Beste lezers,

Wie kan mij een afdoende antwoord geven op de vraag of een Nederlands bedrijfspensioen en AOW in Thailand fiscaal onbelast of belast zijn? Ik hoor tegengestelde meningen. Ik ben het uitvoerige dossier eens doorgelopen en kom – via vraag 8 – tot de conclusie dat Nederlands bedrijfspensioen in Thailand aangegeven moet worden, maar dat AOW in Nederland belast blijft.

Nu is dan de hamvraag: hoeveel belasting wordt er in Thailand geheven? Want dan pas kun je je Nederlandse belastingdruk vergelijken met de Thaise.
En pas dan weet je of het -financieel- zin heeft om naar Thailand te verhuizen.

Het dossier geeft daar geen antwoord op. Is er iemand die daar nog eens iets over kan zeggen?

Met groet en dank,

H. Kooiker


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel belasting wordt er geheven over een Nederlands bedrijfspensioen in Thailand?”

 1. han zegt op

  Ik ben daar ook wel nieuwsgierig naar.

  • HarryN zegt op

   Kijk ook eens op Thailandblog het artikel: Mijn eerste belastingaangifte na mijn 65ste d.d. 11 maart 2015.
   Dit is naar mijn mening vrij duidelijk en kunt U derhalve zelf berekenen wat u zou moeten betalen.

 2. nico zegt op

  Lijkt mij een heel interessante vraag, ben benieuwd of iemand hier een antwoordt op weet.

  Nico

 3. Cees zegt op

  Dit staat er in de publicatie Verdragsstaten LB niet-ingezetenen van de Belastingdienst Limburg / kantoor Buitenland – versie januari 2012 (te vinden op het internet).
  Hierin staan alle verdragstaten met de gemaakte afspraken, verdragen dus, en dit voor Thailand:
  – pensioen particulier/overheidsbedrijf en lijfrenten: belast in Thailand
  – A.O.W. / Anw / WAO / WIA / WAZ / WaJong: belast in Nederland
  Met Thailand is géén verdrag gesloten inzake sociale zekerheid

  • Toon zegt op

   Ik neem aan, dat u deze bedoelt:

   http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verdragsstaten_ib_niet_ingezetenen_ib4011z2fd.pdf

 4. RichardJ zegt op

  Ik heb hierover een boekje uit 2012 in pdf van Price Waterhouse Coopers Thailand.
  Hierin wordt alles uitgelegd.

  The pdf-file heet: thai-tax-2012-booklet.

  Mischien is er al een actuele versie te vinden op http://www.pwc.com/th.

  • Cees zegt op

   Er is inderdaad een nieuwere versie, Thai tax 2014, binnen 1 minuut te downloaden, bedankt voor de tip!

  • Toon zegt op

   http://www.pwc.com/th/en/publications/thai-tax-2014-booklet.jhtml?query=thai-tax&live=1

 5. tonymarony zegt op

  Neem contact op met belastingdienst Heerlen en u word op uw wenken bediend door deze instantie, of als u niet te ver weg woont maak een telefoniche afspraak en klaar is kees , ps woon als 10 jaar hier en betaal geen belasting over mijn AOW , BEN TOEN WEL UITGESCHREVEN UIT NEDERLAND.

  • NicoB zegt op

   Tonymarony, sorry, maar het is onjuist wat je beweerd.
   Over je Aow betaal je ALTIJD belasting in NL, althans NL is bevoegd er belasting over te heffen.
   Dat er weinig of niets wordt ingehouden door de Svb komt misschien omdat je Aow laag is door korting of wat ook, maar nogmaals verspreid nou niet zoals al zo vaak op dit blog de boodschap dat je geen belasting over je Aow zou moeten betalen, volgens het verdrag is NL bevoegd belasting te heffen over Aow.
   NicoB

 6. Renévan zegt op

  Kijkt u even op deze website http://www.rd.go.th/publish/index_eng.html dit is de website van de Thaise belastingdienst.
  Als u naar individuals & employees gaat daar personal income tax aanklikken. Daar krijgt u duidelijk te zien de deductions allowed en de allowances (exemptions) allowed.
  Onderaan ziet u de belastingschijven (tax rates of the personal income tax), zo is van o tot 150000 thb exempt over de volgende schijf betaald u 5% enz.
  Wat u hier niet ziet is de 190000 thb die u in mindering kan brengen als u 65 jaar of ouder bent. Dit moet worden ingevuld op het income exemption entitlement form en worden overgenomen op het aangifte formulier.
  Als u teruggaat naar het startscherm kan u daar het aangifte formulier downloaden. Rechts E-form aanklikken, vervolgens personal income tax aanklikken, en de PDF onder punt 1 downloaden.

  U moet zelf aangifte doen, u krijgt geen formulier toegestuurd. Het mag duidelijk zijn dat er heel wat Thaien en buitenlanders zijn die geen aangifte doen. De automatisering en controle op aangifte is nog lang niet wat het zou moeten zijn.

  Het is ook maar net de vraag wat er uit de aanpassing van het belastingverdrag (waar over gesproken wordt) tussen Thailand en Nederland komt. Net zo als de aanpassing van het verdrag met andere landen probeert Nederland er alles aan te doen om de bronheffing aan Nederland toegewezen te krijgen.

 7. RichardJ zegt op

  Beste Renevan,

  Ik denk dat met de link naar de website van de Thaise belastingdienst plus het boekje van PWC, iedereen zijn belasting kan berekenen en een aangiftebiljet kan invullen.

  Dan de volgende stap: aangifte doen. Ik begrijp uit jouw reactie dat je hier ervaring mee hebt. Kun je die met ons delen. Doe je dat zelf persoonlijk of werk je via een belastingagent? Wat zijn de kosten?

  • Renévan zegt op

   Ik woon zeven jaar in Thailand en leef van mijn spaargeld, over drie jaar pensioen dat was eerst twee jaar maar dank zij onze regering moet ik een jaar langer met mijn spaargeld doen. Ik wilde weten hoe het hier gaat met het al of niet betalen van belasting over pensioen (het dossier belasting van Thailandblog was er nog niet). Dankzij google is alles makelijk te vinden, website van de Thaise belastingdienst die duidelijk genoeg is. Hier langer dan 180 dagen woonachtig belastingplichtig, op een andere website vondt ik een vertaling van de Thaise belastingwet waarin duidelijk staat dat er over pensioen belasting betaald moet worden. Op diverse logs werd gesproken over een extra afrekpost van 190000 thb bij 65 jaar of ouder, dit zonder link vermelding. Na wat zoeken vond ik op een andere website van de Thaise belastingdienst het te downloaden formulier waarop dit mpet worden ingevuld.
   Vorig jaar kon mijn vrouw belasting terug krijgen, de premie betaald over een levensverzekering kon ze in mindering brengen. We zijn naar het belastingkantoor waar ze helpen met het invullen. Bij de vraag of haar man (ik dus) inkomen heeft was het antwoord nee, dus 30000 thb extra in mindering. Ze moesten wel mijn Thaise belasting nummer weten, wat ik nog niet had. Ze haddden alleen mijn paspoort nodig en vijf minuten later had ik een Thais belastingnummer. Dus voor aangifte gewoon naar het belastingkantoor gaan en de formulieren daar laten invullen, kost niets. Er wordt alleen belasting geheven over dat deel dat u Thailand inbrengt. Vorig jaar was de belastingdienst met personeel en pc’s in de Tesco hier op Samui om mensen te helpen met het invullen van een aangifteformulie. Ik heb er nooit een klant gezien gezien, dus het is wel duidelijk hoeveel Thaien een belastingformulier invullen.
   Nu heb ik nog geen pensioen, maar als het zover is zou ik niet weten hoe de Thaise belastingdienst kan controlen wat ik moet betalen. Zolang er geen link is met de Nederlandse belastingdienst is controle erg moeilijk. Wat ik overmaak kan A.O.W. zijn of spaargeld of een deel pensioen pensioen, wat is dan belastbaar. Ik denk dat de Thaise belastingdienst er geen heet hangijzer van maakt of er wel of niet betaald wordt, het binnengebrachte geld komt allemaal in de Thaise economie terecht. Het zal nog wel even duren voor er een goed systeem is waarbij alle Thaien die belasting moeten betalen dit ook doen.

 8. w. eleid zegt op

  Over de aow woprdt belasting ingehouden door het SVB, ook al ben je uitgeschreven in Nederland.
  Je pensioenfonds is VERPLICHT per juli 2015 om loonbelasting in te houden, TENZIJ je kunt aantonen dat je in Thailand belastingplichtig bent.
  Ik heb onlangs deze procedure doorlopen en heb van de ‘belastingdienst buitenland’ deze week bericht gekregen dat ik in Nederland niet belastingplichtig ben.

  • Renévan zegt op

   Een pensioenfonds houdt altijd loonheffing in tenzij u vrijstelling heeft aangevraagd en gekregen, ik weet noet wat dat te maken heeft met per 15juli 2015. Een ieder die meer dan 180 dagen in een jaar in Thailand woont is belastingplichtig, dus makkelijk aan te tonen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website