Beste lezers,

Ik heb natuurlijk geen ervaring met het sturen van een dochter naar een universiteit in Thailand. Volgend jaar is het zover. Ze is al om zich heen aan het kijken naar een universiteit. Ze wil graag verpleegster worden.

Daar ik graag zie dat ze naar een goede universiteit gaat wil ik graag weten of iemand mij verder kan helpen bij de volgende vragen:

 • Totale kosten van Universiteit?
 • Kosten van verblijf (kamerhuur en levensonderhoud)?
 • Duur van de opleiding?
 • Kosten stages e.d.?
 • Verschillen kosten tussen Bangkok en ander grote plaatsen?
 • Kwaliteitsverschillen?

Op de school waar ze nu is draaien ze altijd om de antwoorden heen.

Gaarne zou ik reacties willen van ervaringsdeskundigen.

Met vriendelijke groeten,

Joost


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Wat zijn de kosten voor universitaire studie in Thailand?”

 1. Cees 1 zegt op

  Vraag het eens in een goed ziekenhuis. Die zullen wel weten waar ze de beste verpleegsters kunnen krijgen.

 2. jan zegt op

  een kamer huren kost in bangkok al gauw 4000 bath , dan moet je iedere dag nog eten en nog met de metro naar school enz .ik denk dat je al gauw 500 euro per maand kwijt bent en dan schat ik het laag , o

  o ja , de huur is exclusief elektra en water, apart betalen

  • eddy zegt op

   Allee, denk toch eens na , hoeveel mensen kunnen er in thailand 20.000 bath per maand betalen , als dit echt waar zou zijn ,zoude er bijna geen studenten naar de Universiteit kunnen gaan , de thaise middenklasse verdient dat bedrag nog niet eens per maand ..

   • gust zegt op

    Eddy,ik ben al enkele maanden aan het nadenken.Voor mijn zoon,volgend jaar 18,
    zal het mij voor een universiteitsjaar 10000 euro kosten

  • theoS zegt op

   @ jan,Plus twee maanden huur als garantie die je meestal niet meer terug ziet.

 3. Jan Krikke zegt op

  De kosten verschillen aanzienlijk, afhankelijk van de universiteit en de opleiding. Hier is een indruk:

  http://studyinthailand.org/study_abroad_thailand_university/cost_Thai_undergraduate.html

 4. jan zegt op

  Ik betaal per maand voor mijn vrouw haar zoon 6500 THB voor kamer , electriciteit en internet (kosten voor eten apart).
  In BKK University betaalde ik inschrijvingsgeld per semester Bachelor ONGEVEER 42500 THB, nu juist betaald voor 1 semester MASTER 69880 THB (Communicatie). In de meeste Thaise Univs kost het belange niet zoveel, de meeste Thais die het willen krijgen van de overheid een lening die terugbetaald moet worden na de studies.
  Het is alom gekend dat je geen “groot licht” moet zijn om in Thailand een Univ diploma te halen op de 2 bekende universiteiten met faam na “Mahidol” en ” Chulalongkorn” .
  Als iemand het wenst stuur ik je de laatste factuur door per mail ter info.

 5. Johannes zegt op

  Hallo Joost,

  Mijn zoon studeerd Bussiness Engels aan de Dhonburi Rajabhat Universiteit in Bangkok.
  De kosten voor de studie zijn 30.000 baht voor het eerste jaar, overige jaren ?
  Hij heeft een kamer op de campus, voor 1800 baht per maand.
  De opleiding duurt 5 jaar.
  Hij is nog niet aan stages toe.
  Verschillen zullen er ongetwijfeld zijn, hij heeft bij diverse U. toelatings examen gedaan (kosten tussen 2000 en 7000 baht per keer). De plekken op de goed bekent staande U. waren snel weg.
  We hebben wat aanloop kosten gehad, voor het inrichten van de kamer, 8000 baht en kleding 3000 baht. Ook borg voor de kamer van 3000 baht. Verder klaagt hij over de kosten van het eten, in de Isaan at hij voor 100 baht per dag, in Bangkok voor 250 baht. Hij komt natuurlijk af en toe naar huis heen en terug met voor en na transport, 1000 baht per keer. Ik reken op de totale studie op 1.000.000 baht.

  Groet Johannes.

 6. Rene Martin zegt op

  Joost in Thailand maken ze geen verschil tussen een HBO opleiding en een universiteit. Dus de praktijkgerichte opleidingen op de diverse universiteiten in Thailand zijn in onze ogen vergelijkbaar met een een HBO opleiding zoals bijvoorbeeld de Bangkok Universiteit. Juli j.l. nog 1139 euro voor een semester betaald inclusief boeken. Vergeet de kosten voor de visa niet en eventueel een ticket naar huis. Zelf denk ik dat zo’n 600 euro in Bangkok (in de buurt van Sukhumvit soi 77) om te leven meer dan voldoende is maar ga je buiten Bangkok studeren dan kan het natuurlijk goedkoper.Nederlandse studenten kunnen een studiebeurs/lening bij de DUO aanvragen als de NUFFIC de opleiding vergelijkbaar vindt zoals de opleidingen in Nederland. Nederlandse studenten mogen dan ook hun basisverzekering aanhouden en komen vervolgens dan ook meestal in aanmerking voor een toeslag van de belastingdienst. Collegegeld wordt bijna elk semester behoorlijk verhoogd en enkele mensen hebben al bedragen genoemd maar NL studenten kunnen dit bedrag (max bedrag collegegeld Nederland) lenen van DUO als zij een studiebeurs hebben.

 7. Peter zegt op

  Vraagsteller noemt als studierichting VERPLEGING. De PAYAP uni in Chiang Mai is een Christelijke Uni en staat met hun verpleegopleiding op eenzame hoogte in deze ongeving.
  Streng, ja dat zeker, maar zeer goede opleiding door internationale profs en plaatsng in goede hospitalen.
  Payap heeft eigen dormatorys en persoonlijke begeleidong van studenten.
  google even naar PAyap universiteit Chiang Mai en krijg alle info.
  Oudercontacten zijn belangrijk onderdeel tijdens de gehele opleiding.

  • Joost M zegt op

   Bedankt voor deze informatie

 8. Thallay zegt op

  over drie weken studeert onze dochter af aan een universiteit in Bangkok, toerisme, een vierjarige studie. En zoals in een eerdere reactie al werd vermeld is het hiet ongeveer gelijk aan Groot Brittanie, veel vervolgstudies na de midelbare school worden gevolgd ´at universtty´ of ´college´, ook de wat wij de VWO en HBO e.d. opleidingen noemen. De huisarts moet je hier ook zoeken in een ziekenhuis.
  De studiekosten zijn in die vier jaar fiks verhoogd. In het eerste jaar 30 000 bath per semeester oplopend tot 55 000 in het laatste jaar. Daarbij komen kosten voor uniform, boeken, stages en andere activiteiten, deze verschillen per studie en unversiteit. Het was zelfs zo dat de studenten mee moesten betalen aan de schade aan de universiteit als gevolg van de hevige overstromingen een paar jaar geleden, omdat de staat en verzekering niet voldoende over de brug kwamen. In de drie maanden zomervakantie was er de mogelijkheid bijstudies te volgen, kosten 30 000 bath. Ook excursies moesten extra betaald worden.
  Onze dochter had een kamer op de campus, die ze deelde met een vriendin, huur en eten kwamen op 6000 bath per maand. Ze kwam tijdens vakanties, en die zijn er voldoende, thuis bijtanken. En er zijn altijd bijkomende kosten zoals een notebook, telefoon, kleding enz.
  Het laatste jaar heeft ze stage gelopen bij een touroperator, tours naar Laos, Cambodja en China, reis en onderdak werden vergoed, eten e.d. moest ze zelf betalen.
  Ik heb het niet allemaal zo precies bijgehouden, maar ik denk we dat alles bij elkaar tussen de 700 en 800 duizend bath kwijt zijn aan haar studie, omgerekend tussen de 17 500 en 20 000 euro.
  Mijn zoon heeft de ALO gedaan aan de Universiteit van Amsterdam, ook een studie van 4 jaar, Ik denk dat die studie mij ongeveer evenveel gekost heeft, terwijl hij een gedeeltelijke beurs had, een OV jaarkaart en vrije kost en inwoning.
  Het blijft de investering meer dan waard. Meer mogelijkheden voor hen om zich te ontwikkelingen in een omgeving waar ze plezier in hebben. En in Thailand is het pensioen voor de ouders verzekerd.

  • Joost M zegt op

   Bedankt Thallay . Dit is heel duidelijk en geeft mij een goede indruk van wat ik kan verwachten.

 9. Joost M zegt op

  Bedankt voor alle informatie. Ik ben maar op tijd begonnen met informatie te verzamelen. In Thailand is het moeilijk om informatie te verzamelen. Het gaat in dit geval om een Thaise stiefdochter in Thailand. Ik wil haar goed op weg helpen voor de toekomst.
  Nog meer informatie blijft welkom

 10. theoS zegt op

  Mijn dochter kreeg een studie financiering om naar de Universiteit te gaan en is nu Accountant. Niet makkelijk voor een Thai met een Farang vader. Je krijgt die alleen als je minder dan Baht 20.000- per maand verdient. De Kamnang van de Village moet ondertekenen dat je een arme sodemieter bent. Nu was mijn dochter met de Kamnangs zoon sinds de kleuter school en basis school samen op school geweest, dus!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website