Beste lezers,

Ik heb volgende vraag. Ben wettelijk gehuwd in Thailand. Wilde mijn huwelijk laten registreren in België. Op mijn vraag, hoelang het duurt eer de registratie rond is, kon de bediende op het stadhuis in Oostende daar geen datum op plakken.

Heeft er iemand ervaring hiermee?

Woon in het Vlaams landsgedeelte.

Met groet,

Roger


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Hoelang duurt het voor mijn Thaise huwelijk in België geregistreerd is?”

 1. Louis49 zegt op

  Ik ben enkele jaren geleden ook gehuwd in thailand .De eerste keer ik in turnhout kwam naar het gemeentehuis met de nodige vertalingen en dat was op een kwartiertje in orde

  • bart zegt op

   Ik geloof dat dit inderdaad snel kan.
   Maar de volgende stap is visum voor gezinshereniging. En is het dit niet dat vrij lang kan duren?
   Ik had gehoord dat dit minstens 6 maanden duurt, niet?
   Ik vroeg me trouwens af of het mogelijk zou zijn om tegelijk een visum voor gezinshereniging aan te vragen en één voor toeristisch bezoek, zodat er geen 6 maanden gewacht moet worden voor bezoek aan België.

   • Stanny zegt op

    Je moet een onderscheid maken tussen overschrijving van het huwelijk in België indien je vrouw meegekomen is en of je vrouw nog in Thailand is. Wij zijn getrouwd op 25/03/2013 in Thailand. Onmiddellijk na het huwelijk hebben wij een visum voor gezinshereniging aangevraagd. Deze aanvraag gebeurde op 03/04/2013 (na de nodige kopieën , legaliseringen, betaling aanvraag visum …).Deze visumaanvraag (visum werd vroeger door de Belgische ambassade in Bangkok afgeleverd) gaat naar de dienst vreemdelingenzaken in Brussel, die daarvoor tot 6 maanden tijd heeft voor toekenning/weigering. Het visum werd toegekend op 24/06/2013, dus een 3-tal maanden na de aanvraag (visum geldig van 01/07/13 tot 29/09/13, dus 3 maanden na aflevering visum). Op 16/08/2013 zijn wij dan samen naar België gekomen. Het huwelijk werd overgeschreven in België op 26/11/2013 (zie mijn vorig antwoord). Ik moet wel zeggen dat ik alles heeeel goed voorbereid had, zowel in Thailand, als in België. Gelukkig woonde mijn vrouw in Bangkok, maar voor de ganse procedure (huwelijk en visum) zit je toch nog langer in de taxi dan in het vliegtuig.

    Indien je gehuwd bent in Thailand en je vrouw is nog daar, dan moet je vrouw de visumprocedure starten (zoals hierboven beschreven) bij de Belgische ambassade in Bangkok.

    Met de problemen bij vreemdelingenzaken (asielproblematiek), zal de toekenning van het visum waarschijnlijk wat langer duren (maar max. 6 maanden). De overschrijving in België zal niet langer duren (politiecontrole, parket). Alles hangt natuurlijk ook af van je eigen voorbereiding, die indien goed de hele afhandeling kan versnellen.
    Grtz, Stanny

 2. Stanny zegt op

  Beste Roger,

  Je mag rekenen op een dikke 3 – 4 maanden. Mijn vrouw is in België, samen met mij toegekomen op 16/08/2013. Op 17/08 al naar stadhuis gegaan om in te schrijven. IK (F-kaart op 04/09 al klaar). De wijkinspecteur moet nog een controle van woonst komen doen (je kan best hem contacteren om de zaak te versnellen). Nadien volgt nog een controle door politie op vraag van parket. Badkamer, kleerkast …bekijken om te zien of je vrouw daar woont. Nadien … worden jullie bij de politie uitgenodigd voor een interview (ieder apart) om te zien of het geen schijnhuwelijk is. Dit duurt een 2-tal uur. Na gunstig verslag van de politiediensten aan het parket, geeft deze laatste toelating aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om het huwelijk over te schrijven (in ons geval 26/11/2013).
  Indien je nog vragen zou hebben (inburgering …), mag je mij altijd contacteren.
  Grtz, Stanny

  • bart zegt op

   Als ik het goed begrijp ben je in Thailand getrouwd, en nadien is ze samen met jou met een toeristisch visum naar België gekomen. Is het dan zo dat zij gewoon hier kan blijven van zodra ze is ingeschreven?
   Wat als alle papieren niet in orde geraken in die 90 dagen? Is dus geen probleem?
   Dus op die manier moet je geen visum aanvragen voor gezinshereniging en heb je dus ook niet die lange wachttijd?

 3. JANI CARENI zegt op

  ik ben ook enkele jaren geleden ook in Thailand gehuwd en woonde vroeger in Oostende,heb mijn huwelijk laten registreren in april 2012 met de nodige vertalingen en onderzoek van de politie en ik heb mijn huwelijksboek gekregen einde 2012 in Thailand(20 euro) dus +- 8 maanden als alles in orde is,dus moeilijker in WVL

 4. bart zegt op

  Als ik het goed begrijp ben je in Thailand getrouwd, en nadien is ze samen met jou met een toeristisch visum naar België gekomen. Is het dan zo dat zij gewoon hier kan blijven van zodra ze is ingeschreven?
  Wat als alle papieren niet in orde geraken in die 90 dagen? Is dus geen probleem?
  Dus op die manier moet je geen visum aanvragen voor gezinshereniging en heb je dus ook niet die lange wachttijd?

 5. Lowi zegt op

  Ik ging met mijn vrouw en de nodige vertalingen het gemeentehuis binnen en enkele minuten later was alles in orde. Dit is inmiddels al wel 34 jaar geleden en had mijn vrouw op het Belgisch konsulaat al de Belgische nationaliteit en reispas bekomen. Oh ja, toen woonde ik in de Kempen, nu in Thailand.

 6. fernand zegt op

  Dit is het achterpoortje in de belgische wetgeving!!!
  Kom je met een buitenlandse naar belgie met toeristen visum kan je:
  indien getrouwd,familihereniging aanvragen op stadhuis,
  -maakt niet uit hoeveel dagen je visa geldig is,bij aanvraag familiehereniging krijg je 6 maand en moet zij dan ook effectief 6 maand in belgie blijven.
  -je huwelijkskontrakt ga je heel waarschijnlijk terug moeten laten vertalen in belgie door een beedigd vertaler.
  – je krijgt politie op bezoek om na te zien of zij daar w el samen woont met je.
  -je gaat beiden afzonderlijk ondervraagd worden ivm schijnhuwelijk(bij ons was dat respectievelijk 5h30 en 6h)
  -dan wordt alle s naar de rechtbank gestuurd en daar wordt beslist in orde of niet.
  – Indien in orde krijgt zij een F kaart ,(gelijk aan onze ID kaart,met dat verschil dat er op staat F kaart)
  Indien niet getrouwd,maak je samenlevingskontrakt en dan familiehereniging aanvragen en zelfde werkwijze als hierboven.
  In Nederland is dit niet mogelijk,DAAROM komen d e hollanders dan een tijdje in Belgie wonen om het in orde te maken.
  Komt het om een of andere reden niet in orde,krijgt ze het bevel het grondgebied te verlaten,maar ook hier weer de belgische wet zegt aangezien ze met je getrouwd is of samen leeft,kan iedere keer een maand verlenging bekomen worden en dan kun je terug beginnen of een advokaat nemen,met dien verstaande dat al je papieren in orde zijn .

  • bart zegt op

   Dit lijkt me de gemakkelijkste methode.
   Wij zijn nog niet getrouwd, maar mijn vriendin is al 3 keer in België geweest, en ik al 13 keer in Thailand. We kennen elkaar ondertussen bijna 3 jaar. Ik wil het doen zoals het hoort, maar heb ook geen zin om minstens 6 maanden gescheiden te leven.
   Op deze manier kan zij gewoon na onze trouw in Thailand mee naar België komen en dan verder alles hier in orde brengen.

 7. Bruno zegt op

  Beste Roger,

  om je een idee te geven, mijn Thaise vrouw en ik zijn op 19-12-2013 in Bangkok getrouwd en ons huwelijk is net sinds vorige week overgeschreven. Neem dus een dik anderhalf jaar, hoewel dat misschien in andere gevallen anders ligt.

  Tja, dat weten we van de kromspraak hier in dit http://www.apen.land hè … als je ergens 5 km per uur te snel rijdt dan volgt de rekening de week erna. Maar als je als hardwerkende burger justitie nodig hebt voor eenvoudige dienstverlening dan kan je lang wachten.

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno

 8. collaert jean zegt op

  ben sedert februarie ook getrouwd in thailand bij terugkomst in belgie naar gemeentehuis voor inshrijving huwelijk met de nodige vertalingen en legalisaties onmiddelijk wordt mijn huwelijk gezien als schijnhuwelijk wacht nu op antwoord van procureur die zijn beslissing in beraad houd tot ze intervieuw hebben afgenomen van mijn echtgenote in bangkok maar dit kan pas na nieuwe aanvraag voor visum maar visum voor bezoek ook al tweemaal geweigerd nu proberen we derde maal met hoop van zege als je alles wettelijk doet zoals ze vragen geloven ze je niet blijkbaar groeten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website