Hoe kan ik mijn Thaise vriendin naar Belgie laten komen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
31 oktober 2018

Beste lezers,

Ik heb een vriendin in Thailand we spreken elkaar iedere dag op chat. Ze is de nicht van de vriendin van een vriend. Wij houden van elkaar en ik wil haar naar mij in België laten komen en haar te huwen. Ik heb een eigen huis en geen strafregister.

Hoe kan ik haar hier bij mij laten komen?

Groet,

Herman

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Hoe kan ik mijn Thaise vriendin naar Belgie laten komen?”

 1. Jack Braekers zegt op

  Ik raad je aan om in Thailand te huwen en als het kan ook daar te gaan wonen.De Belgische ambassade staat gekend als een vd moeilijkste ter wereld voor het uitreiken van een visum. Velen hebben het na meerdere pogingen opgegeven . Ze vinden altijd wel een reden om een visum te weigeren.Ik wil je niet ontgoochelen maar je weet niet waar je aan begint. Toch succes!

 2. Daniel VL zegt op

  Moeilijk.Het begint al met het verschil in leeftijd. Zij te jong en jij te oud. waar de grens ligt??? Is er kans dat zij niet terugkeert naar Thailand? Heeft ze werk, eigendom of kinderen waarvoor ze zou moeten terugkeren?
  Dit zijn factoren die meespelen bij de aanvraag voor een Schengenvisum.
  Blijkbaar heb je haar nog nooit ontmoet. Hoe goed ken je haar?
  U moet ook haar kunnen onderhouden en alle verantwoordelijkheden op u nemen.
  Voor de papierwinkel lees eens het Schengenvisum links hier naast onder Dossiers.

  • rori zegt op

   Een vriend uit Mol heeft drie weken terug een vriendin uitgenodigd via een visumaanvraag.
   Uitnodigingsbrief, Garantstelling, Motivatie van terugkeer. Inkomensverklaring en zelf mee naar de ambassade.
   Binnen 5 werkdagen antwoorde en geen probleem.
   Wat wel gevraagd was maar niet bij de aanvraag een retourticket voor haar en reisverzekering.

   Gaf geen probleem. tijdens de inreis moeten aale dokumenten wel overlegd kunnen worden.
   Anders kan de toegang alsnog worden gewijzigd.

   • Rob V. zegt op

    Een retourticket is niet verplicht (is ook af te raden), een reservering hiervoor is wel verplicht. De medische reisverzekering moet je wel aanleveren bij de aanvraag. De beslismedewerker zou wegens ontbreken van zo’n bewijsstuk de aanvraag af kunnen wijzen, of coulant zijn (gebeurt minder en minder) en vragen dit na te leveren, bij afhalen paspoort dit alsnog aan de ambassade te tonen o.i.d. Deze twee foutjes hadden makkelijk vermeden kunnen worden door de checklist van DVZ er bij te pakken, een onzorgvuldige voorbereiding dus van deze vriend die daardoor onnodig het risico op gedoe op zijn schouders heeft gehaald.

    De ambassade heeft de checklijsten hier staan:
    https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa/short-stay

    Zie ook:
    https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa

    https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Gidsvandeprocedures/Pages/Kort%20verblijf/VISUM%20-%20Uw%20dossier.aspx

    Die vriend had natuurlijk ook het Schengendossier er bij kunnen pakken hier op het blog indien de officiële overheidsbronnen niet gewenst zijn…

    • Cornelis zegt op

     Hoe kun je een ‘reservering’ maken voor een ticket? Op de diverse boekingssites en ook op die van de luchtvaartmaatschappijen zèlf lukt dat m.i. niet – je boekt (en betaalt) òf je boekt niet, meer keuzes kom ik niet tegen. Wel kun je bij sommige maatschappijen, tegen betaling, een gevonden tarief enkele dagen laten ‘vasthouden’ voor je, maar die periode is veel te kort voor het visumproces. Of heb ik iets over het hoofd gezien?

     • Rob V. zegt op

      – bellen met een luchtvaartmaatschappij
      – via een reisbureau/travel agency
      – de reservering moet geldig zijn op moment dat de aanvraag ontvangen wordt, dat de reservering na een aantal dagen vervalt doet er niet toe. Dus ook met een online reservering van een paar dagen lukt het wel als je deze de dag voor inleveren maakt.
      Nb: er is van de ambassade uit niets op tegen om na toekenning visum elders een ticket te boeken, maar da’s weer niet zo netjes richting het bedrijf waar je kosteloos of voor een paar euro een de optie op een ticket hebt genomen.

 3. Prawo zegt op

  Ik raad je inderdaad aan maar vast in Thailand te trouwen.
  Vervolgens plan je dan jullie huwelijksreis naar Nederland waarvoor de NL ambassade je dan vrouw een gratis visum hoort te geven (zal wel 30 dagen duren na haar aanvraag voor ze dat visum krijgt).
  Bekijk vervolgens of jullie meteen in België gaan wonen (houd rekening met een onderzoek schijnhuwelijk) of eerst maar een maand of vier elders in de Europese Unie, bijv. in Nederland. Dan doe je de zogenaamde EU-route.

 4. Laksi zegt op

  Mijn menig;

  Niet doen, ga zelf naar Thailand, België is te nat, te koud en een visum een “bijna” onmogelijke opgave.

  • Rob V. zegt op

   Laat haar eerst maar eens naar België komen, is met voorbereiding verre van onmogelijk. Er zijn ook genoeg (Thaise) mensen die het hier in Europe heerlijk vinden en de hitte van Thailand graag achter zich laten.

 5. Rob V. zegt op

  Mijn advies: ga eerst minstens 1, liefst enkele keren op vakantie naar Thailand, leer elkaar beter kennen. Na 1-2 jaar serieus contact en ontmoetingen kun je haar eens uitnodigen om naar België op vakantie te komen (zie dossier Schengenvisum in het menu links, 95% up to date). Aldaar staat een PDF bijlage die je kunt lezen/printen: https://www.thailandblog.nl/dossier/dossier-schengenvisum-2017/

  De Belgen zijn ‘moeilijk’ in vergelijking met de meeste andere lidstaten, maar niet onmogelijk. Meer dan 90% van de aanvragers krijgt het visum, zie mijn blog van afgelopen zondag:
  https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2017/

  As dat allemaal goed gaat kun je overwegen de gangbare procedure te volgen voor immigratie, die daarvoor de webpagina van DVZ en Kruispunt/AGII
  https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Gidsvandeprocedures/Pages/Gezinshereniging/De_Gezinshereniging.aspx
  http://www.agii.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/verblijfsrecht-uitwijzing-reizen/gezinshereniging

  Uiteraard kun je ook de EU route doen via bijvoorbeeld Nederland (zie bericht van Prawo), dan val je onder minder strikte Europese wetgeving. Onder EU recht komt het er simpelweg op neer dat je de eigen broek op moet kunnen houden, niet staatsgevaarlijk bent of schijnhuwelijk aan gaat en dan zit het wel snor. Dit in tegenstelling tot -sinds een jaar of 10- steeds striktere nationale immigratie wetgeving.

  Maar ga eerst eens naar daar. Daarna haar eens naar hier als vriendin, of -indien je al in het huwelijk treed in Thailand- anders op vakantie of immigratie via bijvoorbeeld Nederland.

 6. Stefaan zegt op

  Zorg dat je veelvuldig naar Thailand gaat om samen te leven : minstens 3 maal met een minimum van 2 weken. Hou de historiek bij van jullie chat-gesprekken. Zorg voor foto’s van jullie samen. Een eerste aanvraag voor huwelijk doe je best ten vroegste 1 jaar na aanvang van jullie relatie.

  Inderdaad de Belgische Ambassade is heel moeilijk, niet-behulpzaam en doet gesofisticeerd denegrerend. Bij een interview van jou in het Nederlands en je partner in het Thais moet je sterk staan en je niet uit je lood laten slaan door insinuaties. Zorg dat je alles weet over je partner en haar familie. Zorg dat je weet wat haar voorkeuren zijn. Bijna 100% kans dat je relatie onvoldoende langdurig wordt bevonden en dat je elkaar onvoldoende kent. Hoe er dus rekening mee dat je vraag om te huwen in Thailand wordt afgewezen. Dit wordt dan doorgestuurd naar het parket. Ambassade schuift dus de verantwoordelijkheid van zich af. Parket zal een onderzoek doen, en de lokale politie zal een interview afnemen. Daarna krijg je per brief de beslissing van de procureur : meestal krijg je wel de toestemming om te huwen in Thailand.

  Let wel, toestemming tot huwelijk betekent nog niet dat je een visum voor haar krijgt. Zorg voor een gesprek met je burgemeester en de schepen van burgerlijke stand VOOR het huwelijk, en vraag het of ze jullie relatie en later huwelijk akkoord gaan. Na het huwelijk in Thailand laat je je huwelijk inschrijven in je gemeente VOORDAT je visum aanvraagt. Eenmaal ingeschreven in je gemeente kan de Ambassade nog moeilijk een visum weigeren, maar zal toch weer moeilijk doen.

  Hou rekening met een lange en stressvolle procedure. Vergaar zoveel mogelijk info. Zorg dat je mentaal sterk staat bij tegenslagen. Het zal langer duren dan je plant. En zorg dat je sterk staat met je partner. Bespreek het “probleem” sinsod met je toekomstige.

 7. Rudi zegt op

  Idd , hier hetzelfde verhaal. Ik krijg ook geen vakantie visum voor mijn Thaise vriendin. Ondanks de tenlastenneming blijven ze zeveren dat ze geen volwaardig werk en inkomen heeft en er daardoor geen goede band is met haar thuisland ( ze heeft nogthans een dochter van 8 ). En er dus geen zekerheid is dat ze het land terug zou verlaten binnen de gestelde termijn. En ik werk dan nog zelf bij DVZ. Als ik om uitleg vraag wordt er mij gezegd ” meneer u bent 3de partij wij zijn u geen uitleg verschuldigd ” . Zo werken ze hier .
  Allesinds succes zou ik zeggen 1 op de … Krijgt wel eens een visum.

  • Rob V. zegt op

   Die kans is 1 op 1,06. Zo’n 92-93% van de aanvragers visum kort verblijf voor België krijgt het visum. Wel geeft DVZ aan dat bijvoorbeeld zakenreizigers veelal een beter profiel hebben dan bijvoorbeeld familie/vriend bezoek. Helaas heeft geen cijfers per doelgroep, of mogelijk kun ne als DVZ zelf verder graven wat de schattingen zijn per groep.

   Als referent kan de aanvrager je wel machtigen om het DVZ dossier op te vragen en in te zien, daarmee kun bijvoorbeeld als referent bezwaar starten (nagenoeg ksbdloos in België).

   Maar als het dossier vastloopt in (minder dan) 1 op de 10 gevallen dan is vestigingsgevaar (overstay) wegens onvoldoende binding met herkomstland inderdaad meestal het argument.

 8. Koen zegt op

  Fluitje van een cent! Ik heb dit gedaan met mijn kenyaanse vriendin. Ik was 47, zij 27. We konden aantonen dat we elkaar al 2j kenden, woonden samen In Duitsland, zij met studentvisum. Gewoon naar gemeentehuis gegaan voor wettelijk samenwonen. Dat was in 2011. Voor Thai zeker niet moeilijker dan voor Kenyaanse partner.

 9. pascal dumont zegt op

  Ja zal zelf een aantal keer naar Thailand moeten om dit mogelijk te maken. Ikzelf ben eerste 6 keer in Thailand geweest voor ook maar een poging te doen om ze naar België te laten komen. Zij zal inderdaad jullie band moeten aantonen (die ze op de ambassade toch al niet geloven) en zij moet kunnen aantonen dat ze na haar vakantie terug naar Thailand gaat (wat ze daar ook verteld geloven ze op de ambassade ook al niet). Zoals hiervoor reeds gezegd moet ze een zeer geloofwaardig verhaal kunnen vertellen en daar begint het al, het cultuurverschil tussen uw Thaise en de Belgische ambassade. Dit vorige om naar België te kunnen komen op uw uitnodiging (dus geen toeristenvisum).
  De 15de keer dat ik in Thailand was wilden wij trouwen. Op de ambassade op gesprek geweest om het affidavit aan te vragen en 6 maand op antwoord mogen wachten. Daarna getrouwd in Thailand en daarna het visum gezinshereniging aangevraagd waar we weer 6 maand op gewacht hebben.
  Mijn vrouw is nu 5 maand in België 🙂
  Zorg dat als je bij haar bent in Thailand je constant de cultuurverschillen uitlegt zodat ze toch al iets van voorbereiding heeft als ze zou kunnen komen (en maak ze duidelijk dat liegen niet kan. Leg ze best eerst uit wat liegen is want daar is dat een stuk van hun cultuur).

 10. dre zegt op

  Beste Herman.
  Er ontbreken enkele gegevens om een pasklaar antwoord voor U te vinden. Hoe zit het met Uw leeftijd, en die van je vriendin ? Ga je bijna op pensioen, of moet je nog vele jaartjes in Belgie werken ?
  Als ik je een goede raad mag geven, huw in Thailand en laat het huwelijk registreren in Belgie. Als je geluk hebt ( wat in Belgie meestal NIET het geval is ) kan het huwelijk snel geregistreerd zijn. Bij mij duurde het 7, jaja ZEVEN jaar voor het eindelijk geregistreerd werdt. Je zal veel overtuigingskracht aan de dag mogen leggen om je vriendin ervan te overtuigen dat je je uiterste best doet maar dat de bureauxcratie in Belgie héééééél maar dan ook heeeeeel traag werkt, soms zelfs helemaal niet zoals het hoort. Uw vriendin zal je wel van antwoord bedienen ” dat het bij andere falangs veeeeeel rapper gaat en uiteindelijk zal ze je beginnen te wantrouwen om het feit dat het zolang duurt. Geloof me maar, heb het zelf mee gemaakt. En laat je hoofd niet op hol brengen met de raad om een goede advocaat te nemen want dan ben jen veel geld kwijt en uiteindelijk draait het op niets uit.
  Ik weet het, mijn antwoordt voldoet niet aan de verwachting van je onderbuikgevoel, maar wil je de moed niet helemaal ondergraven. Zou daarom graag mijn email willen geven. Dan kan je eens contact met me opnemen , indien je dat wenst.
  Het spreekt uiteraard voor zich dat de redactie akkoord moet gaan om mijn email te publiceren, iets wat ik zelf niet in de hand heb.
  Hoop bij deze .
  Vriendelijke groeten Dre

  • Stefaan zegt op

   De registratie van ons huwelijk was geen probleem. Voor het huwelijk wel gaan spreken met de burgemeester en de schepen van burgerlijke stand. Ik kende hen niet persoonlijk, en heb/had ook geen connectie met de politiek. Mijn echtgenote kon binnen de 6 maand na huwelijk naar België komen.
   Zo zie je maar dat verschillende instanties stokken in de wielen kunnen steken : ambassade, DVZ, stadsbestuur, enz.
   Advocaat kan je inderdaad beter vermijden : werkt bij de overheden als een rode lap op een stier.

 11. dre zegt op

  oeps mijn email vergeten voor Herman

  genieter322@hotmail.com

  bij deze.

 12. eric zegt op

  de gegevens zijn kort door de bocht ,om hierop te antwoorden ! maar weet dat je indien niet huwt elkaar 2 jaar moet bewezen kennen alvorens ergens aan te beginnen ! Ik heb een Thaise weduwe ontmoet in Duitsland , had nog de Thaise nationaliteit, vorige maand juist 3 jaar geleden , er 2,5 jaar over gedaan om van Duitsland in België (wettelijk)samen kunnen te wonen en nu na dik 3 jaar ook in orde gekregen om ook haar zonen hier bij ons te krijgen in België!

 13. Prawo zegt op

  @Cornelis
  Je zou voor je vlieg- en/of hotelboeking bijv. deze site kunnen gebruiken: https://travelvisabookings.com/
  Dat kan worden gecombineerd met een relatief goedkope verzekering (in vergelijking met OOM bijv.).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website