Beste lezers,

Na ondertussen 2,5 jaar getrouwd te zijn met mijn grote Thaise liefde Kanyada zijn wij in blijde verwachting van ons eerste kindje. De geboorte is uitgerekend op 19 december, en we zijn nu reeds bezig met ons vragen te stellen over opvoeding en het omgaan met de verschillen in onze westerse en Thaise cultuur. Beter vroeg dan laat.

Onze oogappel zal opgroeien in Belgie, maar dat sluit niet uit dat we hem – ja, het is een jongen 🙂 – ook de waarden en normen van de Thaise cultuur willen bijbrengen. Als hij hier in Belgie leert om een handje te geven leert hij in Thailand de wai, om maar met een basic voorbeeld te beginnen. Ander voorbeeld, hier in onze westerse maatschappij kunnen adolescenten met veel minder respect naar hun ouders kijken dan dat in Thailand het geval is.

Onze vraag is nu de volgende: zijn er onder jullie lezers die hier ook mee te maken hebben? We zijn dus op zoek naar Westers-Thaise koppels met een of meerdere kinderen die dus hier in Belgie of Nederland opgroeien, maar die ook in Thailand komen, en daar natuurlijk in een heel andere cultuur terechtkomen. Hoe leer je een klein kind dat er in Belgie/Nederland een bepaalde “set van regels” geldt als ik het zo mag omschrijven, en een totaal andere set van regels in Thailand (en andere landen)?

Bijkomende vraag: hebben jullie ervaring met dubbele (Belgische zowel als Thaise) nationaliteit?

Alle reacties zijn welkom.

Alvast bedankt,

Kanyada en Bruno


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: kindje op komst, opvoeding en verschillen westerse en Thaise cultuur”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het enig belangrijke is dat jullie kind opgroeit in een liefdevolle en stimulerende omgeving. Hij leert in het contact met jullie en anderen als vanzelf de ‘waarden en normen’ van de Belgische en Thaise gemeenschap. Ik vind niet dat je daar speciaal aandacht aan moet besteden. Overigens zijn de ‘waarden en normen’ tussen België en Thailand niet zo heel verschillend. Het zijn meest menselijke waarden als liefde, begrip, openheid, zelfstandigheid etc.
  Het gaat er om of hij zich straks prettig voelt in de Belgische en Thaise omgeving. Daarvoor is het absoluut nodig dat hij naast Vlaams ook Thais leert. Laat de vader altijd Vlaams met het praten en de moeder altijd Thais en laat de moeder hem vanaf zijn zevende iedere dag een uur Thaise les geven. Het kind leert al talen in de baarmoeder!
  Mijn zoon Anoerak, eergisteren zeventien jaar geworden, spreekt vloeiend Thais en Nederlands. Lezen en schrijven in het Nederlands is op lagere school niveau: ik gaf hem les via de Wereldschool. Hij beweegt zich zowel in Thailand als in Nederland heel ontspannen. In Nederland gaat hij samen met iedereen aan tafel en staat samen op en zegt welterusten en in Thailand schuift hij aan en staat op als hij er zelf zin in heeft en zegt alleen tegen mij welterusten. Als jullie zoon Thais kent komt het vanzelf goed. Daar zonder wordt het lastig.
  Ik ontmoette eens een achttien-jarig Belgisch-Thais meisje, in België opgegroeid, dat hier haar ‘wortels’ wilde leren kennen en verder wilde leren. Ze ontdekte dat haar Thais bar slecht was en nam dat haar moeder erg kwalijk.
  Een kind willen opvoeden met allelei ‘waarden en normen’ in je achterhoofd komt erg krampachtig over. Ik ken bv genoeg Thaise kinderen die niet om hun ouders geven. Liefde en respect laten zich niet dwingen of leren. Jullie kunnen alleen het goede voorbeeld geven en dat is genoeg. Succes!

 2. Hendrik S. zegt op

  Beste,

  Als ik het goed begrijp wilt u kind zo opvoeden dat hij met zowel de Belgische als de Thaise cultuur gewend/bekend zal raken.

  Hou er rekening mee dat hij het Belgische veel meer in zich op zal nemen, hij gaat immers in België wonen.

  Zo zal het moeilijk kunnen zijn * om het ‘handje geven’ wat hij waarschijnlijk zal leren op school, te koppelen aan een ‘wai’. Hierbij dan lerende dat dit gebruikelijk is in Thailand (en niet alleen hallo kan betekenen)

  * in dezelfde tijd van aanleren

  Niet dat het onmogelijk is, echter zullen u en uw vrouw hier wel de tijd voor moeten nemen/hebben en moeten beslissen of het op dat moment van belang is om wanneer het kind de Belgische waarden en normen aanleert, hem tegelijkertijd de Thaise normen en waarden aan te leren.

  In geval van de hand schudden en de wai geven is het bijvoorbeeld een optie om dit aan te leren wanneer hij de volledige betekenis van een hand schudden begrijpt.

  Zo kan bijvoorbeeld het aanleren van douche mogelijkheden (douche zoals wij kennen of met steelpannetje uit waterbak) tegelijkertijd (in een korte periode) worden aangeleerd.

  En vergeet niet dat uw vrouw ook haar eigen gewoontes zal bewaren die automatisch zullen worden doorgegeven aan de kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier van koken.

  Verder zou u uw vrouw zowel Belgisch als Thais tegen uw kind kunnen laten praten waardoor er een stukje Thailand bij blijft.

  Ook zult u af en toe een tempel kunnen bezoeken in België/Nederland om hierbij de gewoontes en gebruiken aan te leren en het stukje Thaise cultuur kunnen behouden.

  Het is dus mogelijk om je kind Thaise normen/waardes/gewoontes/gebruiken aan te leren echter let erop dat dit niet altijd gelijk op kan gaan.

  Mijn gedachte (ben in afwachting van MVV visum) wanneer mijn gezin in Nederland zal zijn is een 80 /20 verhouding. 80% Nederlandse normen/waardes/gewoontes/gebruiken en 20% Thaise.

  Momenteel houden wij deze waardes aan voor in Thailand.

  Onze kinderen worden voor 80% op de Thaise manier opgevoed en 20% op de Nederlandse.

  Zo om hun achtergrond niet te vergeten / te blijven behouden maar toch te kunnen focussen op de gebruiken van het land waarin hun verblijven.

  Mvg, Hendrik S.

 3. Rens zegt op

  Opgroeien in België betekent dat jouw invloed groot is, en de kans op familie conflicten kleiner. Dat moet je ook niet laten doorslaan. De plaats bepaalt een hoop, je vrouw is in België dus op achterstand, houdt daar rekening mee. De conflicten welke bij opvoeden in Thailand de kop opsteken in een gemengd huwelijk die zijn vaak familie gerelateerd. Je hebt dan niet alleen te maken met je vrouw, moeder van jullie kind maar met een hele familie die al eeuwen kinderen opvoedt en “andere” denkwijzes niet snel, of helemaal niet zal accepteren. Je vrouw zou daar tussen in staan en moet dan vaak kiezen. Veel geluk straks.

 4. René zegt op

  Wij hebben ook een zogenaamde gemengd huwelijk. Na vele jaren gewerkt te hebben in mijn eigen Thais bedrijf en mijn echtgenote op mijn kantoor beter leerde kennen. Getrouwd, kindje en terug naar België voor de zaak.
  Kindje nu 6 jaar en multicultureel opgevoed. Boedhisme, katholiek (maar niet fanatiek), Belgische school, dubbele taal + Engels. Kortom alles gaat vlot. Soms kleine problemen maar die moeten dan een beetje wijs bekeken worden en toch ook wat pedagogisch benaderd worden: vb. zoontje wordt soms een beetje belachelijk gemaakt door andere kindjes als zijnde “Chinees” dan moet je daar wel een beetje omheen praten en dat innerlijke conflict voor het kinje oplossen. Maar dat lukt vrij aardig en als die kleine studentjes er éénmaal aan gewend zijn dan loopt het echt perfect. Geoon er géén schrik van hebben om een kat een kat te noemen ook tegen je kind. Ook tegen je echtgenote die soms watte snel beschermend optreedt.
  Komen wel veel in contact met andere gemengden in de regio Mechelen en voelen ons daar goed bij. Echtgenote heeft een uitgebreide Belgische kennissenkring en natuurlijk ook Thaise kennissenkring.
  Het is fijn om met “normalen” in dezelfde situatie te spreken en samen te komen. Hebben wel het geluk dat in onze gemeente heel veel grote Thaise activiteiten – door de Mechelse tempel ingericht – doorgaan en vinden daar vele vrienden.
  Join the club. Je kan ons altijd bereiken via mijn email bij de moderator gekend en willen heel graag met je contact maken.
  R.G.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website