Beste lezers,

Ik heb inmiddels al weer veel gelezen hier op de website betreffende “Belastingplichtig in Thailand”, toch heb ik nog enkele vragen over dit onderwerp. Ikzelf ben woonachtig in Khon Kaen, maar heb ik nu toch na vele documenten te hebben overhandigd bij de belastingdienst (10 km buiten de stad) hier in mijn woonplaats, in het bezit gekomen van het zogenaamde “Yellow Card”.

Helaas is deze yellow card helaas wel in het Thais, maar zal ik binnenkort toch proberen om deze yellow card in het Thais om te ruilen bij de belastingdienst in Bangkok naar een Engelse yellow card.

Zal dit niet mogelijk zijn, dan zal ik deze yellow card moeten vertalen naar het Engels bij een vertaalbureau in Bangkok.

Ik ben eveneens in het bezit van een Thaise ID card voor foreigners ,daarop staat hetzelfde ID-nummer vermeld als op de Yellow Card.

Mijn vraag is nu als volgt…welke kopieën moet ik mee sturen naast de yellow card en de Thaise ID card naar de belastingdienst in Nederland, om zodoende belastingplichtig te worden in Thailand en de loonheffing voor mijn AOW en mijn pensioen bij het ABP in Nederland te doen stoppen?

Moet dit alles per post naar Heerlen, of kan dit ook via een e-mail?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Wat moet ik naar Heerlen sturen voor belastingvrijstelling?”

 1. teun zegt op

  Bespaar je de moeite. Zowel ABP als AOW vallen onder nederlandse fiscus. Lees het belastingdossier even goed door.

 2. Jacob zegt op

  Dag Hans,

  Wat bedoel je met yellow card. Ik heb wel een geel huisboek, met daarop mijn thai id. Als je een thais rijbewijs hebt staat daarop ook je thai id. ik heb indertijd het in thais geschreven yelow huis registratieboek per post opgestuurd, dus niet vertaald , en daarbij mijn rijbewijs wat ook in zowel thai als engels gebruikt.. Geen probleem.

  Maar als jou yellow card wat anders is wil ik dat graag weten, omdat dat voor mij te pas kan komen.

  Voor AOW krijg je geen vrijstelling.maar moet je belasting vooraf betalen met een voorlopige aanslag. ik heb die deze maand gekregen over 2017.

  0848702820

  Laat van van je horen

  Ik woon in de stad Khon Kaen en ook in Waeng Yai

  groet Jacob

  • ruud zegt op

   Waarschijnlijk bedoelt hij het gele bewijs van inschrijving bij de belastingdienst.

   Samen met het het betalingsbewijs, zou je alle vrijstellingen in Nederland (voor zover van toepassing) probleemloos moeten kunnen krijgen lijkt me.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Vreemd dit alles…

  Ik heb van een nederland onlangs gehoord dat hij vrijstelling heeft in Nederland van zijn pensioen en AOW, en dat er gèèn loonheffingen worden ingehouden op zijn pensioen en AOW, en dat beiden pensioenen maandelijks bruto worden overgemaakt naar zijn thaise bankrekening.

  Betreffende de yellow card voor zover ik weet.,heb je nodig als je in Thailand belastingplichtig wil worden i.p.v. in Nederland.

  Ikzelf woon alweer zo’n 20-jaar in Thailand, in de stad Khon Kaen.

  • Lammert de Haan zegt op

   Hier hebben we weer het eeuwige misverstand: “Als je in Thailand woont dan ben je lekker vrijgesteld van het betalen van belasting over je AOW-uitkering.”

   Vanaf 1 januari 2015 zijn de heffingskortingen komen te vervallen bij wonen in Thailand. In nog véél meer landen trouwens, maar dat verhaal is hier nu al zo vaak afgestoken dat ik dat niet nog eens allemaal herhaal. Dat betekent dat de berekende belasting tevens de verschuldigde belasting is.

   Dat de SVB in een groot aantal gevallen nog steeds geen inhouding pleegt komt door dat ze in die gevallen ten onrechte de heffingskortingen toepassen. Dit kan zo lang goed gaan tot dat de Belastingdienst daar bij controle achter komt. Mogelijk volgt er dan ook nog een naheffing over eerdere jaren. Maar ook dit onderwerp is nog niet zo lang geleden aan de orde geweest in Thailandblog.

   Als je in Thailand woont dan ‘mag’ je zelfs meer belasting over je AOW-uitkering betalen dan de belasting en premie volksverzekeringen tezamen bij wonen in Nederland.
   Je bent dan het melkkoetje van de Nederlandse Staat: je krijgt geen ‘voer’ maar mag wel ‘melk’ geven, maar dan wel in keiharde euro’s a.u.b.

   Bedrijfspensioen is vrijgesteld in Nederland maar over jouw overheidspensioen blijf je daar belasting verschuldigd.

  • NicoB zegt op

   De Nederlander die beweert dat hij vrijstelling heeft van belasting over zijn AOW kletst uit z’n nek.
   Uit het feit dat de SVB geen Loonheffing inhoud is de conclusie onjuist dat er sprake is van een vrijstelling.
   Zie alle reacties hier boven en onder.
   NicoB

 4. tonymarony zegt op

  Hans bedoel je misschien yellow boek want ik weet van geen kaart.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Ik heb een achterstand met mijn jaaropgave,
  en heb ik mijn jaaropgave over 2015 afgelopen maand verstuurd.
  Ik heb n.l. uitstel gekregen i.v.m. gezondheid en ziekenhuisopnamen.

  • NicoB zegt op

   Hans ik denk dat je bedoeld dat je achterstand hebt met je aangifte en daarvoor uitstel hebt gekregen.
   Nu je de aangifte online verstuurd hebt, weet je dus al wat je als aanslag mag verwachten.
   NicoB

 6. Lammert de Haan zegt op

  Dan heb je nog niet goed gelezen Hans.

  Op 3 januari heeft Hans Bos een artikel geplaatst over dit onderwerp. Zeer lezenswaardig kan ik je wel zeggen. Daar zijn 60 reacties op gekomen met tekst en uitleg over jouw vraag

  Ook vind je daarin links naar de website van de Belastingdienst.

  Ik zou dan ook beginnen te lezen met deze berichtgevingen:

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belastingdienst-nieuw-formulier-aanvraag-vrijstelling-loonheffing/

 7. Hans van Mourik zegt op

  Zal het dus “juist” of “onjuist” zijn.,
  dat in mijn geval met een AOW van de sociale verzekeringsbank (svb) en een klein pensioen van het ABP…het voor mij gèèn zin heeft voor een eventuele vrijstelling van loonheffing in Heerlen?
  Ik hoor hierover zoveel verschillende verhalen.

  • Lammert de Haan zegt op

   Hans, als ik dit zo lees, nl. een AOW-uitkering en een ABP-pensioen, dan moet je je afvragen of dit een pensioen is, verkregen uit een overheidsfunctie. Als dat het geval is stop dan maar met je aanvraag.

   In artikel 18, lid 1, van het Belastingverdrag Nederland-Thailand, is de heffing over bedrijfspensioenen voorbehouden aan het woonland, met uitsluiting van de andere Staat .Dat noemen we een ‘woonstaatheffing’. Woon je dus in Thailand en geniet je een bedrijfspensioen vanuit Nederland dan mag Thailand daarover heffen.

   In artikel 19 van dit Verdrag is de heffing van belasting over overheidspensioen voorbehouden aan het land van waaruit dit pensioen wordt genoten ( een ‘bronstaatheffing’). Woon je in Thailand maar je geniet een overheidspensioen vanuit Nederland, dan mag alleen Nederland daarover heffen.

   Het Verdrag bevat geen bepaling met betrekking tot sociale uitkeringen. Op jouw AOW-uitkering is dan ook de Nederlandse wet van toepassing en betaal je over deze uitkering in Nederland belasting.

   Laat je hierover niet langer ‘keukentafel-praatjes’ aanpraten. Dat is echt een zinloze bezigheid.

   • Lammert de Haan zegt op

    Als aanvulling (alhoewel in feite niet eens nodig): lees eens het in Thailand Blog geplaatste door Erik Kuijpers en mij samengestelde ‘Belastingdossier’ en het zal je volstrekt duidelijk zijn (mocht dat nu al wel niet het geval zijn).

 8. Hans van Mourik zegt op

  Graag verneem ik dit van andere lezers hier bij Thailandblog, en hun ervaringen…

  1. Kan ik nu wel of niet gebruik maken bij de belastingdienst in Nederland voor inhouding van loonheffing op mijn ABP pensioen en AOW?

  2, Geeft de belastingdienst in Bangkok een Yellow Card in het Engels, of in het Thais?

 9. erik kuijpers zegt op

  Hans, het is al vaker verteld hier: ABP betaalt ook niet-overheidspensioenen. Jij weet zelf het beste of jouw ABP-pensioen overheid of bedrijfsleven is.

  Over AOW en overheidspensioen betaal je loonbelasting (te verrekenen met de inkomstenbelasting) in Nederland. Over bedrijfspensioen moet Nederland vrijstelling geven en daar heeft ze geen enkel stuk van de Thaise belastingdienst voor nodig. Er is hier ruim over geschreven en er staan plenty tips hoe er mee om te gaan.

  Zie ook https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/problemen-heerlen-belastingvrijstelling/

 10. tonymarony zegt op

  IEDEREEN HEEFT RECHT OP HEFFINGKORTING of denken jullie nou echt dat alle medewerkers van de SVB niet op de hoogte zijn van de regels over inhoudingen van de belasting dienst, als u allen eens de moeite neemt om even de web side http://www.svb.nl te openen op uw pc of waar op ook en dan eens goed leest bij de linea inhoudingen of direct bij de belastingdienst vraagt wat u moet afdragen aan inkomsten belasting en niet op de roemers afgaat wat allemaal word verzonnen i v m die beroemde heffing korting die u eenmalig mag gebruiken , en het pensioen van ABP voor ambtenaren wordt altijd belast .
  En nog even over de SVB er staat een voorbeeld op de side met heffing korting en een zonder heffing korting en die blijft ook zo anders was die allang veranderd dit jaar.

  • Lammert de Haan zegt op

   Onvoorstelbaar, zo’n bericht over de heffingskortingen.

   Thailand Blog heeft hier in het verleden bol over gestaan. Maar ook kortgeleden nog bij het artikel over de voorlopige aanslagen voor 2017. Ook in het Belastingdossier besteden Erik en ik hier in ruime mate aandacht aan. En hoe vaak moeten Erik en ik hoor nog over berichten?

   Woon je buiten de EU, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein of op een van de BESeilanden, dan heb je vanaf 1 januari 2015 geen recht meer op heffingskortingen. Ook de uitbetaling van (een deel van) de algemene heffingskorting aan je fiscale partner is komen te vervallen.

   Maar ook al woon je binnen genoemde landen/eilanden dan nog moet minimaal 90% van je wereldinkomen in Nederland belast zijn en moet je een verklaring van de fiscale autoriteit van je
   woonland kunnen over leggen. Dus ook voor de meeste in/op genoemde landen/eilanden wonende Nederlanders geldt dat zij geen recht zullen hebben op toepassing van de heffingskortingen ingaande 2015.

   N.a.v. hetzelfde artikel in Thailand Blog is ook in ruime mate de rol van de SVB uit de doeken gedaan.

   En neem nu echt eens de moeite om je meer te verdiepen over het onderwerp ‘heffingskortingen en wonen in het buitenland’ i.p.v. ons te vermoeien met zo’n reactie.

   Begin maar eens te lezen op de website van de Belastingdienst:

   Kwalificerende buitenlandse belastingplicht vanaf 2015:
   http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/fiscale_regelingen/kwalificerende_buitenlandse_belastingplicht/regeling_voor_kwalificerend_buitenlands_belastingplichtigen_vanaf_2015_2/

   Voorwaarden voor een kwalificerend buitenlands belastingplichtige vanaf 2015:
   http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/fiscale_regelingen/kwalificerende_buitenlandse_belastingplicht/regeling_voor_kwalificerend_buitenlands_belastingplichtigen_vanaf_2015_2/voorwaarden_gekwalificeerd_buitenlands_belastingplichtige/voorwaarden_voor_een_kwalificerend_buitenlands_belastingplichtige_vanaf_2015

   U voldoet niet aan de voorwaarden:
   http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/fiscale_regelingen/kwalificerende_buitenlandse_belastingplicht/regeling_voor_kwalificerend_buitenlands_belastingplichtigen_vanaf_2015_2/u_voldoet_niet_aan_de_voorwaarden

   Er zal een wereld voor jou opengaan. Succes!

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

  • erik kuijpers zegt op

   Meneer Marony, misschien wil je hier eens lezen:

   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/misverstand-aow-en-loonbelasting/

   Daar is uiteengezet waarom je in de loonbelasting wel heffingskorting kunt krijgen en in de in de inkomstenbelasting soms niet. Wat uiteindelijk telt is de inkomstenbelasting en daar heb je geen recht op heffingskorting als … en een van de landen waarin je geen recht hebt is Thailand.

   Het recht op heffingskorting bij wonen in Thailand is vervallen op 1-1-2015. Leuker kan ik het niet voor je maken en gemakkelijker al helemaal niet……

  • NicoB zegt op

   Sorry Tony, in uw reactie, denken en conclusies baseert u zich op wat op de site van de SVB staat.
   De daar gegeven voorbeelden en informatie is niet representatief voor in Thailand wonende mensen die AOW krijgen en niet gebaseerd op de Belastingwetgeving.
   NicoB

 11. NicoB zegt op

  Daar gaan we weer, wonend in Thailand zijn AOW en ABP pensioen ( gebaseerd op een ambtenaren verleden ) altijd belast in NL, als er geen Loonheffing wordt ingehouden kun je een aanslag verwachten.
  Dit is het, niet meer en niet minder, eenieder die zegt dat het anders is weet niet wat juist is.
  In de posting van 9 januari 2017 en de reacties is alles nog eens na te lezen, daarin zijn door mij een paar feiten genoemd en dat zegt alles.
  ” Belastingen: de voorlopige aanslagen 2017 zijn uit!
  Door Erik Kuijpers
  Geplaatst in Belasting Nederland, Expats en pensionado
  Tags: AOW, SVB
  9 januari 2017 “.
  Feit: Aow voor mensen wonend in Thailand is altijd belast in Nederland, dat zei ik al vaker.
  Feit: er is dan sinds 2015 geen Recht meer op Heffingskorting.
  Feit: Laat je geen of onvoldoende Loonheffing inhouden is dat je eigen verantwoording en kun je dus een aanslag verwachten.
  Extra feit: ABP pensioen gebaseerd op een ambtenaren verleden is altijd belast in Nederland.
  NicoB

 12. NicoB zegt op

  Nog een extra feit: Wonend in Thailand kwalificeer je niet meer voor binnenlands belastingplichtige en heb je sinds 2015 geen recht op Heffingskorting.
  Zo lijkt het me een compleet beeld.
  NicoB

 13. jacques zegt op

  Dit item is al zeer vaak ter sprake gekomen en blijft moeilijk voor velen. Er staat toch veel deskundige info op dit blog genoteerd. Ook dat de ambtenaren nog steeds worden gediscrimineerd ten opzichte van de niet ambtenaren. Blijvend loonheffingen betalen als ABP pensioengerechtigde is wat er rest. De volkspremies daar ben je wel van af maar dat is het enige voordeel dat rest. Deze maand ben ik weer gekort op mijn ABP pensioen voor 15 euro per maand. De loonheffing is weer omhoog gegaan en wordt voor de ambtenaar niet gecompenseerd door de volkspremies, want daar ben je als woonachtige in Thailand van vrijgesteld.
  Beter kunnen ze het bij de belastingdienst niet maken.

  • Lammert de Haan zegt op

   Ja Jacques, dat jij gediscrimineerd wordt is volledig je eigen schuld. Dan had je je in het verleden maar niet dienstbaar aan de burger moeten opstellen. Was nou maar loonslaaf geworden bij bijv. Philips en had je maar ten dienste gesteld aan de aandeelhouders van Philips. Dan was jouw bedrijfspensioen nu vrijgesteld geweest.

   Niemand heeft mij ooit het hoe en waarom van deze discriminatie op een bevredigende manier kunnen uitleggen.

   Het meest gehoorde argument is dan: de belastingbetaler heeft in het verleden jouw pensioen voor een groot deel bekostigd (het werkgeversdeel van de premie). Dat doet de belastingbetaler als consument van een overheidsdienst, aan welke diensten jij ook hebt bijgedragen.

   Men vergeet daarbij dat dezelfde consument ook opdraait voor jouw loonkosten, winstuitkeringen, etc. als je loonslaaf was geworden bij Philips.

   “Ja, maar daarvoor krijg je dan ook een product in handen.” Maar ligt dat anders bij de producten van de overheid? Nee! De producten die je dan afneemt zijn bijv. openbare orde en veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg of heel simpel een uittreksel uit het BRP van de gemeente of een paspoort! En om niet te vergeten je AOW-uitkering, welke voor 35% wordt gefinancierd uit belastingopbrengsten omdat de premie-opbrengsten niet toereikend zijn. M.i. zijn dat ook allemaal producten welke je wel degelijk ‘in handen krijgt’.

   Ik kan dus geen enkele verklaring bedenken welke deze discriminatie zou rechtvaardigen. De burger=consument betaalt ten allen tijde, hoe je het ook wend of keert. Daarbij maakt het geen verschil of het nu gaat om een product van de overheid of een product van Philips!

 14. NicoB zegt op

  Nog een extra feit dan: Als je in Thailand woont en een bedrijfspensioen hebt, kun je vrijstelling van belasting vragen in NL en ben je in Thailand daarover belastingplichtig; of je in Thailand ook daadwerkelijk belasting moet betalen doet daarbij niet terzake.
  NicoB

 15. Hans van Mourik zegt op

  Ik wil iedereen bedanken voor hun reakties en informaties betreffende mijn AOW en ABP pensioen.
  Ik zal daarom mijn onderneming stoppen om de
  maandelijkse loonheffing op mijn beiden pensioenen in Nederland te doen stoppen, aangezien ik met mijn beiden overheidsuitkeringen hier geen aanspraak op kan maken, en mijn vermelde “yellow card” van de Thaise belastingdienst voor mij gèèn enkele waarden meer zal hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website