Lezersvraag: Hoeveel fooi moet je in Thailand geven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
17 april 2014

Beste lezers,

Ik heb begrepen dat fooi geven in Thailand wel gebruikelijk is, klopt dat? En hoeveel moet je ongeveer geven?

Zelf zat ik te denken aan een fooi voor het kamermeisje en in het restaurant (als de bediening goed is). Vergeet ik dan wat?

Hoor het graag.

Vriendelijke groet,

Carlo

37 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel fooi moet je in Thailand geven?”

 1. mertens zegt op

  bij goede bediening en lekker eten geef ik steeds een tip;10a20 bath bij rekening van 600of1000bath;dat kan der wel af,alsook aan de kamermeisjes geef ik steeds na twee dagen 100 bath en op’t het eind nog eens 100,dit maakt een groot verschil ,wat is vijf euro !van ondervinding weten we dat ze extra hun best doen als je de fooi vroeg geeft naargelang je zeker twee ,a drie weken in hezelfde hotel verblijft,wel kan ik er niet tegen dat sommige toeristen echt overdrijven met fooien:zo gaat dit land zeker de slechte weg op,omdat de gewone werkende man dan beschouwt wordt als een sukkelaar,heb zelf gezien in muziekband optreden dat er waren die 500 bath tip gaven voor 1 liedje ,als wij dan afkomen met 20 bath lachen ze ons vierkant uit in de toekomst!dezelfde soort zag ik effe verderop zich bezuipen eerst veel in een seven eleven aan goedkope drankjes en daarna het geld over de dam gooien!daarom doe gewoon normaal zoals overal ter wereld,wie iets verdiend aan fooi geef ik wat ,maar redelijk blijven he”,vanwege de fonz uit belgie!

  • Noah zegt op

   @ Mertens, ik denk dat u een behoorlijke rekenfout maakt. Iedere 2 dgn 100 bht en op t eind nog eens 100 komt u met 5€ niet ver!

   Standaard geef ik 20 bht tip. Bij slechte service, slecht eten of een stuk chagrijn 0 bht!

 2. MACBEE zegt op

  Ik beperk mij tot het geven van fooien in restaurants, etc.

  De fooi hangt af van twee belangrijke zaken:
  – Bevat de rekening (of de prijs in het menu) een 10% service charge?
  – Was de service goed, matig, of afwezig?

  Als de rekening of menuprijs al een service charge bevat, rond dan het bedrag af, maar niks overdreven. De meeste niet al te dure eetgelegenheden brengen geen service charge in rekening, en laten de fooi over aan de klant. Ik gebruik dan altijd de 10% regel, maar dat is zeker geen plicht. Als de service goed was, dan kun je ook een bedrag aan de waiter geven (stop het in het overhemd) + een bedrag in de rekeninghouder. Bij matige of slechte service (eten en/of bediening) geef ik duidelijk minder en kom er niet meer terug, want ‘keus genoeg’.

  • luc.cc zegt op

   slechte bediening of geen lekker eten, gene bal tip, trouwens de meeste Thais geven ook geen tip
   Zoals je zegt ik ga er niet meer terug, zo denk ik er ook over
   Kennissenkring van Thais zeggen ook dat een tip niet nodig is
   Maar ze zijn slim, rekening 490 baht krijg je wisselgeld in briefkes van 20 en vier van honderd
   en ik heb al dikwijls gezien als ik alles wegneem uit het boekje ze vieze ogen trekken, als het op niks trekt, ook niks van mij
   Daarbij in vele zaken, restaurants of pubs zetten ze sowieso de farang in het zak bij afrekening, als je vriendin of vrouw het niet deftig nakijkt ben je dikwijls geschoren
   Mijn ervaring hier

  • Marcus zegt op

   Inderdaad als ze met bedienings geld zich al een ruime fooi toerekenen krijgen ze van mij niets meer. 40 baht is standaard wat ik geeft voor rekeningen tussen de 500 en 1000 baht en daar blijken ze blij mee te zijn. Het probleem is dat redlijk simpele tentjes en bvb Emporium nu ook met bediengs geld aan het klooien zijn geslagen. Als je een kortings kaart heb van bvb Marriott (kost je wel 7000 baht per jaar met een bundel korting cheques voor andere zaken) dan rekenen ze snel tip gebaseert op het niet gekorte bedrag. Dan moet je dus 20% tip betalen en dat is van de gekke, Ze hebben het van mekaar afgekeken want andere grote hotel chains doen in Thailand hetzelfde. Je kan je trouwens afvragen of een self service buffet wel bedienings geld mag vragen, je bedient jezelf!!!. Trouwens die marriot kaart werkt ook buiten Thailand.

 3. v veen zegt op

  Leg iedere morgen 20 bath op het kussen ïedreen blij”hoop ik

  • k.harder zegt op

   Dat staat als reisadvies in de Arke-folder. Volgens Thaise vriendin zijn de kamermeisjes ‘een beetje dom’, ze zien alleen de 20 bhat en vergeten dat je dat elke dag doet. Je moet aan het begin een wat hoger bedrag neerleggen, en dat om de zoveel dagen herhalen. Nu ‘iedereen blij’.

 4. Jerome zegt op

  Haha, ik doe het anders… Na mijn eerste nacht vraag ik “wie heeft mijn kamer gekuist”? Veelal paniek, want men denkt dat er klachten komen… Dan komt een kamerdame af en ik geef haar 20 Baht. Elke dag dezelfde opvoering en elke dag plezier.

 5. willy zegt op

  Ik ga ervan uit dat fooi verdient moet worden en geen gewoonte dat je altijd maar moet geven zoals op een cruiseschip. In Thailand is dat niet moeilijk omdat daar 99% vriendelijk is. maar als het eens voorkomt dat ik niet normaal behandelt wordt krijgt die persoon geen fooi.

 6. Freddy zegt op

  In de jaren ’60 was in België veronderstel in Nederland de tip voor de kelner 10% (later opgetrokken naar 15%) van de rekening, in Restaurant en gelegenheden stond dat al op rekening, ja in sommige Restaurants TOEN moest de kelner 200 Bath betalen voordat hij kon beginnen, (zelf meegemaakt) nadien werd de fooi afgeschaft omdat de baas een wedde moest uitbetalen. Dus ik denk een kleine 10 % van de rekening OK

  • jan geluk zegt op

   klopt niet.ik werkte in de jaren 60 in tophotel restaurants in NL en Belgie.En je loon was in het begin 1 juridische gulden per week.En je kreeg 10% van de omzet dat was je loon en fooi.Later trokken ze dat zgn bedienings geld op naar 15 %.Fooi geven is gewoon een waardering geven voor bewezen diensten.Ik geef altijd een royale fooi als alles naar wens gaat.Maar als ik bediend wordt door een eigenaar van de zaak bvb op de nachtmarkt geef ik nooit fooi.Die eigenaar hoeft ook niet van de fooi te leven ,maar personeel is afhankelijk van de fooien.En in NL werd je zelfs elk jaar door de belasting aangeslagen voor de ontvangen fooien die zien dat of zagen dat als inkomen.Als je het niet opgaf en je werkte als kelner of oberkelner net als ik dan schatte de belasting dat en je moest betalen voor de ontvangen fooien.Maar is Thailand doet geen enkele zaak aan klantenbinding, dus het intreseerd ze geen moer of je terug komt of niet.En een echte Thai durft nooit te reclameren als het eten niet goed is.Want dan gaan ze af en dat willen ze niet.

   • Christina zegt op

    Moderator: uw reactie moet over Thailand gaan.

 7. Patrick zegt op

  Toen ik het eerst in Thailand kwam gaf ik ministens 100 bath.
  Vb intercontinental hua hin, als de butler dame je naar de kamer brengt en uitlegt hoe alles werkt, je dan een rondleiding door het hotel geeft, dan gaf ik 300 THb. Op restaurant, 100 of 200.
  Taxi rond ik af.
  De pool boy van het hotelzwembad die je steeds goed verzorgt daar kan je ook niet om heen.
  Die gaf soms drankjes gratis weg, daar zat ik echt serieus mee verveeld….immers ik wil eerlijk betalen en me niet verplicht voelen om een grote fooi te geven omdat die jongen eigenlijk zijn werkgever besteelt door de klanten gratis dingen weg te geven of lager aan te prijzen.

  Dan leerde ik dat 300 THb het dagloon is van een arbeidster. in een deftig en niet erotisch massage salon in de village in Bangkok waar mijn partner woont, is dat het dagloon.

  Amerikanen zijn dat gewoon, 15 a 20% fooi. Voor ons is het wat wennen.
  Ik tracht het toch wat te beperken nu anders loopt het al snel op.

 8. Freddy zegt op

  Gelijk MACBEE zegt een fooi eigenhandig geven, bij ons de fooi die bij de rekening werd gegeven werd in een gezamenlijk pot gedeponeerd. (A la main) of in de hand mochten wij zelf houden, weet niet hoe dat hier werkt, weet wel dat de tips al in gezamenlijke pot moeten die bij de rekening zitten hier.

 9. Henk j zegt op

  Sommige taxi chauffeurs ronden zelf af, dan geen fooi en vraag ik de laatste bath terug
  Als we uit eten gaan dan fooi van 20 tot 50 bath afhankelijk vande bediening.
  Er zit verschil tussen het geld in het mapje op plateau dan is het om te verdelen met de collega’s. Geef je het in de hand dan is het voor degene die je bediend heeft.

  • Christina zegt op

   Niks afronden dat bepaal ik zelf als ik tevreden ben en geen gezeur over de meter krijgt hij 20 baht.

 10. Davis zegt op

  10 à 20 THB tip lijkt me inderdaad aanvaardbaar. 20 THB is ook de kleinste papieren coupure.
  In een bar, na enkele drankjes, blijft het kleingeld bij mij liggen. Op restaurant bij goede bediening een briefje van 20 THB.
  Vergiet niet de fierheid van de Thai. Een te grote fooi kan op jezelf aanstellerig en op het personeel vernederend overkomen.
  Zat zo eens – een van de eerste Thailand reizen – aan een geïmproviseerd barretje tussen de overdekte snookertafels ergens aan The Peak in Chiang Mai. Was wat blijven hangen. Er werkten zowat 5 freelancers, kwam daar niet voor, maar die bedienden ook drankjes. Echt heel gezellig en gemoedelijk, zeker geen hoerentent. Was tegen het einde van de avond nogal close met de manager in gesprek geraakt, we sympathiseerden. Die deed na de laatste klant zijn ‘kraam’ dicht, soort caravan met een klep. Betaalde de rekening en gaf 1000 THB fooi, te delen onder de staff; de 5 jongens die de bediening deden. Die keken maar vreemd, not amused. Tja die kregen hun gage en bleek 120 THB pp te zijn. Dan sla je wel een figuur door hen meer drinkgeld te geven dan ze verdienden. De manager legde me dat fijn en diplomatisch uit, en gaf die 1000 THB terug. Me daarop geëxcuseerd. Dan kwam zijn voorstel met zijn allen nog iets ergens anders te gaan drinken met die 1000 THB. Wel werd mee getroond naar een tent waar alleen Thai kwamen, was de enige buitenlander. Dat was super. Zo zie je maar, met een verkeerde fooi kan je ook het tegenoverstelde bereiken dan je geliefd te maken. Lesje geleerd!

 11. Gerard en Cor zegt op

  Ik ben er misschien simpel in, maar ik vind een fooi een extra beloning voor speciale diensten of gedrag.
  Zorg wel dat de fooi bij de kamermeisjes komt door ze te zoeken en pesoonlijk te gven. Op het kussen leggen is voor de etage-supervisor, die komt eerder op de kamer dan de uitvoerende (kamermeisje).
  In restaurants alleen als het eten naar behoren en de bediening fatsoenlijk was.

 12. Freddy zegt op

  Anekdote, ik tank hier benzine altijd aan hetzelfde station, iedere keer geef ik 20 Bath tip en ze blazen mijn banden op met de gewenste spanning heb blaadje bij met daarop 27 en 29 PSI voor en achter band, beleef werkelijk plezier aan mijn 20 Bath, ze maken ruzie om mij te bedienen.

 13. Jörg zegt op

  Ik laat aan het einde van het verblijf in een hotel altijd wel wat fooi achter. De reacties hier lezend kan ik dat dus beter overhandigen of op het kussen achter laten.

  • Christina zegt op

   Als je tevreden bent over het kamer meisje geef haar dan elke dag een kleinigheid doet wonderen.
   Maar als we gaan eten nee zit al bij de prijs inbegrepen in grote hotels.

 14. Sjaak S zegt op

  Ik mag dan wel gierig genoemd worden, maar ik geef zelden of nooit een fooi. Of ik rond het bedrag af naar boven. Maar als ik een fooi zou geven, is het misschien maximaal 20 baht. Als de kelner 10 personen op een avond bediend, heeft ie al 200 baht. Bijna een dagloon.
  Ik kom zelf uit de vliegwereld, ben 30 jaar lang als steward onderweg geweest. In Amerika moest ik een tip geven, in Japan mocht het weer niet. Overal is het anders. Ikzelf heb het wel eens gehad dat een passagier mij een tip wilde geven. Deze heb ik dan meestal dankend afgewezen. Niet dat ik het niet gebruiken kon, maar ons werd er door onze superieuren ingegeven dat wij “gastgever” waren en die geef je geen fooi. Een fooi aannemen zou ons degraderen naar “kelner in de lucht”… en dat waren wij niet.
  Met dit in mijn achterhoofd heb ik er ook niet zo’n moeite mee om geen fooi te geven. Als ik een prima service had, dan wil ik dat wel doen, maar in de regel niet.

  • Christina zegt op

   Sjaak, we gaan regelmatig naar America familie maar niet van Hollandse afkomst echte Amerikanen.
   Zelfs zij geven geen fooi meer alleen als we de auto laten parkeren geven zij een dollar.
   Mijn neef vertelde met al die dollars verdient hij meer als ik.

   • Davis zegt op

    In Amerika is het bij mijn weten nog altijd zo dat de meeste obers en diensters moeten leven van hun tip. 10% van je rekening, zo gaat dat daar. Je kan minder geven, maar dan krijg je gegarandeerd iemand achter jou die weten wil waarom je de service (niet het eten bv, dan spreek je de manager aan) zo slecht vond dat ze geen loon naar werk verdienen. Was mijn eerste trip 20 jaar geleden zo, en laatst in december ook nog. Jouw Amerikaanse familie moet toch weten dat tot 100% van het loon van een reguliere ober/dienster bestaat uit de 10 % tip die ze krijgen? Je kan zelf(s) de tip bijschrijven op je rekening als je met Visa betaald, dan is het voor jou althans officieel. That’s America. Je bent er toch geweest, op restaurant, ?

    Verklaart tegelijk waarom Amerikanen soms automatisch 10% fooi (lees: tip of service fee) geven als ze buiten Amerika op reis zijn. Die redeneren uit het systeem dat ze gewend zijn en geven dan ook naargelang. Uiteraard als ze doorhebben dat het systeem anders in elkaar zit in het land waar ze vertoeven, ageren ze navenant.

    • Sjaak S zegt op

     Toen ik het stukje over de hoge verschillen in salaris las hier in Thailand, moest ik aan een documentaire denken die ik over de VS zag. Het verschil, om bij Thailand te blijven, is inderdaad niet zo groot maar door de levensomstandigheden enorm: minimumloon van een kelner hier zal 200-300 Baht zijn. In de VS: netto 2,13 dollar per uur. Werk je acht uur, heb je: 17 Dollar. Dat zijn omgerekend in Baht 547,32!! Net het dubbele van hier. Maar daarvoor zijn de prijzen daar het veelvoudige. Wat dacht je van een salade voor 10 dollar of een plastic beker met ananas voor 7 Dollar? Druiven die je gemakkelijk vijf dollar kosten. En kijk dan eens hier…
     Dan kun je je voorstellen dat de mensen daar van tips moeten leven.
     Hier is iedere fooi welkom, maar dat hoeft geen 10% van je bestelling te zijn…Ik blijf bij een vriendelijk bedanken en soms een afronding naar boven. Tien keer vijf baht is ook, vergeleken met een dagloon van 300 Baht een relatief goede bijverdienste.

  • Christina zegt op

   Moderator: de reactie moet wel over Thailand gaan.

 15. Freddy zegt op

  Paar redens waarom ik geen tip geef zijn: onvriendelijke bediening, en de voornaamste mij zogezegd verplichten,vb. moet 80 Bath betalen geef 500 THB en ze geven mij 1 biljet van 20 en vier van honderd, dus mij zogezegd verplichten van 20 Bath te geven op 80, geef dan niets, en heb dit al tegen verschillende uitbaters gezegd ook.

  • Marcus zegt op

   Ja je kan het moelijk anders terug geven. Dit is onzin!! Wat wel gebeurt dat als het bvb 100 is en je geeft 500 dat 3 x honderd en 5 x 20 terug komt , en dat is om de tip te stimuleren. Niets dus

 16. leon zegt op

  @freddy
  Ze geven je toch netjes je geld terug. Waarom denk jij dat ze 20 baht fooi willen?

 17. Roland zegt op

  Ik hoor het altijd graag zeggen, hoeveel fooi MOET je betalen?
  Laat me kort zijn, je MOET gewoon niets! Een fooi, waar dan ook ter wereld is geen verworven recht.
  Het is een appreciatie van iemand die tevreden is over geleverde diensten.
  Vooraleer over het geven van een fooi te overwegen moet er een meerwaarde aanwezig zijn over het geleverde. Dit kan vanalles zijn, een vriendelijke bediening, een extraatje hier of daar, of een gevoel van algemene tevredenheid. Niet zomaar.
  Waarom zou je een fooi geven aan een onbeleefde dienster of geen bediening met de nodige zorg en klantvriendelijkheid? Dat zou alleen maar betekenen… “doe zo voort”. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
  Ik zeg altijd, geen tevredenheid geen fooi, simpel.

 18. Jack G. zegt op

  Uit internationaal onderzoek blijft dat de Nederlander en het begrip fooi een lastige combinatie is. Vele forums staan er vol mee en het paginabezoek stijgt explosief. Dick zal binnenkort dit wel gaan onderzoeken. Ik zelf heb het ook even moeten ‘leren’ en meestal krijg ik in Thailand er een goed gevoel bij. Een fooi is inderdaad niet een standaard gebeuren en als ik ergens wat langer verblijf krijg ik met relatief kleine fooien er een hoop voor terug. Vooral een stukje plezier en dat maakt mijn vakantie weer een groter succes. Ik behoor tot de groep vakantiegangers die niet altijd tot de uiterste bodem gaat om zo goedkoop mogelijk alles binnen te halen. Plezier hebben en een goed gevoel is mij wel wat waard. Maar er zijn grenzen en over het algemeen gaat het in Thailand erg prettig. Ik heb helaas in andere landen minder leuke dingen meegemaakt rond het begrip kadootjegeld. Dan is het echt toeristen melken aan het worden.

  • Davis zegt op

   Mooi verwoord. Hoop dat Dick een pseudowetenschappelijk onderzoek doet, want gezien de reacties is dit best wel een interessant onderzoeksgebied. Maar voor een reporter ten velde moet het toch een lastig onderzoek worden. Incognito horeca-gelegenheden bezoeken om ietwat data aan x- en y-grafieken te verzamelen, waarvan parameters Nederlanders (of farang) en hun tip-gedrag? Lol.
   Een fooi is echter niet meer dan een bevestiging van een persoonlijke waardering, de hamvraag blijft hoeveel, en of dat nodig wordt geacht?. En dat je er dan uiteindelijk mee bereikt dat de gever zowel de ontvanger dat beide aanvaardbaar vinden. Denk dat ieder wel voor zich weet of kan aanvoelen of een tip hoegenaamd aangewezen, dan niet aanvaardbaar is. De juiste tip geven lijkt me bijgevolg een kunst, en gezien het niet verplicht is, riskeer je ook niets door niets te geven. Denk daar persoonlijk anders over, maar kan over de initiële vraag geen sluitend antwoord geven. Een vriendelijk woord of gemeende interesse wordt soms meer geapprecieerd dan een tip. Daar moet dan tijd voor zijn. Bij KFC hoort mijns inziens geen tip. Aan de achterkant waar een familie aan het fornuis kippen aan het spit staat te draaien, zou er dan wel eens over nadenken.

  • smeets dirk zegt op

   Ik werk soms in de horeca in Belgie niet ver van de Nederlandse grens en kan u verzekeren alhoewel niet de gemakkelijkste klanten,dat de fooien die ik daar krijg meestal van Nederlanders zijn

 19. bal bal zegt op

  Het ligt aan de service en vriendelijkheid maar als het personeel de mond niet openen doen krijgen ze helemaal niets.
  Ik heb mijn hele leven in de horeca gewerkt dus weet er alles van geen service geen tip.

 20. tremo zegt op

  Ik geef meestal tussen de 20 en 40 baht fooi.

  Een ding dat ik heb geleerd is dat ik nooit een fooi voor het kamermeisje in de kamer achter moet laten. Een manager kwam ooit bij mij langs om het geld terug te geven omdat ze dachten dat ze het zonder toestemming mee had genomen. Sindsdien altijd persoonlijk de fooi overhandigd. Is eigenlijk veel persoonlijker ook.

 21. Tino Kuis zegt op

  In Thailand geeft 84 procent van de gasten in een restaurant een fooi. In Japan is dat 4; in Signapore 20; in Maleisie en Indonesie 39; Fillipijnen 71; en in India en Bangladesh 80 procent. Over de hoogte van de fooi wordt niets gezegd. Zie:

  http://blogs.wsj.com/searealtime/2014/04/16/thai-diners-emerge-as-asias-top-tippers/

  • marcus zegt op

   Net een paar weken in Yokohama voor werk gezeten an het is echt een verademing niet die druk van tippen te voelen. Als je daar een tip geeft beledig je de wiater , en dat begrijp ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website