Beste lezers,

Er wordt op Thailandblog ontzettend veel geschreven over kopen, leasen of huren, maar hoe is het nu eigenlijk geregeld m.b.t een vereniging van eigenaren of hoe dat in Thailand mag heten?

En dan met name hoe zit dat in een appartementencomplex? En hoe zit dat in een project dat de ene keer een Moo baan is en een andere keer weer niet?

Het lijkt een ratjetoe als ik hoor dat in sommige projecten de eigenaren het helemaal zelf regelen. Heb je überhaupt wel rechten als leaseholder in een project of appartement?

In Nederland ken je akten van splitsing die dit soort zaken regelen maar in Thailand?

Graag jullie ervaring of advies.

Met vriendelijke groet,

Ad


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Een huis in Thailand, maar hoe zit het met de rechten van huurder/koper?”

 1. Dit is een interessante vraag en het zal inderdaad per project verschillen.
  In ons resort worden alle werkzaamheden en reparaties uitgevoerd door de Nederlandse developers en de eigenaren van de appartementen hebben alle zeggenschap om samen de toekomst van het project te bepalen als in een soort van VVE. Ook kunnen zij aangeven of zij nog tevreden zijn met de diensten van de Nederlandse developers/beheerders of dat ze een derde partij willen inhuren voor onderhoud, verhuurpool en beheer. Splitsing van appartementen is mogelijk door een verschillend adres voor ieder appartement (tabien baan) aan te vragen, waardoor deze bij de plaatselijke gemeente dus als aparte woningen ingeschreven staan. Je kunt hier dan ook een lease op vestigen. In het algemeen kun je stellen dat een appartement waar een officiële lease op gevestigd kan worden bij de overheid bekend staat als aparte woonunit. Moo baan betekent overigens gewoon dorp dus heeft niets met eigendom van doen.

 2. danny zegt op

  beste Ad,

  Als ik het goed begrijp wil je duidelijkheid -vastigheid-eerlijkheid en vooral veel zekerheid in Thailand.
  Dan kan ik daar een heel goed antwoord op geven.. niets van dit alles is in dit land te vinden en misschien vinden daarom zoveel mensen Thailand een leuk avontuurlijk en mooi land.
  Het is zoals je zegt een ratjetoe met alle regelgevingen en dat zal niet gauw veranderen…en dat heeft dus ook zijn charme.
  Zijn er dan helemaal geen rechten….jawel bijvoorbeeld 1) het recht van de sterkste en bijvoorbeeld 2) de rechten die door grote protestbijeenkomsten wordt afgedwongen.
  En dan bestaat er ook nog 3) het recht van de rijkste in Thailand.
  Als de politiek in Thailand al wordt gekenmerkt door corruptie en omkooppraktijken en de politie daar ook een grote boterham van mee- eet dan begrijp je misschien dat jouw vragen vooral in westerse landen thuis hoort , vooral in Nederland.
  Je kunt in Thailand veel papieren en stempels krijgen maar dat heeft niets met duidelijkheid of zekerheid te maken.
  Probeer van dit land te genieten zoals het is…een ratjetoe waar je vooral op jezelf bent aangewezen…fantastisch.!!
  Bouwvoorschriften ,bouwveiligheid ,verenigingen van huiseigenaren enz , enz het bestaat als je geluk hebt soms op papier , maar de meeste mensen bouwen wat ze leuk vinden. Dat kun jezelf doen of laten doen door een handige buurman.
  Vorige week stortte bij ons een huisje in,dat stond op houten palen ,alleen de vrouw des huizes raakte licht gewond. Dan wordt hier niet gezegd dat het huis slecht is gebouwd of onderhouden ,maar dat de eigenaar in het vorige leven niet goed heeft geleefd met dus nare gevolgen in dit leven. Hij wordt in dit leven op de proef gesteld om het beter te doen, zodat hij of zij het makkelijker en mooier krijgt in het volgende leven..
  Een mooier geloof bestaat er toch niet ?
  Voor mij bezit het boeddhisme de rijkste levenswijsheid die er op het gebied van religies te halen zijn.
  Je wordt er een beter mens van die kracht geeft aan jezelf en dan is het veel minder nodig om op de westelijke zekerheden te vertrouwen.
  Vergeet daarbij dan ook niet,dat ook in het westen….de banken, de pensioenen de hypotheken de huizenmarkt makkelijk in een zeepbel kunnen veranderen. Weg zijn al die mooie zekerheden met veel huisarts-bezoekjes van mensen met bergen stress-symptomen.
  Thailand is een fijn mooi gezellig ratjetoe voor mensen die zichzelf weten te redden…mooi toch !
  een goede groet van Danny

 3. Renévan zegt op

  Een condominium valt onder de condominium act, dat houdt in dat er een MCC (management control committee) zeg maar een vereniging van eigenaren moet zijn. Ieder jaar moet er een jaarvergadering belegd worden waarin het management het door een accountants buro opgestelde financiële jaarverslag ter goedkeuring aan de eigenaren moet presenteren. De jaarvergadering moet door een wettelijk minimum aantal eigenaren bezocht worden, zoniet dan moet een nieuwe jaarvergadering gepland worden. Stemmen kan ook per proxy zodat eigenaren niet zelf aanwezig hoeven te zijn. Het MCC wordt gekozen door de eigenaren voor een periode van drie jaar. Bij het niet functioneren van het management kan deze door het MCC ontslagen worden. Het MCC beslist ook over (grote) financiële uitgaven en andere zaken waar het management niet zelfstandig over mag beslissen. Eigenaren kunnen in de vergadering ook met voorstellen komen die dan ter stemming worden voorgedragen. Als een condominium complex wettelijk is overgedragen aan de eigenaren heeft een project ontwikkelaar niets meer te vertellen over het complex, hij is namelijk geen eigenaar meer. Ik weet dat het soms anders gaat, de project ontwikkelaar stelt een vriendje aan als manager en licht de eigenaren niet in over hoe het wettelijk geregeld zou moeten zijn. De eigenaren hebben dan totaal geen inzicht over de financiële in en uitgaven en hoe het management funtioneerd. In dit geval aktie ondernemen en het niet op z’n beloop laten. Ook hier heb je rechten en gebruik die dan ook. Ik ben eigenaar en bewoon een condominium waar het wel goed geregeld is.

  • Kito zegt op

   @Renévan
   Dankjewel voor deze duidelijke en praktische toelichting. Net als ikzelf gaan ongetwijfeld heel wat mensen hier daadwerkelijk wat aan hebben.
   Gr Kito

 4. Herman Termote zegt op

  Dear ,
  Nog niet zo lang geleden las ik een bijzonder interessant artikel dat je als buitenlander geen land kunt kopen . Alleen leasen en dan uiterlijk voor 30 jaar. (de meeste buitenlanders zijn ervan overtuigd dat dit kan met een automatische verlenging tot 60 en 90 jaar)
  In dit artikel werd er opnieuw verwezen naar een interessante tekst dienaangaand . ( die in vorige artikels meermaals werd gepubliceerd )
  Mag ik jullie vriendelijk vragen mij dit artikel te willen toesturen .
  Alvast bedankt voor de moeite,
  Herman


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website