Beste lezers,

In het Thailandblog van 19 november heb ik verslag gedaan van de problemen die ik van af 29 september met de belastingdienst in Heerlen had over de verlenging van mijn belastingontheffing. Ik wil jullie nu ook de afloop mededelen.

Samengevat kwam het er op neer dat Heerlen geen genoegen nam dat ik met diverse documenten, stempels in paspoort, Gele Huisboekje, Thaise ID-kaart, aantoonde dat ik inwoner, dus ook fiscaal inwoner van Thailand was.

Zij eisten dat ik met een aangifte- of een aanslagbiljet van het Thaise belastingkantoor aan moest tonen dat ik als fiscaal inwoner hier geregistreerd stond.
Ik bleef echter bij mijn standpunt dat volgens het belastingverdrag met Thailand men moet aantonen dat Thailand je woonland is en dat het Heerlen niet aangaat of je hier nu wel of niet bij de belastingdienst geregistreerd staat.

Na de Hr. Heeringa geraadpleegd te hebben die mij diverse adviezen heeft gegeven o.a. de Nationale Ombudsman inschakelen, en de Hr. Kuijpers die mij aanraadde door te blijven gaan met Heerlen plat te bombarderen met bewijzen dat je permanent in Thailand woont, heb ik de Ombudsman ingeschakeld en is mijn klacht via de Ombudsman bij het klachtenbureau van de belastingdienst gedeponeerd.

Beide heren nogmaals mijn dank voor hun adviezen.

Ook de ambtenaar van het klachtenbureau verklaarde dat het probleem bij mij zat, omdat ik niet aan kon tonen dat ik als fiscaal inwoner geregistreerd sta. Ik heb nogmaals mijn standpunt uiteengezet en nog wat bewijsmateriaal toegestuurd en hem er op gewezen dat ik een Retirementvisum heb, waarmee je het hele jaar in Thailand mag verblijven, en ook Thailand niet uit hoeft om het te verlengen en dat hij aan de stempels in mijn paspoort kon zien dat ik ook inderdaad al jarenlang hier permanent woon.

De volgende dag kreeg ik een telefoontje dat men mij weer voor 5 jaar belastingontheffing had verleend.
De schriftelijke bevestiging heb ik gisteren per post ontvangen..

Met vriendelijke groet,

Leo Bosch


» Laat een reactie achter


27 reacties op “Ingezonden: Problemen met Heerlen over belastingvrijstelling goed afgelopen”

 1. erik kuijpers zegt op

  Dank voor jouw compliment.

  Je ziet, de aanhouder wint. Prima zaak dit!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
 2. Aad zegt op

  Goed fijn om te horen
  Ik heb 1 poging gedaan maar ben nu druk bezig om een huisje te bouwen hier
  Straks als ik klaar ben gaat ik er ook alles aan proberen te doen
  Om mijn vrijstelling te krijgen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. aad zegt op

  Leo je hebt een pracht van een precedent geschapen, gefeliciteerd. Wat denk je dat eigenlijk DE doorslag heeft gegeven?

  Ik neem aan dat je correspondentie met de BD in een dossier van de de BD is vastgelegd en vermeld is in je correspondentie. Het zou ons natuurlijk enorm helpen als je ons dat referentie nummer ter beschikking zou willen stellen?
  Je hebt ook een dossier bij de Ombudsman, zou je ons daarvan ook het referentienummer willen doorgeven?

  Uiteraard hebben wij daarmee geen inzage in je dossiers maar de referenties zijn natuurlijk een enorm hulpmiddel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Facttester zegt op

  Gefeliciteerd Leo! Dankzij jouw volhardende doorzettingsvermogen zullen vele Nederlandse ‘Residents’ hier in Thailand minder stress hebben en rustiger kunnen slapen. Je hebt ‘Heerlen’ op de knieën gekregen, dat kunnen weinig farangs hier zeggen. Je mag trots zijn op het bereikte resultaat en velen zullen – met mij – je erg dankbaar zijn voor je feedback! Groots!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. Joost zegt op

  Gefeliciteerd met het resultaat. Ik ben blij dat mijn adviezen daaraan hebben meegeholpen.
  Ik heb al diverse keren tegen verschillende personen gezegd dat zij niet moeten toegeven aan het onwettige aan chanterende gedrag van de belastingambtenaren in Heerlen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Paul Namphrae zegt op

  Zeer wel gedaan, Leo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Martin zegt op

  Fijn voor u, maar ik heb de problemen niet gehad, waarschijnlijk omdat ik 1) de Thaise aangiften van de afgelopen twee jaar had meegestuurd, met het TIN nummer en wellicht 2) ik ook een verklaring van woonstaat van de ambassade had meegestuurd. Ik kreeg ook twee maanden geleden bericht dat ik weer voor vijf jaar ontheffing van loonbelasting kreeg op mijn particulier (bedrijf) pensioen (tenzij mijn situatie verandert). Ik weet dat er veel Nederlanders zijn die helemaal geen belasting betalen in Thailand, maar wel ontheffing van loonbelasting op hun bedrijfspensioen willen. Beetje scheef en Heerlen weet dat natuurlijk ook en doet uiteraard wat moeilijk, recht of geen recht. Ze hebben nu formeel inderdaad het recht niet om dat bewijs te vragen en dat hebt u mooi gebruikt, maar het lijkt er op dat u in Thailand geen belasting betaald, want anders had u simpel een kopie kunnen meesturen en had alles wel soepel verlopen. Ik raad iedereen aan gewoon het bewijs te leveren dat men belasting betaald in Thailand, want dan wordt er ook geen argwaan bij de inspecteur. Met het aantrekken/verscherpen van de belasting wetgevingen zou het mij niet verbazen dat het recht van de inspecteur, om bewijs te vragen dat men buiten Nederland belasting betaald, t.z.t. wordt ingevoerd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 8. edard zegt op

  Goed gedaan
  een voorbeeld voor andere gepensioneerden in thailand , die alleen maar zitten mekkeren en niets doe
  Top

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. Rob Huai Rat zegt op

  Je vergeet wel iets. Je hebt bewezen dat je een fiscaal resident in Thailand. Je bent veplicht om in Thaialnd aangifte te doen over de niet belaste inkomsten in Nederland. Als je dat gelijk gedaan had was de vrijstelling veel eerder verleend en zonder al die problemen. Geen aangifte doen in Thailand kan na vele jaren leiden tot een naheffing. Maar je kan ook geluk hebben dat je nooit wat hoort.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Peter V. zegt op

   Ik zie nergens staan dat de schrijver geen aangifte doet cq heeft gedaan in Thailand.
   Het artikel gaat er juist over dat die info ook niet relevant is, voor de besluitvorming in Heerlen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • ruud zegt op

    Waarschijnlijk moet u het artikel nog eens lezen, wat daar staat juist in,Dat de belasting in Nederland bewijsstukken vroeg van de Thaise belastingdienst.
    Als die waren opgestuurd, was er geen probleem geweest.
    Het is dus een redelijk veilige aanname, dat die er niet zijn, tenzij iemand graag moeilijk doet.

    Overigens heb ik van de bank in Nederland een schrijven gehad, dat ze mijn gegevens van de belastingdienst in Thailand willen weten.
    Langzaam aan, wordt het net dus toch gesloten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Peter V. zegt op

     “u kiest niet de makkelijke weg, dus u zult wel fraude plegen.”
     Gelukkig denkt niet iedereen zo.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Ger zegt op

     Geen enkele bank in Nederland zal gegevens vragen van welke belastingdienst waar dan ook. Ten eerste omdat ze dat nergens voor nodig hebben en dus niet vragen en ten tweede bestaat er ook nog een pivacywetgeving.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
     • ruud zegt op

      Deze brief ontving ik van de ASN.
      Waarschijnlijk zal dat 2016 wel 2017 moeten zijn.

      Geachte heer *****,

      Van de wet moeten we vanaf 1 januari 2016 weten of u misschien belasting moet betalen in het buitenland. We moeten dus weten wat uw fiscale woonland is. Wilt u daarom het formulier invullen en naar ons opsturen?

      Wat bepaalt uw fiscale woonland?
      Ieder land heeft zijn eigen wetten en regels die bepalen waar u fiscaal inwoner bent. Dat is meestal in het land waar u woont. Maar dat hoeft niet. Er is nog meer dat bepaalt wat uw fiscale woonland is. De Nederlandse Belastingdienst let bijvoorbeeld op:
      • Waar brengt u het grootste deel van uw tijd door?
      • Waar werkt u?
      • Waar wonen uw partner en/of kinderen?
      • Waar bent u verzekerd?

      Wat is uw fiscale woonland?
      Volgens onze gegevens woont u in Thailand. Uw fiscale woonland is dus misschien Thailand. Maar dat willen we graag zeker weten. Twijfelt u over uw fiscale woonland? Bel dan met de belastingdienst van het land waar u woont.
      Via deze https://www.asnbank.nl/particulier/informatie/uw-fiscale-gegevens.html komt u op de webpagina waar u onderaan het formulier “bepalen fiscaal woonland (pdf=bestand)” vindt.

      Wilt u het formulier terugsturen vóór 31 december 2016?
      Vul het formulier in en stuur het aan ons terug vóór 31 december 2016. U kunt het ingevulde formulier scannen en mailen naar informatie@asnbank.nl.

      Wat gebeurt er als u niet reageert?
      Als u het formulier niet terugstuurt, dan zetten we het land, dat in deze brief staat in onze administratie bij uw gegevens. Heeft dit land met ons land hierover afspraken gemaakt? Dan geven we uw fiscale woonland door aan de Nederlandse Belastingdienst. Zij sturen uw gegevens dan naar de belastingdienst van dat land.

      Heeft u vragen?
      Heeft u vragen over uw fiscale woonland? We hebben de meest gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen alvast voor u verzameld. U vindt ze bij deze brief. U kunt ook terecht bij uw eigen belastingadviseur of de Belastingdienst. Voor overige vragen kunt u gerust de ASN Klantenservice bellen. Vanuit het buitenland van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur bereikbaar op telefoonnummer +31 70 3569335.

      Met vriendelijke groet,

      ASN Bank

      De naam van de afzender heb ik weggelaten, dat leek me wel zo netjes.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • erik kuijpers zegt op

       Van de wet! Welke wet? Ik vind het een plicht aan de klanten te vertellen om welke wet het gaat. Vreemd dat die wet alleen voor de ASN schijnt te gelden; ik heb van ING niks gehoord.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Ger zegt op

       Ruud schrijft in een eerdere reactie dat de bank in Nederland gegevens van de Thaise belastingdienst wil hebben . Uit de brief van de bank die hij daarvoor opvoert blijkt dit niet het geval te zijn. Er wordt alleen gevraagd naar het fiscale woonland.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
       • erik kuijpers zegt op

        Het is denk ik de Wet WWFT, Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme.

        Helemaal mee eens, lieden die hun AOW hier witwassen moeten zwaar aangepakt worden! Dank aan Ome Sam die dit allemaal heeft opgelegd aan het als een knipmes buigende polderland.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
       • ruud zegt op

        Ze vragen mijn fiscale nummer in Thailand, op het formulier dat ik op moet sturen.
        Als ik geen fiscaal nummer heb, moet ik mijn geboorteplaats invullen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • erik kuijpers zegt op

     “Van de bank” ? Ik heb geen brief van de bank dus als je iets wilt toelichten dan graag.
     De SVB? Een ‘gewone’ bank? Wat staat er in? Ik ben hier 15 jaar en krijg geen enkele post van een bank behalve eens per zoveel jaar een nieuwe pinpas.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Hans van Mourik zegt op

  Zal mij benieuwen, ik heb n.l. òòk een brief naar de belastingdienst gestuurd, en voldoe aan alle eisen die jij òòk hebt!
  Daarnaast heb ik eveneens mijn Thaise fiscale nummer incl een thaise rekening aan mij gericht met daarop eveneens mijn naam, adres en het thaise fiscale nummer daarop vermeld!
  Zal mij benieuwen hoe dit afloopt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Peter zegt op

  Sorry. De titel goed afgelopen geeft een feest gevoel. Het klopt niet.

  Echter een ontheffing van 5 jaar !!!!!.

  Ik lees…. toch echt dat de zaak nog in behandeling is en niet afgelopen anders was het voor onbepaalde tijd.

  Als het afgelopen is, dan is de termijn van 5 jaar, niet van toepassing en is het voor onbepaalde tijd. Bij mij hebben ze al jaren, langer dan 5 jaar dus dit voor behoud niet gemaakt.

  Ik woon ook in Thailand en voor onbepaalde tijd. Loop lekker na de 15 jaar toe. Voor 5 jaar moet je naar een dikke 4 jaar alles weer opnieuw doen. En een paspoort is tegenwoordig 10 jaar geldig.

  Maar toch je bent er een 4 1/2 jaar van af.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. John zegt op

  Ik heb toch nog aan vraagje aan Leo, heb je dezelfde formulieren meegestuurd als bij de eerste aanvraag ?
  Want bij mij heeft Heerlen het zelfde gedaan.
  alvast bedankt

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. Cees Luiten zegt op

  Ik begrijp niet dat de 1 vijf jaar vrijstelling krijgt en de andere tien jaar uit stel.Ik heb op 24 juni 2014 een verzoek in gediend voor vrijstelling loonbelasting. Heb een vrijstelling gekregen tot 31 december2023.Van Belastingdienst/kantoor Buitenland te Heerlen Met vriendelijke groet Cees Luiten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. NicoB zegt op

  Goed gedaan Leo, Heerlen maakt z’n eigen regeltjes ipv. de wet en de feiten z’n juiste waarde toe te kennen. Helemaal eens met de door jou ingenomen duidelijke standpunten, het kost wat extra moeite en aandacht, maar het is succesvol gebleken, gefeliciteerd..
  Goed voor anderen dit verloop en deze afloop te delen.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 15. Piet zegt op

  Beste Leo
  Wat fijn voor je..gefeliciteerd..ik heb nog wel een vraagje hebben ze je ook geen Remittance base opgelegd ?? Je weet wel de verplichte rechtstreekse uitkering naar een Thaise Bank door je uitkerende pensioenmaatschappij ??
  Zie dat nog even graag bevestigd door je
  Dank je

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 16. erik kuijpers zegt op

  Aan enkele schrijvers: jullie vergeten een paar dingen.

  1. Lang niet iedereen wordt op de Thaise belastingdienst aanvaard voor een fiscaal nummer. De kennis ontbreekt op veel kantoren, zie vraag 9 in het belastingdossier. En ik zat daar met gegevens in het Thais maar ook de helpdesk wist zich geen raad.

  2. Haal nou niet ‘betalen’ en ‘aangifte doen’ door elkaar. Haal ‘belastingplicht’ en ‘belasting betalen’ toch niet door elkaar. Het stelsel van vrijstellingen en tariefstelling hier is zodanig dat bij een koers van 37 de eerste 1.000 E per maand niet leidt tot betaling. Vrijstelling persoon 30 k, vrijstelling partner indien geen inkomen 30 k, aftrek pensioen 40% met een max van 60 k, vrijstelling 64+ of invalide 190 k, nulschijf 150 k.

  3. Wat nu is bereikt staat al twee jaar in het belastingdossier. Op basis van een email van de Belastingdienst zelf. Men mag dit niet vragen. Je moet doordouwen. Ik heb zelf tien jaar vrijstelling.

  4. Als de regering hier wat ruimte heeft wil ze misschien eens met NL praten over een nieuw verdrag. Ik heb geen glazen bol maar denk dat alle pensioenen, etc, dan alleen in het betalende land belastbaar zullen zijn. Dat is wens wens van NL en NL zal dan wat toe moeten geven op ander terrein.

  5. De termijn van de vrijstelling lijkt wel van ‘hoe de wind staat vandaag’. Een ding is zeker: iedere vrijstelling stopt met de ingang van de AOW. En dat is logisch want dan stopt de ene uitkering en gaat de andere lopen.

  6. Ik mag hopen dat op dit terrein de chicanes van ‘Heerlen Buitenland’ voorbij zijn. Nu wachten of iemand bereid is de remittance base voor de rechter te laten komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 17. Leo Vos zegt op

  Leo,

  Ik ben ook al het gehele jaar bezig met Heerlen en ook hier in Hua Hin, nu lijkt het mij het beste, dat ik ook de ombudsman moet benaderen. Zou jij aan kunnen geven, welke stukken jij naar de ombudsman hebt gestuurd. Alvast bedankt.

  gr. Leo Vos

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website