Lezersvraag: Auto kopen in Udonthani

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
11 augustus 2013

Beste lezers,

Wij wonen sinds kort in Udonthani en willen een 2e hands of nieuwe auto kopen.

Nu dacht ik even op internet te gaan kijken wat de dealers hier zoal te koop hebben staan, maar dat blijkt dus niet zo te gaan als in NL, want adressen en aanbod zijn moeilijk vindbaar.

Mijn vrouw wil alleen een nieuwe of via een bekende een 2e hands auto kopen, omdat garages vaak onbetrouwbaar zijn.

Wie heeft advies of ervaring met het kopen van auto’s (in Udonthani)?

Alvast bedankt,

Henk

24 reacties op “Lezersvraag: Auto kopen in Udonthani”

 1. BA zegt op

  Ik heb met mijn vriendin ook een auto gekocht.

  Ik neigde eerst ook naar tweedehands, maar ik vind tweedehands erg duur. Voor een wrak van 20 jaar oud durven ze nog 100.000 baht te vragen.

  Bij Mazda kregen we uiteindelijk een leuke deal, nieuwe auto, 3 gratis servicebeurten, gratis all risk verzekering, gratis folie rondom enz.

  Als je naar de afschrijving in Thailand kijkt vergeleken met het pakket aan extra’s welke je bij een nieuwe krijgt dan heeft een jonge gebruikte kopen ook haast geen zin. Dezelfde auto maar dan 3 jaar oud daar bespaar je misschien net 50.000-100.000 afhankelijk van model. Het gaat hier qua opties enz wel net iets anders. Bij veel fabrikanten in europa heb je een basismodel, evt nog een paar extra uitvoeringen maar de meeste opties moet je individueel bestellen. Hier heb je vaak keuze uit 3 of 4 modellen, de goodkoopste zonder opties op stalen velgen, tot aan de duurste met bijvoorbeeld een iets betere radio, wat spoilerwerk en iets grotere lichtmetalen velgen en bredere banden.

  Hoewel auto’s weinig afschrijven moet je je hierbij bedenken dat opties juist wel hard afschrijven. Dat is dus een overweging die je zelf maken moet. Wij hebben de Mazda 2 sedan, MAXX uitvoering maar als je de goedkoopste neemt, dan ben je ca 70.000 baht goedkoper uit even uit mijn hoofd. Kijk je naar gebruikte auto’s van 3 jaar oud dan zit er weinig prijsverchil meer tussen de standaard uitvoering en de MAXX uitvoering. Dus die extra opties schrijf je wel haast direct af.

  Cash kopen of financieren, ik heb voor financieren gekozen ook al heb ik het geld beschikbaar. Financieringsrente kwam toen op 2%, hetzelfde als wat ik over dat geld krijg dus daarvoor hoef je het niet te laten. Ik weet niet of de auto op jou naam gaat of op die van je vriendin. Als het op naam van je vriendin is dan geeft een financiering ook een stukje bescherming, raakt de relatie over dan ben je niet ineens al je geld kwijt zeg maar.

  Als je naar nieuw gaat, dan zou ik persoonlijk gewoon een aantal dealers langs gaan en kijken wat ze te bieden hebben. Ik maakte ook een proefritje maar zoals wel vaker het geval in Thailand moet je niet verwachten dat de verkoopster ook maar iets van de auto zelf weet. Het is meer even rekenen aan het model wat je zoekt, evt korting en extra’s en dan doen ze een aanbod thats it.

  Wat voor mij dus de doorslag gaf naar een nieuwe is dus de extra’s welke je krijgt ipv jong gebruikt maar ook dat je gewoon fabrieksgarantie hebt, en ze komen je dan ook ophalen als er iets met je auto gebeurd onderweg. Ik moet er niet aan denken midden in de Isaan te staan met een 20 jaar oude auto die het niet meer doet en geen flauw idee wie ik bellen moet.

  • Eddy zegt op

   Ik woon ook in Udon Thani en heb dezelfde vraag i.v.m aankoop van een auto, je overzicht is zeer goed ik heb enkel een vraag hoe je de financiering hebt rondgekregen, hier stopt bij mij altijd het verhaal met de verkoper, is niet mogelijk ook niet op naam van vriendin, omdat zij geen vast inkomen kan bewijzen. Graag verneem ik hoe je dit hebt gedaan? Heb je de Mazda gekocht op Posiroad (de nieuwe Mazda garage).

   • BA zegt op

    Hoi Eddy,

    Mijn vriendin kon wel een vast inkomen overleggen en icm een deel aanbetaling.

    Ik woon niet in Udon Thani, maar in Khon Kaen. Maar dat maakt voor auto’s shoppen niet veel uit, dat gaat overal een beetje hetzelfde.

  • ruud NK zegt op

   BA, een financiering voor 2% is haast onmogelijk. Ik ben een cijferaar en reken weleens na wat de financieringskosten zijn. Wat vaak wordt aangeboden is een percentage per maand. Vaak geldt dit voor de hele looptijd voor het, voor de aflossingen, geleende bedrag.
   Meestal kom ik uit uit 30-35 %. Wees heel voorzichtig met lenen in Thailand!
   Bij mijn bank kan ik meer dan 2% rente krijgen als ik een bedrag vast zet, zodat ik wel zou willen lenen tegen 2%. Wordt ik slapend nog eens rijk ook!!

   • BA zegt op

    Ruud,

    Ik ben ook een cijferaar en het klopt echt, zelf nagerekend.

    Alleen is het zo dat ze die 2% rente wel over het hele bedrag is, beetje ala een hypotheek constructie.

    Verder is een auto hier financieren een ander verhaal als in Nederland. Omdat er een deel aanbetaald is, en een auto zo langaam afschrijft, is een auto financiering hier haast een risicovrije lening voor een financieringsmaatschappij. De financieringsmaatschappij houd het eigendomsbewijs tot de laatste termijn. Dus betaal jij niet, nemen ze de auto in en kunnen ze die voor hetzelfde of meer geld als het openstaande bedrag kwijt.

    Een financieringsmaatschappij loopt dus haast geen enkel risico, daarom is de financieringsrente zo laag.

   • BA zegt op

    Ruud,

    Aanvulling: Wat jij zegt over je geld laten staan tegen rente, dat is dus exact wat ik gedaan heb. Rente over je geld en rente op de financiering heffen elkaar op en je hebt je geld dus nog gewoon beschikbaar.

    Alleen als je vermogensbelasting betaald in Nederland dan ben je daar alsnog 1,2% aan kwijt en kan je misschien beter voor contant gaan.

  • Henk zegt op

   Hallo BA,

   Bedankt, een informatief verhaal, waar ik wat aan heb.
   Op wiens naam de auto komt, hebben we niet besproken. Mijn 14-jarige relatie met mijn vrouw is van dien aard, dat ik me daar geen zorgen over maak.
   Geeft het verder in de praktijk nog een voordeel of de auto op haar of mijn naam komt ?

   Verder sta ik te kijken van je info over de financiering.
   Evenals Ruud dacht ik direct dat hetbover 2% per maand ging, dus dan ga je al snel naar 30% per jaar. Maar ik twijfel niet aan je woorden en zal dit gaan checken, want dat kan interessant zijn.
   Wat ik echter niet begreep is je opmerking, dat ze de rente rekenen over het gehele bedrag, net als in hypotheekconstructie.
   Ze zullen toch altijd over het gehele bedrag rente berekenen ?

   • BA zegt op

    Henk,

    Volgens mij levert het geen voordeel op of de auto nou op jou of op haar naam staat.

    Wat ik bedoel met die financiering:

    Stel jij financiert 500,000 baht. Dan los je dus langzaam de financiering af en betaal je een deel rente. Het is alleen niet zoals een PL in Nederland waarbij je langzaam de lening in lost.

    Wat ze doen is: Je leent die 500.000 baht. Die betaal je langzaam terug maar ze trekken het niet direct van de lening af. Dwz het openstaande bedrag blijft gedurende de hele looptijd 500,000 en die 2% rente rekenen ze dus ook elk jaar. Aan het einde van de looptijd word de lening ingelost en dan word jij pas daadwerkelijk eigenaar van de auto.

    Bovenstaand doen ze ws ook om de rente laag te houden. Hun zetten het geld wat jij aflost dus op een aparte rekening en trekken er zelf rente van. Pas aan het einde van de rit word het totale bedrag ingelost.

    Het af te lossen bedrag word dus per maand, stel 5 jaar:
    (500.000 / 60) + ((500.000 x 0,02)/12) = 9166 baht.

    Daarvan is dus 8333 baht aflossing en 833 baht rente.

    Overigens hangen financieringspercentages maar net af van de maatschappij, huidige rente, looptijd, aanbetaling enz. Wij zijn tegelijk bij Honda aan het informeren geweest en die rekenden een aanzienelijk hogere rente. Een auto in dat segment is voor mij niks anders als een vervoersmiddel (ik hou van auto’s, maar niet van 1,5L eco schoenendozen…) Mazda gaf gewoon de beste deal dus die is het geworden.

    • Henk zegt op

     Hallo BA,

     Bedankt voor je perfecte uiteenzetting, helemaal duidelijk.
     Ik had inderdaad het systeem van een PL in gedachten, vandaar mijn eerdere vraag.

    • ruud NK zegt op

     BA, bedankt voor je uitleg. Ik was er altijd van uitgegaan dat die 2% per maand was en niet per jaar. 2% per maand zou al gauw 24% per jaar geven.
     In je berekening maakt je wel een kleine fout. Je houdt geen rekening met de gemiddelde looptijd van je lening. Die is 2,5 jaar. Je rente komt uit op ongeveer 4% wat nog steeds heel erg laag is. Ik begreep dat het ook belangrijk is om je geld (800.000 voor visum) op je bank te hebben. Goede keuze!

  • dwulf donald zegt op

   Moderator: een reactie zonder leestekens plaatsen wij niet, onleesbaar.

 2. koos zegt op

  Hallo Henk,zou kijken wat je budget is,en dan proberen een nieuwe auto te kopen,omdat het toch altijd een risico meebrengt om gebruikt te kopen,de garantie voorwaarden liggen
  in Thailand anders als in NL,dus om problemen te voorkomen als ook teleurstellingen zou
  ik adviseren,indien mogelijk nieuw te kopen,succes.

 3. GerrieQ8 zegt op

  Er is 1 ding dat je nooit moet doen en dat is een 2e hands auto kopen. Veel te duur en daarbij komt dat een Thai het woord “onderhoud” niet kent. Als er toch een onderhoudsboekje bij is, dan nog moet je je afvragen of het wel echt is. In Thailand is papier geduldiger dan bij ons in Nederland.

 4. Luc zegt op

  Ben belg en woon meestal in thailand pattaya jomtien .Weet niet als ge in de hogere klasse van autos iets wilt , ben ik in het bezit van een auto Toyota camry 2 liter met veel opties die eventueel te koop kan zijn. De wagen is in perfecte staat , is 4 a 5 jaar oud maar minder dan 20.000 km .Ziet er als nieuw uit. Dus mekaniek en carroserie perfect in orde. Heb dit gekocht voor mij en mijn thaise vrouw , maar die blijft nu meestal in belgie en de wagen doet geen 1000 km per jaar. Kleur is grijs metallic en koste rond de 1,4 milj baht .Kan hem verkopen voor 850.000 baht . Na 20 aug ben ik terug in thailand en mijn tel is 0848631300 . Heb ook eens geinformeerd naar de prijs van okasiewagens en voor hetzelfde model met meer dan 100.000 km vragen ze daar 1,1 milj baht en ziet er niet te best uit . Vind ik zelf veel te veel ? Mijn mail is [email protected] .Luc.

 5. djoe zegt op

  Hallo,
  Ik woon ook in Udonthani, en na alles overwogen te hebben, ben ik voor een nieuwe auto gegaan. Ze vragen inderdaad veel te veel voor een 2de hands auto

  • martin zegt op

   Dat heb ik ook gedaan. Autos die 2-3 jaar oud zijn, zijn bijna even duur als nieuwe. En voorl lkontant betalen. A>lles andere kost alleen maar geld.

 6. Carel zegt op

  Heb zojuist een kleine Nissan March gekocht in het middensigment. Wilde eerst ook een stukje financieren, echter 3 jaar elke maand naar de bank gaan om 8000 bath te storten vond ik erg bewerkelijk. Contant betaald en verder geen gezeur;. Nieuwe Nissan showroom tegenover Global house in udon, Goed geholpen jaar verzekerd en keurig afgeleverd.
  Het is natuurlijk nog steeds veel geld voor een pensionado met wat pensioen. Maar een auto geeft je ook meer vrijheid en hoe lang hebben we nog?? Vijf jaar hier scooter gereden en vijf keer op de grond gelegen, twee keer ziekenhuis opname en een operatie.
  Ja ik weet ook wel, dat alles wat je koopt hier in Thailand en niet in je koffer past je in principe kwijt bent, maar als je geen vertrouwen geeft krijg je er ook weinig voor terug.
  Maak een individuele verstandige afweging en daarna veel rijplezier, want daar gaat het tenslotte om.

  • Henk zegt op

   Carel,

   Bedankt voor je advies.
   Kon je niet gewoon via internetbankieren maandelijks het bedrag overmaken ?

   Overigens ga ik in Thailand zeker niet op een tweewieler rijden, is mij te link.
   Bovendien ben ik 52, heb vrouw en 2 kinderen, dus heb toch echt wel een auto nodig 🙂

 7. Chris Bleeker zegt op

  Er zijn sites in Thailand waar Dealers gebruikte auto,s aanbieden,gebruikte auto,s worden ook aangeboden via Bath&Sold. meestal zijn dit ( farangs ),…je moet wel altijd de auto kopen van degene op wiens naam de auto geregistreerd staat (Groen boek).
  en daarvan een schriftelijk bewijs van eigendom,door de eigenaar ondertekend. en als de auto geregistreerd word,kan dat op meerdere namen,bv op naam van je partner EN die van jou,voorkomt in sommige gevallen een probleem,het veel voorkomende probleem partner weg,auto weg,…..
  En zoals altijd,…de farang betaald meer dan de Thai,dus dat maakt de keus,wat te doen gemakkelijker,nieuw,…vaste overeengekomen prijs,goede verzekering,en misschien geld de regeling nog van belasting teruggave tot max 100.000 bath,mits eerste aangeschafte auto door partner.
  Verder aan te raden in Thailand,zeker de Isaan,een pic -up truck,en dat niet alleen voor de boodschappen,maar zeker de hogere zit,en zodoende het betere overzicht,verder aan te raden een auto die zijn waarde behoud,gewild is,zoals een Toyota Hi Lux,en met een diesel ( weinig onderhoud ) 2.5 turbo 4 cil. ben je ook snel genoeg om op de rijkswegen in Thailand te kunnen passeren.
  Zelf ben ik voorstander van een Clima Control in plaats van standaard Airco omdat je deze niet goed kunt instellen maar deze ook altijd moet aanstaan ,anders beslaan de ruiten,en ook om te voorkomen,waardoor ook vaak vele Thais verkouden zijn Verwarmingsradiator zit er in Thailand geassembleerde auto,s niet in
  Hierbij wens ik je veel avontuur en succes op de Thaise wegen

  • Henk zegt op

   Hallo Chris,

   Ook bedankt voor je info.
   Wij zoeken het meer in de richting van een 7-zitter. Mijn vrouw heeft een hekel aan pickups vanwege de grootte. In NL wilde ze al nooit met mijn Ford Focus rijden 🙂
   We moeten vaak heen en weer tussen huis, school en zaak rijden en hebben dan regelmatig 4 kinderen en 2-3 volwassenen te vervoeren.

   Wat betreft het belastingverhaal moet ik nog checken, maar ik heb de indruk dat dit verleden tijd is. We hebben met enkele verkopers gepraat, maar geen van hen roerde deze optie aan.
   Weet iemand hier op dit blog trouwens hier meer van ?

   • GerrieQ8 zegt op

    @ Henk

    dat belastingverhaal hoef je niet te checken. Deze periode is voorbij.
    groetjes Gerrie

 8. Henk zegt op

  Iedereen bedankt voor zijn reacties.
  We zijn inmiddels wel zo ver dat het waarschijnlijk een nieuwe auto zal worden.
  Gisteren zijn we op de Motorshow in Udon geweest en inderdaad krijg je aantrekkelijke extra’s aangeboden (contante korting, diverse opties, jaar gratis verzekering).
  Nu nog een merk en type uitzoeken……en besluiten tot financiering of niet.

 9. janbeute zegt op

  Als oud Monteur met vele jaren ervaring en APK keurmeester kan ik je een ding aanbevelen .
  Heb je geen verstand van auto techniek , koop hier als je het geld heb , een nieuwe auto .
  Begin niet aan tweede hands , je krijgt zeker spijt .
  Tweede hands autos zijn ook veel te duur ,ivm nieuwe , als een plaatje .
  Ja zeker gepoetst tot in het oneindige .daar zijn ze hier zeker goed .
  De stoelen en alles gaat eruit om maar mooi te doen lijken .
  Maar technisch mankeert er veel aan , velen hebben schade gehad .
  Soms licht tot zwaar , denk ook aan waterschade sinds de overstromingen van verleden jaar .
  En je ziet het echt niet bij aankoop , ze zijn hier masters in het camoufleren ..
  Sommige autos zijn al voor meerdere keren over gespoten .
  En eenmaal gekocht , hoef je niet terug te komen met een probleem .
  BOVAG garantie en APK hebben ze hier nog nooit van gehoort .
  Een ander probleem is vele dealers verkopen geen tweede hands .
  Met uitzondering van Toyota , heeft een Sure progamma voor tweede hands .
  Zou het overwegen waard zijn , ik heb hier echter geen persoonlijke ervaring mee .
  Maar geeft wel een goed gevoel .
  Sommige Chevrolet dealers hebben nu ook een second hand systeem met garantie .

  Mvg Jantje nog meer regen .

 10. theoS zegt op

  Als men een auto op afbetaling koopt moet men ook met een garantor op komen dagen.
  Ik kocht eens een nieuwe auto hier,zo’n 25 jr geleden,en mijn vrouw had geen vast inkomen. We waren niet getrouwd en dat was geen probleem voor de verkoper. Zij werd door hem aangesteld als huishoudster in vaste dienst,bij mij,tegen een loon van Baht 12000 en mijn buurman stelde zich garant.Werdt allemaal in het afbetalings contract vastgelegd.Mijn buurman kreeg ook nog eens Baht 5000 van de verkoper voor het brengen van een klant,zo gaat dat hier.Zoals eerder gezegd door de vhw automonteur,koop nieuw en geen 2e hands.Ook moeten meer dan 5 jaar oude autos elk jaar gekeurd worden,zelfde met motorcycles.Wou nog meer vertellen maar doordat alles wat op internet geschreven wordt door div.regeringen enz. gelezen wordt,laat ik het hier bij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website