Beste lezers,

Onlangs dienden we bij dienst bevolking in Brugge alle documenten in voor een huwelijksbelofte. Bedoeling is dat we zouden gaan huwen in februari volgend jaar.

Ik had begrepen een type C, huwen en dan onmiddellijk gezinshereniging aanvragen. Bij het interview vandaag liet de politie-inspecteur zowel aan mij als aan mijn vriendin verstaan dat we een type D moeten aanvragen voor gezinshereniging.

Op de website dofi.ibz.be zegt men type C aangezien we nog niet gehuwd zijn en het dus niet over gezinshereniging gaat. Anderzijds lees ik dan weer op een blog dat het type C automatisch geweigerd wordt omdat ze van de huwelijksintentie op de hoogte zijn en dus geen visum voor kort verblijf toestaan omdat ze weten dat de partner zal blijven.

Als ik het zo bekijk is dus zowel het type C als het type D niet oké. Ik weet het niet meer… We hadden alle papieren al in orde voor het type C en nu zou het niet kunnen…

Wie heeft de juiste informatie?

Met vriendelijke groet,

Patrick


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Huwelijk met Thaise en gezinshereniging in Belgie, type C of D aanvragen?”

 1. Rudy zegt op

  keep me informed

 2. eddy zegt op

  Ik ben met een C visum naar België gegaan en daar een wettelijk samenwoon contract afgesloten, alles in orde na een maand, ID kaart gekregen en inburgeringscursus volgen. Zij reist nu van THAILAND naar België met Thai paspoort en Belgische ID kaart

 3. fernand zegt op

  jullie dienden een documenten in voor een huwelijks belofte,maar het is mij niet duidelijk of uw aanstaande nu al in Belgie is of nog in Thailand?
  Ik ben gewoon naar Belgie gegaan met een toerist visum voor mijn vrouw(zijn getrouwd in Thailand),we gingen maar een beperkte periode daar blijven ,maar door medische problemen moest ik langer in belgie blijven en op d e gemeente zeiden ze dat ik een aanvraag tot gezinshereniging kon indienen,ondanks zij maar een visum had met beperkte duur,dan maar zo gedaan,alle s is in orde gekomen,maar zij moest wel 6 maand in Belgie blijven om een belgische ID (F) kaart te verkrijgen.Lijkt op een ID zoals de onze ,alleen staat erop F kaart,betekent familielid van een belg.

  • Dave zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens Fernand, ik had het niet beter kunnen verwoorden.
   Een stuk vanuit het hart geschreven, mijn complimenten

  • Soi zegt op

   Ik neem aan dat zowel redactie als moderatie van Thailandblog het met me eens is dat de 2e helft van voorgaande reactie: 1) niets te maken heeft met het onderwerp, en 2) niets met TH te maken heeft!

   Moderator: ja, klopt. Is er doorheen geglipt en alsnog verwijderd.

 4. Stanny zegt op

  Dag Patrick,
  Ik ben 2.5 jaar geleden gehuwd (officieel – amphur) in Thailand. Mijn vrouw is nu 2 jaar in België. Zowel voor huwelijk als visumaanvraag zal je meer in de taxi zitten dan in het vliegtuig. Ik heb de volledige procedure uitgeschreven (is ook in de nieuwsbrief van Thaivlac verschenen dat men mij kon contacteren).
  Als je via deze weg jouw emailadres doorgeeft, contacteer ik jou over de huwelijks- en visumprocedure.
  Grtz, Stanny

  • patrick zegt op

   u kunt mij bereiken op patje22@hotmail.com . Ter info: mijn vriendin is nu in België maar vertrekt maandag terug naar Thailand. De huwelijksbelofte is ingediend, het onderzoek loopt en de bedoeling is dat we in februari zouden gaan huwen. Zouden zeg ik, want ik geloof nooit dat we het visum krijgen met wat we nu allemaal horen. De enige zekerheid die wij hebben is dat ik vandaag 160 EUR moest betalen aan FOD Binnenlandse Zaken en straks voor de aanvraag in Thailand alweer 180 EUR. En het staat vermeldt: als het visum niet goedgekeurd wordt, krijg je niéts terug. Het is dus gokken waarbij meestal alleen het casino wint… de staat dus.

 5. Rene zegt op

  Dit heb ik zelf georganiseerd en met veel succes en veel gemak, tenzij de ongemakkelijke episode van documenten garing en interviews.
  Ik ben lokaal getrouwd nadat ik van de gemeente een document over mijn burgerlijke staat en geboorteakte opgemaakt en vertaald was door een vertaalkantoor dat erkend is door de ambassade op Phloen Chit – Sukhumvit. Daarna volgde de Amphur en daarna was het de beurt aan de ambassade om eventueel bijkomende documenten op te vragen en in ieder geval een apart interview om te oordelen of je je vriendin al echt wat langer kent dan deze morgen. Het gaat hier over kennis van een gemeenschappelijke taal, kennis van elkaars naaste familie, beroep van ieder, scholing van ieder, kennis van de voorgeschiedenis van ieder ( hier heb ik slechts 1 X van gehoord) ben je al bij hen thuis geweest, is zij al in België geweest (wat zij natuurlijk direct kunnen checken via een Schengen visum. Dan volgt er een aantal weken een periode van stilte tot plots je vriendin opgeroepen wordt om al dan niet haar visum voor familiehereniging te komen ophalen. Dan kan zij naar België komen en zich laten inschrijven op de gemeente van woonst en krijgt zij een F-ID-kaart. (5 jaar geldig) indien zij binnen die 5 jaren ( ik denk 320 dagen full time gewerkt heeft kan ze de Belgische nationaliteit aanvragen met behoud van haar Thaise nationaliteit. Indien geen werk bewezen is dan duurt het 10 jaar voor automatisch burgerschap.
  Let wel indien je huwt in Thailand dan geldt het internationaal privaatrecht en dat betekent dat je automatisch gehuwd bent met scheiding van goederen VOOR het huwelijk ( en die moeten opgelijst zijn bij de aanvraag tot huwelijk in de Amphur) en gemeenschap van aanwinst. Dwz. Indien geen lijst aanwezig is dan is er een algemene gemeenschap van goederen. Dit is wel belangrijk indien er later een scheiding of een zaak moet worden geregistreerd. Veel succes en je kan mij gerust emailen dat emailadres is gekend bij de redactie
  Groeten
  René

  • patrick zegt op

   dank je wel. Vooral dat laatste is belangrijk en niet door mij geweten. Wij zouden trouwens in België gaan huwen met een huwelijkscontract scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten. Ik ben niet onbemiddeld maar ook weer niet rijk. Maar ik wil niet dat mijn vrouw straks weer aan de bedelstaf moet als ik kom te overlijden. Maar ik wil ook mijn kinderen niet tekort doen. Vandaar… ieder heeft zijn rechten en al zal ik het na mijn dood niet meer weten, ik wil graag dat ieder van mijn dierbaren correct behandeld wordt en straks niet door mijn toedoen vervelende ervaringen opdoet.

 6. GUSTAAF zegt op

  Beste Eddy, Fernand en Stanny,
  Ik heb met de meeste waardering jullie verhalen gelezen. Maar één ding staat als een paal boven water en dat is dat de DVZ in Brussel met twee maten en gewichten werkt. En daar op de Belgische Ambassade te Bangkok is het al niet veel beter. Ik ben ook officieel gehuwd in Thailand (Bangkok) in 2011 en wij wachten nog steeds op een visum die er nooit zal komen. Waarom???? Wel ik heb de stempel gekregen van schijnhuwelijk en mijn vrouw kon niet de juiste vraag beantwoorden tijdens een verhoor in de Belgische Ambassade. Dag visum natuurlijk! Reeds 3 keer een advocaat onder de arm genomen !! Resultaat veel geld kwijt en nog altijd geen resultaat. In 2012 heb ik zelf contact opgenomen met de advocaat van DVZ Brussel en deze liet vallen dat er mij niets te verwijten viel en dus ook geen schijnhuwelijk. Maar de DVZ houd zich vast aan “hun principes” en wijken geen millimeter hiervan. En dan beland je in een situatie zoals ik nu. In de wandelgangen van de Belgische Ambassade hoorde ik ook al dat ze daar ook al geen goede reputatie hebben en zeer veel beloven zonder woord te houden. In mijn geval werd er “NOOIT” mijn moedertaal Nederlands gebruikt. Terwijl er een voorganger vlotjes in het Nederlands werd te woord gestaan. Eens het mijn beurt was kreeg ik te horen “I NOT SPEAK DUTCH”. En daar sta je dan in een vreemd land. De briefwisseling is al altijd in de Franse taal geweest en ook door de DVZ. Nochtans weten ze zeer goed dat mijn moedertaal Nederlands is. Telefonisch contact leggen lukt nog vele minder want ze gooien de telefoon bot weg dicht. Momenteel ben ik tegen een bierkaai aan het vechten en moet met lege ogen zien hoe de vluchtelingen meer dan welkom zijn. Voor mij staat het vast dat ik sowieso in 2017 naar Thailand verhuis en ik definitief Belgie de rug toe keer. Mocht er iemand zijn die een passend antwoord heeft mag me altijd contacteren asfalt.rocker@hotmail.com !Alle positieve raad is meer dan welkom.

  Vriendelijke groeten
  GUSTAAF

 7. Stanny zegt op

  Huwelijk in Thailand. Vooraleerst alle documenten van bruid (in Thailand) en bruidegom (gemeentehuis in Belgiê + registratie eigenaar of huurcontract woning + bewijs inkomen laatste jaar …) verzamelen. Naar ambassade voor affidavit (formulier geen huwelijksbeletsel). Ambassade verwittigt (na een paar dagen) wanneer klaar. Afhalen en affidavit laten vertalen door erkend vertaalbureau. Wordt onmiddellijk gedaan. Overhandig ook een kopie aan vertaalbureau van de geboorteakte van je Thaise vriendin, voor vertaling (later nodig voor aanvraag visum en in Belgie). Zo kan het vertaalbureau deze vertaling al doen. Met het Affidavit en de vertaling naar het Thais Ministerie van buitenlandse zaken voor legalisering. Duur 2 – 3 dagen, express service 3u. Met alle documenten naar Amphur voor huwelijk.MARRIAGE CERTIFICATE and COPY OF MARRIAGE REGISTRATION BOOK (in het Thais) wordt door Amphur afgeleverd. Deze huwelijksakte laten vertalen in vertaalbureau. Met huwelijksakte en Thaise geboorteakte naar Thais Ministerie van buitenlandse zaken voor legalisering (express service 3u.). Naar vertaalbureau voor vertaling van de gelegaliseerde documenten. de gelegaliseerde documenten (3 in total – MARRIAGE CERTIFICATE and COPY OF MARRIAGE REGISTRATION BOOK (in het Thais) en Thaise gebooreakte) en de vertaling moeten gelegaliseerd worden door de Belgische ambassade. Mits een kleine vergoeding wordt dit door het vertaalbureau gedaan. Ook kunnen zij zorgen voor de betaling van de visumkosten bij de bank. Het legaliseren neemt een paar dagen in beslag. Hangt af van het werk op de ambassade.
  Nu ben je gehuwd en kan je met deze documenten vragen het huwelijk over te schrijven in België.

  Nu gaan we een visum aanvragen (gezinshereniging type D) …eerst betaling visumkosten bij de dichtstbijzijnde Ayudhya Bank (kan al gedaan zijn door vertaalbureau – zie hoger). Afspraak online boeken voor visumaanvraag. Afdrukken van bevestigingsbrief, die je ontvangt via mail.
  Naar Belgische ambassade met een heel pak documenten (zoals voor aanvraag affidavit) voor visumaanvraag. Ook wordt hier een interview (man mag er niet bij) van de bruid afgenomen.Deze aanvraag wordt door de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel behandeld. Hiervoor hebben ze 6 maanden tijd. In ons geval aflevering na 3 maanden.
  Aflevering visum – 3 maanden tijd voor aankomst in Belgiê (reispas met visum wordt naar thuisadres bruid in Thailand gestuurd).
  In Belgiê aangekomen … naar gemeentehuis voor inschrijving Thaise bruid en aanvraag overschrijving huwelijk. Politiecontrole wijkinspecteur (woonst). Nadien controle politie op vraag van parket (kamer, kleerkast, badkamer …). Na een paar weken uitnodiging interview met politie (elk afzonderlijk en gelijktijdig) – schijnhuwelijk. Na gunstig verslag politie aan parket krijg je de lmelding dat huwelijk overgeschreven kan worden.

  Ik had nog geluk dat mijn vrouw in BKK woonde en werkte tegenover het Thais ministerie van buitenlandse zaken. Maar toch hebben wij meer in een taxi gezeten dan in het vliegtuig.
  Hopelijk hebben de toekomstige trouwers er iets aan …
  Grtz, Stanny

 8. herman zegt op

  Hallo na 3 maal visum aanvraag voor mijn vriendin en geweigerd in brussel had ik eindelijk geluk in brussel
  telf. contact te hebben met een vrouw op het ministerie die liet me weten dat ze van mijn vriendin niets binnen hadden en dus dachten dar ze illegaal hier wilde komen .ze zei me na mijn verhaal over mijn vrouwtje dat ze daar wel familie en zo verder had dat ik contact moest opnemen met de Consul in bangkok en mijn verhaal vertellen dat er een thaise bediende vrouw was die haar onvriendelijk ontving en geen van haar bewijzen en papieren wilde aannemen na 2 uur kreeg ik een mail terug van de consul dat ik een vierde maal zou willen aanvragen en hij zou zorgen dat haar documenten zouden aangenomen worden 10 dagen later had ze haar visum voor 3 maanden, eens hier was de liefde zo groot dat we niet wilden dat ze terug ging, daar we elkaar wel kenden via pc bijna 2 jaar dagelijks uren praten maar elkaar nooit echt ontmoeten .
  ze zou dus terug moeten of het land uitgezet worden, maar zo gaat het niet, veel sneller is het gewoon
  als ze in begie komt ze dadelijk op de gemeente inschrijven voor de duur van het visum en gewoon alles voor samenwoonst of huwelijk in orde maken op de gemeente of stadhuis .ze is dan gewoon hier bij me gebleven politie kwam wel kijken of ze hier woonde zelfs slaapkamer kleren enz. op zeker moment kregen we een brief dat ze binnen 7 dagen het land uit moest alles was nog niet in orde gekomen voor huwelijk dus niets aan de hand gewoon advokaat nemen en naar de rechtbank sturen die handel .

  als je vriendin een jaar samen met je woont op hetzelfde adres moet de stad of gemeente ze inschrijven das wettelijk dus geen probleem bij ons was het zo dat we dan een jaar later moesten voorkomen op de rechtbank, maar we dan al 3 maanden gehuwd waren daar ondertussen de papieren in orde waren gekomen dus gewoon doen gelijk die ilegalen niets aantrekken wel ze bij je inschrijven dus je als man en vrouw leven met je schatje want je doet dan niets onwettelijk ze leeft met je en je onderhoud haar moet niemand voor opkomen he niet zoals we allen moeten betalen voor die (vluchtelingen).
  dus je niet laten opjagen gaat allemaal ook rustig en sneller heb het beste vrouwtje dat ik me kan wensen
  veel liefde en gelukkig zijn al een jaar en zes maanden is ze nu bij me in belgie een schatje voor mijn
  gehandicapte dochter en mezelf ben haar heel dankbaar voor haar inzet en mooie liefde dus gaat het niet kijk eens wat daar in bangkok aan de hand is dat je geen visum krijgt want als ze daar je papieren niet goed invullen wat je hebt familie enzovoort dan zegt brussel automatich nee en meestal ligt dat daar aan het thai personeel de vrouwen die daar je vrouwtje moeten ondervragen en te lui zijn al betalen we die ervoor in onze ambassade daar ook ons belastingeld wens dan ook dat ze daar werken zoals wij voor hun centen
  is niet meer dan normaal anders kan het ook met geld de visum kantoren leveren je snel een visum af wel een kleine 2000 euro maar denk dat daar smeergeld tussen zit anders kunnen ze geen 99 procent in orde hebben van de eerste keer moet eens gezegd worden we worden al genoeg uitgemolken dat ze op onze liefde voor een partner ook nog geld moeten verdienen hoever kan je een onderdaan nog melken foei zeg ik ben in julie en augustus met mijn vrouwtje in bangkok geweest waar ze woonde bij haar mama en fam
  was een mooie reis en fijne mensen hoop voor allen dat ze hun geliefde snel hier kunnen hebben ,want mooier dan de liefde is er niets op deze met geweld en oorlogvrede wereld want dat is het nog steeds
  haaaag herman


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website