Beste lezers,

Ik heb een vraag betreffende mijn Thaise rijbewijs. Vanwege de coronasituatie is mijn Thaise rijbewijs verlopen en kan het niet meer verlengd worden. Daarom was ik genoodzaakt een nieuw Thais rijbewijs aan te vragen in Pon Thong, Roi-Et provincie, inclusief alle bijkomende procedures. Het administratieve deel verliep zonder problemen, evenals de verschillende tests en de medische keuring.

Echter, bij het theoretische examen, bestaande uit 50 vragen, ben ik tweemaal gezakt. Vervolgens werd me aangeboden om voor een totaalbedrag van 6250 Thaise baht een rijbewijs te ‘kopen’. Dit rijbewijs zou legaal zijn en aan dezelfde eisen voldoen als een rijbewijs dat officieel door het kantoor in Pon Thong wordt uitgegeven.

Ik vond dit aanbod nogal twijfelachtig en heb het daarom (voorlopig) afgewezen. Zijn er mensen met ervaringen omtrent zo’n rijbewijs? En als dat zo is, is dit rijbewijs daadwerkelijk legaal en wordt het erkend door instanties zoals de politie en de Thaise overheid? Ik kijk uit naar uw reactie.

Groet,

Cornelis

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

37 reacties op “Gezakt voor mijn Thais rijbewijs maar ik kan er nu eentje kopen, is dat legaal?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Zal wel zijn zoals met meer zaken.
  Wat je krijgt is legaal, alleen de manier waarop je het krijgt is illegaal.

  • Geert zegt op

   Ronny,

   Je zou best niet te luid roepen dat dergelijke rijbewijzen legale documenten zijn. Zo werkt je enkel de corruptie in stand.

   Als we hier stellen dat zo’n rijbewijs erkend is door de politie en Thaise overheid, dan zal de vraagsteller zo goed als zeker zijn Bahtjes neertellen om zijn document te KOPEN.

   Maar goed, een systeem (ge)misbruiken heeft zijn voordelen maar zeer zeker ook zijn nadeel. Volgende week zullen we dan misschien nog maar eens een agent sponsoren die ‘gezien’ heeft dat een Farang een onbestaande overtreding begaan heeft.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik zeg nergens dat hij dat dan maar moet nemen. Of het dan een legaal document is maakt daarbij niet uit. Dat moet hij voor zichzelf uitmaken wat hij doet.

    Dat kan gebeuren omdat dit is in samenwerken is met die kantoren.
    Corruptie is iets waar je zelf bewust aan deelneemt. En als je er geld voor neertelt is dat zo.
    Als hij al een Thais rijbewijs had dan ga ik er ook van uit dat hij anders Thailand wel wat kent.

    Ik heb al wel meermaals laten blijken wat ik van die illegale praktijken denk meen ik, dat je niet moet stellen dat ik dat hier dan aan het promoten ben.
    Zoals met meer zaken, o.a. financiele kant laten afhandelen door een visakantoor om een jaarverlenging te bekomen staat daarbij op één.
    Die stempels zijn ook legaal, alleen de wijze waarop je er aankomt is illegaal.

    Het hangt van jezelf af of je daar gebruik van maakt of niet, en je zelf wel best weet dat je illegaal bezig bent, ook wanneer je een legaal document ermee bekomt.
    En dat wanneer zo een werkwijze op een dag wordt aangepakt en men eventueel ook achter diegene aangaat die het illegaal verkregen hebben, je daarbij ook een risico loopt.

    • PEER zegt op

     Gewoon geduld hebben, want wonend in Th heb je tijd in overvloed.
     Ikzelf werd verrast met het Engelse theorie-examen.
     Me werd verteld om op internet de theorie-examenvragen te bestuderen.
     En na 2 avondjes zaten alle antwoorden in m’n kop en daardoor, dus niet omdat ik ‘n normaal IQ heb, had ik ‘s-anderendaags m’n Th driver’s license. Kosten Th Bth 300,= all in.

     • RonnyLatYa zegt op

      Ik heb met mijn Belgisch rijbewijs een Thais bekomen.
      Wat formulieren, kopieën, 3 testen, een filmpje en 200 Baht later had ik mijn Thais rijbewijs.
      Zonder sponsoring, aanmoedigingspremie of wat ook, aan wie ook te betalen

      Zie niet in waarom andere dat ook niet kunnen, of het moet zijn dat die nog nooit een rijbewijs gehad hebben voor ze naar Thailand kwamen en dat ze nu plotseling willen gaan rond rijden.

      Nu goed, men doet maar. Lig daar niet van wakker.

   • Cornelis zegt op

    Beste Ronny,
    Bedankt voor je reactie. Ik laat nog even weten dat toen ik een theoretisch examen deed in Pon Thong en voor de 2e keer niet aan de eisen voldeed dat de examinator in het lokaal van de officiele vestiging in PonThong mij adviseerde om een rijbewijs aan te schaffen via een net kantoor van een instantie pal bij het ofiiciele overheidsgebouw.
    Ik ben daar samen met mijn vrouw naar toe gegaan en werd daar ook zeer netjes en officieel ontvangen. Ik ben de Thaise taal in zeer beperkte mate machtig en dus deed mijn vrouw het woord. Ik liet mijn vrouw alle mogelijke vragen in het Thais stellen en kreeg steeds een positief antwoord.
    De persoon die het rijbewijs via deze instantie zou verstrekken liet op iedere vraag steeds weten dat het door haar instantie te verstrekken rijbewijs exact aan dezelfde eisen zou voldoen als het rijbewijs dat door de regerings vestiging te Pon Thong zou worden verstrekt. De persoon die behulpzaam was garandeerde dat zelfs.
    Maar toch wilde ik geen enkel risico lopen, vandaar dat ik deze kwestie heb aangekaard via dit modem.
    Maar ja dan krijg je natuurlijk reacties waar ik niet op zit te wachten en die genoegzaam bekend zijn, of behoren te zijn. En daar schiet ik dus totaal niets mee op.
    Ook het voorbeeld dat je geeft van een agent die ‘gezien’ heeft etc. daarvan ken ik ook meer dan voldoende voorbeelden.
    Ik heb daarvan enkele jaren geleden zelfs video opnamen gemaakt in Bangkok. Er werd door een agent een ‘geldinzameling’ gehouden. Maar ik werd betrapt maar stond op een brug zodat hij mij niet snel kon benaderen. Wel werd ik gemaand om te verdwijnen.
    Ik kom al vanaf 1999 in Thailand dus verbaas ik me over niets meer in dit overigens mooie land.
    Met groet van Cees W.

    • RonnyLatYa zegt op

     Wat had je dan anders verwacht van reactie in dat kantoor?
     Dat ze zeggen “Wat wij doen is natuurlijk volledig illegaal daarom dat dit je ook 6250 Baht kost Tenslotte moeten niet alleen wij daar aan verdienen, maar er zijn ook verschillende tussenpersonen die we moeten betalen?”
     Die tussenpersonen bevinden zich daarom misschien ook niet in Pon Thon, maar kan best in een andere stad zijn.
     Gebeurt met o.a. verlengingen ook regelmatig. Worden dan in een ander immigratiekantoor afgeleverd. Hangt ervan af waar de connecties zitten waar ze wat mee kunnen regelen.

     De rijbewijzen die ze tegenwoordig afleveren zijn ook niet meer zo eenvoudig na te maken. Gewoon even schuin houden en dan zijn er al merktekens die oplichten en die je bij een namaak niet zal zien.

     En registreer je ook eens op de “DLT QR LICENCE” App met je rijbewijs. Als de App de QR code van je rijbewijs aanvaardt dan is je rijbewijs echt en ook officieel geregistreerd.

     Ik reageer dan in eerste instantie ook maar kort op zulke vraag.
     “Zal wel zijn zoals met meer zaken.
     Wat je krijgt is legaal, alleen de manier waarop je het krijgt is illegaal.”

     Meer valt daarover niet te zeggen.
     Het hangt van jezelf af of je daar dan gebruik van gaat maken en je vooral dan zelf beseft dat je illegaal bezig bent, ook wanneer je er een legaal document ermee bekomt.

     Ieder moet weten wat hij ermee doet, maar ik zal het zelf nooit promoten.
     Het gaat altijd goed tot het eens mis gaat is hoe ik het bekijk.

     Ter info
     “Ook het voorbeeld dat je geeft van een agent die ‘gezien’ heeft etc. daarvan ken ik ook meer dan voldoende voorbeelden.”
     Staat niet in mijn reactie en is dan ook geen voorbeeld dat ik gegeven heb.

 2. Wim zegt op

  De vraag stellen is de vraag beantwoorden.
  Een legitimatiebewijs kopen is overal strafbaar en dus illegaal.

  • Cornelis zegt op

   Beste Wim, bedankt voor je reactie.
   Ik vroeg of iemand ervaring heeft met een dergelijk aanbod
   maar daarop heb ik tot nu toe geen reactie ontvangen.

  • Cornelis zegt op

   Beste Wim,
   Het kopen van een legitimatiebewijs is niet strafbaar bij mijn weten.
   Het gebruik ervan is pas strafbaar net als de illigaliteit ervan.
   Vergelijk het met het gebruik van harddrugs en het plegen van een misdrijf.
   Vr. gr. van Cees W.

 3. Cornelis zegt op

  Of het ‘kopen’ van een rijbewijs legaal is? Nee, natuurlijk niet!

  • Cornelis zegt op

   Beste Cornelis,
   Dank voor je reactie.
   Ik meen te hebben gevraagd of iemand ervaring heeft met een dergelijk ‘aanbod’
   maar een reactie daarop heb ik nog niet mogen ontvangen.

   • Mark zegt op

    Ervaring ja. Gelukkig niet persoonlijk.

    6 Jaar geleden kwam de kleinzoon van mijn Thaise vrouw , toen eerste jaar student aan een universiteit, aanrijden met 500 cc motorfiets. De jongen was apetrots op zijn nieuwe big bike en het was toen hét gespreksonderwerp in de familie.

    Mijn Thaise vrouw was pas geslaagd in het rijexamen en vroeg hoe het rijexamen van de kleinzoon gelopen was. Tot haar verbazing vernam ze dat de knaap helemaal geen rijexamen gedaan had. Hij had zijn rijbewijs “gekocht” op de unief … van “de politie”. Handje kontantje1000 Thb.

    De vraag werd gesteld of dit geen problemen zou geven bij een controle. De jongen antwoordde de politie hem verboden had dit rijbewijs in “transport office” (khon son) te tonen. De politie had hem ook verzekerd dat alle Thaise politieagenten, in hele land, ook buiten de provincie, de nummerreeks van deze rijbewijzen (her)kennen. Ze zien dan dat jij een vriend van de politie bent.

    Net zoals de stickers op overladen vrachtwagens met suikerriet, de (vermeende) nachtelijke bescherming van horeca zaken, het gedogen van in Thailand wettelijk verboden prostitutie, het gedogen van alcoholverkoop in bepaald drankwinkels op uren waarin dat verboden is, het met dienstwapen in de hand innen van schulden voor loansharks, enz … allemaal gestructureerde bijverdiensten van een deel van de hermandad.

    Zelf proberen mijn vrouw en ik niet mee te stappen in dergelijke praktijken. Je weet immers waaraan je begint, maar je weet hoe ver het zal gaan en waar het zal eindigen. Je plaatst jezelf in een kwetsbare positie.

 4. Cornelis zegt op

  Met betrekking tot het ‘kopen’ van een rijbewijs.

  De reacties die ik tot dusverre heb gelezen spreken voort zich.
  Maar mijn vraag of iemand ervaring heeft voor een soortgelijk aanbod
  van eern rijbewijs blijft onbeantwoord.
  Graag een reactie van iemand die dus een dergelijke ervaring heeft.

  Bij voorbaat mijn dank.

 5. Jan visser zegt op

  Beste Conrelis lands wijs, lands eer, dus gaan met die …appel. Zou er geen moment wakker van liggen. Jan.

  • Cornelis zegt op

   Beste Piet,
   Klopt, dat ik meerdere keren examen mag doen en daarvan zal ik ook zeker gebruik maken. Maar er worden van die vragen gesteld waarop een Ja of Nee moet worden moet worden gegeven. Ik antwoord NO (het mag niet) maar de Thai antwoord JA (het mag niet). Mijn antwoord wordt als een fout beoordeeld ter het Thaise antwoord als goed wordt gesteld. Ik beschik over diverse online vragen met de juiste antwoorden en die gebruik ik dan ook. Maar ook over vragen waarbij mijn eindscore niet (kan worden) of wordt vertoond zodat ik niet te zien krijg waar ik een foutief antwoord heb gegeven. Ook worden verkeersborden getopons met de Thaise taal. En borden die ik nog nooit in Thailand ben tegen gekomen. En ik kom pas vanaf 1999 in Thailand. Maar ik blijf het proberen tot het lukt. Even terzijde: Ik las elders via dit modem dat er een mogelijkheid bestaat om met je Nederlandse rijbewijs samen met het door de ANWB af te geven internationale rijbewijs en het tonen van je overleden Thaise rijbewijs een nieuw Thais rijbewijs zou worden verstrekt. Is je daarvan iets bekend?
   Groet van Cees W.

   • Ruud zegt op

    Ja Cees,
    Dat is de oplossing, met een internationaal rijbewijs en oud Thais rijbewijs hoef je alleen de kleur en reactietesten te doen. Overigens de remtest is na 10 seconden, het is maar een weetje
    Succes.

 6. piet zegt op

  Je mag gewoon nogmaals examen doen, 2 x per dag en dan volgende dag weer !
  Ik zou zeggen ga ervoor. , en leer eerst wat online over de vragen; het is mij ook gelukt.
  Anders kun je daar ook vragen om hulp, soms lukt dit; melden dat jou Engels niet zo goed is en dat je de vragen niet begrijpt 😉

  • Chris zegt op

   Het theoretisch examen kun je gewoon online doen……
   Een foto nemen van het resultaat en klaar is kees.

   • Stefaan zegt op

    Beste heb je een link waar je dat online kan doen .
    Alvast bedankt .

 7. Jan S zegt op

  Omdat je uiteraard grote moeilijkheden hebt met het theoretische examen willen ze je helpen maar uiteraard tegen betaling. Dat is in Thailand gebruikelijk. Natuurlijk ontvang je een officieel geldig rijbewijs.

  • Cornelis zegt op

   Jan S
   Dank voor je reactie. Dat ik grote moeilijkheden zou hebben met het theoretische examen is nogal overdreven. Maar ik kwam tot tweemaal een paar punten tekort. Maar ik als aanhouder zal het winnen.
   Ik werd door de ‘examinator’ in het officiele overheidsgebouw geadviseerd om me te begeven naar een bijna aanpandend gebouw om daar een Thais roijbewijs aan te schaffen dat aan alle Thaise vereisten zou voldoen. En het pand en de bewoners ervan straalden veel professionaliteit uit.
   Maar toch …….
   Mewt groet van Cees W.

 8. Ben Geurts zegt op

  Ik had het zelfde probleem.
  Ik heb gewoom een nieuw aangevraagd.
  Ben div. keren voor de theorie gezakt.
  Maar kon daags daarna weer terug komen.
  Was gewoon een dagje uit.
  Heb nu auto en motor rijbewijs.
  Volgend jaar vernieuwen voor 5 jaar.
  Het kopen is illegaal.
  Zelfs in kao san kan valse krijgen.
  Advies: doe gewoon de officiele weg.

  • Cornelis zegt op

   Ben Geurts,
   Dank je voor je reactie. Ook ik geef de moed niet op. Het gaat gewoon lukken, zoals bij mij bijna alles lukt, ook al duurt het soms wat langer, maar ik ben eigenwijze Fries en je weet dat die pas moeten opgeven als ze dood zijn.
   Vraag over het verkrijgen van een motor rijbewijs. Kan dat in 1 x samen met het rijbewijs voor de auto? Ik bedoel het theoretische gedeelte ervan. Is het mogelijk om met slechts 1 (een) theor. test zowel te slagen voor motor en auto samen?

   Jij komt dus ook wel in Kao San. Heerlijk om daar te vertoeven. Binnenkort ga ik me daar weer met of zonder mijn vrouw vertonen. En aan het eind van dit jaar kom ik stevast weer terug.
   Met een vr. gr. van Cees W.

 9. Ger-Korat zegt op

  Je kunt elke dag opnieuw de test maken totdat je slaagt. Zelf 2x op de 1e dag de test gedaan, toen nog 100 vragen, en de 2e dag de 3e test en toen was het goed. Niet te druk maken, lees de lesstof en doe oefentesten en ga er opnieuw voor. Scheelt een hoop geld, dan maar dagelijks de test maken. Als het goed is hebben ze daar ook oefentesten en leerstof over het verkeer en anders op het internet te vinden.

  • Cornelis zegt op

   Ger-Koraf,
   Bedankt voor je reactie en adviezen.
   Ik blijf het zeker proberen. Opgeven komt bij mij nooit voor. Daarvoor ben ik een te eigenwijze Friese stijfkop.
   Ik beschik al over veel testvragen met daarbij de goede antwoorden. Maar ook veel testvragen waarbij ik niet kan vaststellen of het door mij gegeven antwoord het juiste is. Bij het examen kun je wel zien wat het goede antwoord had moeten zijn. Ik wilde na afloop van de laatste schriftelijk test noteren wat het juiste antwoord had moeten zijn, maar de examinator raakte enigzins in paniek toen hij mij zag noteren en moest ik papier en pen tijdelijk afstaan. Jammer, niet gelukt. Dus wel een echte examinator zo te zien.
   Met groet van Cees W.

 10. William zegt op

  Als het dezelfde instantie is die de rijbewijzen uitgeeft en je bij hen dat rijbewijs kan kopen zou ik het gewoon doen. Zo werkt het nu eenmaal in Thailand, je kunt de moraalridder uit gaan hangen maar dat verandert het systeem toch niet, je kunt ook het systeem gebruiken als het een keer nodig is.

 11. Cornelis zegt op

  Kijk beste William van zo’n benadering daar kan ik wat mee.
  De ‘examinator’ van de overheidsinstelling adviseerde mij om mij te melden bij een naastgelegen gebouw
  waar de aankoop van een gelijkwaardig en erkend rijbewijs zou aangeschaft kunnen worden. En ik heb me daar gemeld. Het pand en de bewoners kwamen bij mij professioneel over, maar toch had ik twijfels.
  Ik ben nogal argwanend en dat hebben mijn voormalige werkzaamheden met zich meegebracht en dat heeft zich altijd betaald.
  Groet van Cees W.

 12. Arnolds zegt op

  Ik heb 3 jaar geleden mijn Thaise rijbewijs behaald op de volgende manier:
  Bij theorie examen training behaalde ik telkens rond de 43 punten ,ik wist dat ik zeker zou zakken.
  Maar ik hoorde via via dat een aantal mensen(groep) extra trainingstijd had aangevraagd.Dus heeft mijn vrouw dat ook voor mij gedaan. Dit moet je wel onder vier ogen met de examinator bespreken.
  Tegen een kleine vergoeding mocht deze groep meer dan een halve dag oneindig veel trainen op de computer met hulp van de examinator. De rest van de mensen moesten buiten praktijk examen doen.
  Na mijn 1/2 dag training behaalde ik telkens rond de 48 punten,einde van de dag maakte ik examen en behaalde 50 punten. ik bleef tot einde van de tijd en concludeerde a.d.h.v. behaalde punten per persoon dat de hele groep geslaagd was.
  Dus mijn advies is extra trainingstijd aanvragen i.p.v. praktijk examen.

  Succes,groeten
  Arnolds

 13. Sjaak S zegt op

  6250 Baht? Dat is wel erg duur. Mijn vrouw zakte destijds ook voor het theoretische examen, maar kon voor 500 Baht een rijbewijs kopen.
  Ik zou er dan wel goed voor handelen… Ik denk dat 1000 voor een Farang voldoende moeten zijn.

 14. wibar zegt op

  If you cannot beat the system, use it. Is een gevleugelde en heel oude uitspraak. Ja, het is legaal omdat het documenet bij elke controle als legaal wordt gezien. Ook verzekeringsmaatschappij zal het document moeten accepteren als legaal. Het verkrijgen op een dergelijke manier is uiteraard niet legaal. Maar ja TIT en niet NL. Het is niet anders dan een vergunning/actie voor een bouwactiviteit op je eigen land (electra voorziening met aansluiting naar het plaatselijk stroomnet was dat in mijn situatie). Zonder Baht bijdrage is de lokale ambtenaar uitspraak: Kom volgend jaar maar weer terug. Met Baht bijdrage is dezelfde ambtenaars uitspraak: Volgende week gaan we beginnen meneer. Thailands schaduw kant is er. Je kunt wegkijken en leven volgens je westerse opvoeding, normen en waarden. Of je gebruikt die schaduwzijde als het nodig of wenselijk is. Keuze is voor iedereen anders. Succes.

 15. Bert zegt op

  https://thaidriveexam.com/
  Hier kun je volop oefenen.
  Zelfde als het examen

 16. andrew van schaik zegt op

  Wij hebben niet zo’n grote familie, iedereen heeft z’n rijbewijs gekocht. Wordt erkend.
  Mijn vrouw heeft haar geboortebewijs destijds gekocht plus een bewijs dat ze nooit gehuwd geweest is in Thailand. Werd in Nederland erkend.
  Zo werkt dat hier Dat weet iedereen en niemand maakt daar een probleem van.
  Hier in Nonthaburi moet men elke maand 100Bht storten op de 800000Bht rekening. Dat wordt wel eens vergeten en bij visumverlenging gaan ze daar over zitten zeuren.
  100Bahtjes schuiven en de lucht klaart op.
  Accepteer het dat hoort er hier allemaal bij.

 17. Piet maat zegt op

  Van de week mijn rijbewijzen verlengd, theorie moet je thuis doen, http://www.dlt-elearning.com ,je moet een uur kijken naar een filmpje en steeds krijg je een vraag voor geschoteld dan heb je 3 minuten de tijd om te antwoorden,logisch denken je ziet de verschrikkelijke aanrijdingen voor brommer 5 vragen,en voor de auto weer een uur kijken en je krijgt 4 vragen ,je ziet gelijk of je alles alles goed heb je krijg een QR code dat je geslaagd bent

  Click for foreigner
  Click for register
  Click for paspoort
  1 paspoort
  2 choose country
  3 paspoort nummer
  4 paspoort nummer conform again paspoort nummer
  5 telefoon nummer
  6 geboorte datum
  7maand van geboorte
  8 jaar van geboorte
  Click submit
  9 enter otp code
  10 geboorte datum
  Click submit
  Training voor 1 uur. Auto

  Voor de brommer het ruitje het zelfde

  Maak copie voor auto en brommer

  Medische verklaring copie
  Paspoort copie
  Visa copie

  Het hele geheel is 3 maanden geldig

  Laat het geheel op je telefoon staan
  Gaat naar transport met het geheel en je bent binnen een kwartier weer buiten met 2 rijbewijzen voor 5
  Jaar,hartstikke makkelijk het geheel

 18. Bram zegt op

  Ik heb het gewoon gekocht. Paar jaar geleden al. Maar ik heb eeb geldig internationaal rijbewijs van de ANWB, dat verleng ik geregeld als ik in NL ben. Is eigenlijk ook koop, balie ANWB, pasfoto, stempel en gaan. Maar wel duurder dan een thais rijbewijs kopen. Ik meen 60 euro de laatste keer, dan is 600 baht beter.

 19. willem (BE) zegt op

  Gangbaar tarief momenteel (jan 2024) voor Thaise burgers die hun rijbewijs willen kopen is 3.800 THB +220 THB voor uitreiking van het rijbewijs (al kan dit natuurlijk verschillen van plaats tot plaats). Men geeft dan de “mondelinge” garantie dat je minstens 45/50 behaalt voor theorie en de garantie dat je slaagt voor praktijk (wat enkel parkeren is tussen paaltjes … that’s all). Men moet er dus 2 x naar toe en dan stapt men buiten met het rijbewijs op zak. De farang zal dat vermoed ik niet krijgen aan dit tarief!

 20. Rof zegt op

  Ik heb gehoord dat je in alle “visum”kantoortjes in Pattaya terecht kunt voor een rijbewijs. 3K voor 1 en 5K voor allebei de rijbewijzen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website