Beste bloglezers,

Ik woon en werk sinds enkele maanden in het diepe zuiden van het land. Als docent geef ik daar les aan een islamitische privéschool met ruim 4000 leerlingen. Nu hebben collega’s aangegeven dat het geven van buitenschoolse lessen (in de school) zeer lucratief kan zijn. Handig, want het basissalaris is voor Nederlandse begrippen niet om over naar huis te schrijven.

Nu zat ik eraan te denken om naast mijn eigen vak ook Nederlandse les te geven. Omdat vreemde taallessen erg populair zijn op school, vermoed ik dat zelfs voor Nederlands voldoende animo is. In ieder geval genoeg om een balletje op te gooien.

Mijn vraag is: kent iemand een lesmethode die geschikt is voor leerlingen van 12 tot 18? Ik zal Engels als hulptaal gebruiken dus het hoeft niet per se een methode Thais-Nederlands te zijn. Alles in het Nederlands is in ieder geval niet wenselijk.
Ik zou het materiaal online willen aanschaffen.

Alvast bedankt,

Danzig


» Laat een reactie achter


13 reacties op “Lezersvraag: Lesmethode Nederlandse taal voor Thaise leerlingen van 12 tot 18?”

 1. chris zegt op

  Ik snap echt niet wat een Thaise leerling van 12-18 jaar nu met Nederlands moet behalve jouw portemonnee spekken. Ik kan wel een paar andere onderwerpen noemen die maar van belang zouden kunen zijn: meer en meer en meer en meer Engels (eventueel Chinees), kritisch denken, persoonlijke ontwikkeling, geschiedenis, wiskunde/rekenen, biologie (inclusief sexuele voorlichting)……allemaal onderwerpen waarin Thaise studenten erg te kort schieten en waar ze meer aan hebben dan aan Nederlands.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +24 (obv 24 stemmen)
  • Georges zegt op

   Nogal een heftige reactie. Ik ben het echter volkomen eens met de inhoud, vooral de Pisa-proeven bewijzen dat wat jij zegt absoluut juist is wat betreft het onderwijs hier. Vooral wiskunde is erbarmelijk. Soms bezoek ik een privéschool hier en hoor dat lesgeven niet meer is dan in klasdreun nazeggen.
   Ik denk ook dat enkel Thaise mensen die naar Nederland of Vlaanderen willen uitwijken nood hebben aan het leren van Nederlands.
   Echter ken ik wel een Thaise dame uit Isaan, die na twee jaar perfect Nederlands spreekt en … bijna perfect schrijft. Dat vind ik een enorme prestatie. Ik kan het niet (probeer het wel) met de Thaise taal.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   En dat beste Chris is nu juist het probleem in Thailand. De docenten, zoals jij, schrijven voor wat de leerlingen moeten gaan leren.
   Ik vind het uitstekend als een Thai Nederlands wil leren. Perfect! Waarom niet? Hij leert dan ook over de geschiedenis, over de cultuur, over onafhankelijk denken, en de studie Engels wordt gemakkelijker.
   Weet je dat er 2.000 Thaise studenten in Nederland studeren? Leer ze Nederlands en ze krijgen makkelijker een studiebeurs.
   Het is trouwens een vreemde opmerking van iemand die ooit heeft gezegd dat het voor Nederlanders in Thailand niet zo belangrijk is Thais te leren…

   Gewoon gaan Danzig! Wend je voor leermateriaal tot de Wereldschool, die hebben lesmateriaal voor deze groep.

   http://www.wereldschool.nl/home/

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • chris zegt op

    Neen, zo zit het niet in elkaar. De docenten schrijven helemaal niet voor wat de studenten moeten leren, niet in Thailand, niet in Nederland. Dat doet het Ministerie via de goedkeuring en controle van richtlijnen voor de curricula en de zogeheten eindtermen. Ik vind het ook prima dat Thaise leerlingen Nederlands leren maar er zijn heel veel andere onderwerpen waarmee ze veel meer geholpen zijn dan met een vreemde taal leren. (Wat dacht je van de geschiedenis van Thailand zelf, maar dan met buitenlands onderwijsmateriaal??) En ik weet waarover ik het heb. In mijn faculteit krijgen studenten veel Frans, de taal van de keuken. Gevolg is: na 4 jaar spreekt eigenlijk geen enkele student vloeiend keuken-Frans en al die uren gaan ten koste van de beheersing van de Engelse taal die nodig is om met klanten te communiceren.
    Ik heb enkele jaren Thaise studenten in mijn klas in Nederland gehad (onderwijs geheel in het Engels, met studenten uit 50 andere landen) en waar ze het meeste behoefte aan hebben is beter Engels (zodat men met de andere studenten kan praten) en assertiviteit, niet aan Nederlandse taal. Om toegelaten te woirden tot een Nederlandse universiteit moet je een score hebben van minimaal 600 op de TOEFL test. De gemiddelde score van Thaise middelbare scholieren is 470. Nederlandse taalvaardigheid is geen vereiste.
    Ik heb ook nooit beweerd dat het voor Nederlanders niet zo belangrijk is om Thais te leren. Ik heb beweerd – op basis van mijn eigen onderzoek onder expats – dat het beheersen van de Thaise taal geen voldoende voorwaarde is voor integratie in deze samenleving. Dat is HEEL wat anders.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • John Chiang rai zegt op

    Waarom niet eerst een onderzoek houden onder de 4000 leerlingen,of werkelijk belangstelling bestaat? Het voordeel wat men denkt te bereiken met de kennis van de Nederlandse taal,is haast nihil te noemen in vergelijk tot wereldtalen zoals Engels of Chinees. Een betere kwaliteit van onderwijs voor de laatst genoemde talen,kunnen werkelijk deuren openen voor deze studenten.
    Het onderwijzen van de Nederlandse taal heeft voor mij meer met de verwerkeling van een persoonlijk idiaal te doen,dan met een werkelijke financiële lucratieve bezigheid,en dit laatste aspect was toch eigenlijk de doelstelling van Danzig. Mocht men dit idiaal toch verwerkelijken, zou ik graag op dit blog het commerciële resultaat willen lezen,waarvoor ik mischien ten onrechte grote bedenken heb.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Mister BP zegt op

  De methodes IJsbreker, Zebra en Disk worden gebruikt op ISK’s in Nederland om nieuwkomers van 12 tot 18 jaar Nederlands te leren. De laatste methode is nieuw en digitaal. Deze methode is waarschijnlijk te duur en vraagt het meest van de docent. Zebra is verouderd maar vraagt minder van de didactische vaardigheden van de docent. IJsbreker wordt vooral gebruikt voor leerlingen die erg veel moeite hebben met het aanleren van het Nederlands. Succes!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Jan-Lao zegt op

  Ik blijf graag op de hoogte. Mijn zoon is pas zes. Spreekt goed Nederlands maar t.z.t. wil ik hem ook het lezen en schrijven bijbrengen vandaar

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Doe het via de Wereldschool in Lelystad.

   http://www.wereldschool.nl/home/

   Ik heb dat met mijn zoon gedaan van zijn zesde tot zijn twaalfde jaar en hij spreekt, leest en schrijft goed Nederlands.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Gerard zegt op

  Ik kan je daar wel wat info over geven.
  Ik ben docent Nederlandse Taal en Letteren en ik verblijf regelmatig in ChiangMai
  Daar help ik Thaise mensen bij het leren van de Nederlandse taal voor de ambassadetoets of voor andere doeleinden. Ik help nu ook twee leerlingen van 12 jaar.
  Je kunt mij benaderen via mijn mail: v.gerard1948@hotmail.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Danzig zegt op

   Bedankt, Gerard! Ik laat van me horen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. John Chiang rai zegt op

  Niets tegen de Nederlandse taal op zich,maar ik geloof dat het leren van deze taal alleen interessant is voor diegenen die o.a het plan hebben om zich in de toekomst in Nederland te vestigen. Het overgrootste deel van de Thais die laatst genoemde ambitie niet hebben,zullen eigenlijk voor haast iedereen begrijpelijk, nooit voor het leren van de Nederlandse taal kiezen. Voor de meesten,bij alle respect voor de Nederlandse taal, een verloren tijd, die men op vele gebieden nuttiger besteden kan. Voor dat je begint met het aanschaffen van duur les materiaal,zou ik eerst een onderzoek houden,of er werkelijk belangstelling bestaat,omdat ik dit erg betwijfel. Het haast zekere gevaar bestaat dat je alle noodzakelijke investeringen van je nu al te lage basissalaris betalen moet,terwijl de navraag zo minimaal is,dat het meer een duur idiaal blijft,als een werkelijk extra inkomen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Daniël M. zegt op

  Als je Nederlands wilt leren aan een Thai, doe dat dan zeker niet via het Engels!!!! De Nederlandse klinkers lijken veel meer op de Thaise dan de Engelse … Beter rechtdoor dan via allerlei omwegen. Beginrt de klinkers en de medeklinkers die dezelfde zijn in Thais en Nederlandse en breid dat dan uit met de typisch Nederlandse klanken..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. peter brouwer zegt op

  De meeste curses en hogere scholen gebruiken engels in hun curiculum.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website