Hoe kan ik als buitenlander toch grond bezitten in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
24 juni 2024

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw heeft een kaal stuk grond, bij haar overlijden wil ze dit aan mij overlaten. Nu weet ik dat ik als buitenlander geen grond mag bezitten, is er toch een manier om dit in goede banen te leiden?

Groet,

Paul

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Hoe kan ik als buitenlander toch grond bezitten in Thailand?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Paul, lees eerst dit eens: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/land-department-actualiseert-de-criteria-voor-buitenlanders-om-land-te-bezitten/

  Maar dat ‘bezit’ mag maximaal een jaar duren; daarna moet het op naam komen van een Thais natuurlijk persoon, bijvoorbeeld door verkoop, en anders neemt de Thaise overheid het van je af. En tenslotte, wat heb je aan een kaal stuk grond als je straks zelf ook op hoge leeftijd bent?

  • Marc zegt op

   Is het niet zo dat je er vruchtgebruik over kan hebben

   • Loeng zegt op

    Als Paul wettelijk echtgenoot is kan hij inderdaad erven. Hij zou van de grond (vrucht)gebruik kunnen maken als er een woonbestemming op zou zitten, maar hij meldt dat het een kaal stuk grond betreft. Vruchtgebruik dient vóór het overlijden van de Thaise echtgenote bij de Landoffice te zijn geregistreerd. Dat is te zien aan de achterkant van de chanote waarop naam en toenaam van de farang-echtgenoot staan vermeld. Zonder woonbestemming geen registratie.

  • Hugo Cosyns zegt op

   Wat als je een kind hebt met je Thaise vrouw en de eigenares is van de grond?

   • Loeng zegt op

    In dat geval zal ook het kind tzt bij het overlijden van de Thaise moeder erven. Als de Thaise moeder ook wil dat haar farang-echtgenoot erft dan doet zij er goed aan een testament op te maken. In Thailand gelden erfenisklassen. Een kind behoort tot klasse 1. Een echtgenoot erft mee volgens een wettelijke verdeelsleutel, afhankelijk van meerdere erfgenamen in de diverse klassen.

 2. Loeng zegt op

  In goede banen leiden, waartoe? Wat bedoel je met jouw vraag? Zoals je zelf al zegt: een buitenlander mag (vanwege diverse Thai wetgeving) geen grond in eigendom hebben. Wel bezitten, b.v. dmv van lease of via erfenis, maar nooit in eigendom hebben. Lease van grond betekent tegelijkertijd bezit van grond beperkt in de tijd. Erfenis van grond betekent dat binnen maximaal een jaar de grond van de hand gedaan moet zijn, b.v. door verkoop. Lukt dat niet, dan neemt Land Department (overheid) het initiatief.
  Momenteel is het Thaise kabinet bezig met het zoeken van geldstromen ter realisering van allerlei beloften en men denkt dat uitbreiding van bezit (!) van ‘land and estate’ kan helpen die gewenste geldstromen op gang te brengen. Grondlease van 30 naar 50 jaar, koop van appartementen uitbreiden naar 75 % foreign ownership, en 1 rai grond toestaan voor particuliere bewoning bij een investering 40 miljoen baht, zijn zo van die ideeen die de laatste tijd de revue passeren. Maar al die processen zijn gebaseerd op de vraag: hoe zetten we foreigners aan tot meer investments, en niet de vraag wordt gesteld: staan we farang eigendom van een lapje grond toe? Voor zover de discussie gaande is, zal dit laatste komende decennia nooit het geval zijn.
  https://www.bangkokpost.com/property/2815789/real-estate-execs-back-steps-to-boost-foreign-investment

 3. Luit van der Linde zegt op

  Als jij het vruchtgebruik van de grond hebt geregeld, dan houd je dat ook naar haar overlijden.

  • Loeng zegt op

   Paul meldt dat het om een kaal stuk land gaat. Kennelijk zit er geen bestemming op, anders had hij dat wel gezegd. Hij mag dus op dat kaal stuk land niet wonen, geen land- of bosbouw beginnen, geen vee telen en geen viskweek uitoefenen of er mijnbouw plegen. Zonder bestemming geen vruchtgebruik, want er is zijn dienaangaande geen activiteiten. Behalve voor bewoning is voor alle opgesomde activiteiten stringente wet- en regelgeving van kracht. Als Paul op basis van een non-o-immigrant visum in Thailand verblijft is sowieso slechts bewoning mogelijk, mits vóór het overlijden van de Thaise echtgenote geregeld en geregistreerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website