Een lezersvraag als het mag?

Ik ben al een poosje getrouwd met een meisje uit Isaan. Die wil nu graag een stukje land bij haar dorp kopen (1 rai) en daar een huis op (laten) bouwen.

Ik zie dat ook wel zitten maar hoe zit het daar met vergunningen? Heb je die nodig? Moeilijk te krijgen? En nutsbedrijven?

Ook tips over aannemers e.d. zijn me zeer welkom

Ik hoor/lees graag uw commentaar

Dank U

Jan

23 reacties op “Lezersvraag: Ik wil een huis laten bouwen in Isaan, hoe gaat dat?”

 1. Tijssens J. zegt op

  Zie eens op http://www.surinfarang.com naar alan the builder of http://www.surinhousebuilder.com/ veel voorbeelden van huizen en mogelijkheden

  • Leo zegt op

   Ik heb gekeken op de site van surinhousebuilder. mooie hizen. Wat zijn de prijsindicaties voor de huizen?

 2. GerrieQ8 zegt op

  Ik heb een huis in Isaan laten bouwen en kan je wel helpen. Waar in Isaan zit je? Mijn e mail adres is [email protected]

 3. Lenthai zegt op

  Ik heb een vakantiehuis laten bouwen in Phetchabun. Het belangrijkste is, dat je een goede aannemer uit de buurt moet zien te vinden en dat je een prijs afspreekt voor allleen de werkzaamheden. Alle materialen koop en betaal je zelf. Maak ook zelf en plan en blijf erbij, want als je er een uurtje niet bent gaat er van alles verkeerd. Vergunningen en nutsbedrijven zijn heel simpel te verkrijgen, je thaise vrouw of haar familie moet dat weten. Wij moesten voor het water wel een bron laten slaan, want water van de gemeente was zo smerig, dat je je niet eens mee kon wassen. Kwam rechtsreeks uit een vervuilde rivier vandaan. Electra moet je eerst van een van de buren zien te lenen, tegen vergoeding, want je krijgt pas een elektrameter als het huis met alle leidingen, zekeringen, en alle draden binnen en buiten klaar is. Ze sluiten alleen maar de meter aan.
  Succes ermee

  • Frank Franssen zegt op

   Kijk eerst eens welke huizen en waar zo’n aannemer al huizen heeft gebouwd.
   Dat zegt veel over de kwaliteit. Ik heb mijn aannemer destijds, op aanraden van eerdere kopers ,zelf de materialen laten inkopen.
   Als je dat niet doet ontneem je die man een deel van zijn inkomsten en rechtsom of linksom gaat hij dat compenseren. Bovendien maak je daar geen vrienden mee..
   En heb je het over airco en gordijnen dan kun je zelf gaan shoppen.

   Frank F

   • Eddy zegt op

    Ook mijn idee.
    Precies zo heb ik het ook aangepakt, ben samen met mijn Thaise vrouw, nu vier weken geleden, begonnen met de bouw van ons huis in de Isaan.

    Heb op internet, http://www.tmmhome.com/ een naar onze smaak schitterend ontwerp uitgekozen, en het geheel laten uitwerken door een halfbroer van mijn vrouw, met deze bouwtekening zijn we samen naar een, op aanraden van mijn schoonvader, geschikte aannemer in ons dorp gereden.

    Zelf bemoei ik me zo weinig mogelijk met de hele bouw, laat bijna alles mijn vrouw regelen, ook wij laten dan ook al het materiaal door deze aannemer inkopen, scheelt een hoop werk/zorgen kan ik je zeggen, vooral met 38 graden Celsius, bekijk het allemaal wel van een afstandje ^_^ .

    De bouw loopt voorspoedig nu, stuur af en toe foto’s van de bouw naar een vriend in Nederland, die zegt steeds, zo doen we het hier ook, alleen wij dragen veiligheidsschoenen !.

 4. frank zegt op

  Er is op internet heel veel informatie te vinden. Bedenk eerst wat je wil bouwen; een European style of een Thai style. De thai style (ook de traditionele) kan je (meestal) het beste door een lokaal bouwbedrijf laten doen. Dat scheelt een boel heen en weer rijden. De grotere huizen kan je beter door een gespecialseerd bedrijf laten doen.
  Maak tot in detail goede afspraken en zet alles op papier. Ook als het land eerst nog opgehoogd moet worden. Je wordt vaak genept omdat je geld genoeg hebt (je bent immers Farang).
  Zo ken ik een voorbeeld van een land ophoging waarvoor eerst voor het zand betaald moest worden, maar daarnaast ook nog voor de trucs die het moesten brengen. Afhankelijk van in welk gebied en hoe dicht bij een stad je woont verschillen de bedragen, maar je kan al een huisje laten maken voor minder dan €10.000. Denk ook na over het nut van een europese keuken, vaak wordt er niet meer gebruikt dan alleen de koelkast omdat ze het liefst buiten koken….
  succes

  • Frank Franssen zegt op

   Zand wordt betaald per geladen truck. Voor een beetje ophoging heb je zoal ca. 30 volle
   t rucks nodig en een shovel die het goed verdeelt is inclusief.
   Doe de ophoging op tijd en laat er een regenseizoen overheen gaan zodat alles goed inklinkt.
   Veel scheuren en verzakkingen worden hierdoor voorkomen terwijl de aannemer de schuld krijgt omdat de farang teveel haast heeft.

   Frank F

 5. cor janssen zegt op

  Ik woon ook al meer dan 7 jaar in isaan heb zelf mijn eigen huis gebouwd en meerdere voor mensen uit het buiteland.
  kan je ook helpen als je teminste een beetje in de buurt woont.
  ik hoor wel
  groeten cor

  • hans swart zegt op

   Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

  • Jan zegt op

   Fijn Cor dank je ..geef me je emailadres dan kan ik je benaderen
   Ik woon in de buurt van Phang khon

 6. Fluminis zegt op

  Ik heb 2 jaar geleden een traditioneel houten huisje laten bouwen in de Isan. Veel hout van het oude (bouwvallige) huis kunnen gebruiken en we hadden veel grote bomen op het land staan, nu dus wat minder.
  Heel veel geluk gehad want oomlief is aannemer en een neef een erg goede timmerman.

  Advies zoals eerder hierboven in het geval van een simpel huisje, spreek een bedrag af met de aannemer en koop alle materialen zelf. Thaien willen soms voor een paar baht minder slechte spullen kopen terwijl je dus voor enkele bahtjes meer goede spullen hebt, absoluut zelf doen. Vaak weet de aannemer wel adresjes en dan ga je samen om de spullen te kopen.

 7. reinhard zegt op

  Zorg dat het land en huis op uw naam komt, ter voorkoming dat u alles kwijt bent als uw echtgenote van u af wil en u uit huis zet. U zult niet de eerste zijn! Geldt eveneens voor de aanschaf va een auto! Als u aankopen doet en u betaalt hetgeen niet ongebruikelijk is, bewaar de bonnen en laat aankopen op uw naam zetten.

  • marc mortier zegt op

   Kan je als niet-Thai (Farang) wel de eigendom van een onroerend goed verwerven in Thailand ?

   • ron44 zegt op

    NEEN, NEEN, NEEN. je kan momenteel nog geen grond bezitten in Thailand als farang.
    De grond blijft steeds van je Thaise vrouw of vriendin. Wil je bouwen neem dan een concessie van dertig jaar op die grond en dat kan je later nog verlengen. Zo kan ze je er niet uitschoppen. Tweede mogelijkheid is een company oprichten waar jij het merendeel in hebt. Dit is een ingewikkeldere procedure en kost ook meer. Er worden wel eens onwaarheden verteld hier, dus opletten. In Thailand kan veel als er geld onder tafel komt. Maar dit is dan dikwijls niet volgens de regels. Speel dus safe.
    Een tweede boek waar je wat mee bent is “Thai law for foreigners”
    ISBN 978-1-887521-57-4

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Vraag is natuurlijk of je daar dan nog wel wil blijven wonen ? Je krijgt dan zeker bezoekjes van personen die even met je komen praten en je wel op andere gedachten brengen. Ik denk dat je snel je keuze zal maken, of je nu eigenaar bent van het huis of een concessie hebt van 30 jaar. En dat zou ook niet de eerste zijn.

 8. ron44 zegt op

  Misschien een boek dat kan helpen: “How to buy land and Build a house in Thailand”. van Philip Bryce. Uitgever Paiboonpublishing. ISBN 1-887521-71-2

 9. HansNL zegt op

  Op een website van dee Thaise overheid kun je gratis bouwplannen en tekeningen downloaden.

  Deze plannen/tekeningen zijn al goedgekeurd van hogerhand.
  Je moet alleen je bouwplan melden bij de Amphur.

  De aannemer is gehouden aan de tekening en aan te leveren kwaliteit.

  Het bouwen van deze huizen is een stuk voordeliger, omdat niets betaald hoeft te worden aan architecten e.d.

  Even zoeken op de website van de regering.
  Voor de bouwplannen dus.

 10. Erik P zegt op

  Vraag aan HansNL:

  Beste Hans,

  Welke site is dat dan? Ben erg geïnteresseerd in vooral Thaise bouwstijlen en niet zozeer in die soms wanstaltige huizen die je zo af en toe tegenkomt.

  Groet,

  Erik

 11. Bacchus zegt op

  Beste Jan, ik woon in de Isaan en heb al verschillende huizen laten bouwen voor buitenlanders. ik kan je foto’s, tekeningen en lease-overeenkomsten doen toekomen. Ik ken een aantal goede aannemers in de Isaan waarmee ik je in contact kan brengen. Kijk verder naar mijn reacties op onderstaande link van dit blog.

  https://www.thailandblog.nl/thailand/terugblik-jacques-koppert-levert-tientallen-suggesties-op/

 12. Sjoerd en Nancy zegt op

  De Isaan is erg groot.Waar in de Isaan?

  Reeds veel ervaring met bouwen in Thailand

 13. mpeijer zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 14. Dirk Couzy zegt op

  Beste Jan, Je doet maar en bouwt maar alleen jij en ik kunnen gen grond kopen en als je een huis wil laten bouwen en bewaar alles aan rekeningen wat je aan dat huis heb gespandeert voor het geval dat en laat je inschrijven op het stadhuis via de emigratie en een aannemer hoef je niet te zoeken dat doet je vriendin wel en met die mensen bepaal jij de prijs van het te laten bouwen van,groetjes Dirk Couzy zit op Twitter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website