Lezersvraag: Huren of kopen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 december 2014

Beste lezers,

Ik ben van plan om over een half jaar naar Thailand te emigreren. De grootste vraag voor mij blijft toch kopen of huren? Je zou zeggen huur eerst wat, kijk rond en besluit dan waar en wat je gaat kopen, maar dat is het punt niet.

Waar ik vooral bang voor ben is de toekomst in Thailand. Ik heb mij door mensen laten bijpraten die er verstand van hebben. Die zeggen dat er in Thailand nog heel wat staat te gebeuren als de oudere man die erg geliefd is bij het volk komt te overlijden. Het zou dan wel een een lange onzekere periode kunnen worden, ook politiek, economisch en financieel. Er zijn ook nogal zwarte scenario’s denkbaar.

Daarom denk ik zelf dat het beter is om te huren voor de komende vijf jaar, zodat je ook weer snel terug kan naar Nederland als het in Thailand mis dreigt te lopen. Maar vijf jaar lang huren is eigenlijk ook weer zonde van het geld.

Wie heeft een goed advies?

Met vriendelijke groet,

Muis

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Huren of kopen in Thailand?”

 1. Moderator zegt op

  Er zal streng gemodereerd worden. Reacties waar verwijzingen worden gemaakt naar het koningshuis worden niet geplaatst. Dus zog dat je jouw reactie zorgvuldig formuleert.

 2. tinus zegt op

  Nou je geeft het wel heel duidelijk aan dat je het niet zo ziet zitten hier in de toekomst dus dan kun je beter gaan huren het geld wat je in princiepe uitspaart met het bouwen van een huis kun je leuk gebruiken om trips en andere leuke dingen te gaan doen of een auto kopen. Neem aan dat je gepensioneerd bent dus waarom op jouw leeftijd nog een huis laten bouwen of kopen. Er zijn genoeg huizen te huur in alle soorten en maten, en je weet zelf dat je hier nooit iets zult bezitten qua grond dus daar hoef je je eigen geen zorgen over te maken geen gezeur met je vrouw of vriendin over het bezzit van de grond en het huis wat er op staat. Gewoon een leuk stekkie uitzoeken en de huur een jaar vooruit betalen krijg je soms nog korting ook.

 3. Marc Breugelmans zegt op

  Wat betreft kopen, neem nu een huis van 3000.000 waarde en je gaat dat huren , dan betaal je algauw 240.000 bath per jaar of 20.000 bath/maand , de rekening is snel gemaakt als je het mij vraagt ! Na 12 jaar en zes maanden heb je het huis betaald aan huur , niet meegerekend de huuropslag die de Thai nogal makkelijk doen.
  En laat je hoofd niet gek maken door de zwartkijkers die “als” prediken , als als als !

  • Chris van het dorpje zegt op

   Je kan in Hua Hin een huis van af 6000 Baht / maand huren op jaar basis –
   en dan lekker rond kijken !
   Op het land zelf van af 1000 Baht / maand –
   of zo als ik en vrouw zoeken , die al een huis heeft
   ( wat de makkelijkste manier is )

  • Realist zegt op

   Mark schrijft de rekening is snel gemaakt maar houd totaal geen rekening met de rente opbrengst van 3000.000 baht,deze is momenteel in Thailand 2% netto na aftrek belasting.Je betaald dus netto 180.000,– baht per jaar en je behoud je geld.Mensen op leeftijd kunnen beter huren en een langlopend contract afsluiten 9 of 12 jaar ,die dan wel geregistreed moet worden bij het landoffice.Huren is volgens mij de beste oplossing met de minste risico,tenzij je een huisje koopt voor je liefje waar velen al mee op de koffie zijn gekomen.

 4. LOUISE zegt op

  Hallo Muis,

  Eigenlijk geef je in de laatste alinea al aan wat in je hoofd speelt.
  ja, een huis kopen is wat betreft de grond altijd al een apart hoofdstuk geweest.

  Ik denk in jouw geval, daar je al zo twijfelt, het beste is om te huren.
  Ja, wat prijzen betreft ligt het er aan wat je wilt hebben.
  Een condo of een huis met zwembad b.v..

  Kom naar hier en ga op pad en dan kan je vergelijken

  Succes,

  LOUISE

 5. BramSiam zegt op

  Waarom zou vijf jaar huren zonde zijn van het geld? Koopwoningen zijn niet gratis en als je boven de 65 bent en niet ouder dan 95 denkt te worden is een koopwoning duurder dan huren. Nog even los van alle nadelen van kopen. Het gedoe. De onzekerheid over je buren, over veranderende toekomstplannen, over de veranderingen in Thailand, waardedaling etc. etc..
  De enige reden om te kopen is op te kunnen scheppen dat je een huis bezit en dat bezit is in Thailand slechts zeer relatief. Soms heb je een huis en ineens heb je het niet.

  • Jan VC zegt op

   Beste BramSiam, Je kan ook een huis bouwen om je laatste jaren gelukkig en comfortabel door te brengen. Na je dood heeft je partner(vrouw of man) een zorg minder. Ze kan verkopen of verder bewonen. Is dat opscheppen?
   Vriendelijke groet,
   Jan

 6. p.hofstee zegt op

  Hallo als je de berichten leest hoeveel russen hun apartement moeten verkopen zou ik dat even goed in de gaten houden en dan een app.ment van een rus kopen [zij moeten toch verkopen,de roebel is niets meer waard.]
  veel succes.

  • lung addie zegt op

   duidelijk een prachtig voorbeeld van : de een zijn dood is de andere zijn brood. Dit is geen antwoord op de eerlijke vraag van Muis. Vergeet niet dat er op het blog ook een discusie aan de gang is over de Nederlanders welke eventueel zullen moeten terugkeren naar Nederland .

  • Sir Charles zegt op

   Een appartement van een landgenoot kopen zou ook een optie kunnen zijn want verscheidene landgenoten hebben moeite om de zorgverzekering te betalen en alle perikelen rondom de AOW en pensioenen maakt het leven in Thailand er ook niet eenvoudiger op.
   Daarnaast krijg je voor een € steeds minder baht om te besteden zodat veel Thaise artikelen en diensten ook minder makkelijk betaalbaar worden dat overwogen wordt (of al gerealiseerd) om terug te keren naar Nederland om aldaar een bijstandsuitkering aan te vragen

   Ik verzin het niet hoor, lees dit blog er maar eens op na.

 7. sadanava zegt op

  Beste muis,
  Goed advies is moeilijk te geven met de zeer beperkte info beschikbaar. Ben je getrouwd met een Thaise of niet? Alleen of met kinderen? Beschikbaar budget? Je zal als “alleenstaande” erg moeilijk een huis kunnen kopen gezien de wettelijke bepalingen. Belangrijk is dan ook om te weten waar je wilt wonen welke provincie of stad. Lijkt mij dat een condo de beste oplossing is, mits goed uitgezocht is wat de waarde en de kwaliteit is. In Veel condominiums is er ruimte om volledig eigenaar te zijn van een condo. Max. 49% van de condo’s van een complex mag namelijk verkocht worden aan buitenlanders. Je moet dan ook goed berekenen wat de maandelijkse lasten zijn qua service enz. Een huis kopen is lastig en qua waarde vaker minder waard na lange tijd tenzij de grond een “hotspot” is.

 8. bob zegt op

  bouwen zonder grond dat gaat niet. En grond kunt u niet kopen wel leasen. Maar er zijn wel wat haken en ogen. Wel kunt u een condo kopen of een aantal naast elkaar en die verbinden. Als u in Jomtien wilt kan ik u wel raadgeven. robert-e-c@hotmail.com voor kopen condo of/en huren.
  Over de toekomst zou ik mij niet zoveel zorgen maken ook in Nl ging het 8 jaar geleden mis en ik herinner mij ook nog 1973 en toch kwam alles op zijn pootjes terecht. Succes….

 9. jan zegt op

  ik zou nooit kopen mits je natuurlijk te veel geld hebt en dan zou ik nog heel goed kijken wat ik koop,
  je kunt heel veel huren en ook voorlange termijn

  en wat zijn je wensen , veel luxe of normaal leven , en waar wil je verblijven, als je koopt dan zit je altijd vast aan allerlei zaken , en als je huurt dan ben je weg als het je niet zint, verken eerst de boel goed met huren , of het wel bevalt waar je zit , ik ken mensen waarbij alles te koop staat en komen er nu moeilijk vanaf in de economische tijd, als je gewoon een goed pensioen hebt dan kan je de huur goed betalen

 10. Albert van Doorn zegt op

  door de economische crisis in Rusland worden veel russen gedwongen om hun condo te verkopen.

  je hebt nu een ruime keus tegen wellicht redelijke prijzen.

 11. lung addie zegt op

  Beste Muis,

  eigenlijk geef je het antwoord op jouw vraag zelf. Je hebt blijkbaar geen vertrouwen in de toekomst in Thailand. Als je geen vertrouwen hebt in de toekomst is het eenvoudig: je blijft hier weg of je engageerd je zeker niet voor de toekomst; Dus als je dan toch komt huur dan. Sluit een contract af op jaar- of drie jaar basis en als er dan iets gebeurt kan je zonder groot verlies je biezen pakken. Je geeft niet aan of je over een Thaise partner beschikt die je voor de onzekere toekomst wil veilig stellen of niet. Indien wel en als je het geld,welke je eventueel zou willen besteden in de aankoop van grond en de bouw van een huis, veilig op een rekening voor haar zet is haar broodje ook gebakken. Maar ja, ik weet het, de grote droom van een Thaise vrouw is dat de farang een huis voor haar bouwt want dat is “haar” toekomst als jij je lepel aflegt.
  Prettige feestdagen,
  Lung addie

 12. Davy zegt op

  Persoonlijk zou ik gaan voor huren.
  Thailand is groot … dus waarom op 1 plek blijven ? enkele jaren hier… enkele jaren daar. Dan zie je iets.
  Als je koopt ,zit je vast. Slechte buren, de buurt die veranderd, ….. er zijn veel factoren die bepalen of je graag ergens woont. Als je huurt…heb je een uitweg.

 13. Sjaak S zegt op

  Hallo Muis,
  Ook ik zou adviseren eerst te huren en dan eventueel te kopen. Maar wat wil je eigenlijk doen, dat is de grote vraag. Al naar gelang je gaat wonen kun je een mooi huis voor 10.000 tot 20.000 en meer baht huren. Bij mij was de keuze snel gemaakt: ik ben nog “jong” genoeg om van een koop profijt te hebben. Mijn gebouwde huis is weliswaar stukken kleiner dan het huis dat ik de vorige keer huurde, maar ik heb van niemand last (ik had helaas twee keer pech met huren en werd er twee keer uitgezet. De eerste huurbaas een Thai, de tweede een buitenlander – heb er ook een stuk over op Thailandblog staan).
  Ik had toen uitgerekend, dat ik na vijf jaar evenveel huur betalen zou als dat mijn huis nu kost. Let wel: ik heb een huis dat hooguit 70m2 is. Dus geen paleis, maar voor ons prima.
  Maar als je een goed pensioen hebt kun je daarvan wel zeker in vergelijk met Nederland een prachtig huis huren. Als dat je droom zou zijn.
  Zoals al bij enkelen aangeduid: maak een stappenplan: kom naar Thailand, huur een huis(je) en kijk dan verder. Verhuizen kun je altijd en kost hier ook niet veel. En: laat je meubilair en alles wat je niet nodig hebt, in Nederland. Je kunt voor de vrachtkosten beter hier nieuwe spullen kopen…

 14. theoS zegt op

  Huren, want je wil na misschien een maand weer verhuizen vanwege de herrie bij je huis, zoals Karaoke tot diep in de nacht en bars die de hele nacht keiharde muziek spelen, of een tempel die om 5 uur ‘morgens de brullende luidsprekers aanzetten. Als je huurt kun je a la minuut vertrekken en hier kan je vrijwel direct een huurhuis vinden en gelijk intrekken. Ik deed het vroeger zo, reed rond in mijn auto door de Sois met mijn Thaise vriendin, want die kon de verschillende uithang borden van Te Huur lezen.
  Ik had altijd een huurhuis gevonden nog dezelfde dag. Over de reden waarom ik steeds verhuisde kan ik wel tot in het oneindige doorgaan. Is een minpunt hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website