Beste lezers,

Heeft iemand ondanks een compagnie contract afgesloten, en zo ja wat waren de kosten? Mijn maat heeft 3 maanden geleden zijn huis overgeschreven van een compagnie naar de naam van zijn vriendin. Omdat hij ziek was verbleef hij de laatste tijd in Nederland.

De advocaat vertelde naderhand tegen zijn vriendin dat de compagnie nog niet afgesloten was en rekende daar 16.000 baht voor, dit werd dus overgemaakt. Nu schijnt het dat ze het verkeerd begrepen heeft, dat de kosten zijn betaald om de compagnie een jaar voort te zetten.

Mijn maat is ondanks overleden. De advocaat heeft weer contact opgenomen en wil nu de compagnie afsluiten kosten 25.000 baht.
Volgens mij heeft deze advocaat dubieus gehandeld en had hij meteen de compagnie moeten afsluiten of heb ik het mis?

Groet,

Willem


» Laat een reactie achter


6 reacties op “Lezersvraag: Wat zijn de kosten voor een huis overzetten op een company contract?”

 1. JohnnyBG zegt op

  Dit is allemaal niet zo prettig om te lezen en zal nog een staartje krijgen.

  Wie is in de nieuwe constructie de grootaandeelhouder en hoe is de verdeling van de zeggenschapsaandelen?

  Door het opzetten van een Co., Ltd. zijn er de jaarlijkse verplichtingen tot het deponeren van de jaarstukken.

  Een veel voorkomende praktijk is dat de Co.,Ltd. slapend is waarbij je nog steeds de belastingtechnische verplichtingen hebt en daar zijn kosten aan verbonden dus die 16.000 baht. Bij opheffing van een Co.,Ltd. moet daarnaast nogmaals een eindafrekening gemaakt worden en hebben schuldeisers nog 6 maanden de tijd hun geld vorderen en is meestal wat duurder.

  De grote vraag is dus wat er met het huis gebeurd. Er zijn namelijk altijd minimaal 3 aandeelhouders en op papier gaat dan hun aandeelwaarde aandeel terug naar hun oftewel is opeisbaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Gerrit zegt op

  Tja,

  Een Compagnie in Thailand is te vergelijken met een besloten vennootschap (BV) in Nederland.
  Hiervoor moet net als in Nederland, ieder jaar de jaaropgave met de winst en verliescijfers worden ingeleverd bij de belasting dienst.

  Dus ik denk dat die 16.000 Bhat voor het “afsluiten” van het jaar 2560 (2017) is. Een normaal bedrag.
  Maar omdat nu de compagnie “leeg” is en er geen waarde meer in zit, moet deze opgeheven worden.
  Hiervoor moet dus weer een “finale” winst en verliesrekening worden opgemaakt. Omdat deze bijna dezelfde is, als de jaarrekening van 2560 (2017) en de advocaat / boekhouder dus nauwelijks werk heeft, vindt ik 25.000 een uit de lucht gegrepen bedrag. Vraag naar zijn uurloon en een verantwoording van de gemaakte uren.

  Gerrit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. JohnnyBG zegt op

  @ reactie Gerrit.

  Uit het verhaal is niet op te maken dat de BV leeg is. Het huis is bezit van de BV en een percentage van max. 49.99% worden overgedragen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Ton zegt op

  Jaarlijks opmaken van de “balance sheet” voor een company varieert: 16,000 behoorlijk aan de prijs, maar niet overdreven hoog.

  U zou een e-mail kunnen zenden naar: Khun Surasak Klinsmith van
  Siam Eastern Law and Accounting – Jomtien (legal.siameasternlaw@hotmail.com)
  Hij verzorgt vele juridische aangelegenheden; ook rondom companies.
  Dan hoort u normale werkwijze en redelijke prijs uit zeer betrouwbare bron.

  Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. henny zegt op

  Ga maar eens bij het DBD ( het instituut in thailand wat de Cie s beheerd)
  Mij vertelde ze daar dat als ikzelf wat handig was op de computer het indienen of afsluiten van een
  Cie slechts 550 bath bedraagt.
  Die advokatenkantoren die als een accountant of boekhouder fungeren verdienen er dus goud geld aan voor het opmaken van de zgn jaarstukken.
  Henny

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. bob zegt op

  Het opmaken elk jaar van de jaarstukken, in prijs afhankelijk tussen de 10 en 15,000 baht, dient door een boekhouder te gebeuren die vervolgens de stukken ter goedkeuring aanlevert aan de zg. auditor. Als deze zijn stempel heeft gezet gaat het naar het revenue department (Belastingdienst) die bepaalt of er belasting betaalt dient te worden. Hetgeen in deze gevallen niet aannemelijk is. De LTD krijgt uiteraard een kopie (in het Thais).

  Verder is de vraag nogal onduidelijk. Het oprichten, jaarlijks onderhoud, afsluiten zijn aparte disciplines. Verder is het van belang te weten hoe het testament van de maat eruit ziet. Daaruit zal blijken waar zijn % naartoe gaat. Als dat niet geregeld is zijn de wettelijke erfgenaam de eigenaar van de 49? %. Als dat de vriendin is zal het geen probleem opleveren want die kan de andere aandeelhouder(s) uitkopen. Als die vriendin dat niet is dan zal men moeten onderhandelen met de waarde van de Ltd. als uitgangspunt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website