets uit. Zij komt gewoon in rechtse kolom op uw aangifte. Dit moet je wel controleren. Gezien gehuwd word uw inkomen opgesplitst (toepassing huwelijkscoefficient. Wel aanduiden op uw aangifte gehuwd. En datum. En kopie huwelijksakte bijdoen. Je dient ook officieel samen te wonen. Vul gewoon uw inkomen in. Financien splits op voor u. Na te kijken door uzelf dat het gebeurd is. Indien niet bezwaarschrift indienen. Mvg .will

 9. André Jacobs zegt op

  Beste Heren,

  Alvorens hieronder wat info neer te pennen. Als verzekeringsagent, vul ik al sinds 2002 de belastingsbrieven in voor de meeste van mijn klanten. IK deed dat zelfs gratis aan huis. Tevens vulde ik als service (deels ook om klanten te winnen) op een 20-tal zitdagen of zitavonden belastingen in op het ABVV kantoor.

  Dus:
  – Indien je u belastingsbrief invult via tax-on-web, krijg je nog steeds een papieren aangifte. Dit stopt pas als je het vakje aanvinkt (net voor het definitief neerleggen) dat je geen papieren aangifte meer krijgt. Al mijn klanten krijgen dus al lang papieren aangifte meer. Dus ik raad ook aan dat vakje aan te vinken als je dat dan toch gelijk de vuilbak in kiepert. Er worden al genoeg bomen gerooit.
  – Als je gehuwd bent voor de belgische wetgeving en je vrouw een vreemdelingen Id heeft ontvangen, dan ontvang je in het jaar na het jaar van huwelijk een gezamelijke aangifte. Indien je huwelijk enkel in Thailand plaats vond en niet is overgeschreven in België, dan krijg je nog steeds een aangifte op jouw naam alleen.
  – Zolang je in België woont dan heb je het bijkomende voordeel van het huwelijkscoefficient , tenminste als je partner weinig of niks verdient. Als je uitgeschreven bent in België en je dus ingeschreven bent in het buitenland, maar nog steeds aangifte moet doen wegens inkomsten in België, hetzij uit arbeid, hetzij pensioen, dan vervalt jammer genoeg het voordeel van het huwelijkscoefficient.
  – De thaise echtgenote blijft natuurlijk belastingsplichtig in België als ze nog een officieel inkomen heeft . Indien inkomen in België, dan is het een normale situatie. Indien officieel inkomsten in het buitenland, dan gelden de regels die beide landen onderling hebben overeengekomen.
  – als je een aangifte doet via Tax-on-web als koppel, dan zal daar ook beide verschijnen in de lijst. Als dat niet is dan zijn jullie niet officieel gehuwd voor België. Mijn vrouw is Thaise, maar heeft via een vorig huwelijk ook de Nederlandse nationaliteit. Zij heeft ook een Vreemdelingen ID van België maar die verloopt eind november. daar we nu in Thailand wonen zal die niet meer verlengt worden. Maar zij zal steeds gekend zijn in België via haar rijksregisternummer. Daar ik zelfstandig ben, vult mijn boekhouder mijn aangifte in. Wij hebben daar een volmacht moeten voor geven. Niet alleen om de aangifte te doen, maar tevens ook de volmacht als niet-inwoner van België. Indien je vrouw geen ID meer heeft dan kan ze dat alsnog doen, als ze een bankrekening heeft bij één van de deelnemende banken en een ITSME account heeft geactiveerd.
  – Massa-hysterie; zo noem ik het elk jaar !! De nieuwsgeving zit steeds te hameren op het optijd inbrengen van de belastingen. Ik ken niemand die ooit een boete heeft gehad om “te laat” zijn aangifte te doen. Zelfs niet na 2-3-4-5 maanden of langer. Sommigen kregen wel een verwittiging, tesamen met de vraag waarom de aangifte niet is gebeurd. Maar een boete nooit…… dus lig daar zeker niet van wakker. Eens de aangifte binnen, wordt dat met de mantel der liefde bedekt.
  – In verband met de post : ik kreeg het pakje dat mijn dochter opstuurde op 19/09/2020 toe op 24/10/2020 !!
  – bijkomend feit is dat de belastingsdienst af wil van dat hele gedoe en ze versturen nu bijna 50% vereenvoudigde aangiftes. Daar moet je niks meer aan doen, indien je akkoord bent met de informatie die je kan raadplegen op tax-on-web.
  ooh ja ; je hebt geen ID nodig om een rijksregister nummer te krijgen. Als je u gaat inschrijven op de gemeente en daarna op de ziekenkas, krijg je al een Rijksregisternummer. ( dat bestaat uit je geboortedatum + 5 extra cijfers.
  Mvg,
  André

 10. André Jacobs zegt op

  verbeteringen :

  Dus:
  – Indien je u belastingsbrief invult via tax-on-web, krijg je nog steeds een papieren aangifte. Dit stopt pas als je het vakje aanvinkt (net voor het definitief neerleggen) dat je geen papieren aangifte meer wilt krijgen. Al mijn klanten krijgen dus al lang geen papieren aangifte meer.

 11. Roland zegt op

  Ik heb met de belastingdienst (voor niet-inwoners in België) contact opgenomen ongeveer een maand geleden.
  Ik heb van hen een keurig antwoord ontvangen waarin stond dat de aangiften zouden verstuurd worden eind october.
  Maar er werd duidelijk vermeld datp er geen onrust nodig is betreffende laattijdige aankomst en uiteraard laattijdige ontvang in België gezien de vele corona omstandigheden.
  Er werd tevens aangehaald dat ze sowieso niet heel streng zijn op “uiterste data” en daar begrip voor opbrengen.
  Er werd me zelfs in bijlage een aangifteformulier toegestuurd waarvan ik gebruik zou kunnen maken als ik na 15 november nog niets zou hebben ontvangen per post. Dit formulier dient dan afgedrukt en ingevuld te worden, gescand en per email teruggestuurd.
  Dus ik wacht het nog een tweetal weken af en indien niets ontvangen maak ik gebruik van dat formulier met de mededeling dat wanneer het per post bij me aankomt ik alsnog de papieren versie ga invullen en terugsturen, dit zal dan wel met grote vertraging in België toekomen maar dan heb ik toch blijk gegeven van goeder trouw.

 12. Dree zegt op

  Ik ben gepensioneerd in België en mijn Thaise vrouw staat op mijn belastingbrief vermeld daar zij een rijksregisternummer heeft Via mijn vroegere gemeente heb ik een eenmalige code waar ze een token kan mee aanvragen.
  Verleden jaar heb ik mijn aangifte ingevuld en ondertekend per mail mogen indienen.
  Mijn vrouw heeft wel moeten bevestigen dat ze geen inkomen heeft, daardoor heb ik dan meer pensioen omdat ik hoofd van het gezin ben.

 13. loeng Johnny zegt op

  Toen wij vier jaar geleden in Thailand zijn gaan wonen, hebben we ons uitgeschreven uit België. Ik kreeg een model 8 en mijn Thaise echtgenote diende haar F kaart in te leveren!

  Het jaar nadien, dacht ik mijn aangifte in te vullen via Tax-on-web! Ik vulde alles in, gehuwd e.d. en ik kreeg ook een gezamenlijk in te vullen document op mijn scherm!(mijn echtgenote heeft nog steeds een Rijksregisternummer). Op het einde moest er een handtekening onder gezet te worden. Ik kon dat met mijn identiteitskaart, doch mijn echtgenote kon dat niet, vermits zij geen officiële identiteitskaart of F-kaart meer bezit!

  Er was maar 1 oplossing: de papieren aangifte. Het eerste jaar werd dit per email verstuurd en mochten we dat terug sturen langs dezelfde weg.

  Tegenwoordig scan ik de papieren aangifte in, ondertekend door beiden en stuur ik de papieren aangifte ook nog op. Gebruik geen EMS want dan betaal je je blauw. Er is een posttarief waar je je poststuk kan volgen in Thailand!

  Dit jaar zijn de papieren aangiftes heel laat verstuurd geworden! Ik heb een mailtje gestuurd en snel antwoord gekregen via: [email protected]

  Als je vragen hebt over je aangifte, zend ze naar dit adres en je hebt de juiste info en geen gegis van dit of dat. Iedere aangifte is uniek en zal dan ook zo behandeld worden.

  Als je een mail stuurt, plaats dan bovenaan je Rijksregister nummer (nationaal nummer) zodat de mensen snel je dossier kunnen vinden en uw mail beantwoorden.

  Ik heb een ambtenarenpensioen voor mijn gezin, dus wordt er belasting aan de bron afgehouden!

  Je dient wel op te letten dat je de juiste codes invult, anders dien je te betalen ipv terug te trekken!!!!

  Ik vul altijd de tax on web versie in, zodat ik het eindresultaat al kan laten berekenen. Voor de werkelijke aangifte gebruik ik dus de papieren versie, omdat mijn echtgenote mede dient te handtekenen (gezinspensioen)!

  Spijtig genoeg wordt er geen ‘vereenvoudigde’ aangifte naar het buitenland gezonden en zal je deze aangifte zelf dienen in te vullen.

  Vraag steeds info rechtstreeks aan de ‘bevoegde’ diensten, zowel in België, als in Thailand. Dan heb je de enige juiste info voor je probleem!

  groetjes en geniet van het leven! KOS Keep On Smiling!

 14. Lung Lie (BE) zegt op

  Beste lezers,

  Vooreerst mijn beste dank voor de antwoorden. Graag nog enkele verduidelijkingen:
  – Ikzelf ben uitgeschreven in België, gepensioneerd, en woon permanent in Thailand samen met mijn Thaise echtgenote die hier een inkomen heeft.
  – Vorig jaar had ik de papieren versie opgestuurd maar die is nooit aangekomen. FOD Financiën heeft mij dan de mogelijkheid gegeven om alsnog, via mail, mijn aangifte in te sturen. Het aanslagbiljet heb ik netjes ontvangen in februari 2020. Wat mij opviel dat er aan mijn echtgenote, voor de eerste keer, een nationaal nummer toegekend werd. Ik veronderstelde dus dat er dit jaar een gemeenschappelijke aangifte kon ingediend worden. Tax-on-web kon ik niet invullen (cfr. mijn lezersvraag) gezien de 2de kolom ontbreekt. Daarom diende ik te wachten op de papieren versie.

  Gisteren heb ik een mail gestuurd naar FOD Financiën en ik kreeg verrassend snel antwoord. Hieronder lezen jullie de belangrijkste uittreksels van de conversatie, de aansprekingen en ondertekeningen laat ik weg, gezien niet relevant.

  Mijn mail:
  Tot op deden heb ik de aangifte op papier nog niet ontvangen. Gezien de uiterste datum van indienen 3 december is, had ik graag vernomen of het aangifteformulier reeds verstuurd werd.
  Tax-on-web kan ik niet invullen gezien de rechterkolom niet zichtbaar is (mijn Thaise echtgenote beschikt niet over een Belgische identiteitskaart of token).

  Antwoord FOD Financiën:
  De aangifteformulieren werden per post verstuurd op 19/10/2020. Ik vermoed dat uw aangifte dus binnenkort bij u zal toekomen.
  Wat betreft uw TOW-dossier: Hoogstwaarschijnlijk zijn uw persoonlijke gegevens in het Rijksregister of het KSZ niet in orde waardoor u een aangifte als alleenstaande heeft ontvangen. Wij kunnen uw vrouw aan uw aangifte gaan toevoegen zodat u toch de mogelijkheid krijgt om uw aangifte via TOW in te vullen. Hiertoe dienen wij wel een kopie van uw huwelijksakte of akte van wettelijke samenwoning én een woonplaatsverklaring én een attest van gezinssamenstelling te ontvangen. Eens dit in orde staat, zal u in de toekomst ook gewoon uw aangifte online kunnen indienen en hoeft u niet langer te wachten op uw papieren aangifteformulier.

  Mijn mail
  Graag stuur ik U de gevraagde documenten:
  Huwelijksakte
  Wijziging familienaam echtgenote door huwelijk
  Uittreksel Rijksregister (Woonplaatsverklaring)
  Attest gezinssamenstelling
  Identiteitskaart echtgenote

  Antwoord FOD Financiën:
  De gegevens werden doorgestuurd naar de bevoegde dienst om de nodige aanpassing uit te voeren.
  Gelieve zeker uw TOW-dossier als alleenstaande niet op te slaan! Als u namelijk uw TOW-dossier als alleenstaande bewaart, zal het niet meer mogelijk zijn de aangifte in te dienen samen met uw echtgenoot, gezien er dan niet meer correct gesynchroniseerd kan worden.
  Gelieve er ook rekening mee te houden dat deze aanpassing enkele dagen tijd in beslag neemt. Uw TOW-dossier als gehuwde zal normaal vanaf volgende week (ten laatste binnen 2 weken) raadpleegbaar moeten zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Lung Lie

 15. Will zegt op

  >:
  Ook Al’s je uitgeschreven Bent in belgie . Dus beide officieel in Thai woont opzelfde adres.gehuwd. en thaise partner geen inkomen kun je gebruik maken van huwelijkscoeff.ikzelf en mijn kennissen doen dit allemaal zo.​ Mijn aangifte komt jaarlijks toe op ons Thai adres.
  Mvg
  Will

  • Hans zegt op

   Will, al goed en wel maar hoe maak ke gebruik van het huwelijkscoefficient. Wat moet je daarvoor doen? En i.v.m. Het bijhouden van alle postdocumenten : hoe kan jij aantonen wanneer de aangifte bij jou in Thailand in de bus valt? Bij mij staat daar geen Thaise binnenkomende stempel op.
   Dank bij voorbaat. Hans

 16. Will zegt op

  Als je aangifte opstuurd per post. Copie nemen van aangifte en eventueel bij te voegen bijlagen. Attest postoffice verzending bijhouden. Zo heb je volledig pakketje indien ze zouden probleem maken over datum van ontvangst met eventuele boete.​ Zeker doen indien je bezwaarschrift Zou indienen.​ Indien dit niet Binnen de aanvaarde termijn binnenkort is dit ongeldig en Kan u soms veel eurootjes kosten.
  Mvg. William

 17. Will zegt op

  Beste Hans. Brief die je ontvangt is niet zo belangrijk. Degene die je opstuurt wel. Deze Doc copieren en postattest bijhouden. Voor huwelijkscoeff. Aanduiden gehuwd. Datum invullen. Naam echtgenote + geboortedatum invullen. Bewijs samenwoonst gemeente. Verklaring op eer dat zij niet werkt in Thailand. Alle documenten ondertekenen door beide. Wanneer u berekening ontvangt zult u merken dat uw inkomen verlaagd is en in haar kolom staat. Het verschil kan Groot zijn in de afrekening. Succes .w


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website