Beste lezers,

Ik ben een niet meer ingezetene in Nederland en nu geregistreerd in Spanje. Heb wel Nederlandse BSN, NL paspoort en NL rijbewijs en ga over 2 weken naar Thailand. Ik wil daar een auto huren. Krijg niet op tijd internationaal rijbewijs (Spaanse autoriteiten zeggen pas in januari 2019 tijd te hebben!).

Thaise ambassade/consulaat etc kunnen niet helpen. ANWB geeft niks af omdat we niet meer in Nederland geregistreerd zijn.

Vraag: als we Nederland ons rijbewijs laten vertalen in Thais en door notaris laten bekrachtigen, wordt dat dan goedgekeurd door Thaise autoriteiten c.q. wet (stel je krijgt een ongeval?).

Groet,

Asha

19 reacties op “Kan ik mijn Nederlands rijbewijs laten vertalen in het Thais?”

 1. erik zegt op

  Juist, dat ongeval. Dan zul jij als witneus alles piekfijn in orde moeten hebben en aangezien je geen internationaal rbw hebt ga je plat als men kwaad wil. Gaat het om geld dan is die kans groot.

  Wil je het toch proberen volg dan de instructies van de NL ambassade over het bekrachtigen van NL documenten in Thailand. Een stempel van een NL notaris zegt in Thailand niets.

  Dus kijk uit; de kans is groot dat je wel een auto kunt huren maar is er schade dan zou je best eens vet kunnen ‘hangen’……Ze stoppen je in een hok en laten je er pas uit als er betaald is.

 2. Cornelis zegt op

  De Thaise autoriteiten eisen het bij internationaal verdrag vastgestelde model van de IDP – International Driving Permit. Overigens zou de ANWB in Nederland dat gewoon afgeven, men controleert niet waar je gevestigd bent maar men kijkt uitsluitend of je een Nederlands rijbewijs hebt.

  • thailandganger zegt op

   Dat is ook mijn ervaring, tenminste, wanneer je in persoon naar een ANWB winkel gaat krijg je na het het invullen van een registratieformulier en betaling meteen je internationaal rijbewijs mee. (neem ook een pasfoto mee)
   Via internet gaat niet.
   Ben echter niet zeker of ze ondertussen je rijbewijs checken of het niet als vermist is opgegeven en of je woonland Nederland is.

  • Asha zegt op

   Dank voor uw reactie.
   Ik ben benieuwd of er een soort ANWB bestaat in Thailand / Bangkok waar ik een IRB kan kopen op vertoon van rijbewijs en paspoort? Weet u of iemand anders die dit leest dit misschien?
   Mvrgr

   • Cornelis zegt op

    De IDP – dit is de afkorting voor de juiste benaming ‘International Driving Permit’ – wordt in Thailand afgegeven door de overheidsinstantie die ook de afgifte van Thaise rijbewijzen verzorgt, t.w. het Department of Land Transport, met vele regionale vestigingen. Die instantie zal u geen IDP verstrekken op basis van uw Europese rijbewijs. Zelfs op het Thaise ‘eerste’ rijbewijs – dat maar een geldigheidsduur heeft van 2 jaar, waarna je het tweede en de volgende voor telkens 5 jaar krijgt – wordt géén IDP afgegeven.

   • erik zegt op

    Ja, als je een Thais rbw hebt kun je een Thais int rbw kopen in Thailand. Maar jij.hebt geen Thais rbw dus vergeet een Thais int. rbw maar. Kun je niet via NL vliegen en een NL int rbw halen? Niemand controleert jouw woonplaats dus geef een oud NL adres op.

    • erik zegt op

     Asha, misschien hier eens lezen?

     https://www.tripadvisor.com/Travel-g293915-c133830/Thailand:Driving.License.Requirements.html

 3. Leo Th. zegt op

  Zelf voorzie ik geen probleem om bij een ANWB winkel in Nederland een Int. rijbewijs te halen. Feitelijk is het Int. rijbewijs enkel een vertaling in het Engels, Frans, etcetera en lijkt het mij sterk dat een willekeurige ANWB medewerker, niet zelden een parttimer, gerechtigd zou zijn om toegang te hebben tot gegevens waaruit zou blijken dat u geen Nederlandse ingezetene meer zou zijn. Vraag mij overigens af of u in Spanje uw Nederlandse rijbewijs niet kunt/moet inwisselen voor een Spaans exemplaar. Daarna zou u naar ik aanneem wel eenvoudig een Int. rijbewijs in Spanje kunnen krijgen. Ik wens u veel veilige en plezierige kilometers in Thailand.

  • Asha zegt op

   Dank voor uw reactie.
   Het klopt dat ons rijbewijs sws omgewisseld moet worden voor een Spaans exemplaar, ware het niet dat betreffende instantie pas in januari 2019 tijd heeft om hier een afspraak voor te maken. Als dat geschiedt is moet er een 2e afspraak komen waarbij je je IRB krijgt. Dit kan niet in 1 afspraak. Aangezien we over 2 weken afreizen is januari ietwat te laat :-).
   En het klopt ook dat het IRB een vertaling is, en dat terwijl op de achterkant van het Nederlandse rijbewijs al eea vertaald is.
   Het moet toch mogelijk zijn om op een of andere manier toch het IRB te krijgen, wellicht in Thailand zelf bij een soortelijke instantie als de ANWB? Ik kan op internet nog niets vinden hierover dus vandaar mijn lezersvraag, wie weet dat iemand die woonachtig is in Thailand een manier weet.
   In ieder geval dank voor uw goede wensen.

   • Laksi zegt op

    Tja,

    NEE, NEE en nog eens NEE,

    Het is totaal onmogelijk om in Thailand als buitenlander, een Internationaal rijbewijs te krijgen.

    Wat wel mogelijk is, als je in een hotel of appartement zit, (dan heb je een adres) om een residents formulier bij de immigratie te verkrijgen, dan een dokters keuring, dan naar het landoffice om een Thai’s rijbewijs te halen. Hoef je alleen maar 45 van de 50 vragen goed te beantwoorden in de computer, een testje maken met een zelf meegebrachte wagen en hub je heb een Thai’s rijbewijs.

   • Barry zegt op

    Beste Asha

    Misschien is het nog eenvoudiger namelijk een Thai rijbewijs aanvragen:
    Wanneer je over een nog geldig nederlands rijbewijs beschikt ga dan naar
    het land transportoffice bijv. in bangkok zij geven je een document wat de
    nederlandse ambassade moet invullen en ondertekenen met dit document
    terug naar het landtransportoffice reactietest doen en kleurentest 300 thb
    betalen en je hebt een rijbewijs wat 2 jaar geldig is de hele procedure kan
    op het land and transportoffice in een dag geregeld zijn.
    succes

   • Leo Th. zegt op

    Beste Asha, ben in Thailand nog nooit op zoek gegaan naar een bureau dat je kan voorzien van een IRB. Lijkt mij echter niet waarschijnlijk dat er een dergelijke instantie is, dat IRB zul je dus voor aanvang van je reis naar Thailand moeten regelen temeer daar de meeste autoverhuurbedrijven ernaar vragen. Uit je vraag maak ik op dat je in Nederland bent voordat je naar Thailand afreist. Wat let je, zoals al gesuggereerd is, om een ANWB vestiging te bezoeken en een IRB aan te schaffen? Natuurlijk ga je daar niet vertellen dat je in Spanje woonachtig bent. Succes!

    • Danzig zegt op

     Als buitenlander kun je op basis van een Thais 5-jarig rijbewijs gewoon een IRB aanvragen bij de สำนักงานขนส่ง, het Land Transportation Office in je woonplaats.

 4. Wiebren Kuipers zegt op

  De ANWB geeft op basis van een geldig Nederlands rijbewijs een internationaal rijbewijs af. Vraagt niet naar adres.Op dat internationale rijbewijs wordt geen verschil gemaakt tussen een motor of brommer rijbewijs. Heb je een brommer aangekruist op je rijbewijs wordt ook de motor op het lijstje afgestempeld en mag je op de motorbike in Thailand die in vermogen veel hoger zijn dan wat is toegestaan in Nederland.
  Het is overigens wel een flut internationaal rijbewijs met 2 nietjes door je foto en een klein stempeltje dat snel verdwijnt. Daar moeten ze iets aan doen. Waarom maken ze het Nederlands rijbewijs niet standaard geldig voor de verdragslanden.

  • george zegt op

   Beste Wiebren

   Ik had vorig jaar bij de ANWB mijn Int.rijbewijs gehaald, en zowel A als B werden afgestempeld.
   Echter werd op het linker achterblad de opmerking geschreven – only for mopeds -.
   Dus bijna net als in Thailand geldt ook hier de ene medewerker is de andere niet.
   Ik heb geen controle gehad en heb het ook nog niet geprobeerd om mijn Int.rijbewijs naar een Thais rijbewijs om te zetten, dus ik weet niet of die opmerking – only for mopeds – gevolgen heeft om een Thais motor rijbewijs te bekomen via de eenvoudige omzetting.
   groet George

   • Wiebren Kuipers zegt op

    Bij mij zijn er gewoon 3 stempels ingezet. Naast mijn BE Zonder beperkingen. Al drie jaar lang.
    Inderdaad zoals andere schrijven is het internationale rijbewijs 3 jaar geldig. Conform het verdrag met Thailand mag je dan een auto en eventueel een motor bike besturen. Mits er een stempel op staat.
    Voor rijbewijs in Thailand Vast adres, medische verkaring van een Thaise dokter (paar honderd baht.) en een examen met reactie test.

 5. Rob Urbach zegt op

  Ik ben niet meer ingeschreven in Nederland en heb toch een IRB via een ANWB winkel verkregen. Omdat ik op het moment van aanvraag al in Thailand was en ik niet bij een ANWB winkel in persoon aanwezig kon zijn, heeft mijn broer met mijn toegestuurd originele Nederlandse rijbewijs namens mij om een IRB gevraagd en gekregen.
  Als jullie dus nog gewoon in Nederland zijn kan je bij elk willekeurige winkel terecht. Ook al ben je niet meer ingeschreven in Nederland.

 6. lung addie zegt op

  Indien je, als toerist, in Thailand met een wagen of motor wil rijden moet je over een geldig Internationaal Rijbewijs beschikken. De wetgeving is hier heel duidelijk in. Een vertaling, zelfs voorzien van een ganse boel stempels, van een Nederlands rijbewijs is niet geldig. Ondanks het feit dat, zoals hier beweerd wordt, een Internationaal rijbewijs gewoon een Engelse vertaling zou zijn, heb je nog andere problemen: de vervaldatum. Een Internationaal rijbewijs mag trouwens niet ouder dan 1 jaar zijn en een Nederlands rijbewijs heeft een langere looptijd. Dus zal uw vertaald Nederlands rijbewijs waarschijnlijk ook al te oud zijn.
  Zomaar een rijbewijs krijgen in Thailand kan je ook best vergeten als toerist daar je over een vaste verblijfplaats moet beschikken waar het rijbewijs op ingeschreven wordt.
  Een wagen huren zal geen probleem vormen, doch indien je bij een ongeval betrokken raakt, wat iedereen kan overkomen, ben je gegarandeerd de sigaar. Geen enkele verzekering zal de schade dekken wegens het feit dat je over geen geldig rijbewijs beschikt. Een beetje laat aan gedacht?

 7. Asha zegt op

  Beste lezers, hartelijk dank voor alle reacties!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website